11 Aralık 2012 Salı

Galatasaray 1-2 1461 Trabzon, Trabzon'un Olması Gereken Gündemi


Emrullah Kokoç'u en son izlediğimde, Ünyespor - Eyüpspor maçında Eyüplü futbolcuları kramponla kovalıyordu, bugün ise Galatasaray'ın fişini çeken futbolcu oldu. Ve bu iki olay arasında da bir yıl dahi yok, nereden nereye demek istiyor insan.

Trabzonlu olsam 1461 Trabzon için Trabzonspor'a göre daha çok heyecanlanırdım. 1461 Trabzon gelecek demek, futbola umutla bakmak demek. Bu maç özelinde de söylemiyorum, 2 yıldır yaptıkları bu. Galatasaray'ı da kupada saf dışı bırakarak şimdi çok daha fazla göz önüne çıktılar. Bunu da şunun için söylüyorum, 7'den 77'e herkes konuşur oldu.

Şöyle düşünüyorum, Trabzonspor'un başkanı Şenol Güneş olsa, teknik direktörü de Mustafa Reşit Akçay olsa bu madeni net işlerler.

Galatasaray açısından şunu diyelim. Son 20 dakikaya bakalım. Müthiş bir baskı, direkten dönen toplar, dakika başına girilen pozisyonlar, tempo, mücadele, hırs. Ne güzel dimi, ama çok geç. Maça bu tempoda başlansa, ilk 20 dakikada Galatasaray dişini gösterebilse belki başka şeyler konuşurduk ama son 20 dakika Galatasaray olduğunu hatırlayınca futbolcular durum bu oluyor.

Ölümüne rotasyonun bu maçta Galatasaray'ı zorlayacağını düşünüyordum, beklediğim gibi de oldu. Balıkesirspor maçından sonra bazı futbolcular için değil ilk 11'in, ilk 18'in dahi haram olduğunu düşünüyordum ve 1461 Trabzon maçı bunu sağladı bir anlamda.

Çağlar Birinci mesela, bu filmi bize daha önce izleyen bir futbolcu. Son 20 dakikaya bakın, takım tempo kurmuş ama iki top sürüp, top ayağımdan çıksın kafasında olan bir isim, defansif hatalarını saymıyorum bile. Cris'i sayarız, adamın forvet performansı stoper performansının çok önünde. Ceyhun Gülselam girer buna, sakatlanmasa Sercan Yıldırım'ı da alırdık büyük ihtimalle listeye.

Üzüldüğüm nokta ise Hamit Altıntop'un bu performansı. Engin Baytar'a bakıyorum, son 20 dakikaya kadar kötü oynayan, hatta hücumları başlamadan bitiren isim, kötü pas tercihleriyle. Formayı yırttı derken, Mustafa Sarp espirileri dahi yaptık maç içinde ama istiyor, sorumluluk arıyor, kaçmıyor. Hamit Altıntop bu maç kaçak dövüştü. Her ne kadar Hamit Altıntop'u destekleyen ve desteklemeye devam edecek biri olmama rağmen bunu söylemezsem kendimden şüphe ederim.

Uzun uzun konuşmanın alemi yok, 1461 Trabzon çok büyük bir iş başardı ve tüm Türkiye'nin gündemine oturdu. Son 20 dakika oluşan o yüksek tempoda da galip takımların ezberi olan kendini yere atma, yattığı yerden de kalkmama gibi olaylara da girmeden, oynayarak maçı bitirdiler, grup aşamasına kaldılar.

Biz ise 2005'den bu yana bir çizik daha attık Türkiye Kupası hanesine. Lig ve Şampiyonlar Ligi var, kupadan elenmek o kadar da kötü değil, hatta iyi oldu gibi söylemlerle gelmeyin lütfen...

2 yorum:

  1. Son 20 dakika iyi guzelde,sormazlar mi ilk 70 dakika neredeydi bu takim diye? Baski var, pozisyon yok seklinde gecti gitti ilk 70 dakika,2-0 olunca da adamlar geri yaslandi,klasik Galatasaray da sagli sollu dandunlarla ve birazcik da sansizlikla ama en cok Aydin'in yiyip bitirdigi pozisyonlarla kupaya veda etti.Macin ozeti bu.Fatih Terim umarim kazanmak adina Aydin'i ilk 11 de veya daha sonra Fenere karsi oynatmaz....Bu cocugun gol atmasi icin kale ile arasinda sanirim kaleci olmamasi gerekiyor....

    YanıtlaSil
  2. kalede kaleci olmasa da Aydın bir şekilde topu direğe veya dışarı vurur. Aynı anda aydın, emre, sabri gibi akıl yoksunu, çağlar, sercan gibi bitik oyuncularla oynamak kesinlikle büyük bir lüks.
    Bu maçın kaybedilmesi ve kupadan elenmek önemli ama mühim olan buradan ders çıkartmak. Yoksa hedef tabi şampiyonlar ligi ve lig. Ama görünen o ki yedeklerimizin isteği, arzusu 1-2 oyuncus dışında çok kötü.
    k
    Hamit'in sorunu bence en başt mental. Öncesinde fizik ve maç eksiği sorunundan bahsedilebilirdi ama artık 20 civarında maç oynandı, belli ki türkiyeye, takıma veya buradaki anlayışa adapte olamadı. Sanki oynatıldığı pozsiyonda onun tarzına uygun değil gibi. Bir şeyler eksik, galiba morale ihtiyacı var. Bir türlü istediklerini yapamıyor, kendini çok sıkıyor.

    Fenerbahçe maçı sadece Hamit için değil Melo hatta Danny ve Amrabat içiin de önemli bir sınav olacak. Hiçbiri bu sene beklenen katkıyı yapamadı. Danny zaten ilk 11 için alınmamıştı ama o da tartışılıyor. Bu oyuncuların en azından mücadele, pres ve arzu olarak maksimum oynamalı lazım. Ve özellikle hamit, amrabat, melo'nun çok konsantre olup baait top kayıpları ve pas hataları yapmamaları gerekiyor. Eğer gerçekten iyi futbolcularsa büyük maçta bunu göstermeleri lazım.

    Sanırım Fatih Terim son kez bunların tamamını aynı zamanda oynatacak. İnşallah futbol şansı yanımızda olur da maçın ilk golünü biz atarız her şey istediğimiz gibi gider.

    Hamit, melo, amrabat üçü de gol atsa şu maçta süper olurdu

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir