27 Haziran 2016 Pazartesi

Jose Rodriguez & Mainz, Doğru Futbolcuyu Transfer Ettiğinizde Zarar Etme Şansınız Yok


Görünen o ki transfer için para kaynakları Telles, Dzemaili, Chedjou, hatta Sneijder gibi isimler. Telles ve Dzemaili'nin kesin olarak ayrılacağını düşünüyorum, Chedjou'nun da gitme ihtimali fazla ama Sneijder'in de satışı sürpriz olmazdı. Tabii tüm bunları mevcut yönetimin düşüncesi anlamında yazıyorum, bu benim görüşüm değil. 

Bu isimlerin yanına da sürpriz takviyeler olabilir, Jose Rodriguez gibi. Konuşmamız lazım, çünkü Mainz'e transferi için 2.5 milyon avro gibi bir bonservis konuşuluyor. Kim beklerdi, değil mi. Geçen sezonun en çok eleştirilen, beğenilmeyen futbolcularından biri. X bir takıma bedava kiralanmış olsa kimse sesini dahi çıkarmazdı, bu anlamda 2.5 milyon avro gibi bir rakam piyango. Ama bugün için, bundan 2-3 sene sonra ne düşünürüz, bu olay ne kadar piyangodur bilinmez.

Kendisini "hiç" ettik, bunu söyleyeyim. Potansiyelli bir futbolcu, inkar edemem. Sezona da iyi girmişti, Selçuk İnan'ın cezalı olduğu bir dönem vardı, Bilal Kısa'yla birlikte taşıdılar orta sahayı. Devamında yine şans buldu ama forma kendisinden kesildiğinde ise bir türlü toparlanamadı. Hamza Hamzaoğlu'nun var böyle hareketleri, önce kazanır ama sonrasında kazandırdığı futbolcuyu da kendisi unutturur. Bruma'da yapmıştı bunu, Jose Rodriguez de aynı örneklerden.

O forma şansı kendisinden uzaklaştığında da toparlanamadı bir daha, Rizespor deplasmanı onun adına da bir kırılma noktası. Sonrasında Mustafa Denizli ile de olmadı Riekerink'le de. Çok fazla hata yaptı, özellikle tehlikeli noktada yaptığı pas hataları bize acı son oldu. Ama sorulması gereken soru şu, biz bu adamı doğru yerde mi oynattık?

Bana sorarsanız Jose Rodriguez bir defansif orta saha değil, hele ki 4-2-3-1 gibi bir düzende orta saha ikilisinden biri hiç değil. Biz onu Melo alternatifi olarak gördük, hata da o noktada. Bence üçlü orta sahanın bir tamamlayıcısı, hatta hücuma daha yakın kullanılmalıydı. Deportivo'da sağ açık oynuyordu, hiç denemedik mesela. Dikine iyi çıkan, top kapma kabiliyeti de yüksek, kilit pas özelliği olan ama şut atmayı bilmeyen bir isim. Hiç şut denemez, bunu geliştiremedi. Kafa olarak çabuk dağıldı, toparlayamadı. Basit pas hataları çok ama potansiyel, bence yetenekli. Üzerine doğru bir teknik adamın gitmesi durumunda farklı şeyler olabilirdi.

Mainz'e transferi gerçekleşirse olur belki de, ilerleyen dönemde görürüz. Şu durumda da böyle bir para önerildiğinde satmama gibi bir lüksümüz olamaz. Bonservisi olmadan gelmişti, satışından da yüzde 70'lik pay Galatasaray'ın. Bu da demek oluyor ki doğru futbolcu, böyle isimleri aldığınızda zarar etme şansınız yok. Grooskreutz da böyleydi, Jose Rodriguez de böyle. Yaşlarından bağımsız..

4 yorum:

  1. 1-nedendir anlamıyorum; herkesi melo alternatifi gören bir anlaşyış var (bkz. cemali, jose, bilo vb.) 20-25 yıldır türkiye ligini izliyorum ve melo benzeri bit oyuncuya rastlamadım pek, belki appiah. ya siz?
    2-yönetim gelir yaratmaya çalışıyor, ancak hep 25 yaşaltı oyuncuların satışı gündemde; yaşlı omurgayı taşıyacak olanlar onlar (telles, jose, bruma vb.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melo alternatifi derken defansif orta saha anlamında, oyun tarzı için değil. Haklısınız ama yorumlarda.

      Sil
  2. doğru oyuncudan çok uygun maaşlı genç oyuncudan zarar etme ihtimali çok düşük.biz yıllardır hep bonservis üzerinden oyuncu maliyeti hesabı yapıyoruz.avrupda ise maaş lar düşük bonservisler yüksek.çünkü bonservisin geri dönem ihtimali var ama maaşın yok.biz yüksek maaştan zarar ediyoruz.avrupada takımların maaş bütçesi vardır.hem takım içi denge hemde kulüp ekonomisini maaş bütçesi ile yürütüyorsun.

    serdar aziz elde patladı mesela.an itibariyle.4 yıllık maliyet bonuslarla birlikte 14 milyon avroya geliyor.oldu ya arıza çıktı serdara dedin al abi bonservisini git.o maaşa kulüp bulabilir mi?yok.dzemaili örneğinde olduğu gibi anadolu kulübüne kiralarsın.700 bin avrosunu anadolu kulübü verir.sende 1.3 milyon avro bayılırsın.700 bin
    avro geri dönüş gözükse bile sardar yerine oynayan oyuncuda beleşe oynamayacağı için sıfır geri dönüş oluyor gene.

    avrupaya gidenlere bak.düşük maaşlı oyuncular.bakambu da dahil.caner sıfır bonservisle gitti.kemiksiz 2 milyon aldığı söyleniyor.gelen haberlere göre caneri kiralamaya çalışıyorlarmış.enteresan.intere yıllık maliyeti brüt 4 milyon avro.boru değil.

    al işte dzemaili isviçre milli takımında iyi oynadı.uçtu kaçtı vs diyelim.bonservis kazanabilirmisin.yok.peki bonservissiz gönderebilirmisin?yok.dzemaili yi alacak kulüp a.madrid roma madrid olur.o seviyede de olmadığı için almazlar tabi.genua da 900 bin avro vermiş maaş geçen sene.misal genua maaş olarak 2 milyon kemiksik verse genua nın içi karışır aga:) takım içi dengeler bozulur.ayaklanma falan çıkar.çünkü her takımın bir dengesi var .maaş dengesi önemli aga.

    senin gaatasaray olarak maaş dengen brüt olarak düşündüğünde a.madrid roma hatta b.münih seviyesinde ise kime oyuncu satacaksın aga.dortmund bile kemiksiz bu maaşları zor veriyor.bizde kemiksiz onlarda brüt.bu genelde konuşulmuyor.bizde de brüt olduğunu düşün.sneijderin normalde maliyeti 8-9 milyon avro aslında.

    onunçün 900 bin üstü maaşlardan bonservis kazanmak yada yüksek bonservis kazanmak çok zor.burak yılmaz ın west ham işi bundan dolayı olmadı.

    YanıtlaSil
  3. jose ye gelirsek.hatırlarsın.bir maçta defansta iken hatalı pas ile gole neden olmuştu.hemen ardından ıslıklar ve 1 dakika sonra dikine oynayarak verdiği asistle dikkat çekti.ofansif oyuncu profilinden defansif oyuncu yaratmak zor.oyuncu değirmeni haline geldi galatasaray son dönemde.başkan ve teknik adam olmayınca oyuncularda ıskartaya çıkıyor.bir teknik adam çok şeydir aga.şenol güneş.bursaya kaç milyon avro bonservis kazandırdı.(tabi o bonservisler bursaya mı yöneticilerin cebine mi indi ayrıca tartışılır).iki kritik koltuk önemli.teknik adam ve başkan.galatasarayda ikiside yok.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir