6 Kasım 2015 Cuma

SC Nostalji #44; Carlos Alberto de Oliveria Capone


Galatasaray için 99-2000 dönemini tarihinin en parlak zamanı belki de. O sezon Galatasaray oynadığı tüm kupaları kazandı ki bunlar arasında Uefa Kupası da var. O sezonun başına geldiğimizde de yaz dönemi çok heyecanlı transferlerle geçmedi aslında. Bruno Quadros gibi bir hayal kırıklığı var, 2-3 maç oynayıp ayrıldı diye hatırlıyorum ama Capone ve Marcio'nun gösterdiği performans asla unutulmayacak. Özellikle de Capone. Galatasaray'ın 3 yılına damga vuran bir futbolcu oldu.

Geçmişini çok bilmiyorum, Galatasaray'a kim önerdi, transferine nasıl karar verildi sorularına da bir cevabım yok. Yüksek ihtimalle menajer önerisi ama belki de izlenilmiş bir isimdir. Ama o zamanlar göz önüne alınırsa Brezilya'ya gidip izleme durumu yoktu. Keşke her menajer önerisi böyle olsa tabii, yüksek ihtimalle o tarz isimlerden fayda gelmiyor.

Daha çok Rumen pazarıyla ilgiliydik, o pazardan iyi isimler geldi, takımın iskeleti oldular, İlie ve Filipescu gibi isimlerden de iyi paralar kazanıldı ama 99-2000 döneminde Brezilya pazarına bakıldı, daha az maliyetsiz isimler transfer edildi. Bruno hayal kırıklığıydı, Marcio ise Hakan Şükür ve Arif Erdem gibi isimlerin arkasında mükemmel bir alternatifti. Şans ne zaman gelse hiç geri çevirmedi, en iyisini yaptı. Capone ise o sezona damga vuran futbolculardan biri, takımın olmazsa olmazlarından biri oldu.

Hem stoper hem de sağ bek olarak oynuyordu. Bülent Korkmaz & Popescu uyumu sağlandığında da daha çok sağ bek'e geçti, formayı da bırakmadı. O pozisyonda da Ümit Davala, Fatih Akyel gibi isimler vardı ama forma daha çok Capone'de kaldı. Olabildiğince teknik, güçlü, hareketli bir savunmacıydı. Sürpriz golleri de vardır, arka direk söz konusu olduğunda Capone'yi oradan görebilirsiniz. Her duran topta, arka direkten uçarak gelir ve sürpriz gollere imza atardı. Mesela 99-2000 sezonunda Milan'a attığı gol, ne kadar da değerliydi.

Fatih Terim sonrası Lucescu dönemi de Capone adına pozitifti. Yine formayı bırakmadı, Süper Kupa, Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finali'ne giden yolda önemli işler yaptı. 2001-2002 sezonunda ise Uefa Kupası'ndan gelen birçok isim takımdan ayrılmıştı ama Capone kalan isimlerdendi. Sağ bek Perez geldiğinde formayı o aldı, stoperde de Bülent Korkmaz & Emre Aşık derken eskisi kadar şans bulamadı ama rotasyon adına değerli bir adamdı, yine katkı sağladı.

İlginç olan ise Capone'yi getiren de Fatih Terim'di, 2. dönemimde takımın başına geldiğinde ilk icraatlarından biri olarak Capone'yi gönderen de o oldu. Galatasaray sonrasında da Kocaelispor'la anlaştı ama Türkiye'de çok fazla kalamadı, birkaç maç sonra ülkesine döndü, birçok takım değiştirdi derken 32 yaşında futbolu bıraktı.

Çok yararlı bir futbolcuydu, önemli bir savunma jokeriydi. Bugün böyle bir performans gösteren Brezilyalı olsa Brezilya Milli Takım forması giyer ama o dönem Galatasaray forması giyip o forma için aday olmak zordu, ancak Taffarel gibi bir isim olmalıydınız. 3 sezonda büyük işler yaptı ve gönderildiğinde de nedenini asla bulamadım. Almaguer, Xavier gibi isimleri denedik ama Capone'nin yanından geçen bir performans görmedim. İsmi yoktu ama ülkemizde forma giymiş en iyi Brezilyalılardan biri olduğu kesin.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir