5 Ağustos 2016 Cuma

Galatasaray'ın En Yüksek Rakamlı Futbolcu Satışları


Twitter'da İsmail Şayan paylaşmıştı, transfermarkt verilerine göre Galatasaray tarihinin en yüksek bedelli futbolcu satış listesi. Genel itibariyle baktığımızda ortada öyle büyük bir başarı yok, hatta bazı isimleri aldığımız rakama yarım veya bir sezon sonra bırakmışız. Keita, Meira, Misimovic gibi örnekler var. Bunun yanında büyük kazançlar da var, az paraya alıp, yüksek rakamlara bıraktığımız. Mehmet Topal, Ilie, Tamas, Filipescu, hatta Ümit Davala gibi. Bu işi rayına oturtamadık maalesef, en büyük bonservisli futbolcular listesini burada paylaşıyor olsam, acı tablo daha net ortaya çıkardı.

Ben listede gözüme çarpan detayları yazayım, maksat muhabbet olsun, tabloyu konuşmaya bile gerek olmadığı için. Yukarıda da dediğim gibi, aldığımız fiyata bıraktığımız isimler var. Keita, Meira, Misimovic, Telles, Melo, toplama vursak Amrabat gibi. Çok sayıda böyle isimler var. Kiminden katkı da aldık, kiminden hiç yararlanamadık ama doğru futbolcu transfer edildiğinde zarar edilmediğini de gördük. Amrabat'ı bunun dışında tutuyorum, anormal bir rakamı vardı. Listede Grosskreutz yok ama o da buna örnek.

Az paraya alıp, çok kazandığımız isimlere de bakalım. Arda Turan altyapı ürünüydü, Burak Yılmaz için o dönem 5 milyon avro'luk rakam ise neredeyse bedava. Hakan Şükür eski bir örnek ama buna girer, Mehmet Topal'ı bu listenin başına yazabiliriz. Ümit Davala da dahil olabilir ama onun satışında Fatih Terim faktörü büyük. Hakan Şükür satılırken bosman yürürlükte değildi bu arada, öyle olsaydı bedavaya gidecekti. 

Ilie, Filipescu, Tamas ve Bratu gibi isimleri ise ayırıyorum. Ilie ve Filipescu büyük oyunculardı, büyük de katkı verdiler. 96 - 2000 sürecinin kahramanlarından, her ne kadar tüm yıllar bu kadronun içinde olmamış olsalar da. Ilie'yı Valencia'ya o dönem için güzel bir rakama satmıştık, aynı şekilde Filipescu'yu da Betis'e. Bratu ve Tamas konusunda ise, hayal kırıklığı olarak adlandırılır bu hamleler ama onlar da geldikleri rakama göre iyi paralar satıldılar. Bratu'yu çok duyamadık gerçi ama Tamas, Petre gibi isimler kendi çaplarında güzel kariyer yaptılar. Yine, doğru hamle yapıldığında zarar edilmediğini gösteren hareketler.

Listenin en ilginç yanı ise benim için Batista. 2.5 milyon avro'ya Gaziantepspor'dan almıştık kendisini. 2001-2002 sezonunun yarım devresi dışında da iyi bir sezonu yok. Lucescu ondan verim almıştı, Fatih Terim ise bunu sağlayamadı. Aynı Lucescu, Shakhtar'a gittiğinde ilk icraatlarından birini Batista'yı alarak yapmıştı. 3 milyon avro'ya satmışız, bilmiyordum. Kime göndersek diye kara kara düşünüyorduk, yabancı kontenjanını açmak için. Tam bir piyango.

Hakan Ünsal'ın durumu da enteresan. Sözleşmesinin bitmesine yarım sezon kalmıştı, 3 milyon avro da ondan almışız. Blackburn'de de geçirdiği bir 6 ay var, sonrasında Galatasaray'a geri dönmüştü. Donk'un durumunu eleştiriyoruz ya, Blackburn bence daha ağırını yaşamış.

Listenin yıldızı ise Mario Jardel, yaşanan zarar ayrı bir hikaye, apayrı bir yazı konusu. Onun için uzun uzun yazarım "seyreyle maziyi" yazı dizisinde.

Tablo bu, bir de transfer edilen futbolcular anlamında bir liste paylaşır ve alınan & satılan futbolcu dengesine, yaşanan zararı da konuşuruz. Çok uçuk bir zarar yoktu ama kazanç da yok, tablo bana sorarsanız acı. Maalesef ki o yolda da devam ediyoruz, geri adım atmadan..

2 yorum:

  1. jardel harika bir golcüydü zamanında.şimdilerde gomez güzellemeleri yapılıyor ve senelik 5.5 milyon avroya oynuyor kemiksiz.benzer tarzda golcüler.gol bölgelerine iyi sızan olması gereken yerde olan ve sürekli golü düşünen tiplemeler.

    o dönem cem uzak getirmişti sanırım.getirilmesi doğru karar satılması yanlış idi.gerçi saha dışı sorunları çıkmış sonradan.karısı dolandırmış diyorlardı :) özetle jatdel büyüktür gomez den

    YanıtlaSil
  2. Bence 2008'den sonra bir şekilde de olsa oyuncu da satan bir kulübe dönüşmesi açısından önemli bir liste. Hatta tek önemi bu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir