26 Eylül 2015 Cumartesi

Galatasaray Hücum Oynuyor, Sorun Bitirememek

 
Gaziantepspor maçının Mersin İdman Yurdu veya Osmanlıspor maçından bir farkı yok. Her iki maçta da Galatasaray'ın iyi hücum oynadığını ama bitiremediğini düşünüyorum. Pozisyona girmek veya topu ayakta tutmak mesele değil. Pas yüzdesini de dahil edersek zaten çoğu istatistikte lig lideriyiz ama Galatasaray'ın bitirememekle, bazı futbolcuları da doğru yerlerde oynatmamakla ilgili sorunları vardı. Gaziantepspor karşısında da taşları tam anlamıyla yerine oturtamadık ama bu maçın farkı 2 gol bulmak oldu. Daha da atılabilirdi, yine bitiremedik. Ama aynı kontra imkanını rakipler bulmaya devam ediyor, bugün de ilk golü yiyen Galatasaray oldu ama gösterdiği çabuk reaksiyon sayesinde o iki maça göre panik olmadık diyebilirim.

Doğru kurgu şu. Podolski'yi forvete koymak, Yasin Öztekin'i en iyi olduğu yer olan solda oynatmak ve Sinan Gümüş'le de sağ kanata hareket kazandırmak. Bu kurgu içerisine Umut Bulut dahil olduğunda doğru futbol olmuyor. Bugün gol atmış olabilir ama bir o kadar da yine kaçırdı. Mesele kaçırması da değil, Burak Yılmaz dahi bu yüzden eleştirilir oldu. Galatasaray forvetinin gol atmak dışında da meziyetleri olması gerekir deniliyor ki doğru bir yorum. Podolski'nin forvette daha iyi iş göreceğini düşünüyorum. Bugün sağ tarafta iyiydi ama daha da verim almak mümkün. Yasin Öztekin ise sola geçtiğinde eski görüntüsündeydi, Sneijder'in de performansını yükselten bir durum.
 
Galatasaray iyi başlamadı aslında, golü erken yemesi yine aynı senaryo mu dedirtebilirdi ama reaksiyon erken geldi. Denayer'in ortasında Podolski'nin kafası tam bir forvet bitiriciliği. Sonrasında da top Galatasaray'da kaldı ve maçın son 10 dakikasına kadar da Galatasaray baskısını izledik. Denayer ve Carole her iki kanatı güzel kullandılar, böyle sağlı sollu bek etkisini uzun zamandır görmemişizdir. Yasin Öztekin'in sol tarafta şutör özelliği arttı derken Podolski'nin de biraz daha sorumluluk alma çabası Galatasaray'ın hücumunu iyi kıldı ve hücum ederek Galatasaray'ın üç puanı kazandığını söyleyebiliriz. 

Bitirememek sorun tabii, çok fazla gol kaçırıyoruz. Galatasaray'ın daha rahat maç kazanması gerekiyor, henüz bunu izleyemedik. Burada da sorun forvet almamak, devamında da doğru isimleri kullanmamak. Sinan Gümüş'ü izledik, yine fazla oynamadı ama sağ kanatta kendi pozisyonunu yaratıp dar açıdan iyi vurduğu bir şut var. Ya da sol tarafta kendini unutturduğu ve kayarak vurduğu bir top. Bu adamı kullanmamayı, şu şartlarda 11 oynatmamayı ben anlamıyorum.

Denayer, Carole ve Jose Rodriguez önemli kazanımlar. Maç sonunda pas istatistiğinde Jose Rodriguez yine ilk sırayı almış ki bu adamdan beklenti Melo vari olmasına rağmen. Böyle bir futbolcu değil ama ekstra işler yapıyor. Yanında iyi bir defansif ön liberoyla izlesek Jose'nin dikine çıkışları da çok daha fazla olacak ve keyif verecek. İlk yarıda bunu denedi, başarılıydı da. Bilal Kısa ile yine sırıtmadılar, iyi iş çıkardılar ve Jem Karacan'ın performansı da ekstra kısımdı. Olacak gibi sanki, ben beğendim. 

Hakan Balta için de ayrı bir şeyler yazmak lazım, İsviçre çakısı yorumu yapılıyor ki gerçekten doğru. Yaşayan efsane kıvamında bir performans gösteriyor, tüm ekstraların da içerisinde. Gol atma kısmında da var, asist kısmında da. Umut Bulut'a yaptığı asist klasik bir stoper işi değil, ayrı bir kalite. Şu an elimizde müthiş bir stoper var ve Chedjou'nun dönüşüyle de bu konuda sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Semih Kaya'nın hareketliliği, kademe bilgisi, enerjisi, mücadelesi tamam ama basit hata kısmında bugün de hataları oldu.

Astana öncesi 3 puan, iki lig maçında gelen 6 puan güzel. Astana karşısında da galibiyet gelirse bu özgüven aşısı anlamına gelir ki takımı daha ileri bir seviyeye taşıyabilir ama bu takımın böyle hücum oynadığı maçlarda bitiricilik sorununu çözmesi gerekiyor. Hücumda Podolski'yi öne atmak birçok taşı yerine oturtacaktır..

3 yorum:

  1. Podolski yi tek forvet oynatmak fikrini sürekli yazıyorsun senin düşüncedir saygı duyuyorum öyle oynarsak daha iyi olacağını sanmıyorum bu da benim nedenine gelirsek inan Umut'u 11 de görünce sinirleniyorum her maçta ama mesela bir önceki maçta isteyen pres yapan Burak vardı tam Hamza hocanın istediği forvet olmuştu ama birden bu seviyeye çıkınca Burak'ın vücut dayanamadı sakatlandı. Galatasaray'ın bu prese ihtiyacı var bu maçta dakika 80 Umut hâlâ pres yapıyor rakibin üzerine en azından rahat gelmesini engelliyor. Bu demek degil ki Umut gol attı diye bunları yazıyorum. Bizim pres yapabilen bir forvete ihtiyacımız var Sneijder ve Podolski'nin pres eksiğini gidermek adına bu ihtiyaç var. Ha umarım Elmander gibi bir forvet arayışları şimdiden başlamıştır Scout bu pozisyona için arayışlara girmiştir ve bu oyuncu ocak ayında takıma katılır ama şu kadroya pres gücü gerek bunun yanında biraz da ısıran bir oyuncu lazım ama o tür biri kadroda yok belki Jem ama onun hakkinda konuşmak icin daha erken...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolda sadece pres yaparak savunamazsiniz.pres yapmak savunma yapmanin bir yoludur.hatta en ilkelidir. Rakibi marke etmek ona yakin oynamak sert oynamak bunlar iyi.yapildiginda cok iyi sonuclar verebilir hatta sizi sampiyonda yapabilir. Ama bu defa bu oyum anlayisina uygun oyuncular bulmak zorundasiniz.podolski kariyeri boyunca mac icerisinde 30 dakka presli oynamamistir.sneijderin son dunya kupasini saymassak onunda kariyerinde pres yapip topa basip top kaptigi yoktur..yasin keza oyle.siz real madridte ronaldonun benzemanin pres yaptigini,krossun kayarak rakibinden top kazandigini yada ikili mucadelede rakibini cekip ustunu basini yirtip sari kart aldigini gordunuzmu hic..ustelik krosss realde tamda savunmanin onunde oynuyor. Eger boyle oyunculariniz varsa elinizde podolaki sneijder yada santraforunuz burak gibi oyuncular, bu oyuncularla alan savunmasi yaparak onlari takim savunmasina dahil edebilirsiniz.. Galatasarayin sorunu daginik oynamasi..heleki hucumlarda surekli yer degistirmeler kaymalar oyuncularin pozisyon kaybetmesine neden oluyor, onun icin hucumdan savunmaya gecisler rakip takim cok genis alanlar bulup rahat rahat kontraya cikiyor..yani bu isin cozumu aslinda sistemli hucum etmekten geciyor..oyunculara bu kadar sahada dogaclama oynama imkabi verirseniz sahaya iyi parselliyemezsiniz..cozum alan savunmasidir bunun yoluda sistemli ve pozisyon kaybetmeden hucum etmektir..saygilar

      Sil
  2. G.Antep maçını tribünden izledim. Edindiğim izlenim bu sezon G.Saray kendi sahasında çok puan kaybedecek. TV ekranı topun olduğu alanla sınırlı, oysa oyunun bütününde G.Saray da çok ciddi eksiklikler olduğunu gözlemliyorsunuz.İlerde çoğalamılıyoruz. Oyuncular durarak topu bekliyor. Boş alan yaratma, hareketlilik yok.Rakip orta sahada cirit atıyor. Sneijder , Podolski ,Yasin in takım savunmasına katkısı nerede ise sıfır.Kimse Astana maçından galibiyet beklemesin. Beraberlik in bile iyi sonuç olacaktır.
    Dün çıplak gözle Semih Kaya ya özellikle dikkat ettim. Bu kadar vasat bir stoperin her maçta yaptığı gollük hatalara rağmen yıllarca G.Saray da forma giymesine şaşıyorum.
    Ayrıca tüm iyi niyetlerlerine rağmen Yasin, Umut ve Sinan Gümüş ünde büyük takım futbolcusu olmadıkları kesin.Bunlar ancak asların yedeği olabilecek oyuncular.Koskoca G.Saray ın gol ümidi olacak futbolcular değiller. Önümüzde Astana maçı var. Beklemediğiniz bir sonuca hazırlıklı olun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir