27 Kasım 2012 Salı

Galatasaray 4-1 Balıkesirspor, Öncelikli Veda Hangi Futbolcuya?

Bu tip maçların bir numaralı amacı, forma şansı az bulan futbolcularınızı görmektir. Güzel cevaplar verir bu tip maçlar, kiminle yola devam edip, kiminle etmeyeceğinize bir maçta karar verebilirsiniz. Balıkesirspor maçı da bana göre bunu bizlere verdi.

Maç kondüsyonları yoktu, ilk kez oynadılar gibi şeyler söylenebilir ve bir tek uyumsuzluk eleştirisine katılırım ama bu tip maçlarda oynayan futbolcularda maç kondüsyonu aramam ben. Oynayan futbolcu çıkar ve oynar, kendisini gösterir, zamanla da o formayı alır.

Semih Kaya'yı düşünün, geçen sezon Kayserispor maçında 11 çıkana kadar kaç maç oynamıştı? Ya da bu sezon Fenerbahçe'ye çevirelim gözleri, 2 sezondur ortada olmayan Sezer Öztürk şans buluyor ve iyi de işler yapıyor. Futbolcu kendini idmanda belli eder, çalışır ve bu tip maçlarda da kendisini belli eder. Bir şey belli etmese bile yeteneğini bizlere gösterir, futbolunun hangi noktada olduğunu.

Bir çok futbolcuyu eleştirebiliriz. Çağlar Birinci gibi. Bu adam Denizlispor formasıyla neydi, geçen yıllarda ne olmuş. Ya da Ufuk Ceylan, aynı golleri yemeye özenle devam ediyor. Ceyhun Gülselam'ı da beğenmedim, sorumluluk almıyor. Formasyon 4-4-2 ama o 4-1-4-1 tipik ön liberosu gibi.

Sercan Yıldırım'ı da eklerim bu listeye, 1 gol 1 asist yapmasına rağmen. Koşuyor sürekli, zaten doğasında hareketli olmak var, o da hareketli ama kaybolan yetenekler nerede, üstüne ne koydu demek lazım. Hatta şu yorumu yapmak, onun hakkında olayı ortaya koyuyor. Aydın Yılmaz'ın attığı gole bakın, Sercan Yıldırım orada boş gördüğü arkadaşına pas atmış gibi görünüyor ama işin doğasını herkes anlamıştır. Vurmayı düşündü ama cesaret edemedi, sağ köşeye plase yapmaya ve pas atmaya karar verdi, son anda. O pası da kötü attı zaten, şans golü geldi bir anlamda ve Sercan Yıldırım'ın özeti de bu pozisyondur.

Galatasaray'a maçı getiren etmenler, Elmander'in futbol aklı ve Aydın Yılmaz'ın temposudur. İlk yarıda iyi bir Galatasaray izlemedik. Galatasaray savunmasında olan uyumsuzluğun neticesini acı bir şekilde alabilirdik. Rakip 2-1 öne geçeceği yerde, 2-1 mağlup duruma düştü. Kontra ataktan gol bulması gereken takım Balıkesirspor olmasına rağmen, Galatasaray'ın ilk yarıda attığı iki gol de kontra ataktan geldi. Bir ara Hakan Balta ve Gökhan Zan savunma hattına aradan atılan her top tehlike yarattı.

İkinci yarıda ise Galatasaray kontrolü eline aldı, tempoyu da ayarlayınca rakip çözüldü. Balıkesirspor'un ilk yarıda oynadığı futboldan bulduğu özgüven ikinci yarıda bu kadar fazla açık vermesine neden olan durum aslında. Tempo yapmaya çalışınca Galatasaray kendi temposuyla maçı rahatlıkla kopardı.

Aslında bu maç yapılması gereken temel olay, rakip savunmaya ön alanda baskı kuracaktın. Baskı nadir geldi ama geldiği her anda da takibi hataya sürükledi. Ama yedek ağırlıklı futbolcular sürekli 11 başlıyormuş gibi düşününce tempoyu zorlamadılar, rölanti götürürüz dediler, belki rölantiyle de kazandılar ama çoğu futbolcu bu maç sonrasında bir daha forma şansı bulamayacak.

Çağlar Birinci'ye öncelikli veda hakkı tanındı bence...

3 yorum:

  1. 28 futbolcudan simdiye kadar forma sansi bulamayan tek isim olan Baros veda ipini en onde gogusleyecek bence. Ikincilik icin Caglar, Sercan ve Ceyhun kapisirlar. Kiralik olarak disarida oynayanlari da katarsak sene sonunda toplu bir kopma olacaktir. Hatta su andaki as takimdan da Chris ve Hakan Balta gitse, kimse ozlemez kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
  2. balıkesirsporu ve teknik adamı mesut dilsöz hocayı tebrik ediyorum. hızlı ve cesur oynattı.hücumu düşündüler.

    YanıtlaSil
  3. sercan'a en azından bu maç özelinde haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. önde ciddi bir pres yapmaya çalıştı. özgüven sorunu evet var ama oynamayan her futbolcuda bu var. asistinde de bence vurmayı düşünmedi bile. tek amacı ben takım oyuncusuyum arkadaş demekti ki maçtan sonra da söyledi zaten.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir