15 Mart 2015 Pazar

SC Nostalji #8; Junichi Inamoto

Galatasaray, twitter üzerinden bir Japon açılımı yaptı. Kötü bir adım değil, üzerine düşülüp, üstünde de durulursa iş de görür. Futbol büyük bir pazarlama ve Uzakdoğu piyasası da bu pazarın olmazsa olmazı. Hazırlık kamplarında Japonya'ya gidilse ve 1-2 maç yapılsa mesela, transfer döneminde iyi bir Japon futbolcu transfer edilse, o coğrafyaya yönelik değişik çalışmalar yapılsa.

Bugün neredeyse her Bundesliga takımında bir tane Japon futbolcu var, zamanında bizim de vardı ama Japonya açılımı düşünülerek yapılmış bir hamle değildi bu, para yoktu, transferin son günüydü ve alınabilecek en makul futbolcu Junichi Inamoto'ydu.

Avrupa kariyerinin Arsenal formasıyla başlaması onun üzerinde büyük bir beklentiyi de beraberinde getirdi ama asla bu beklenti ışığında hareket edemedi. Çok büyük Japon futbolcular tanıdık, özellikle de Inamoto'nun Avrupa piyasasına adım attığı dönemlerde Nakata gibi. İtalya futbolunun önemli yüzlerinden biriydi ama Japon futbolcular bugün olduğu kadar ağırlıkta değildi. Bugün ise Honda ve Kagawa'dan başlayıp birçok kaliteli Japon ayak saymak mümkün. Yukarıda da dediğim gibi, neredeyse her Bundesliga takımının bir tane Japon futbolcusu var, Kore piyasasına da hakimler ayrıca.

Inamoto demişken, Arsenal sonrası Fulham, West Bromwich Albion gibi denemeleri de oldu ama Premier Lig'de tutunamadı. Devamında da Galatasaray'a imza attı. Gerets şanssız bir teknik adam, ekonomik anlamda en büyük sorunların yaşandığı döneme denk geldi, buna rağmen elinden geleni yaptı. Conceicao gönderildi, oysa o takımında görmek istiyordu ama gözden çıkarılan Saidou ile şampiyonluk gördü. Devamında Saidou da gitti, bir süre ön libero alamadı Galatasaray. Kimse gelmezse Mehmet Güven'le yoluma devam ederim derken transferin son günü Inamoto geldi, yanında da o günlerde onun bonusu gibi görünen Mehmet Topal.


Inamoto'dan beklenti neydi ki, oynadığı futbol sonrası onu eleştireyim. Büyük beklentim yoktu, hatta onun ön libero olduğunu da düşünmüyorum, daha çok hücuma yatkın bir futbolcuydu ama ön libero oynattık, o da elinden geleni yaptı. Yıllık 200 veya 300 bin avro gibi komik bir ücreti vardı, tam hatırlamıyorum ama bu civardaydı. Şampiyonlar Ligi'nde bir golü var mesela, Bordeaux deplasmanıydı. Sezonun son bölümüne doğru Mehmet Topal'ı oynatmaya başlamışrı Gerets, Inamoto'yu da öne attı ve Inamoto daha verimliydi, bu da aklımda kalmış.

İşin özü, bu bir Japon açılımı değildi, o günün maddi şartları bize Inamoto'ya itmişti. Yine de bu adamı izlemeye gelen Japonları tribünde gördük, bugün daha iyi bir Japon futbolcun olsa pazarlama işini daha iyi kıvırırsın ama o Japon gelip stadında maç izleyemez, çünkü passolig'i yok.

Türkiye Ligi'nde forma giymiş ilk ve tek Japon futbolcudur Inamoto. Bu anlamda da ilklerin futbolcusu. Galatasaray sonrasında Frankfurt kariyeri var, 2 sezon burada oynadı. Sonrasında Rennes derken ülkesine döndü. Galatasaray günleri de hayal kırıklığı olarak görülebilir ama fiyat fayda ilişkisi ön plana çıkar. Inamoto'dan beklenti neydi ki ne isteniyordu? Bu paraya ancak bu kadarı..

1 yorum:

  1. ben uzak doğu kültürüne ve ülkelerine meraklı olduğum için bu adama çok büyük sempatiyle yaklaşmıştım,bir de arsenal den gelmiş olması daha da ilgimi çekmişti,formasını almayı düşünmüştüm bir dönem ama babamın sezon sonunda gönderirler boşuna alma dediğini hatırlıyorum gerçekten öyle oldu babama borçluyum yine :) hep takımda kalması için iyi oynaması temenni ederdim ama başaramadı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir