4 Mart 2016 Cuma

Yeterli Camia Desteği ve Sabırlı Bir Kitle Varsa Lucian Favre Kusursuza Yakın Bir Teknik Direktör

Yeni teknik direktör arayışı başladı. Geleceğe dönük bir adım atılacağından söz ediliyor ama sezon sonuna kadar geçici bir emanetçi teknik adamla da anlaşılabilir. Bu yüzden biraz daha geniş çaplı düşünüp, Galatasaray'la adı geçen bazı teknik adamları blogda konuşmak istedim ve çok sevdiğim dostlarım bizleri kırmadı ve düşüncelerini anlattı. Lucien Favre ile başlıyoruz..


Mustafa Denizli öncesinde de ismi çok tartışılmıştı ama yönetim günü kurtarmaya yönelik bir adım attı ve günü de kurtaramadı. Şimdi ise gelecek yıllardan bahsediliyor. İçinde bulunduğumuz şartları da düşünürsek Favre olabilecek bir ihtimal mi yoksa hayalden öteye gidemez miyiz?

Tansu Gürsel: Aslında Galatasaray'da problem yönetimin alacağı "bugün mü yoksa gelecek mi?" odaklı kararlardan daha büyük. Daha doğrusu bu kararı almaya çapı yetecek, arkasında camia desteği bulunan bir yönetim şu anda görevde değil. O yüzden Mustafa Denizli hamlesi belki o günün şartlarında doğru bir hamle olarak yorumlansa da netice itibariyle başarıya ulaşmadı. Yani şunu demek istiyorum: Galatasaray'da işleri iyi götürecek olan unsur doğru hoca ve doğru planlama değil; camia desteğini alan, taraftarın güvendiği, futbolcunun ciddiye aldığı, rakiplerin de saygı duyduğu gerçek bir yönetimdir. Bu sorun çözülmeden, hangi isim gelirse gelsin, hangi plan uygulamaya konursa konsun, Galatasaray'daki ömrünün çok da uzun olacağını zannetmiyorum. Lucien Favre'nin göreve gelme ihtimaline gelecek olursak, Denizli öncesinde çıkan söylentilere göre Favre kulübü reddetmişti. Yeni sezonda aklındakileri gerçekleştirme hususunda sağlam bir güvence almadığı takdirde ben yine bu olaya çok sıcak bakacağını zannetmiyorum. Neticede Bundesliga pazarı bitmemiş, hatta çok da canlı olan bir teknik direktörden bahsediyoruz. Galatasaray'a başarı ışığı görürse gelecektir.

Lucien Favre'yi anlatmak gerekirse nasıl bir teknik adam, hangi özellikleriyle ön plana çıkar ve bu teknik adam senin için ne ifade eder?

Tansu Gürsel: Lucien Favre, Almanya'da müthiş saygı gören bir teknik direktör. En önemli özelliği eldeki kısıtlı malzemeden iyi sonuçlar çıkarabilmesi. Ancak bir süre sonuç odaklı olmanız gerek. Yani bugün Galatasaray'ın başına gelse, hafta sonu oynanacak lig maçında ve sonrasındaki dönemde rakibi boğan, sürekli pozisyona giren, müthiş futbol oynayan bir takım görmeyeceğiz. Favre önce savunmayı toparlamakla işe başlamak isteyecektir. Mönchengladbach'ta göreve geldiği 2010-11 sezonunda takım ondan önce 22 maçta 56 gol (maç başına 2.55 gol) yemişken, kalan 12 maçta Favre'yle sadece 9 gol (maç başına 0.75 gol) yemişti. Son sırada yer alan takımı ligde tutan da işte bu savunma başarısıydı aslında. Bugün geldiğimiz noktada Galatasaray'ın da saha içindeki en önemli sorunlarından birinin savunma olduğunu kabul edersek, Favre'nin en iyi yaptığı işle çözüm arayışlarına başlayacağını söyleyebiliriz. Peki bu savunma olayı sürekli midir? Kesinlikle hayır. Lucien Favre, her iyi teknik direktör gibi, savunmadaki anlayışını oturttuktan sonra hücuma da el atacak ve kendi ofansif anlayışını da takıma sirayet ettirmeye çalışacaktır. Mönchengladbach başta olmak üzere bu zamana kadar çalıştırdığı tüm takımlarda bunu da başarmıştı. Bu savunmayla işe başlama meselesi, Galatasaray taraftarlarının büyük kısmının hoşuna gitmeyecektir muhtemelen. Hatta yönetimde bile Favre'yi hak etmediği eleştirilerle muhattap edecek olanlar çıkar diye tahmin ediyorum. Sonuç olarak; evet, bir sistem kurmak istiyorsanız ve bunu için arkanızda yeterli camia desteği ve sabırlı bir kitle varsa Lucian Favre kusursuza yakın bir teknik direktördür. Bir motivasyon üstadı değildir. Bu bakımdan bazı yerli oyuncularla anlaşması çok kolay olmayabilir. Ancak iyi bir taktisyen ve sistem adamıdır. Bu sebeple yabancı transferini de son sınıra kadar ve müthiş verimli yapmak gerekir.

Galatasaray'a gelmesi durumunda başarılı olma ihtimali nedir, burada istediği ortamı yaratabilir mi ve kendisi için en doğru aday diyebilir miyiz?

Tansu Gürsel: Aslında az evvelki cevapta bu sorunun cevabı da gizli. Lucien Favre, Galatasaray'da göreve gelirse yönetimden çok pahalı transferler talep etmeyecektir. Talep edeceği en önemli şey zaman, sabır ve destek olacaktır. Böyle zamanlarda hep aynı örneğe atıfta bulunuyoruz belki ancak bu duruma cuk oturduğu için es geçemem. 80'lerde Jupp Derwall göreve geldiğinde nasıl ilk dönemi başarısız geçmişse aynı risk Favre'de de mevcut. Favre göreve getirilecekse bunun bilincinde olunmalı ve taraftara da bu durum açık ve net şekilde açıklanmalı. Aksi takdirde çok değerli bir futbol adamı buradan rüzgar gibi geçer gider...

2 yorum:

  1. bu akşamki konya beşiktaş maçını izledikten sonra şuna kanaat getirdimki bu ligin dinamikleri farklı aga.fener bjk maçında da aynı kanıya vardım.pas oyunu bu ligde oynanmaz aga.çok faullerle oyun duruyor.bu akşam konya 24 faul yaptı.2 sarı kart gördü.

    bu ligin karekteri şu. 3 ön libero ve 3 forvet. fener bunu geçmişte yaptı.emenike sow ve kuyt ile.

    beşiktaş futbol oynamak istemesinin faturasını çekiyor şu anda.tek ön libero ile.beşiktaşlı oyuncular sinirlendi konya maçında.akan oyun yok bu ligde aga.onunçün favre falan hikaye olur bu ligde.

    YanıtlaSil
  2. Favre'nin GS'yı tercih etmeyeceğini düşünmekle beraber cuk oturacak isim olduğu görüşündeyim. Keşke o akla sahip yöneten takımımız olsa. Michael Laudrup yeniden yapılanma dönemi için uygun isim bana göre. Getafe ve mallorca'da düşük bütçeyle başarılı oldu, şampiyonlar ligi kovaladı. Şu anda yanılmıyorsam Katar'da. Bu açıdan İstanbul'da olmak cazip gelebilir. Tanju Gürsel'in de belirttiği gibi GS'da kangren olan sorun yönetilememesi. Özbek'le olamaz orası net. Umut veren var mı o da yok. Keşke camia Süren başkanlığında birleşip yapılanma sürecini böylece geçse. O zaman Favre olur, olmaz ama umudumuz olur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir