3 Mayıs 2016 Salı

Leicester City'nin Şampiyonluğu, Benim Gördüğüm En Büyük Futbol Olayı


Benim gördüğüm en büyük futbol olayı bu, kıstas alabileceğim, kıyaslayabileceğim daha büyük bir olay yok. Leicester tarifsiz bir iş yaptı. Örneği olmayan, başka bir başarıyı kıstas alamayacağım bir durum. 

Günümüzün endüstriyel futbolu, bazı takımları yakalamak, onlara karşı sürpriz yaratmanın imkansız olduğu yıllar. Sürpriz çıtası da bu şampiyonlukla birlikte ulaşılamaz bir seviyede, bir daha ki büyük sürpriz ne olur, bu başarının ne kadar yakınına yaklaşabilir bilmiyorum. Bu anı izleyenler çok büyük bir tarihe tanıklık etti.

Bu şampiyonluğun üzerine öyle hikayeler yazılacak ki, öyle kahramanlar çıkardı ki. Biri de Kasper Schmeichel. Babası Peter Schmeichel, 90ların belki de en büyük kalecisi, futbol tarihini yazan adamlardan. Böyle bir babanın oğlu olmak, aynı işi yapmak zor. Sürekli gölgesinde kalacaksınız, onunla hatırlanacaksınız ama Kasper'in gölgesinde kalacağı bir kariyeri dahi olmadı. Taa ki bu sezona, 29 yaşına kadar. 

Şimdi bu çocuğun da kendi hikayesi var, babasının gölgesinde kalmayacağı. Öyle bir başarı ki gerçekten akıl almaz bir olay, tarifsiz bir sürpriz. 750 bin avro'ya gelen Mahrez'i, Vardy'si, Kante'si, ne bileyim. Anlatılacak çok hikaye var.

Bizi ilgilendiren kısım ise Selçuk İnan'dan kaynaklı. Sezon başında Selçuk İnan'ı istemişlerdi ama hem Galatasaray hem de Selçuk İnan teklife soğuktu. Leicester City'nin konumundan kaynaklı tabii, kim nereden tahmin edebilirdi ki?

6 yorum:

  1. Bursaspor'un Türkiye şampiyonluğunu atlamayalım. Göreceli olarak Leicester'ınkinden bile daha zor bir işti o.

    YanıtlaSil
  2. hafız ben daha ligin ilk yarısında lestırı bir maçta izlemiş hemen notumu vermiştim.tam 5 oyuncuyu o dönemde dikkat çeken isimler olarak listeye eklemiştim.çok belli ediyordu oynadıkları futbol.

    gene ligin ilk yarısında c.palace ı da beğenmiştim.lakin onlar ligin ikinci yarısında 2016 da inanılmaz bir düşüş yaşadılar.2016 da 1 galibiyet almalarına rağmen düşme potasında olmadılar.genede iyi futbollarının meyvesi olarak fa cup finaline çıktılar.

    hasılı beni fazla şaşırtmadı lestırın başarısı.yada ya bu takım nasıl şampiyon olmuş dedirtmedi futbol olarak.

    yalnız şunuda söylemek lazım.bence a.madrid in başarısı daha büyüktür aga.çünkü ispanya ligi seviyesi premier ligden falan çok önde aga.avrupa kupalarında bu net olarak görüyoruz.lestır misal cl gruplarından çıkamamış manu yu geçti.villareal liverpoolu yendi uefa ligi yarı finalinde.sevilla gene final yolunda.yani ispanya liginde öyle 2,5 takım falan yok.sevillası villareali a.bilboası .

    ispanya liginin büyümesinde bence en önemli unsur 3 dev takımın olması.yani ispanya liginde orta sıra bir takım her sene cl kupasını kazanma adayı 3 takımla tam 6 maç yapıyor.yani ispanyanın her takımı her sezon cl maçı yapıyorlar aga.buda onların uefa kupasında kolayca finallere ulaşmasını sağlıyor.

    bu olay ne zaman başladı.guardiola nın barcasının seviyeyi acayip yukarı çekmesiyle.yani rijkaard ın ayrılmasıyla.2008 yılı.barca seviyeyi yukarı çekti.real geride kalmamak için ronaldo hamlesi yaptı.simione de işin içine girince ispanya orta sıra takımları(daha doğrusu her takım ) için her sezon 6 cl maçı oynama durumu ortaya çıktı.

    lestır için bunları söylemek zor.büyük başarı ama hangi seviyede gerçekleşti bu soru işareti.seviye o kadar düştü ki lestır şampiyonluk yarışını totnımla yaptı aga.city ve liverpool ise yarı finalde ispanyollarla karşılatı.nasıl geldiklerini biliyoruz.liverpool un mucize eseri yarı finali kaptı.

    soru şu: la ligadan çıkar vallacano yu koy lestırı.kaçıncı olur? ilk 4 e giremez.premier lig büyük bir ekonomik marka.ama bu birazda şişirilmiş bişeydir aga.büyük marka ve kalite doğru orantılı değil.en azından bu sezon.

    http://idealonbir.blogspot.com.tr/

    ayrıca 4-4-2 nin tekrardan vizyona girdiğini söylememiz gerekir.mourinho ile birlikte piyasayı 4-2-3-1 kaplamıştı.moda uzun zamandır 4-2-3-1 idi.lakin hem a.madrid hemde lestır klasik 4-4-2 oynuyorlar.vede pivot santraforsuz.kısa boylu hızlı santraforların dönemi açıldı.torres grizmann ikilisi ile vardy okazaki ikilisi benzerdir.defansın arkasına sarkarlar.kanatlara açılırlar vs.

    villareal de de bakambu soldado ikilisi var.ileride.

    YanıtlaSil
  3. hafız sana şöyle bir istatistik vereyim.2015-2016 sezonunda ispanyol takımlarını henüz ispanyol olmayan bir takım kupanın dışına itemedi.

    barca yı eleyen a.madrid
    3.turda valencia yı eleyen a.bilboa
    çeyrek finalde a.bilboayı eleyen sevilla

    çoh enteresan.

    yani şöyle yanlış bir hava oluştu.lestır şampiyon olunca.sanki premier ligde harika takımlar varda lestır onları ekarte edip şampiyonluğu aldı.yok böyle bişey aga.hepsi yerlerde sürünüyor.premier ligde ne barca real madrid seviyesinde hücum takımları var ne de a.madrid seviyesinde sert takımlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürünsün ne farkeder. Aradaki güç ve maddi farklar ortada. Bu kıstas değil ki.

      Sil
  4. Böylesi bir futbol başarısı uzun süre daha zor yakalanır. Eskisi gibi de değil artık futbol. Endüstriyelleştikçe şampiyonluk mücadelesi veren takımlarla diğerleri arasındaki makas da büyüyor. Münih bunun en uç noktalarından birisi. Bu takımlar iyi oldukları sürece rakiplerinin pek de söyleyebilecek sözleri olmuyor haliyle. Aynı takımlar arasında geçiyor bayrak yarışı misali el değiştirip duruyor.

    Bu sezon da buna benzer bir sezon olacağı beklentisiyle başladı ta ki bu takımların hepsi birden birer birer uzaklaşana kadar. Leicester belki onlar yarışta olsaydı şampiyon olamazdı burası ayrı bir konu ama yakaladıkları başarı yıllarca anlatılacak cinsten. Henüz lige döneli 3 sezon olsun ve asansör takımıyken şampiyonluğa ulaş. Her zaman gerçekleşecek bir sonuç değil doğal olarak.

    Bir de önceki sezonlara baktığımızda son 3-4 sezon boyunca 85 puanı yakalayan şampiyon olmuş. Hatta 2013-2014 ü çıkartırsak denklemden 80 puan bile yeterli olmuş şampiyonluk için. Leicester da iki maç kala 77 puanda ve 80 puanı yakalamaması için hiç bir sebep yok ortada. Yani puan anlamında bile düşünsek (onlar olsaydı yarışta mutlaka farklı olacaktır ama bunu gözardı edelim şimdilik) normal bir zirve mücadelesinin yaşandığı sezonlardan birisi yaşanmış olsaydı ligde yine kendilerini şampiyon yapabilecek puanı toplamış olacaklardı. Bu açıdan baktığımızda başarıları takdire şayan tabi ki.

    Bence başarının en güzel özeti baba Peter Schmeichel sözlerinde geçiyor
    "Father to a Premierleague winner"
    "Premier lig şampiyonunun babası" şeklinde tanımlamış twitter profilini
    http://gss.gs/PzT.jpg

    Ki bu bahsettiğimiz baba gelmiş geçmiş en iyi kaleci olduğu konuşulan ve neredeyse yakalamadığı başarı kalmamış bir isim. Hepsini hesaba kattığımızda şampiyonluğun değeri daha bir net ortaya çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peter Schmeichel'in hareketi çok güzeldi. Dediğin gibi efsane bir kaleci, Kasper ise o seviyeye belki hiç gelemeyecek ama öyle bir iş yaptı ki hem babası çok büyük bir gurur sahibi oldu hem de Kasper babasının gölgesinde asla kalmayacak ve kendi kariyer hikayesini yazdı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir