15 Ekim 2014 Çarşamba

"Sinan Gümüş İleriye Dönük Bir Transfer"; Göksel Uzunoğlu

Sinan Gümüş ve Kaan Baysal hamleleri, Galatasaray açısından sürpriz transferlerdi. Beklediğimiz ve bildiğimiz isimler değil ama yabancı sınırlamasında, gurbet pazarının önemini hep dile getiririz. Bu ikiliden Sinan Gümüş, A takımda kendisine yer buldu, idman performansıyla da göz dolduruyor ama henüz forma şansı bulamadı. Kendisini daha yakından tanımak açısından, hem de Galatasaray'ın Almanya pazarına ilgisi üzerine sevgili Göksel Uzunoğlu ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.


Yabancı sınırı bizleri gurbet pazarına doğru yöneltiyor ve bu anlamda Almanya altyapısı çok değerli. Sinan Gümüş de bu altyapının ürünlerinden ama Galatasaray adına sürpriz bir transferdi, çünkü bahsi hiç geçmemişti. Sen bu transferi nasıl değerlendirdin, Galatasaray için nasıl bir hamleydi bu?
Göksel Uzunoğlu: Cesare Prandelli´nin oynattığı sistemde kanatlarda hızlı, tekniği yüksek olan ve kale önünde tehlike yaratabilecek futbolculara sahip olmalısın. Yabancı sınırlamasını da sayarsak Sinan Gümüş bu konuda Galatasaray kadrosunda iyi bir alternatif. Tabi Galatasaray´ın kadrosuna bakarsak kanatlarda çok fazla alternatif var. Sinan'ın da ilk defa Almanya dışına çıkması nedeniyle uyum süresini atlattıktan sonra forma şansı bulabileceğini düşünüyorum. 

Genç bir oyuncu ve Almanya U20 Milli Takımının formasını üç defa giymiş. Almanya Milli Takimı'nda hangi yaş grubu olursa olsun, yer almış futbolcu kötü bir futbolcu olamaz. Ayrıca Sinan, 17 yaşında Almanya´da genç futbolculara önem veren ve büyük bir referansı olan VFB Stuttgart´a transfer oldu. Sinan her yönden iyi bir alt yapısı olan kanat futbolcusu, forma sanşı verilirse ve kulüp Sinan üzerinde sabırlı olursa iyi bir futbolcu kazanabilir. 

Hazırlık döneminde takip edebildik ama bu sezon hiç şans bulmadı. Bu yüzden de onun için söyleyebileceklerimiz kısıtlı. Sen bu futbolcuyu bilen biri olarak, Sinan Gümüş'ü bizler için nasıl tanımlarsın? Nasıl bir futbolcu, artıları, eksileri neler ve nasıl bir gelecek onu bekliyor?
Göksel Uzunoğlu: Sinan sağ ve sol kanatta görev alabilen bir futbolcu. Ayrıca, Stuttgart´ın U19 takımında forvet olarak da görev yaptığını belirteyim ama Sinan kanatlarda daha verimli. Hızlı olması nedeniyle, kanatlarda ceza sahasına temposu ile çabuk dalabilen biri. İyi driplingleri de Sinan´ın artılarından biri. Hız, iyi driplingleri ve sert şutları Sinan'ın pozitif özellikleri olarak söyleyebilirim. 

Eksiklerine gelirsek, kale önünde fazla heyecan yapan ve gol yollarında fazladan şanş yitirmesi sayılır. Bu eksiklerini maç tecrübesi ile kapatabileceğini düşünüyorum. Galatasaray, Sinan´ın daha fazla forma sanşı ve tecrübe kazanmasi icin kendisini ikinci devrede bir kulübe kirayabilir diye düşünüyorum. Bu karar iki taraf için daha sağlıklı olur.

Galatasaray'ın mevcut yapısı içerisinde Sinan Gümüş'e düşen rol ne olacaktır? Yasin Öztekin transferi yapıldı mesela, 2.5 milyon avro gibi bir rakam ödendi. Sinan Gümüş'le Yasin Öztekin'i kıyaslarsan ortaya ne gibi farklar çıkar, bu yönde eleştiriler var çünkü?
Göksel Uzunoğlu: Galatasaray, Sinan´ı Bruma ya da Olcan Adın´ın yedeği olarak kullanılmasından faydalanabilir. Sinan elbette Yasin´den daha ucuza mal olmuş bir futbolcu. Bu neden ve ayrıca zaten kadroda bulunan diğer tecrübeli kanat futbolcularının arasında en son düşünülen biri olabilir. Kulüp önce Yasin´e ödemiş oldugu bonservis nedeniyle bu futbolcuya öncelik vereceğini düşünüyorum. 

Sinan antremanlarda ve oynayacağı hazırlık maçlarında, belki de ileride Türkiye Kupası maçlarında eline gelen nadir sanşlarindan birisini kullanması gerek. Ancak öyle göze batabilir diye düşünüyorum. Genelde Galatasaray taraftarı Sinan´ın ilk yılında fazla beklentide bulunmaması gerek. Sinan zaten ileriye dönük bir transfer.


Son olarak şunu sorayım, Galatasaray'ın Almanya pazarını yeteri kadar kullanabildiğini düşünüyor musun? Koray Günter hamlesi de yapılmıştı, bu sezon Sinan Kurt için çok uğraşıldı ve bunun gibi bazı hareketlilikler var. Elde Erdal Keser gibi bir isim de var, bazı yatırımlar da oldu, oluyor. Sen ne düşünüyorsun?
Göksel Uzunoğlu: Bence genelde Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa olsun (Avusturya ve Isviçre´yi de unutmayalım) bu saydığım ülkeler alt yapıya çok önem veriyorlar. Bu ülkelerde Türk`lerin bol olması, genelde alt yapı problemi yaşayan Türk futbolu adına çok önem taşıyabilir. 

Galatasaray açısından Erdal Keser bu konuda büyük bir kazanç. Erdal Keser, son yıllarda bilindiği gibi TFF´nin Avrupa ofisini yönetmiş bir uzman. Erdal Keser'in Almanya´da tanıdığı çok sayıda gurbetçi futbolcu var ve bundan Galatasaray şimdi yararlandığından daha iyi yararlanabilir diye düşünüyorum. Mali açıdan zor günler icinde olan kulüp, genç ve yetenekli gurbetçilere yönelmesinde fayda görebilir. 

Hemen aklima Borussia Dortmund geliyor. Dortmund 2008 yilinda mali anlamda zor durumdaydı. Kasasında hiç para yoktu. En büyük transferleri Jürgen Klopp´du. Klopp ilk yılında genç ve alt yapıdan aldığı futbolculardan bir takım kurdu. Bunların arasinda Nuri Şahin ve şimdi Galatasaray formasi giyen Yasin Öztekin de bulunuyordu. Daha sonra Ilkay Gündogan´da Dortmund´a katıldı. Bugün herkes bu felsefe ile Dortmund´un nereye geldiğini görüyor. 

Galatasaray´da Erdal Keser´in bilgisi ve Almanya tecrübesi ile Dortmund´un yolunda gidebilir ve mali açidan bu tablodan kurtulabilir. Almanya´nın her kulübü alt yapsinda hep bir Türk futbolcu bulunur ve Galatasaray bu pazarı daha fazla kullanması gerek. Avrupa´daki gurbetçi futbolcu pazarı, Almanya´da iş birliğine girilmiş olan Wattenscheid kulübü ile de izlenebilir. Zirve yapmiş olan gençler daha sonra Galatasaray yolunu tutabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir