12 Haziran 2016 Pazar

Üst Direk Bizim Kalemizi Daha İyi Savundu, Türkiye 0-1 Hırvatistan


Türkiye adına maçın en iyisi Ozan Tufan, en isteklisi ise Emre Mor. Sadece 20 dakikada yaptıklarıyla üstelik. İsteyen ismin sadece Emre Mor olması acı taraf, 11'i, kötü futbolu konuşuruz da bu kadar isteksiz bir Milli Takım'ı izlemeyi kimse beklemiyordu. Hırvatistan karşısında varlık gösteremeden, sadece 1-0 kaybetmenin duacısı olduğumuz bir gün.

Hırvatistan maç boyunca ceza sahasına 35 orta yapmış ki bunların yarısı Srna'dır. 15'inde de isabet bulmuşlar, bunun da hemen hemen yarısında etki yarattılar, pozisyona dönüştü. Vuramadıkları noktada da sekeni topladılar, bu kalemize yine pozisyon olarak geri döndü ve Modric'in golü zaten böyle geldi. Biz ise 12 ortada 2 isabet bulmuşuz, biri tek pozisyonumuz olan Ozan Tufan'ın burduğu kafa. Maçın özeti de bu. Hadi hücum anlamında alternatifler var, sonraki maçlarda değişik tercihlerde bulunabiliriz ama savunma anlamında alternatif yok, değişiklik yapmanız imkansız.

İlk 11'e baktığımızda topu ileri taşıyacak ve hücumda tutacak tek bir isim olmadığını gördük. Bu konuda herkes Arda Turan'a baktı ama o da felaket durumda, ayakta dahi kalamadı. Hakan Çalhanoğlu, Oğuzhan Özyakup ve Arda Turan'ı aynı anda sahada tutmak uğruna Hakan Çalhanoğlu'nu kanada atıyoruz mesela, haliyle etki edemiyor. Ortaya geçtiğinde de topla dikine gitme özelliği yok ama 90 dakikayı tamamlayabiliyor. Volkan Şen, Emre Mor gibi isimleri kanatlarda kullanmak zaruri, hücuma çıkmak ve orada kalmak için başka yol olmadığını düşünüyorum.

Bu tip turnuvalara genelde değil sürekli kötü başlarız, sonrasında toparlanma dönemi gelir. Fatih Terim'in ise ilk maçta kendi denemesi olur, genelde tutmayan ama sonradan kadro rayına oturur. Euro 2008'de de böyleydi, hatırlayın o Mevlüt Erdinç'li ilk 11'i. Bu 11'in de öyle olduğunu düşünüyorum. İspanya maçında görüntü mutlaka değişecek, özellikle hücum tercihleri. Emre Mor'u 11'de görebiliriz mesela.

Bizim adımıza maçın adamı olarak Ozan Tufan'ı yazıyoruz, takımda basan ve bozan tek oyuncuydu. Selçuk İnan'ı da biraz bunun yanına ekliyorum, sakin kıldı ama etkili görünmedi. Herkes "yana pas yapmaktan başka ne yapıyor" diyebilir de hücum anlamında ne yaptık, kiminle hızlı çıkacaktık ya da pası aldığı noktada kim etki etti. Hücumda bir varlık yok, dolayısıyla dikine pasların, öne oynamanın yolu kalmadı. Oğuzhan Özyakup devam edebilirdi ama, dikine çıkabilecek tek orta sahaydı belki de. Hakan Çalhanoğlu yapamadı bunu, Arda Turan zaten hiç olmadı, Volkan Şen ise çok kaybetti, kaybettiği gibi her dönüşü faul yaptı. Emre Mor'u yazıyoruz işte hücum anlamında, en çok isteyen oydu.

Düşüşte olan futbolcu sayısı fazla. Arda Turan, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Burak Yılmaz gibi isimler beklenen etkinin çok uzaklarındalar ki alternatifsiz futbolcular. Bütün taraftarlar oyuncu değişikliklerinde hemfikirdi mesela, o bile etki etmedi, görüntü değişmedi. Varlık gösteremeden kaybettik, ilerisi adına da ışık vermedik ki can sıkıcı olan bu.

Duran top konusuna da takıldım, bence Milli Takım'ın en büyük kozu bu ama hiç çalışmamışız ve sıfır organizasyon. Oysa bu topları kullanabilecek o kadar usta ayak var ki. Maalesef en olmadık yerden dahi kaleyi düşünüyoruz, sürpriz denemiyoruz, ortada bir organizasyon yok. En kötü olduğunuz maçta bile sizi bu kurtarır, Riekerink'in Galatasaray'ını kurtardığı gibi. 

Ayakta duramadık, diğer nokta da bu. Sıfır kondisyon, Hırvatistan ayakta ve 90 dakika aynı mücadeleyi gösteriyorken biz 1-0 geride olduğumuza rağmen baskı kuramadık, etki yaratamadık, daha da önemlisi mücadele edemedik. Kabul edelim ki Hırvatistan bizden kaliteli takım, fark olması gereken bir maçtan 1-0'la ayrılıyorlar. Üst direk bizim kalemizi Volkan Babacan'dan daha iyi savundu hatta..

3 yorum:

  1. Selcuk'a elestiriyle baslayacaktim da sizin iyi diye yorum yapmanız beni cok şaşırttı.Sahada 10 kişi olsak farkeden hicbisey olmazdı.Bu konuda tamamsn farkli fikirdeyim sizinle.Gelelim diger konulara..Fatih Terim hiç mi taktik vermedi bu takima..sahada taktik olarak resmen ezildik..Bunun disinda oyuncular ayakta duramiyor..yenildik diye elestiriler degil bunlar Hırvatistan zaten bizden daha iyi takim yenilmek degil sorun her acidan ezilmek!! Devre arasi degisikligi daha da saçma..top tutacak tek adam Oğuzhan ve oyundsn çıkıyor..çünkü prens Selcuk cikmamali!! cikart Selcuk'u al volkani veya emreyi..cek hakani kendi yerine oguzhani prensin yerine giren oyuncuda sag tarafa belki bişeyler olurdu..yine yenilirdik ama belki biraz daha aktif olurduk

    YanıtlaSil
  2. Selçuğu beğenmemek normal ama normal yerinde mi oynadı desek yanlış söylemiş oluruz. Defansif oyun kuran ön libero oynattı hoca. Oguzhan ve ozanın pas yüzdesi düşük selçığa göre. Selçuk önde olsa ozanın yerinde daha faydalı olurdu. Takım genel olarak isteksizdi. Beraberliğe yatmış takım direk belliydi. Hoca galibiyet isteseydi çıldırırdı kenarda. Herşeye rağmen bireysel hata harici kolay gol yemez bu takım. İspanya beraberliği öek galibiyeti çıkarır bizi

    YanıtlaSil
  3. yerli oyuncuların çoğunun fizik kondüsyonu değil gücü yok aga.nani nasol geldi türkiyeye.kas torbası olarak.elmacık kemikleri çıkmış.perisic de benzer.modrice bak.günümüzde profesyonel oyuncu demek fiziğine dikkat etmek demektir aga.bizde antremanı yaparım ondan sonra saldım çayıra hesabı futbolcular var.dünyada ise kas torbası ve güç depoluyorlar.ronaldo nun kas torbası vücuda sadece günde çift antreman yaparak mı sahip olduğunu zannediyorsun.değil tabi.ekstra bireysel çalışıyorlar.

    ardaya bakıyorsun.ayakta duramıyor aga.selçuk inan gücsüzlükten devamlı faul almaya çalışıyor.mesele pres yapıp yapmamak değil.ikili mücadele ayakta durabiliyormusun?

    ozana bakıyorsun futbolcuya benzemiyor fiziksel olarak.elmacık kemiklerin çıkacak aga.atibaya bak.kilo almasını bilmiyor mu atiba.ama kendine bakıyor.yiyeceklerine dikkat ediyor ve bireysel çalışıyor.

    yerli oyuncular genelde antremandan eve evden anteremana mantığında.

    özetle günümüz futbolcuları kas torbası.net
    biz ise 20 sene öncesinden geliyoruz bu konuda.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir