23 Kasım 2015 Pazartesi

Mustafa Denizli Galatasaray'da


Kendi jenerasyonum için konuşacak olursam, Mustafa Denizli'nin Galatasaray dönemini kaçırdık belki ama hocanın bizler açısından da önemi büyük. İzlemesek bile hikayesiyle büyüdük. Eminim ki o dönemin çocukları şu an Mustafa Denizli'yi Galatasaray'ın başında görecekleri için daha heyecanlı. Galatasaray adına hayırlı olmasını diliyorum.

Yeni teknik adam konusunda iki görüş vardı. Günü kurtarmak mı yoksa yeni bir yapı inşa etmek adına bu sezondan vazgeçmeyi göze alabilmek mi? Mesele günü kurtarmaksa en doğru tercih Mustafa Denizli'ydi, ikinci bir isim yazmak imkansız. 

Yapı kurma meselesine gelirsek, konu daha derin aslında, daha önce Türkiye'de denenmiş ama başarısız olunan bir durum. Rijkaard dönemini hatırlayın, biz o şartları asla hazırlayamadık. Sabır konusunda ise sen, ben sabrederiz ama taraftar, yönetim ne kadar sabırlı olacak. Mevcut yönetimi de düşününce Favre misali bir ismin başarılı olması, o imkanı bulması güçtü. Bu anlamda Mustafa Denizli doğru tercih. Hepimizin gönlünde bir sistem takımı olmak var ama burası Türkiye, cümleye böyle başlamak lazım.

Mustafa Denizli'nin dönemi bitmez. Onun dönemi bitti, çok yaşlandı diyenlere bu söylediğim. Galatasaray'ı şampiyon yaptığında 1989'du yıl, Fenerbahçe'yle 2001'de, Beşiktaş'la ise 2009 yılında şampiyonluk yaşadı. Üç farklı futbol dönemi. Futbolun değiştiği bir gerçek. Bu gerçeğe ayak uydurabilenler hala yarışın içinde kalabiliyor. Mustafa Denizli'nin de başarılı olduğu dönemlere bakarak her devrin adamı olduğunu görebilirsiniz. 

Galatasaray'ın sorunlarını biliyor, mutlaka kafasında da bir plan var. Gömlek ateşten, geçen sezon Hamza Hoca bu gömleği giymiş ve başarı sağlamıştı. Bu sezon iş daha zor, rakiplerin daha güçlü olması bir yana liderle 7 puanlık bir fark var. Mustafa Denizli de göreve geldiğine göre bu sezon hedef yine şampiyonluğu kazanmak olacak. Bu anlamda hocanın planını merak ediyorum. Temennim ise doğru futbolcunun, doğru düzende oynadığı bir futbol takımı.

Hocanın Beşiktaş günlerine inmek lazım. Liderin 9 puan gerisinde, ilk yarıyı 6. sırada tamamlamıştı ve o sezona Ertuğrul Sağlam'la giren bir Beşiktaş vardı. Mustafa Denizli'nın o dönem Beşiktaş'a geldiği tarih bugün ile çok yakın, ortam da birbirine çok benziyor. Devre arasında ise Ernst, Yusuf Şimşek takviyeleri, çok eleştirilen Cisse'yi bir anda takımın olmazsa olmazı yapması, Ekrem Dağ gibi bir jokeri vardı. Devre arası kamp döneminde de doğru bir yüklemeyle takımın fizik gücü inanılmaz yükseldi ve herkesin düştüğü ortamda Beşiktaş ayakta kaldı, çifte kupayı kazandı. Galatasaray'da da yapması gereken bu olacak.

Beklentim 4-3-1-2 oynatması. Podolski & Burak forvet, Sneijder arkalarında ve üçlü bir orta saha. Ernst misali bir hamle devre arasında mutlaka gerçekleşecektir, o hamle gerçekleşene kadar Chedjou'nu orta sahada izlemek benim için sürpriz olmaz. Hatta Denayer & Hakan Balta stoper ikilisi daha iyi bile olabilir. Futbolcularda bir performans artışı olacağı muhakkak, özellikle de yerlilerde. Hocanın takıntısı da olmaz, iyi olan oynar, yerli & yabancı mevzusuna girmez.

Mustafa Denizli'nin açıklamalarından yola çıkarsak son dönemi. Galatasaray'la başladığı teknik direktörlük kariyerini Galatasaray'la tamamlıyor. Risk aldığı da bir gerçek, başarısız da olabilir ve geçmişin tüm başarıları, artısı bir anda eksiye de dönebilir ama uğruna risk alacağım yegane camia Galatasaray diyerek taraftara da mesajı verdi. Olumsuz konuşan kimseyi görmüyorum, herkes heyecanlı, bir bütün oluştu. 

Mustafa Hoca da fazlasıyla heyecanlı. Büyük bir kariyer, büyük başarılar kazanmış bir isim ama hala eski heyecanını koruyor, bu heyecanı herkes yakaladı ki bunu Mustafa Denizli'yi daha yakından tanıyan, Galatasaray dönemini iyi bilen büyüklerimiz söylüyor. Bu heyecan önemli, umarım bu heyecan bizi başarılı kılar. 

8 yorum:

  1. yaşlı deniliyorda lucescu dan 4 yaş daha genç :) daha düne kadar luce gelse kimse yaşından falan bahsetmeyecekti.bence teknik adamlıkta bu yaşlar önemli değil.mesele heyecanını kaybedip kaybetmemek.denizlide zaten heyecanını kaybetmediğini söyledi.

    lider bir karekter.en önemli özelliği zaten bu.idare etme yeteneği.

    YanıtlaSil
  2. benim ilk benlentim burak yılmaz ı yedeğe çekmesi.ikincisi ön liberoda bir stoperin oynaması.beşiktaşta bunu yapmıştı.toromanı ön libero oynattı.bu isim galatasarayda chedju yada denayer olabilir.semih in sağbeke evrilmeside söz konusu olabilir geçici olarak.
    pragmatik bir hoca olduğundan pragmatik çözümler üretmesi zor olmayacak defansif zaafları önlemek adına.

    YanıtlaSil
  3. İzmir de üniversite öğrencilik yıllarımız o zamanlar Altay ve Göztepe 1.ligde. Hafta sonları Alsancak veya Halkapınar da maçları kaçırmıyoruz..Mustafa Denizli yi Altay kaptanı olarak birçok maçını izledim. O dönemde B.Mustafa olarak tanınıyor ve Altay ın deyim yerindeyse herşeyi . Sahada duruşu, tavırları, takım arkadaşları ve hakemler ile olan diyaloğuyla tam bir lider.Müthiş bir sol ayak.Son derece isabetli paslar, sert şutlar özellikle de frikik ve kornerler. Öylesine etkili korner atardı ki ,kornerden gol attığı maçlarını hatırlıyorum. Saha da fazla koşmazdı. Mücadele eden efor harcayan stili yoktu.Örnek vermek gerekirse Alex vari futbolcuydu.
    Şu anda oynayan futbolculardan Denizli nin futboluna en yakın futbolcu bana göreBilal Kısa dır..Ancak Denizli genelde sol çizgiye yakın oynardı.
    Alman efsane Beckenbauer e imparatorluk lakabı ne kadar yakışıyorsa , bence sahada ki duruşu ve futboluyla Türkiye de imparator lakabına yakışan tek futbolcu kesinlikle B.Mustafa ( Denizli ) idi Altay dan sonra Derwall döneminde futbolcu olarak G.Saray a geldi.Tabii Altay daki o horoz havaları G.Saray da yoktu.Hatta hiç unutmam sezon başı F.Bahçe stadında tribünden izlediğim Karagümrük maçında ( sanırım 4-1 G.Saray kazanmıştı) bir gol atmıştı.O gole o kadar sevinmiştiki sanki Altay da defalarca izlediğim o ağır abi B.Mustafa değil,paf takımından a takımına alınmış ve ilk golünü atmış genç futbolcular gibi sevinç gösterileri yapmıştı.Daha sonra Mustafa Denizli yi evime yakın olduğu için Florya da defalarca hoca olarak da idmanlarını da izledim.Bugün Denizli tekrar G.Saray a dönerken öğrencilik yıllarımdaki B.Mustafa dan , teknik adam M.Denizli ye kadar olan anılarımı hatırladım. Basın toplantısındaki 'Uğruna tüm başarılarımı, ismimi risk edeceğim, her şeyimi risk edeceğim camia burasıdır. ' ibaresi belki de onun neden G.Saray da olduğunu açıklayan en güzel sözdür.

    YanıtlaSil
  4. Mustafa Denizli GS'ya dönüşünün açıklandığı basın toplantısında çok güzel mesajlar verdi. "Parantezi açtığım yerde kapamaya geldim" sözü şıktı. Hoca çalıştığı dönemde GS markasını hep iyi taşıdı. Gene aynı olacaktır. Saha içine gelecek olursak Özbek AŞ beklediğim gibi günü kurtarmaya yönelik, plansız bir hamle yaptı. Hocaya olan tüm saygıma karşın yarınların GS'ını oluşturacak gençlere şans tanımayacağı için doğru isim olmadığı görüşündeyim. Artık Rodriguez tarih oldu diyebilirim. Sinan tribünden bolca maç izler. Ben de ön libero alacağı görüşündeyim. İyi tarafı acizlik içindeki yönetimin ve Hamza hocanın üstüne çıkan futbolcular artık patronun kim olduğunu biliyor. Takımdaki başıbozukluk sona erecektir. Denizli GS'yı şampiyon da yapabilir. Ancak ihtiyacımız olan yarınlar için plan. Zaten son 4 sezonda yaşanan 3 şampiyonluk ekonomik hovardalık(bana göre yönetim odaklı hırsızlık), iş bilmezlik, GS'yı eş dost ahbapla yönetme çabası vb saçmalıkların üstünü örttü. Başarı geldi ama borçlar arttı, yapılanma bir türlü sağlanamadı, şampiyonluk finansal ve kurumsal başarıya dönüşemedi. Kısaca Denizli hamlesi şampiyonluk sayısını + 1 yapabilir ancak sorunların çözümüne en ufak katkı sağlamaz. Carole, Rodriguez, Sinan ile başlayan çoğumuzu heyecanlandıran scout hamlesi başka bahara kalır.

    YanıtlaSil
  5. bu akşamki derin futbolda olay çok netleşti bence.vizyonsuz hamzaoğlu ile cl yi ve bu sezonu kaybettik resmen.geçen sezonki şampiyonluğu net olarak ali dürüst ve a.albayraka yazabiliriz.bunu birkez daha anladım.kalinic fiorintina da 1.1 milyon avroya oynuyor.hamzadan veto yemiş.neden?burak efendi küser diye.dnipro nun stoperi douglas ı getiriyormuş.bonservissiz konoplyanka geliyordu.ki gelebilirdi.beşiktaşa gitmemesinin nedeni cl olsa gerek.
    vizyonu umut bulut sabri bilal olan bir hoca ile yolları ayırmak özbek yönetiminin en doğru kararıydı.

    bakınız kalinic in oynadığı rakam:
    http://2.bp.blogspot.com/-DF6q_VUBEtQ/VfrNn9vNZ3I/AAAAAAAAZ00/OZX07dYT-FY/s1600/433.jpg

    galatasaray gibi cl gruplarında oynayacak bir takıma sadece poldi nin alınması inanılır gibi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam da geçmişi sorgulamanın bir yararı olmayacak, yeni bir dönemden bahsediyoruz. Her menajerin veya x kişisinin ortaya attığı bir iddianın ardından geçmişe döneceksek önümüzü nasıl göreceğiz? Mustafa Denizli ile yeni bir dönem başlıyor, geleceği konuşmalıyız.

      Sil
  6. Yazık ki ne yazık. Galatasaray kendi yarattığı değerleri harcamada bir numara. Fatih Hocayı 5.haftada, Hamza Hocayı 11. haftada gönderdiler. Ne adına. Kurumsallık, vizyonsuzluk, disiplinsizlik palavraları... Abdurrahim Albayrak, Ali Dürüst neden bu sene yok. Çünkü onlar alaturka. Ünal Aysal, Fatih İşbecer gibi Avrupayi, kurumsal yöneticiler aynı şeyleri yapıyorlar. Hamza Hocayı da içlerine sindiremediler. Yazıklar olsun.
    Mustafa Denizli içinse çok kısa bir şey diyeceğim. Mustafa Hocanın benim gördüğüm dönemde (1983 doğumluyum) hiçbir takımda 2. senesi olmadı. Olduğu zamanda net başarısız oldu. FB, BJK,Rize,Manisa, Persepolis... Daha da kötüsü benim izlediğim hiç bir Mustafa Denizli takımı (Milli takımda dahil) iyi futbol oynamamıştır.(İyi sonuçlar alsa bile)
    Sonuç olarak Mustafa Hoca şampiyon yapabilir. Ancak GS sezon sonu için mutlaka teknik direktör bakmalı. Yani günü kurtarmalık bir hamle. (Hamza Hocanın genç bir teknik direktör olduğunu hatırlatırım) Bir de kimse iyi futbol beklememeli. Sonuç odaklı bir GS izleyeceğiz. Sonuç ne olacak göreceğiz. GS için hayırlısı olsun

    YanıtlaSil
  7. son beşiktaş macerasında denizli kompakt bir takım yaratmıştı hatırlarsanız.denizlideki değişimi o dönemde görmüştüm.

    adsız

    mesele içe sindirememek değil.mesele kulübü temsil edemiyordu hamza.basın toplantılarını izleyin yeter.ne demek istediğimi anlarsınız.

    bide şu soruyu nedense kimse sormuyor.3 kupa aldı hamza diyorlar.ama nasıl aldı bunu çabuk unutuyoruz.hamzayı savunanalar nasıl sorusunu sormak istemiyorlar.

    geçen sezonun başarısız bir sezon olduğunu unutuyoruz .bunu cl maçlarında net gördük.acaba hamza sonradan geldi sezon hazırlamadı şimdi bu sezon işler değişirmi diye beklenildi.baktılar geçen sezondan hiçbir fark yok oynanan oyunda biletini kestiler.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir