28 Haziran 2015 Pazar

SC Nostalji #25; Saša Ilić

Hagi sonrası Felipe olmamıştı. Teknik direktörlüğe Hagi geldiğinde ise 10 numaralı bir sistemle takımı oynatmamıştı. Gerets göreve geldiğinde de taraftarın beklentisi iyi bir 10 numara transferi üzerineydi ve Sasa İliç'in transfer olduğunu öğrendiğimizde yaşanan bir hayal kırıklığı vardı ama o dönemin maddi şartları bunu gerektirdi. O dönemi andığımda Gerets'in bu konuda hakkını veririm, az paraya büyük işler başardı ve Iliç de o dönemin en büyük yıldızlarından.

10 numarayı kimin giyeceği de büyük sorundu mesela, bir anlamda ateşten gömlek. Sasa İliç 22 numarayı tercih etmişti, 10 numarayı ise Necati Ateş giydi. Pozisyonları oyun kurucu değildi belki ama 10 numara katkı vermişti bu iki futbolcu da. 

Sasa İliç'in ilginç bir tarzı vardı. Oyun kurucu değildi, forvet özellikleri taşıyan bir futbolcuydu. Hakan Şükür, Necati Ateş, Hasan Kabze ve Necati Ateş'den oluşan bir forver rotasyonu olmasına rağmen Sasa İliç'i de bu rotasyona dahil ederim. Gerets o sezonu hemen hemen üç forvetle oynuyordu, bu isimlerden biri de Iliç. Öyle ki, Iliç olmadığında da 11 başlayan isim Hakan Şükür olurdu, Necati Ateş biraz daha Iliç'in pozisyonuna kayardı. 

2005-2006 sezonunda 30 lig maçında attığı 12 gol var. Kendini rakip yarı alanda unutturup, rakip ceza sahası etrafında ise bir anda etkin olarak gol vuruşunu yapar ya da verkaç sonrasında kendisini ceza sahasına çok iyi atardı. Mustafa Denizli'nin 10.5 numara diye tabir ettiği oyuncu o aslında ve o şampiyonluğun da en büyük pay sahiplerinden biri Iliç olmuştu. Bir anlamda az paraya büyük işler başarmanın resmi.

2006-2007 sezonu ise Galatasaray adına iyi geçmedi ama Iliç'den yine beklediğimiz performansı aldık. 29 lig maçında 10 gol 5 asist yapmıştı, Şampiyonlar Ligi'nde de 2 golü vardı. Ama o sezon hayal kırıklığı yaşandı, ligi 3. bitirdi Galatasaray, sezon sonunda Gerets ile yollar ayrıldı derken Iliç'in takımdan ayrılmasına anlam veremedim, üstelik Salzburg gibi bir takıma gitmesine. 

Galatasaray forması giydiği 2 sezonda maksimum katkıyı vermişti ve belki 10 numara ihtiyacına değil ama Galatasaraylıların başarı ihtiyacına cevap vermişti. Büyük bir transfer başarısıdır, Bülent Tulun'u çok sevmem ama bu konuda hakkını vermek lazım. Iliç'in gönderilmesi ise büyük bir yanlış ve başarısızlıktı. Az paraya bu denli katkı alabileceğin çok fazla futbolcu yok, Iliç'in bu anlamda yeri ayrıdır ve Galatasaraylıların çok sevdiği, her dönem hatırladığı bir futbolcu.

Bugünlerde ise 37 yaşında ve Partizan formasını hala giymekte. Bu yaşta dahi takımının kader adamlarından biri, bu da profesyonelliğini ortaya koyuyor zaten. Buradan da şu sonuç çıkabilir, Galatasaray'da uzun bir kariyeri olabilirdi, yapacak çok işi olduğunu düşündüğüm bir futbolcu ve ayrılmış olmasına asla anlam veremeyeceğim. Menajer kurbanı oldum der, bu yönde açıklamaları vardır ama olayın da aslını asla öğrenemedim.

4 yorum:

  1. topçu gibi topçu adam gibi adam`dı. pes`te GF diye tabir edilen bir stili vardı.

    YanıtlaSil
  2. bu kadar ucuza bu kadar katlı veren bir adamı yıllardır göremedik,sırd 3-2 lik bjk maçı için bile sevilmesi gereken bir adamdı.bütün yaz pires gelecek yazan gazeteler iliç geldi deyince kızmıştım ama o bence bizim gönlümüzde pires i çoktan geçti

    YanıtlaSil
  3. Kalmış olsaydı Kalli ondan çok iyi faydalanırdı.2 yıl kaldı.Sessiz sakindi işini de yapardı.Ondan sonra ise bize onun tarzında bi futbolcu gelmedi.Iliç gibi bi futbolcuya özlem duyuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalanırdı da gönderildi maalesef. Bunu da hiç anlamadım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir