26 Mayıs 2014 Pazartesi

Arda Turan & Barcelona


Haberin doğruluk payını bilmiyorum ama beklediğim bir durum, söz konusu da Atletico Madrid olduğunda. Bir futbolcudan kazanabileceği maksimum parayı kazanan ve gerektiğinde büyük paralar harcayabilen ama daha çok daha az maliyetle giden futbolcunun yerini kesin olarak dolduran bir takım oldular. Kimsenin de önünde durmuyorlar, değerini bulan mutlaka gidiyor.

Falcao da gitmişti, belki Diego Costa da gidecek, belki de Arda Turan. Barcelona'nın uzun yıllardan sonra yeniden yapılandığını görüyoruz. Bazı futbolcuların haricinde herkes satış listesinde ve yeniden bir kadro kuruyorlar. Yeniden yapılanma için de Luis Enrique takımın başına geçti. Geç gelen bir hamleydi aslında bu, Guardiola ayrıldığı gün takımın başına geçmesi gereken bir isimdi, o ekolü devam ettirmek anlamında ama geç de olsa doğru yapıya yeniden kavuştuklarını görüyoruz. Tabii bu süreçte kaybettikleri iki sezon var.

En son Haliloviç transferini gerçekleştirdiler ve yeniden yapılanma anlamında hamleleri devam ediyor. Kesenin de ağzını sonuna kadar açtılar, fedakarlıktan çekinmiyorlar. Uzun zamandır Barcelona'dan görmediğimiz şekilde de transfere muhtaç durumdalar.

Arda Turan'a gelirsek. Galatasaray'daki Arda Turan'ın bu potansiyelde bir yetenek olduğunu biliyorduk ama Galatasaray'da geçirdiği sezonların ardından bu potansiyele ulaşabileceğini de tahmin etmiyordum. İyi sezonları fazlasıyla var ama efsane kabul edebileceğimiz bir sezonu yok mesela. Galatasaray'daki son sezonuna da sakatlıklar engel olmuştu, o şartlar altında Arda Turan için 10-12 milyon avro aralığında bir bonservis vermek Atletico Madrid için riskti. Tıpkı Falcao'yu 40 milyon avro'ya almaları gibi ama bu iki isimden de çok daha fazlasını kazanıyorlar, kazandılar.

Müthiş bir gelişim gösterdi Arda Turan. Futbol olarak yaşadığı evrimin yanında, zihinsel evrimini de tamamladı ve Avrupa'nın en büyükleri arasına girdi. Kendi de eksiklerinden bahsediyor zaten, hızlı değil mesela, şutu da yok ama mevcut özelliklerini maksimum seviyeye yükseltti. Mücadelesi, tekniği, oyun zekası, bir hücum oyuncusu olmasına rağmen bünyesinde bulundurduğu savunma özellikleri gibi. Biz onu Galatasaray'da kanat oyuncusu olarak bildik ama müthiş bir serbest oyuncuya dönüştü.

Tam bu noktada aklıma Rijkaard'ın Galatasaray'da ilk zamanları geldi. Esen 4-3-3 rüzgarları ve Elano transferi gerçekleşene kadar geçen süre. Arda Turan'ı orta üçlünün Iniesta rolünde izliyorduk ve Galatasaray forması altında geçirdiği en verimli dönemdi o. Gol ve asist oranları bunu söylüyor. Ne zaman Elano geldi ve Arda Turan yeniden sol tarafa geçti ve aynı verimi gösteremedi. Sezonun devamında da forvetsiz günlerde forvet oynadığını dahi gördük ama orta üçlüdeki o Arda beni çok heyecanlandırmıştı.   

Simeone'nin ne kadar büyük bir isim olduğunun birkaç kanıtı var, biri de Arda Turan. Simeone gelene kadar ki Arda Turan'la Simeone sonrası Arda Turan arasında da farklar var. Diego'nun da takımdan ayrılmasından sonra serbest oyuncu rolünü üstlendi ve bugün geldiği noktaya ulaştı. O Diego şimdi Arda Turan'ın yedeği mesela, ona alternatif olması için yapılmış bir transferdi.

35 milyon avro Arda Turan için konuşulan rakam. 40 milyon avro'luk bir serbest kalma bedeli var diye biliyorum, buna da yakın bir rakam önerilmiş durumda. Atletico Madrid'le gerçekleştiremediği Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu hayalini de Barcelona forması altında gerçekleştirebilir. 

Messi'ye ara pası atmak hiç fena olmazdı diyen Arda Turan'ı Barcelona formasıyla izleyebiliriz yani. Benim için bir ruh takımıdır Atletico Madrid ve Arda Turan'ın da karakterinin bu ruha çok yakıştığını düşünüyordum ama söz konusu Barcelona olduğunda da fazla bir seçeneğiniz kalmıyor aslında, o hayalin peşinden gidiyorsunuz. Doğru veya yanlış olmasının önemi yok, o fırsat elinize geçtiğinde kullanıyorsunuz. Nuri Şahin adına da Real Madrid belki doğru tercih değildi ama o fırsat doğduğunda kullandığını gördük. Kullanılmalı da, hayat kısa, bir futbolcunu yaşadığı futbol hayatı daha da kısa..

2 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir