28 Ocak 2013 Pazartesi

En İyi Savunma Hücumdur Felsefesi


Fatih Terim'in Drogba konusunda çok ısrarcı olduğunu biliyorum. Geçen sezon başında da bu böyleydi, imkan doğup Drogba ismi geçtiğinde yine böyle oldu.

Çift forvet oynuyoruz ve Fatih Terim'in kafasındaki forvet tarzı, hücumda top tutan ve kalite yaratan bir forvet. Şöyle düşünün. Elmander gelmiş, takımda Baros var ama Forlan transfer edilmek istendi. Sonrasında da Drogba. İkisi gerçekleşmeyince, ligin devre arasında Necati Ateş geldi. Kalite konusunda elbette uçurum var ama tarz anlamında Fatih Terim'in düşüncesini yansıtmak istiyorum sizlere.

Gerekirse Hakan Balta stoper oynar ama Drogba transfer edilsin gibi bir söylemi var Fatih Terim'in. Stoper ve sol bek gibi konular elbette büyük ihtiyaç ve kağıt üzerinde de baktığımızda takımın belki de tek iyi işleyen noktası forvetleri gibi görünüyor.

Burak Yılmaz'ın yaptıkları, Umut Bulut'un ligde 11 golü, Elmander'in katkısı gibi. Ama yaşadığımız büyük bir sorun var, alakasız puan kayıplarını da hep bu yüzden yaşadık. Büyük maçlarda büyük oynadık, çünkü rakip bize karşı bir o kadar açık oynadı. Kapalı savunmalar karşısında ise hep sıkıntı çektik, organize olamadık ve olmadık puan kayıplarını gördük.

Orta sahada eksik kalıyorduk, hücum yönünde yaratıcı bir isim arıyorduk ve Sneijder geldi. Aynı şekilde ileri uçta da bu tip bir kalite problemi doğabiliyordu, özellikle de kapalı savunmaları açma konusunda. Bu yüzden de Drogba transferine kötü bakamayız.

Maddi anlamda konuşulur, üç forvet var varken ne gerek var gibi yorumlar da gelir ama Fatih Terim'in tarzı ve istediği belli. Savunmayı hücumda başlatmak, bunun yanında hücumda kalabilmek. Siz hücumda kaldığınız sürece rakip hata yapmaya ve çözülmeye mahkum. Bunu da başarabilecek, önemli bir isim Drogba.

Juventus, Milan gibi devler peşindeydi. Kimse onun pilinin bittiğini düşünmesin, daha bir yıl olmadı, Mayıs ayında Bayern Münih karşısında yaptıklarını hatırlayın. Yatmaya gitti dediğimiz Çin'de bile 11 maçta 8 gol atmış.

Bazı futbolcuların yaşı yok, Pirlo'yu görüyoruz ya da Di Natale. Puyol bu yaşta 3 yıllık sözleşme yeniliyor, Henrik Larsson zamanında 34 yaşında Barcelona'ya gidip Şampiyonlar Ligi'ni kaldırıyor. Ya da Raul, 32 yaşında Schalke 04'e gidiyor, iki sezon oynuyor ve adamın formasını emekli ettiler. Hiçbiri olmadıysa, ülkemize bakın. Van Hooijdonk neredeyse tek başına Fenerbahçe'yi şampiyon yaptı, bir sezonda efsane oldu. Roberto Carlos'u da unutmamalı. Bazı futbolcuların yaşı gerçekten yok, onlar adına baki olan kalitedir.

4-3-1-2'e geçmesini bekliyorum Galatasaray'ın. Melo {Yekta Kurtuluş}, Hamit Altıntop, Selçuk İnan orta sahası, önlerinde Sneijder ve en ileri uçta Drogba ve Burak Yılmaz. Ama Beşiktaş karşısında, Sneijder'i Emre Çolak'ın yerine sol kanatta oyuna girerken gördük ve bu da beni 4-4-2 devam mı edecek diye düşünmeye itti. Geçen sezonu düşünün. Orta saha özellikli kanat oyuncularıyla yola devam edilebilir. Solda Sneijder, sağda Hamit Altıntop gibi ve bu isimlerin kanat olarak yazılmasına rağmen, saha içerisinde daha serbest oynadıklarını görürüz.

Çift forvetten ise hiçbir koşulda vazgeçmeyiz. Sneijder geldiğinde, tek forveti düşünüyorduk ama Drogba transferinden sonra bu imkansız diyebilirim...

10 yorum:

  1. Yaşı ilerlemiş futbolculara örnek Ulfalusi olabilirdi sanırım ama gözden kaçırdın muhtemelen.. Ayrıca Umut un kiralık oluşu ve muhtemelen 5-6 dan aşağı bitirilemeyecek oluşu , Burak da piyasasını bayağı arttırdı cazip bir teklife yönetim hayır demeyecektir bence Fatih hocanın Drogba yı almasında bu durumlarda etki olmuştur diyorum.

    YanıtlaSil
  2. dostum stoper transferinin olmayacağına inanıyor musun? merak ettim stoper düşünceni

    YanıtlaSil
  3. 8 değil 9 gol attı çinde

    YanıtlaSil
  4. Stoper transferi zor artık, kesin diyordum ama gelen haberler zor olduğu yönünde.

    YanıtlaSil
  5. Emre Colak cıkarken,Umut Bulutta aynı anda dısarı alındı Sneijder ve Engin Baytar aynı anda girdi 4231 denemek istedi hoca ama Meloyu hakem ve bjk'liler organizesi attırınca göremedik ..

    YanıtlaSil
  6. aynen uygun sistem 4-3-1-2'dir. hocanın elde 4 forvet varken tek santraforlu sistemlere rağbet etmeyeceğini düşünüyorum. 4-4-2'ye devam ederse sneijder'den verim alamaz. zaten bir ara Sneijder Beşiktaş maçında sol açıkta kaldı 10dk. falan ama olmadı. Adamın direk forvet arkası oynaması şart.

    Yabancı durumuna göre en ideal kadro;

    Muslera-Danny - Semih-Riera-Eboue(Sabri)- Melo(emre veya yekta)-Selçuk-Hamit-Sneijder - Drogba-Burak(Elmander)

    Aslında Selçuk direk savunma önünde konuşlanıp Pirlo gibi oyunu en geriden kurabilir. Melo'nun yerine sol içe Emre, sağ içe de Hamit konulabilir. Bu sayede Eboue oynar.

    Ya da Sabri sağ bekte devam eder Drogba'nın yanına ilerideki presi daha da coşturmak için Elmander konulur. Elmander tam SS olduğu için Drogba'yı da rahatlatır. Ben Drogba-Burak ikilisinin uyum sıkıntısı yaşayacağına inanıyorum. Burak her topu kendine isteyen bir oyuncu. İleride 1.90'lık her şeyi yapabilen bir gergedan varken bence ilk tercih Burak olmaz. Bu da onu küstürebilir.

    Hocayı tatlı bir sıkıntı bekliyor olacak.

    YanıtlaSil
  7. Drogba hücümda pres yapan,adam kovalayan, rakip defansın çıkmasına, top yapmasına engel olan futbolcu değil.Yani Drogba bir H.Şükür ve Elmander değil.Evet Drogba top tutar, takımın ileri çıkmasını sağlar,tek vuruşları iyi olan bir golcüdür.Alınması çok mu gerekliydi işte o tartışılır.Şayet sezon başı bu transfer Burak ve Umut alınmadan önce yapılsaydı mantıklı olabilirdi.Ancak şu anda en büyük sorun takımın kolay gol yemesiyken, en fazla alternatifin olduğu santrfor a 4.golcüyü almak bol keseden para harcayıp sonra feda çağrıları yapan Beşiktaş ta Demirören dönemini hatırlattı.
    G.Saray ın en zayıf tarafı defans göbeğidir.Övgüler dizilen Semih Kaya her maçta mutlak gollük hata yapan son derece vasat bir futbolcudur.Öncelikle yaşına göre ağır, çok kolay çalım yiyor ve ikinci hamlesi hiç yok.S.Kaya G.Saray da değilde Ordu veya Mersin de oynasa bugün kimse adından bahsetmez milli takım yüzü göremez.Ama G.Saray medyası onu haketmediği ölçüde yücetmeye devam ediyor.Yenilen gollere bakın çoğu onun bireysel hatalarıdır. Şampiyonlar liginde oynayan bir takımın defans göbeği Semih Kaya-Dany den kurulur solbekte devşirme Reira olursa , yaptığınız Sjnayder ve Drogba transferlerinin bir anlamı olmaz.Karabük,G.Antep,Kasımpaşa karşısında zorlanan bu defans lokum kura gibi görülen Schalke karşısında
    ne derece güven verecek.
    Unal Aysal son derece yalnış bir transfer politikası izliyor ve yönlendiriliyor.Terim in bu tercihlerde ne derece etkin olduğu tartışılır.
    Yapılan ismi büyük transferler belki taraftarı mutlu eder umutlandırır.
    Ama G.Saray ın akıllı doğru bir transfer politikası izlemediği belli.
    Çok büyük paralar çok gerekli olmayan ismi büyük düşüşteki yıldızlara harcanıyor.Oysa bu büyük paralar ile iyi araştırma,taramayla yetenekli uzun vadede verim alınacak genç oyuncular bulunabilirdi.Kolay ı tercih edildi.Avrupa G.Saray ı artık başarılarıyla değil düşüşteki yıldızlara yatırım yapan klüp olarak tanıyacak.Hala izlenen bu yolun doğruluğuna inanan sayısız saf taraftar var ne yazıkki.Zaman herşeyi gösterecek.Schalke maçına çok az kaldı.

    YanıtlaSil
  8. Beşiktaş 'lıyım. Drogba ve Sneijder transferlerini kıskanıyorum desem yeridir. Çekememezlik değil ama. Drogba bence büyük bir futbolcu, sakatlık falan olmazsa en az 10 gol atar bir yarıda. Şampiyonlar liginden oynayacak olması büyük avantaj. Ve O 'nu Türkiye 'de izleyecek olmaktan çok mutluyum bir futbolsever olarak. Ancak benim itirazım; bu transfer Avrupalı mantığıyla değil Dubai veya Çin mantığıyla yapılmış bir transfer. Avrupa 'da hiç bir takım (Man. City, PSG dahil) 35 yaşındaki bir oyuncuya 1,5 seneliğine 10 milyon Euro vermez. Bu paralar (Beşiktaş örneğinde olduğu gibi) bol keseden verilir, yarın bir gün sportif anlamda beklenen başarı gelmezse, sonu karanlığa doğru gider. Bizlerde, Guti 'yi, Quaresma 'yı, Simao 'yu izlerken, onlar gelirken, çok mutlu olmuştuk. Ancak 1,5 senede şemsiye tersine dönmüştü. İtalyan kulüplerine, birçok İspanyol kulübüne, Beşiktaş 'a, Ankaragücü 'ne bakılırsa, ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

    YanıtlaSil
  9. @trttraveller34

    Galatasaray'ın çok gol yemesi bireysel hata, semih veya danny'nin yetersizliğinden veya sol bek zaafiyetinden değil iyi ve kaliteli hücum edememesinden kaynaklanıyor. Geniş alanda oynayan bütün takımlar buna barça dahil hepsi fazla gol yiyor. Bunu önlemenin veya aza indirmenin tek yolu daha fazla ve mümkünse rakip sahada topla oynayarak hücum etmenin yolunu bulmak.

    Galatasaray şu ana kadar topla rakipten daha fazla oynama konusunda aşama kaydetti ama bunun büyük kısmını kendi sahasında ve stoperleri, bekleri ve kalecisi arasında oldukça yavaş ve temposuz bir şekilde yapıyordu. yani aldatıcı bir topa sahip olmaydı. ne zaman ki ileriye doğru yani dikine oynamaya kalksa topu ileride saklamayı beceremeyen forvetlerinden ötürü rakip sahaya yerleşip baskı kurmada sıkıntı yaşıyordu. Bundan ötürü topu kaybedip ya kontra yiyor ya da verimsiz bir hücum oluşuyordu.

    Tabi topu tempolu ve hızlı çevirememe eklenince bir türlü akın sürekliliği, baskı, boğma yapılamadığı için de rakip maç ilerlerdikçe direncini artırıp girdiği 2-3 pozisyonda golü yazıyordu. Ben demiyorum ki bu gollerin bazılarında basit defans hataları var ama şöyle bir soru sorsam:

    Drogba ve Sneijder'in yerine defansa onlarla aynı ayarda klas bir stoper ve orijini sol bek olan klas bir sol bek alınsa Galatasaray bu denli hücum edememe, oyunu hızlandıramama, baskı kuramama sorununa herhangi bir katkısı olmayacağı gibi sence gol yeme sıkıntısına da çare olmuş olur muydu?

    Bence bir faydası olmazdı. Bu sene ekstren fazla gol yeme sebebinin hem sistemsel hem de bireysel bazı sebepleri var. Melo, Elmander, Muslera,Eboue'nın bireysel formsuzlukları, Ujfanın sakatlağının yanında Amrabat ve Hamit'ten beklenen katkının alınamaması, Necati gib önce top tutan bir oyuncunun olmaması vs...Hoca geçen seneki 4 merkezle içe kateteden orta sahadan başka bir şeye oyunu çevirdi. bunu yaparken de Amrabat ve Hamit'e güvendi ama onların varlığı bizi bırak geçen seneki hücum verimliliğini geçmeyi onun altına indirdiği gibi defansta boşluklar vermemize sebep oldu.

    Ben diyorum ki kök neden 'HÜCUM' sorunsalıdır. Gol yeme, savunma eksikliği yan nedendir. Asıl nedeni çözmeden buraya yapacağın müdaheleler sorunu çözmez.

    Drogba ve Sneijder topun ileride kalmasını sağlayarak bizim aslında daha az gol yememizi sağlaycaklar.

    YanıtlaSil
  10. @trttraveller34

    Ne güzel harcıyosun ya adamı adam Galatasaray altyapısının ürünü bu çocuk...üstelik 22 yaşında... yıllık 200.000 euro oynuyor bak ne diyorum 200.000 Euro.Geçen sene ayrılan Servet kütüğü bile 1.500.000 alıyordu yıllık Bu adam çıktı Şampiyonlar liginde İngilterede,Portekizde çatır çatır oynadı sen gelmiş yok bireysel hata yok çart yok çurt Ufa yapmıoyor mu bireysel hata Bülent Korkmaz bireysel hatanın sözlük anlamıydı bir dönem ama efsane oldu...Adam harcamak en kolayı ya da hatalar için günah keçisi bulmak ama bunu yaparken bali insaflı olun biraz,kendi değerlerinize sahip çıkın....@zachpaulsen arkadaşta durumu gayet güzel özetlemiş mantıklı bir şekilde açıklamış takımın durumunu...Kendi değerlerini harcamadan bir de bu tarafından bak işin...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir