21 Ocak 2013 Pazartesi

Geldi ve Formayı Giydi, Sonrası?


Sneijder meselesi yüzünden günlerdir uyku sorunu çekiyordum, şimdi de Sneijder geldi ama Sneijder nasıl oynar, formasyon nasıl olur, ne yapar eder derken yine bir fırtına var beynimde. Bu da yine bir uyku sorunu demek, en azından bu gece için.

Selçuk İnan yalnız değil, önce bunu söyleyelim. Bu sezonun en büyük sorunlarından biri, Galatasaray'ın hücumda organize olabilme sorunu. Geçen sezonun gerisinde Galatasaray, bunun da temel nedeni orta saha performansı aslında.

Melo iyi başlamadı, iyi devam etmiyor. Selçuk İnan da Melo'yu toparlayayım derken biraz daha savunmaya gömülmüş durumda ve iyi bir Elmander'in, Necati Ateş'in de olmamasından kaynaklı hücumda organizasyon pek yok. Kanat performansı da buna eşlik etmeyince sıkıntı oluyor ama forvetlerinin gol atıyor olması, bazen bu kötü durumu engelliyor ama o da her maç değil.

4-4-2'nin devam etmediğini ve 4-3-3, 4-1-4-1 gibi bir formasyona geçilmesi gerektiğini söyledim hep. Hamit Altıntop'u da orta sahaya çekerek, Melo ve Selçuk İnan'ın üzerinde olan yükü biraz azaltmak Galatasaray'ı daha verimli kılabilirdi ama o zamanlar Sneijder gibi bir transferin gerçekleşeceğini düşünmüyordum.

Sneijder farklı bir seviye ve yaş, konum gibi unsurları göz önüne alarak bana göre Türk futbol tarihinin en büyük transferi. Eylül ayından bu yana oynamıyor belki ama bu tip profesyonellerin çabuk toparlayacağına eminim ve şu an öyle bir durum var ki, Sneijder oynasa ve sadece isabetli orta ve pas dahi atsa kral olur, o denli hücumda organizasyon, kalite sorunu yaşanıyor takımda.

Forvetlerden biri geri plana çekilecek gibi, bu da Elmander ve Umut Bulut rotasyonu gibi görünüyor. Burak Yılmaz'ın önde tek tutup, Sneijder & Selçuk İnan ikilisiyle hücumu yönlendirme düşüncesi bile çok heyecanlı. Selçuk İnan ve Sneijder birbirlerinden rol çalacaklar bir anlamda ve bunun da hem futbolcular, hem de takım üzerinde çok olumlu etkileri olacağını düşünüyorum.

Melo da rahatlayacak, daha fazla savunmaya odaklanacak. Selçuk İnan rahatlayacak, üzerinde olan yük azalacak. Sneijder de arkasında güçlü isimlerle birlikte, hücumun temel unsuru olacaktır.

4-3-1-2 gibi bir düşünce de var, bu da bir ihtimal. Hagi ve önlerinde Hakan Şükür & Arif Erdem ikilisi misali. Orta sahada da Suat Kaya, Emre Belözoğlu, Okan Buruk. Şimdi de Hamit Altıntop, Melo ve Selçuk İnan orta sahası, önlerinde Sneijder, forvette ise Burak Yılmaz & Elmander veya Umut Bulut. Zamanında Terim'in başarılı olduğu bir formasyondu ve bu formasyona da geçilebilir.

Duran top konusunda ise şimdiden muhabbetler dönmeye başladı, Selçuk İnan mı Sneijder mi diye. Cevap Sneijder olur ama o an iyi durumda kimse o kullanır. Güzel taraf ise Selçuk İnan'ın bizzat elleriyle topu Sneijder'in önüne bırakacağını bilmek, son derece egosuz bir futbolcu ve bundan kaynaklı da bu muhabbete girmek bile yanlış.

Heyecan verici bir transfer oldu, önümüzde de bir transfer daha var. Sol bek alınacağını sanmıyorum, stoper transferi beklentim ama hem stoper hem de sol bek oynayan bir isimle anlaşılıp, bir taşta iki kuş vurulabilir ve bu büyük joker olur. Şart çünkü, hücumda sorunları çözerken arkaya da bakmak zorundayız ve stoper için elimizde yeteri alternatif yok.

9 yorum:

  1. Bence en güzeli 2000 yılındaki sistem sanki. 4-3-1-2 gibi. Elde iyi santraforlar var, forvet arkası kreatif adam var, orta sahada güçlü iç ve merkez var bence hoca bunu denemeli. hem savunmada solid hem de hücümda kreatif ve çoğalan bir takım. Tamamı iyi pas yapan. Sağda eboue, solda Riera gibi iki hücumcü bekle de desteklenen kanatlar.

    Tek eksik dediğin gibi stoper. sol bek özelliği olan bulunur mu veya var mıdır bilmiyorum ama bence öncelik savunma liderliğini yapacak stoper bulmak olmalı. Yani ujfa gibi popescu gibi pozisyon ve yerleşim hatalarını düzenleyen bir nevi Reis veya Şef.

    Gönlüm yabancı sıkıntısından dolayı Türk'ten yana ama Ömer Toprak veya Serdar Taşçı dışında bu çapta bir oyuncu olmadığı için buraya da mecburen yabancı alacağız gibi.

    Adaylar da sınırlı; Kolo Toure yaşı, tecrübesi ve klası ile o işi yapacak bir oyuncu. Veya genç olmasına rağmen Simon Kjaer olabilir.

    Danny iyi oyuncu ama sadece hızına güveniyor oysa ki futbol önce akılla ve bilgi/beceri ile oynanıyor. Sonra hız, fizik geliyor.

    Sahada emre, danny, amrabat, sabri, aydın, engin gibi oyuncuların olması toplam oyun zekasını maalesef düşürüyor. Beyinsiz emre topu Burak'ın önüne yuvarlamak yerine maç boyunca tam 5 kere denediği topu tarlaya vurma sevdası ile bir kez daha vurursa oynaması gereken takımın İBB olduğunu anlamalı.

    YanıtlaSil
  2. hazır interle ara iyiyken chivu da gelsin hem stoper hem sol bek .

    YanıtlaSil
  3. ben kimsenin düşünmediği 4-3-2-1 sistemini düşünüyorum. geri dörtlünün önünde soldan sağa hamit-melo-selçuk üçlüsü, ve onların önünde de sneijder-amrabat (dönünce) ikilisi, önlerinde de burak. bu yapıda beklerin kanatları çok aktif olarak kullanacağını düşünürsek iyi bir sol bek ve iyi bir yerli stoper şart tabi. bence bu yapı başarıyı getirir.

    YanıtlaSil
  4. Afrika kupası sonrası 4-2-3-1'e dönülür bence. sağda umut ya da elmander'den holosko rolü üstlenmesi istenir. sola amrabat koyulur. orta saha da selcuk-sneijder-hamit(melo) şeklinde olur. bu sekilde saglam ve her an uzaktan bile gol atabilecek bir takım olur. orta sahanın 3lusunun 3u de uzaktan gol atma kabiliyeti olan oyuncular. bu sekilde sıkı savunmayı hic zorlanmadan cözersin.

    YanıtlaSil
  5. Sneijder in gelmesiyle sistemler konuşulmaya, kadrılar yapılmaya başlandı.Aslında ortada üzücü bir durum var.Dünyanın hiç bir takımının vermediği bir parayı vererek futbolcu transfer ediyoruz.Tottenham ın 1,5 milyon Euro verdiğiSneijder iki katından daha fazla ücrete transfer ediyoruz.Futbolcunun gönlünde G.Saray da oynamak yokken sırf para için bu teklifi kabul ediyor.Şimdi bir başka tuhaflık havaalanında futbolcunun karşılanmasında yaşanacak.Görmemişin oğlu olmuş misali maytaplarla halk kahramanı gibi karşılanacak.Yıllardır yaptığımız hatalı transferlere bir yenisi daha eklenecek.Olağanüstü paraya yapılan mantık dışı transferler.Takım olmak bu şekilde olmaz.Bu sadece göz boyamadır.Saf bilinçsiz seyirciyi memnun ederisiniz ama bu tip transferlerle istikrarlı başarıyı yakalayamazsınız.U.Aysal dan çok umutluydum.G.Saray a bir Dortmund,Porto,Arsenal çizgisi getireceğini ummuştum.Ama görünen o ki Katar çizgisinde devam ediyoruz.Gerçekten yazık.Bir çok kişi için bu transfer belki bir heyacan konusu ama uzun vadede G.Saray için yalnış a devamın ve kurumsallaşamamanın bir göstergesi.Yeni bir Hagi bulmak umuduyla yapılan Lincoln, Elano,Kewell,Misimoviç transferleri ne ilave şimdi de Sneijder transferi.Bunların yanında uzun vadeli araştırma ,inceleme, çalışma sonucu takıma kazandırılan tek bir yabancı transferi yapılamamış.Dortmund un 350 bin euroya bulduğu Kagawa yı,Montpelleri in 300 bin euro ya oynatıp 10 milyon Euroya F.Bahçe satacağı Bellama ları biz bulamıyoruz.Biz isimi büyük kariyerinin sonucuna gelmiş artık talep görmeyen yıldızları transfer ederek başarı bekliyoruz.Ama olmuyor,olmad ve olmayacak ta.Olduğu zamanda başarının temelinde 2000 yılının jenarasyonu vardı sadece Hagi faktörü yoktu.Sneijder ile yatıp kalkan ve başarının bu sayede geleceğini sanan G.Saraylı lar uyanın artık uyanın..

    YanıtlaSil
  6. @trtraverller34 Muazzam yorumlamışsın hocam, sadece Galatasaray özelinde değil ülke genelindeki futbol ve transfere bakış açısı herhalde bu kadar güzel yansıtılabilirdi. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Üstteki 2 yorumu yapan zihniyete fazla söylecek bişey yok kimin ne verdiği bu adama nasıl baktığının bir önemi yok 33 yaşında geldi bu gün yerlere göklere sığdıramadığımız Hagi... yada Kewell ı düşünün neler deniyordu ama hala arkasında ağıt yakıyoruz... ben fazla birşey söylemiyicem bu adam yani Sneijder siz gibi daha bir çok insana gereken cevabı vericek ben buna inanıyorum... hala bu adamı lincoln e yada elano ya benzetenlere ise sadece gülüyorum...

    YanıtlaSil
  8. hücum aksiyonlarını yönlendirecek bir oyuncu eksikliği varken bu işi dünyada yapabilen en iyi isimlerden biri alındı her şeyden önce.

    hala maaş konusundan bahsediyoruz ama dünyanın her yerinde bu kalibredeki oyuncuların alacağı maaş aşağı yukarı bu. hakikaten Sneijder çapında bir adamın senelik 1.5 milyon euro'ya oynayacağına inanmak ciddi bir naiflik olsa gerek.

    biz katar mıyız sorusuna gelirsek Şampiyonlar liginde yer alan ve süper yıldız katergorisi bir oyuncuya aşağı yukarı o kalibredeki bir isme verilen cinsten bir maaş verdiğimizi düşünürsek pek Katarlaşıyoruz diyemeyiz ki Anzhi bu yaz başında 12 milyon garanti paralı Katarlıları kıskandıracak bir teklif yapmıştı sanırım Sneijder'e.

    Peki mali durum ne olur dersek eğer hedef önümüzdeki beş sene boyunca şampiyonlar ligine katılım ise bu tür maliyetler üstüesinden gelinebilecek cinsten bana kalırsa. Sonuçta hedef Avrupa'nın tepe kulüplerinden biri olmak ise kadronuzda o tepeleri bilen biri ile yola çıkmak gerekir. Zaten son iki senede tercih edilen yabancılara bakarsak Danny hariç hemen hepsi önemli liglerde uzun süre bulunmuş büyük turnuvaları yaşamış oyuncular.

    YanıtlaSil
  9. Takımınıza Hollanda milli takımı kaptanı geliyor bak nediyorum HOLLANDA MİLLİ TAKIMI KAPTANI adam 2010 yılında Messi,Ronaldo'nun ardından en değerli 3. futbolcu aynı yıl Şampiyonlar ligi kaldırmış İnter'in de kaptanı herif muazzam sağ ve sol ayağı var adam 28 yaşında ve seni tercih ediyor daha kariyeri destan gibi yazılır bu adamın siz kalkıyorsunuz yok Türkiye'nin zihniyeti yok şu yok bu eyvallah anlarım gelip yattı birçok futbolcu ama yatmayanları da oldu.Ne zaman o oyuncular takımları ile bütün oldu başarılar geldi...
    Ne olursa olsun eğer gerçek bir takım taraftarı isen takımını destekliyorsan böyle bir transfere ne yapıyorsunuz siz ulan demek gafletine düşmemeniz lazım....
    Eğer Galatasaray Avrupada söz söylemek istiyorsa bu düzeyde oyunculara ihtiyaçı var bu bir gerçek...
    Biz neden çıkaramıyoruz neden bulamıyoruz Scout sistemi çok kolay olsaydı zaten herkes gider toplar gelirdi oyuncuları bunu dünya üstünde üst düzey yapan üç dört takım var onlardan da Porto bunu en iyi uygulayan takım çok uzun yıllardır.Dortmunt evet futbolcu buluyor mu buluyor ama Jurgen Klopp çok büyük faktör bu anlayışta yarın giderse yerini alacak kişi ne yapacak ona da bakmak lazım ligteki durumlarıda ortada(İyi takımlar ama orası kesin çokta severim BvB :));
    Neyse beni başkalarının ne halt yediği şuan için ilgilendirmiyor Türkiye de birşeyleri takım bazında değiştirmek imkansız ne zaman devlet futbolu Almanya gibi bir politika haline getirir bunun üstüne gerçekten düşünür o zaman oturulur konuşulur,yaw biz neden bu heriflere bu kadar para gömüyoruz diye ama şuan da bırakın iki ayağını tek ayağını bile zorla kullanan adamlara milyonlarca euro istenen bir ülkede ben Wesley Sneijder gibi dünya üzerindeki sayılı adamlardan birini kendi formam altında izlemenin zevkine varıcam umarım formda olur ve hemen adapte olur takıma...
    He şunu da unutmayın gelecek sezonlarda yabancı sayısı azalacak o zaman görün şamatayı...5 yabancımdan birinin Sneijder olması bile çok önemli bir durum...
    He şunu da söyleyeyim bu tarz adamlar,daha doğrusu adam gibi olanlar etrafındaki genç oyunculara da vites arttır ve gelişimine yardımcı olur.Emre,Aydın,Semih gibi genç ve gelişmeye devam eden oyuncuların onunla aynı sahada olması bile onlara çok şey katacaktır.
    Ki altyapı oyuncularını hiç söylemiyorum bu adamla aynı tesislerde antreman yapıp belkide beraber ant. çıkacaklar.
    Dedim gibi bu oyuncu Türkiye tarihinin en büyük transferi çok büyükte bir yetenek bizim onun başarılı olması için destek vermemizden başka bir seçeneğimiz olmamalı...Lincoln,Elano,Misimovic felan aynı çapta adamlar değil karşılaştırmak bile gereksiz...Muadili Hagi'dir başkası değil en az onun kadar da yeteneklidir Sneijder,(Kewell da aynı çapta değildir ancak özel bir adamdır).
    Lafı çok uzattım umarım seçtiği forma numarasının sahibi hollanda efsanesi *J. Cruyff 14* gibi bizimde efsanemiz olur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir