30 Mart 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #7; Yunus Mallı


Eskiden bu tip yerliler daha değerliydi ama yeni yabancı kuralı sonrasında Milli Takım tercihi Türkiye olmayan yerli futbolcular da yabancı sayılacak. Yunus Mallı adına hala Türkiye bir ihtimal ama şu aşamada Almanya U21 takımında oynadı, geçmiş yıllarda da Almanya'nın çeşitli yaş kategorilerinde forma giydi. Sezon sonunda da sözleşmesi bitiyor, sen Yunus Mallı için neler söylemek istersin ve yeni düzende nasıl bir transfer olur?

Hasan Yıldırım: Yunus Mallı 92 doğumlu, yetenekli bir orta saha oyuncusu. Senin de belirttiğin gibi yeni yabancı oyuncu kuralı öncesi bu tarz yerli oyuncular daha değerliydiler. Artık takımlar kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurabilecekler. Bu da demek oluyor ki, takımlar yerli oyunculara muhtaç kalmayacaklar tabiri caizse. Yine takım kadrosunun yarısı yerli oyunculardan oluşacak, ama bir o kadar da yabancı oyuncu istendiği takdirde kadroda bulundurulabilecek. Böylece çoğu yerli oyuncunun yabancı oyuncu kontenjanındaki sınırlama nedeniyle şişen piyasası, düşüşe geçecek. Takımlar 11 yabancıyı aynı anda ilk 11'de oynatabilecekler. Böylece sadece sınırlama nedeniyle yerli olduğu için zorunluluktan oynatılan ve yıllardır kendisini geliştirememiş yerli oyuncular, artık formayı kapabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalacaklar. Yunus'un A milli takım tercihi henüz netleşmedi. Kendisi de bu konuda henüz karar vermediğini açıklamıştı. 

Almanya U17-U18-U19-U20-U21 genç milli takımlarında forma giymiş bir futbolcu. En son Mart 2015'te hazırlık maçında İtalya U21 Genç Milli Takımı'na karşına Almanya U21 Genç Milli Takımı'nda (90dk) ofansif orta saha olarak forma giydi.  Ama o da Almanya A Milli Takımı'nda forma giymenin zorluğunun farkındadır diye düşünüyorum. Eğer A milli takım seviyesinde tercihi Almanya olursa, önümüzdeki sezondan itibaren Türkiye'de yabancı statüsünde forma giyebilecek. Bu konuda henüz karar vermemesinin nedenlerinden birisinin de, kulüp geleceğinin netleşmemesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki sezon bir Türk takımıyla anlaşırsa, böyle bir tercih yüzünde yabancı statüsünde oynayacak olması sorun olur. 

Sonuçta takımlar kadrolarındaki yabancı oyuncu sayısına göre federasyona bir harç ödemek zorundalar. Eğer Yunus'un önümüzdeki sezon formasını giyeceği takım yine Bundesliga'dan bir takım olursa, A milli takım tercihi Almanya olabilir. Ama Yunus önümüzdeki sezon için bir Türk takımıyla anlaşırsa, bu sefer önümüzdeki sezon yabancı statüsünde forma giymemek için Türkiye A Milli Takımı'nı tercih edebilir. Daha önce belirttiğim gibi Almanya A Milli Takımı'nda forma giymesinin daha zor olduğu da bir gerçek. Galatasaray için düşünürsek; Yunus öncelikle Galatasaray için iyi bir alternatif olabilir. Önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek, yıllık kazancının da çok yüksek olduğunu sanmıyorum. Maliyetinin düşük olması avantaj. Hem Sneijder için, hem de Selçuk için iyi bir alternatif olabilir. Yine gerektiğinde kanatta da değerlendirilebilecek bir futbolcu.

Mainz formasıyla hatırlıyoruz kendisini, M'gladbach'ın U17 ve U19 takımlarında da forma giydi ama Mainz ile Bundesliga kariyerini başlattı. Genç de bir isim, henüz 23 yaşında. Normalde daha tecrübeli isimleri bu yazı dizisinde öneriyoruz ama ilk defa bu kadar genç ve yerli bir ismi önermiş olacağız. Galatasaray açısından nasıl değerlendirirsin Yunus Mallı'yı, olası Türkiye kariyeri ona neler getirir yoksa Bundesliga'da kalmasını beklediğin bir isim mi?

Hasan Yıldırım: Yunus Mallı; Mainz'da gösterdiği performans sonrası Bundesliga'dan da teklifler almasını beklediğim bir oyuncu. Bu sezon Mainz formasıyla Bundesliga'da 23 maçta forma giydi; 4 gol attı, 3 asist yaptı. Bu maçların 17 tanesinde ilk 11'de sahaya çıktı, 6 tanesinde 90dk sahada kaldı. Avrupa Ligi Elemeleri'nde 2 maçta forma giydi, 1 asist yaptı. Asıl sorulması gereken; Galatasaray'a transfer olması durumunda hemen formayı kalabilir mi, yoksa yabancı oyuncu kontenjanındaki rahatlama nedeniyle önümüzdeki sezon bu çok daha mı zor olur? Bence mevcut kadroya ihtiyaç duyulan takviyeler yapılabilirse, Yunus'un formayı kapması ilk etapta zor görünüyor. Öncelikle iyi bir alternatif olabilir. Daha sonra göstereceği performansla ilk 11'i zorlayabilir mi, formayı kapabilir mi, bunun onun göstereceği performansa kalıyor. Galatasaray elini çabuk tutar ve sezon sonu sözleşmesi bitecek kaliteli yabancı oyunculardan ihtiyaçlar doğrultusunda bazılarını kadroya katabilirse, çoğu yerli oyuncunun artık Galatasaray forması giymesi çok zor olacaktır. 

Bir Galatasaray taraftarı olarak Yunus gibi maliyeti düşük, ama yetenekli oyuncuların transfer edilmelerine "Hayır" demeyeceğimi ifade edeyim. Ama Yunus Mallı, Galatasaray'ın öncelikli ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir isim değil. Yani Galatasaray için olmazsa olmaz bir transfer değil. Kiralık oyuncuların da önümüzdeki yaz takıma geri dönecekleri düşünülürse, kadronun bayağı şişeceği de bir gerçek. Yunus tarzı bir oyuncuyu transfer edebilmek için öncelikle; Galatasaray'da forma giyemeyecek, veya Galatasaray'da beklentileri karşılayamayan oyuncularla yolları ayırmak gerekecek. Düzenli oynayabileceği bir takım, Yunus'un kendisini geliştirebilmesi açısından daha faydalı olabilir. Bu da başka bir gerçek.


Bu sezon 23 maçta 4 gol 3 asisti var, bu anlamda istikrarlı bir isim, formayı bırakmıyor. Yükselen de bir grafiği olduğunu söylemek mümkün. Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, nasıl bir futbolcu?

Hasan Yıldırım: Yunus Mallı; kanatlarda da oynayabilen, sağ ayağı daha etkili olan, gole yakın, tekniği iyi, kolay adam eksiltebilen, hızlı, çabuk bir ofansif orta saha. Merkez orta saha olarak da oynayabiliyor. Ama forvet arkasında daha etkili. Oyun zekası iyi bir oyuncu. Takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayabilme özelliği var. İhtiyaç duyulduğunda kanatta da (özellikle sol kanat) değerlendirilebilir.

Tolgay Arslan'ın da sezon sonunda sözleşmesi bitiyordu ama o devre arasında Beşiktaş yolunu tuttu. Yunus Mallı için ise mutlaka teklifler gitmiştir ama o kalmayı tercih etti, sözleşmesini de uzatmış değil. Onu nasıl bir kariyer bekliyor ve Galatasaray adına önemli bir isim olabilir mi?

Hasan Yıldırım: Hamburg artık kadroda Tolgay'ı düşünmüyordu ve Tolgay eskisi gibi Hamburg ilk 11'inin banko oyuncularından değildi. Yunus ise Mainz'da fazlasıyla forma şansı buluyor. Sezon sonu sözleşmesi biteceği için daha fazla teklif alması muhtemel. O yüzden sözleşmesi bitene kadar Mainz'dan ayrılmak istememiş olabilir. Bir oyuncunun bonservissiz olması, ona talip olacak takımlar için büyük avantaj. Hiçbir takım; kadrosundaki ihtiyacı bonservis ödemeden bir futbolcuyla giderebilecekse, başka bir futbolcuya bonservis ödemek istemez. Yunus gibi yetenekli, Almanya U21 Genç Milli Takımı'nın da formasını giyen bir oyuncunun sözleşmesi de bittiği zaman talibi çok olacaktır diye düşünüyorum. Daha önce de belirttiğim gibi Yunus Mallı transferi, Galatasaray için olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir transfer değil. Bence Yunus, Galatasaray'ın öncelikli ihtiyacı olan mevkilerin oyuncusu değil. Ama kadrodaki Galatasaray'a fayda sağlamayacak oyuncularla yollar ayrılabilir ve kadroda yer açılabilirse, sonra asıl ihtiyaç olan mevkilere gerekli transferler yapılabilirse, daha sonrasında kimsenin Yunus gibi bonservissiz ve yetenekli bir futbolcuya karşı çıkacağını da düşünmüyorum.

3 yorum:

  1. blog ve yazı olayını video ya çevirmen daha güzel olur hafız.video-röportaj ve video-yorum lar daha fazla kişiye ulaşıyor günümüzde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir blog, internet sitesi değil, o dediğini yapma imkanım yok, olsa bile yapmam :) Bu şekilde devam edeceğim.

      Sil
  2. hayırlısı :)

    podcast yapan birkaç blogcu vardı.podcast de fena olmaz.futbol blog dünyası bitmiş durumda aga.bir dönemin ne heyecanı kaldı nede yazıları.twitter çıktı bloglar kapandı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir