20 Eylül 2012 Perşembe

Manchester United 1-0 Galatasaray, Umutlar Haklı ve Gerçekçiydi

Manchester United maçı öncesinde umutlanmakta fazlasıyla haklı ver gerçekçiydik. Oynanan futbol, gösterilen mücadele, kaçan pozisyonlar, hakem etkisi derken bunu gördük. Cluj ve Braga'yı izlemeden söylüyorum, Galatasaray bu gruptan çok rahat bir şekilde çıkacaktır.

Maçı yazmadan, konuşmadan önce söylenmesi gereken, Fatih Terim'e bu takımı yarattığı için teşekkür etmektir. Geçen sezon kuruldu bu takım ama 1.5 sene içerisinde geldiği nokta ortada. 1.5 sene önce ligdeki konum ile dalga geçilirken bugün Manchester United'a kafa tutan ve helal olsun dedirten bir takım izliyoruz.

Geçmiş yıllara inelim, Manchester United ile oynanan maçlara. Türk takımlarının felsefesi bu tip takımlara karşı {galibiyetten başka çaresinin olmadığı zamanlarda} savunma yapayım, orta sahayı kalabalık tutayım, sistemimi değiştireyim gibisinden olur. Doğaldır da bu, doğru savunmayı yaptığınız sürece, iyi bir kaleciniz varsa ve biraz da şans yanınızda olursa istediğinizi alabilirsiniz.

Fatih Terim'i bu yüzden seviyorum, rakip kim olursa olsun sisteminden ödün vermiyor. Rakibe göre kadrolar çıkmıyor ortaya, Galatasaray bildiği gibi oynuyor. Manchester United karşısında bu durum değişmedi. Üstelik Elmander'i de kenara alıp Burak Yılmaz'la başladı oyuna, iki ciğersiz forvetten birini kenara alarak.

İlk 11'ler açıklandığında Dany tercihini yadırgadık, Cris'in tecrübesi yeter dedik, en zor maçta bu tecrübeden yararlanmayacaksak neden Cris transferi gerçekleşti dedik ama Dany tercihi maç başı beklemediğim bir durumdu. Maç içerisinde gördüm bu tercihin nedenini, Hakan Balta'nın da ağır olmasından yola çıkarak sol iç stopere hızlı, hamleli bir oyuncuyu koymak istedi. Buna rağmen Valencia, özellikle de ilk yarıda Galatasaray'ın sol tarafını çok iyi işledi ama sol iç stoper Cris olsaydı bu ağırlıktan kaynaklı belki daha ağır sonuçlar olacaktı.

Yenen golde Dany'nin pozisyon hatası var aslında, erken çıkıyor orada ve boşalttığı alandan gol geliyor. Bir de aşırı özgüveni, basit oynaması gereken yerde zoru seçmesi ama bunlar ilk 15 dakika içerisinde gerçekleşenler. Sonrasında Dany oldukça etkili oldu, Semih Kaya'yla beraber hızlı ve hamleli oyunları Van Persie ve Kagawa etkisini yaşatmadı bu maçta.

Aslında Galatasaray ve Manchester United'in iyi yaptığı şeyler aynıydı bu maçta. Her iki takımda hızlı çıktığında etkili oldular. Manchester United soldan Valencia'yla, Galatasaray ise sağdan Hamit Altıntop ile hücumlarını sürüklediler ve etkili oldular.

Galatasaray da çok fazla organize olamadı aslında, basit tercih hataları fazlasıyla vardı. Amrabat başı çekti mesela burada ama iyi yaptığı birşey varsa o da kontra silahını müthiş kullandı. Orta sahada Scholes'in bu maçta oynaması avantaj mı yoksa dezavantaj mı diye düşünürken maç içinde avantaj olduğu görüldü. Melo fizik olarak yeterli olmamasına rağmen, ikinci yarıda Selçuk İnan biraz oyuna ağırlık koyduğunda orta saha üstünlüğünü ele geçirdi Galatasaray, topa daha fazla sahip olan, çok daha fazla pas yapan takımdı. Maç sonu istatistiklerinde de bu net şekilde görülüyor.

Şans önemli bir faktör, kaleci önemli bir faktör, hakem daha da önemli bir faktör. Maç başında Umut Bulut'un, sonunda da Aydın Yılmaz'ın pozisyonları penaltı ama aynı müdahaleyi Burak Yılmaz Rafael'e yaptığında hakem penaltıyı çaldı. Kaleci faktörü ön plana çıktı o anda ve maçın genelinde de. Bu tip maçlarda kalecinizin performansı çok önemli ve Muslera da maç boyunca yapması gerekeni fazlasıyla yaptı.

Eboue erken yoruldu bu maçta, çabuk oyundan düştü. Hakan Balta ise önünde Amrabat'ın olduğu anlarda Valencia'ya karşı bile koyamadı. Ayrıca Evra ve Rafael'in de hücum etkisini gördük, Manchester United'in kanatlardan geldiği her an büyük tehlikeydi ama stoperlerin çabuk hareketlenmesi Galatasaray'ın avantajıydı. Aynı etkiyi Galatasaray gösteremedi ama, Hamit Altıntop'un sağdan hücumu sürüklemesi haricinde o kanat etkisi yoktu. Ama ortadan çok daha etkili olan bir Galatasaray vardı.

Maçtan önce dediğimiz gibi, yenilse bile helal olsun dedirten bir takım görmek istiyorduk ve ben beklediğimi, istediğimi fazlasıyla aldım. Old Trafford gibi bir deplasmanda 4-4-2 oynamak, rakibe kendi futbolunda karşılık vermek, bu mücadeleyi ortaya koymak, böyle pozisyonlara girmek ve maç sonunda galibiyeti kaçırdık diyebilmek.

Büyük iş bunlar, Galatasaray bugün Şampiyonlar Ligi'nden ne istediğini kanıtladı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir