29 Mayıs 2016 Pazar

Önce Hakkım Helaldi, Şimdi Minnet Duyuyorum


Kupa finali öncesinde yazmıştım, şimdi bir de kupa finali sonrası yazayım. Kupanın gelmiş olması da fikrimi değiştirmedi, yine aynı şeyleri yazacaktım. Önemli bir iş başarmıştır, takımın üzerinden ölü toprağını atması, mazeret üretmemesi, ekstra taleplerinin olmaması, aldığı sorumluluk, takımı hiç tanımamasına rağmen çözümü takım içinden bulması, yeniden futbol oynatmayı hatırlatması ve çalıştırdığı duran top organizasyonlarına kadar çok güzel bir imza attı.

Bu süreç başarısız da geçebilirdi, bu durumda (asıl işi bu olmamasına rağmen) taraftarın gözünde çok kötü bir isim gibi de anılabilirdi. Bu kumardır aslında, teknik direktörlük kariyeri çok fazla olmayan, daha çok altyapılarda ve ikinci adam olarak çalışmış bir isim. Kumardır yani bu, ateşten bir gömlek. Ama o başardı, hiç kolay bir iş değildi. Sezon başında kötü kurulan, kötü çalışmış, devamında Mustafa Denizli ile futbolu unutmuş bir takım. Riekerink başardı.

Göreve ilk geldiğinde onun için söylenen "çok sevilmediği, tutucu olduğu, belli kalıpların dışına asla çıkmadığı ve insan ilişkilerinin de çok iyi olmadığı" üzerineydi ama gördüğümüz şu ki kurulan büyük bir ön yargının esiri olunmuş. İnsan ilişkilerinin bu kadar iyi olduğu bir antrenör az tanıdım. Emre Çolak'la vedalaşmasını izledim de, belki de bu başarısının en büyük silahı "insan ilişkileri" oldu. Birbirinden kopmuş, kutuplaşmaların yaşandığı bir takımı aldı ve Sneijder, Podolski, Selçuk İnan ya da Koray Günter'ine kadar herkesin nasıl kenetlendiğini gördük. Hocanın sevmeyeni yok.

Taffarel için derim ki "kaleci antrenörü olmanın ötesinde bir isim". Öyle, onun Galatasaray içerisinde varlığını kaleci hocalığı ile ölçemezsiniz, pozitif yapısı, yine insani ilişkileriyle önemli bir isim. Galatasaray'da teknik direktörler değişir ama Taffarel kalır, kalma nedeni de Muslera'nın varlığı ya da kaleci hocalığından öte. Riekerink için de bu geçerli, iyi bir karakter kazandığımızı düşünüyorum. Yeni görevi ne olur bilmem, altyapıya mı döner yoksa futbol operasyonunda başka bir görev mi alır ama ne zaman ihtiyaç duysak koşacak bir isim kendisi. Varlığı da mutlaka bir pozitif etki yaratacak.

Yine yazıyorum, teknik direktörlük başka bir iş. Şu tablonun ardından herhangi bir eleştiri getirmem (asıl işi de bu olmadığı için) ama bir eleştiri getirilecek taraf varsa o da oyunu okuması oldu mesela, oyuncu değişiklikleri. Bu da teknik direktörlük tecrübesi biraz, Riekerink'in olayı başka. Bu yüzden de yeni sezonda Riekerink teknik direktör olsun fikrine asla katılmam. İşi bu olursa hocayı da kaybederiz, bu olmamalı. Ama altyapının yanında 2. adamlık görevi verilebilir, takımı tanıyor ve dengeleri çok iyi biliyor. Bu işi de müthiş yapar mesela, düşünülebilir.

Daha önce de yazdım, benim hakkım kendisine helaldi, kupanın gelmesinin ardından minnet de duymaya başladım. Avrupa cezasının bir yıla düşmesi önemliydi, bu kamburdan bizi Riekerink kurtardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir