19 Eylül 2012 Çarşamba

Nostaljiyi Seviyoruz, Çünkü Derin Bir Mazimiz Var

Nostaljiyi seviyoruz, çünkü derin bir mazimiz var. Galatasaray'ın tarihinde çok önemli Avrupa günleri yatıyor ve bunların da çoğuna tanıklık etmiş olmaktan büyük gurur duyuyorum. Uzun zamandır bu arenadan geri durmak, Avrupa denildiğinde Galatasaray'ın ismini anamamak ve bu arenaya özlem duymak. Son yıllar Galatasaray adına gerçekten çok zor geçti.

Şimdi ise Fatih Terim'le başlayan yeni dönemde Arif Erdem'in Manchester United'e attığı golü yeniden arıyoruz. Şampiyonlar Ligi'nde uzun yıllar aradan sonra yer almaktan öte, Şampiyonlar Ligi'nde uzun yıllar sonra tekrar iddialıyız ve umut doluyoruz. Manchester United deplasmanına çıkıyorsun, ayaklar yere basıyor ve kağıt üzerinde kimin favori olduğu belli ama umutluyuz, asla imkansız demiyoruz ve buradan gelecek puan veya puanlar sürpriz olmayacak.

Fikstür avantajlı bence. Manchester United deplasmanında başlamak, ondan da öte Cluj ve Braga ile ardı ardına içeride iki maç oynamak. Üç maçtan gelecek 6 puan bile Galatasaray'ın gruptaki ufkunu fazlasıyla aydınlatacak. Manchester United karşısında ise alınacak olası iyi bir skor bu fikstürü çok daha anlamlı bir hale getirecek.

Kazanabilirsiniz, berabere kalırsınız ya da yenilirsiniz ama futbol olarak ben buradayım mesajını vermek çok önemli. Bu tip zorlu bir maçla başlamanın da ben buradayım, geri döndüm mesajını tekrar vermesi açısından büyük değeri var. İyi başlamak önemli ama olası bir mağlubiyette bile futbol olarak iyi bir görüntü vermek dahi moralleri üst seviyede tutacaktır.

Yeni Galatasaray'ın sevdiğim bir özelliği, asla sisteminden ödün vermiyor. Fatih Terim kendi oyun felsefesini bir sezon içerisinde çok güzel oturttu ve rakip kim olursa olsun, maç nerede olursa olsun rakibe göre yeni arayışlara girmeden sistemini sahaya yansıtıyor. 4-4-2 devam edecek yani, Manchester United deplasmanında çift forvet oynayacağız. Beklentim Elmander ve Umut Bulut'un birlikte oynaması ama bu tip maçlar tam Burak Yılmaz'lık.

İki tane korkum var. Premier Lig'in temposu bir yana bir de Şampiyonlar Ligi'nin temposu var. Real Madrid - Manchester City maçını izledik, tempolar inanılmaz yüksek. Manchester United da bu şekilde inanılmaz bir tempoyla başlayacak ve bizim ilk 20-30 dakika bu tempoya ayak uydurmamız, yere sağlam basmamız ve asla hata yapmamamız gerekiyor. Olağan hastalık olan duran top sendromunun bu maçta ortaya çıkmasından korkuyorum.

Ayrıca çoğu futbolcumuzun ilk Şampiyonlar Ligi deneyimi. Dünya Kupası, Copa America derken Muslera için bu yaşta müthiş bir tecrübeden bahsediyoruz ama onun ilk Şampiyonlar Ligi deneyimi olacak mesela. Semih Kaya gibi genç futbolcularımız için de, Hakan Balta gibi biraz daha tecrübeye yüz tutmuş futbolcularımız için de durum aynı. Şampiyonlar Ligi demek piyasa demek ve gözler bu arenada bulunan futbolcuların üzerinde.

Fatih Terim'in olduğu yerde motivasyon da beraberinde gelir ama yine de tecrübe durumu maç içerisinde sorun olabilir, bunu da maç içerisinde gelen iyi futbolla atlatabilir Galatasaray. İstenilen futbol geldiği sürece moral ve güven üst sınırlara yaklaşacak.

Manchester United de Rooney yok, onun dışında yoklukları beklenen Van Persie, Kagawa gibi isimler sahada olacak. Ferguson da mesajı verdi, tecrübeli isimlerle maça başlayacak. Yani tek istedikleri sorun yaşamadan alacakları bir galibiyet. Ferguson, Galatasaray'ı bol bol övdü ama yaratmak istediği hava farklı onun da, bu yüzden temkinli olmalı. Geçen sezon gelen Şampiyonlar Ligi başarısızlığının ardından bu sezon bu arena Manchester United için çok daha anlamlı ve eski alışık olduğumuz Manchester United rotasyonları yerini biraz daha ciddiyete bırakacak bence.

Maziye dönüyoruz, geçmişi arayışımızda şu ana kadar yaşayacağımız en büyük sınav bu maç olacak. Umarım puan ya da puanlarla döneriz, istediğimiz futbolu sergiler ve Şampiyonlar Ligi arenasında Galatasaray'ı tekrar hatırlatırız. Fatih Terim'in de dediği gibi, kaybetmek kolay ama kazanmak olay. Galatasaray bu tarihi Manchester United karşısında daha önce de yazdı, Şampiyonlar Ligi'nin tüm seyrini değiştirdi. Aynı şekilde Fenerbahçe de yazdı bu tarihi, Beşiktaş'ta kazandı burada. Manchester United, çok sık Türk takımlarıyla eşleşiyor ve sorun yaşadıkları bir ülke durumundayız. Bunun devamı dileğiyle...

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir