5 Ağustos 2016 Cuma

O Değil de, 3-5-2


Bugünlerde çok konuşuluyor bu formasyon. Fenerbahçe deniyor, başarılı olabilirler mi bilmem ama 3-5-2'nin üzerinde çok duruluyor. Galatasaray'ın da Prandelli kaynaklı başarısız 3-5-2 denemeleri olmuştu, sağ kanadın Veysel Sarı'ya emanet edildiği, stoperde Melo'nun oynadığı. 

Bu formasyonun piri ise Roberto Mancini'ydi, Juventus'u kendi silahı olan 3-5-2'yle vurmuştu mesela. Her iki maçta da üstelik, bu da yoğun kar yağışı sonrası ertelenen Juventus maçı kadrosu. 3-5-2 hangi tip futbolcularla oynanır üzerinden verilen bir ders adeta. O dönemin şanssızlığı da yabancı kontenjanı, şu 11'de 7 yabancı var ama ligimizde 11'de 5 yabancı kullanabiliyorduk. Haliyle de başarı gelmediyse ilk başa bu nedeni yazarız, Mancini başarılı iş yapacaktı, üstelik bu formasyonla da. Ceyhun Gülselam, Yekta Kurtuluş diyoruz ya, kiminle oynayabilirdi ki?

Stoperlere bakıyoruz, kule Gökhan Zan, hareketli Semih Kaya ve ayağı temiz Chedjou. Uyumlu üçlü, buraya sol iç stoper olarak Hakan Balta'yı da yazabiliriz mesela. Bu formasyonun olmazsa olmazı ise kanatlar, çok önemli. Eboue ve Riera da bu tarzda isimlerdi, taşıdılar da. Van Der Wiel de Fenerbahçe için doğru isim mesela ama sol taraf için ne Hasan Ali Kaldırım ne de İsmail Köybaşı olur. Caner Erkin kalmış olsaydı onlar adına en sağlıklısıydı. Ya da Beşiktaş'ın son hamlesi olan Adriano, uzun zamandır konuşulan Kolarov gibi. Carole de oynayamaz bunu ama Telles oynardı, Galatasaray'ın bugünü için konuşmak gerekirse.

Melo & Selçuk İnan yine doğru iki isim, oyunun iki tarafında da iş görebilecek, topu saklayabilecek ve takıma nefes aldıracak ikili. Sneijder'in de en iyi sezonlarından biriydi, forvette de Drogba ve Burak Yılmaz. Buram buram kalite kokan bir 11 ki o sezon 3-5-2'yi sezona yayamadık ama kullandığımız her maçta da sonuca gittik. Yabancı kontenjanı bugün olduğu gibi olsaydı da sezona 3-5-2'yi yaymak ve başarılı olmak mümkündü.

11 yorum:

  1. 3-5-2 kadar saçma bi sistem görmedim hafız.yani kötü bir 3-5-2 intihardır.fenerbahçe bunu niye yaptı hala anlamış değilim.iki maçta dört yediler ama daha kötüsü o sahaya diziliş rezaleti neydi öyle.saçmalığı bundan dolayı.şöyleki:

    top rakipte iken 5-3-2 oluyorlar.birinci bölgede 5 kişi ip gibi diziliyor.ikinci bölgede derin bir boşluk.2 kişi ilerde zaten.

    rakip her defansında kanatlarda beklerle birebir kalıyor.3 stoper ceza alanına büzülüyorlar adeta.yani bu sistemde topu ceza alanına tehlikeli bölgeye getirmek rakipler için çok kolay.asıl mesele topu ceza alanına gelmeden karşılamak.yada rakibi.kanatlardan perişan oluyorsun.ama göbekte çok mu iyi oluyor 3 stoper.o da hayır.neden?

    ceza alanında fazla oyuncu bulundurmak bazen dezavantaj yaratır.çünkü kararsızlık yaratır.rakibi karşılamada genelde oyuncular kararsızlık içinde olurlar .misal çok görmüşüzdür.rakip 2 ye 4 gelir ve golünü atar.şaşarız.hatta sayarız kaç kişiye kaç kişi gol yenmiş diye.o 2 oyuncu ne yapacağını bilir.ama bekleyen 4 oyuncudan 2 oyuncuya kim müdahale edecek soru işaretidir genelde.birebirde hemen ipleri eline almaya bakarsın.diğer türlü herkes yanındakinin müdahale etmesini bekler ve olan olur.

    özetle ceza alanında 2 stoper bulundurmak daha tehlikeli bir hal alır.hem bu yönden hemde kanatların kabak gibi boşalması yönünden.top rakipte iken resmen büzüldü fener.akıl alır gibi değil.aga futbolda kaymalar önemli.fener ise ceza alanına kaydı adeta.buda rakibin çok rahat şekilde topu ceza alanına indirmesine neden oldu.izle gör fener monaco maçını.

    50 defa yazdım.günümüzün en sağlam sistemi 4-4-2 dir aga.2 dörtlü blok var.bunlar kayılarlar topun gittiği yöne.yani rakip önce ortadaki 4 lüye tosluyor.önlü arkalı bir diziliş bu aga.ikinci bölgeyi rakibe vermiyorsun bi defa.kanatlardan rakipler öyle kolay gelip orta yapamıyor.

    manu nun galatasaraya attığı 2. gole bakarmısın.rezillik.carole stoperleşmiş.top carole un kanadından geliyor.ya aga beklerin stoperleşmesi vakıası top diğer kanattan gelirse doğrudur.ceza alanına büzülme gole neden oluyor.bakınız:4.30 saniye

    https://www.youtube.com/watch?v=EC-8rYbYkDI

    serdar değil mi reşfordu karşılayan.senin orda ne işin var abi.orda 2 orta saha göbeği olur mantık olarak.

    4.35 de durdur.al sana 5 li defans :) kayma dediğimiz olan basit aslında.ama 4-4-2 oynarsan.top sağ kanada yani carol ün kanadına gelirse rakibi carole ve bruma karşılar.yani kanada doğru kayarlar.sağbek linnes yada sabri stoperleşir.destek amaçlı.burda öle bişey yok.linnes doğal olarak stoperleşmiş.burda linneste hata yok.mesele rakibe kabak gibi orta yaptırmamak.sardarın ileri çıkması carole in stopere gelmesi serdarın gene garip şekilde 4.37 de avare şekilde dolaşı rakibi karşılamaya çalışması vs.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düzeltme:

      ''özetle ceza alanında 2 stoper bulundurmak daha tehlikeli bir hal alır''

      3 stoper olacaktı.

      Sil
    2. 4-4-2 oynamak şuan İngiliz takımlarının bile yapamadığı birşey.
      İleri ikilinin çok uyumlu olması gerekiyor. Rooney ve Van Persie beraber düzgün oynayamadılar. Başka takımın oynayabilmesi imkansız. Onun dışında eski sistemdeki ortasahanın merkezindeki oyuncuları bulmak Messi bulmak kadar zor. Kanat oyuncuları desen günümüz sistemlerinde onların görevini kanat oyuncuları devir aldı.
      Başka bir 4-4-2 (pek sayılmaz ama olsun) 4-2-2-2(Yani Fatih Terimin üçüncü gelişindeki ilk senesinin ikinci dönemi yani 2011-2012 nin ikinci devresi oynattığı sistem) 4-2-4 gibi olan ancak ilerdeki 4 oyuncunun serbest oynadığı sistem. Fizik kondisyonuna ve rakibin kalitesine göre işleyebilen sistem.Ki Fatih Terim bir sonraki sene bu sistemi değiştirdi. Yani günümüzde 4-4-2 oynayabilen takım kalmadı. 3-5-2 Juventus kısmen Chelsea oynuyor ve güzel oynuyorlar. İyi oyuncuya sahip olmaya bakan bir sistem ama işledi mi devleri dize getiriyor ayrıca daha az fizik kondisyonuna ihtiyaç duyuyor

      Sil
  2. 4.40 rooney topa vuruken serdara bak.nerede ve nasıl golü en güzel yerden seyrediyor.ceza alanında fazla olmak golü engellemiyor hafız.ceza alanında 3 stoper olması avantaj değil dezavantaj.

    onunçün iyi defans takımları (a.madrid ve benzerleri) genelde ceza alanına büzülmez.kanatlara kayarlar.geçen sezon fener daha iyi idi defans anlayışı.2 stoperle oynamasına rağmen kayer sürekli kenara doğru açılıp atağı başlamadan bitiriyordu.büzülme olayı barcaya karşı yapılır ve zamanında yapıldı.ama bu teknik adamları yanılttı biraz.barca çok iyi paslarla rakibi deldiği için kaleciyle karşı karşıya bırakmamak için böyle bir önlem aldı mourinho.lakin barca haricindeki rakiplerin genelde harika gol atayım dertleri yok.onlar genelde ceza alanına orta yaparlar.daha kısa yolu tercih ederler.haliyle bunlara karşı büzülmeye gerek yok.bunlara karşı orta yaptırmamak yani 2.bölge savunması gerekir.onun içinde açılmak yada kayma yapmak lazım.büzüldümü bunların(manu gibilerinin) işine gelir.4.52: 14 milyon avro maliyetli serdar aziz sahnede yok :) ya kim var.sol açık bruma solbek carole stoper çedju ve sağbek linnes. nerde bu dm ler aga.nerde stoper serdar.bu nası kayma ?şuraya bak.3 hücumcu oyuncu(linnes bruma carole)defans yapıyorsun.4.53 : linnes en hatasız olanı.stoperleşmiş top karşı kanattan geldiği için.doğru.vede müdahale etmeye çalışmış.yani yakın olmuş.buda doğru.yanlış olan valencia ya kabak gibi orta yaptırmamak.

    4.11 e bak. bu nasıl bir diziliş lan :) işte bunlar 4+4-2 oynamamanın zararları.amatör takım böyle boşluk bırakmaz aga.işte bunlarda saçma sapan büzülmenin sonuçları.kardeşim hani derler yani bekler önce savunacaklar.sonra hücuma gidecekler.aynı şekilde bekler önce kanadını savunacaklar sonra stoperleşecekler.son dönemde saçma sapan bir mantık ortaya çıktı.bekler sürekli stoperleşiyor aga.o zaman ne oluyor.hiç sorumluluk almıyor.ne güzel.ceza alanına gel kabak gibi rakibi seyret.iyi iş.sıfır sorumluluk.ceza alanına geldim görevimi yaptım.mantık bu.yanlış tabi.

    5.37: manu nun 4. golü.bu golde bruma net hatalı.gene büzülme vakıası var.2.bölgedeki 4 oyuncuya bak.ortaya büzülmüşler gene.tıpkı ceza alnına büzülmeleri gibi.gene valencia.carole le karşı karşıya.çok rahat ortasını yapıyor.basit bir kural var.top hangi kanada gelmişse hızla o yöne doğru genişleyecan aga.bu kural sadece barcaya işlemez.ama diğer rakiplere karşı işler.bu arada gollerin başlangıcı carole bruma kanadı.linnes falan hatalı değil.1.90 lık feallini gelip kafayı vuracak tabi.

    5.39 gene aynı yere geldik.ceza alanında fazla olmak golü engellemiyor aga.bu çok net.3 stoper falan hikaye.asıl mesele ortayı yaptırmamak yada rahat yaptırmamak.çünkü bunlar(manu gibiler)sana barca golü atmaz genelde.onunçün öyle fazla büzülmene gerek yok.ama 2 pasta orta yapıp işi bitirirler.onunçün orta yaptırmaman lazım.orta yaptırmaman içinde açılman lazım.

    6.07: müthiş sahne.çedju carole e bakıyor.gol gene bruma carole tarafından geliyor.

    6.16 gene stoperleşme ve büzülme vakıası.carole sen niye devamlı stoperleşiyorsun aga.stoperleşeceğim diye devamlı kanadını boş bırakıyorsun.ayrıca stoperleştiğin içinde çedjunun işine karşıyorsun ve çedju devre dışı.

    en başta ne dedim.sayısal olarak fazla olmak kafa karışıklığı yaratabilir.bırak aga ceza alanında 2 stoper yeter.izliyoruz bazen 2 stoper 3 hücumcuya karşı avantaj yaratabiliyor.fazla seçenek bazen kararsızlık ve karışıkşık yaratabilir.hücum ederkende savunma yaparkende geçerli.

    YanıtlaSil
  3. 6.18 bu sahneye dikkat.carole 2 adım rakibine daha yakın olsa bu pozisyon açık ofsayttı.yani kaymalarda hem kayıyorsun avantaj bu.hemde ofsayt taktiği uyguluyorsun.çedju çakal tabi.olayı anladı ve direk ofsayt taktiğine kendini bıraktı.çünkü kayma yaptıktan sonra işe yaramadığını durumlarda ofsayt taktiği devreye giriyor.kayma yaptın işe yaramadı golü yedin diye bişey yok.kayma yaptın işe yaramadı ofsayta düşür.aynı anda işliyor tabi bu mantık.
    6.17 de çedju duruyor birden.çünkü olayı çakalladı.ama carole durumun farkında değil.stoperleşeyim mi kayayım mı derken olayı bitiriyorlar.

    bu maçtan sonra sağbek aranmasıda komik.arayacaksan solbek ara aga.ortada dm ler yok.kaymalar yok.serdar aziz var.bruma dan fazla defans beklemekte doğru değil.rakip sağdan geliyorsa sol stoper ve solbek kanada kayacak aga.lamı cimi yok.brumadan beklemeyecen bunu.sağbek stoperleşecek ki linnes doğru yaptı.bide dm takviyesi yaparsın ceza alanına.ama sen rakibe kabak gibi orta saptırırsan ceza alanında 5 kişide olsan golü yersin.ceza alanına büzülmeyecen fazla aga.bunu borgesin blogunda da yazdım.gene aynı mantıkla yediğimiz gol üzerine.tamamen aynı.

    YanıtlaSil
  4. bek in stoperleşme aşkından doğan rezalete ikinci bir örnek.rijeka başakşehir maçından.eren albayrakın yaptırdığı penaltı.

    https://www.youtube.com/watch?v=poC5KtRNnaA

    2.07 : de başarılı bir kayma olduğundan rakip orta yapamayp geriye döndü.sen solbek olarak başarıyla görevini yaptın.bundan sonra stoperlerin kayması olacaktı.sen ceza alanına koşup stoperlerin işine ne karşıyorsun eren.sen sol tarafı savunacaksın sonra gelip ceza alını savunacaksın.stoperler ne yapcak.6 pasta öyle bekleyecek mi.ceza alanında rakibe dengesiz girmesi zaten ayrı bir vakıa.iki gün içinde hasan ali ve eren in ceza alanında dengesiz hareketleri çoh enteresan.millet penaltı olmasın diye kollarını arkaya saklar.bu arkadaşlar ceza alanı içinde haldır huldur rakibe dalıyorlar.alt yapı eksikliği mi bu acaba?bu pozisyonda penaltı yaptırmasından çok ceza alanına koşması taktiksel hatadır.
    çünkü: başakşehir gayet iyi şekilde kayma yapmış.sol stoper epiruanu da sola kaymış.onun boşluğunada dm mahmut geliyor.

    yani 2.10 da eren gelmemiş olsun rakipte epiruanu dan sırılıyor gözüküyor.karşısına mahmut çıkacaktı.

    beklerin stoperleşme vakıası sadece ters kanattan atak yaptıklarında diğer bekin stoperleşmesi olayıdır.ki bu doğru olandır.bu pozisyonda da uğur gelmiş zaten ters kanattan.eren in gelmesine gerek yoktu.gelmesi hem penaltıya neden oldu hemde stoperlerin hamle yapıp yapmaması kararsızlığına sebeb oldu.

    bu vakıa turun gitmesine neden olabilirdi.

    rijeka nın şu hücum şablonu çok klasik bir hücum planıdır.çoğu maçta görürüz bunu.tam bi klasik set hücumu taktiği.üçgeni bulmuşlar çakallar.

    2.06: geriye doğru pas.
    2.08: pası verip direk boşluğa doğru hareketleniyor.mahmut olayı çakallıyor ve kolunu kaldırıyor.
    2.09: ve mahmut bölgeye doğru hareketleniyor.doğru dm kayması.galatasarayda olmayan dm .geç kalınmış bir hareketlenme olsada doğru bir koşu.

    YanıtlaSil
  5. gelelim fener maçına.

    https://www.youtube.com/watch?v=-RBv-wszHtM

    0.28

    savunma nasıl yapılır dersi.4 defans bloğu.önlerinde yani ikinci bölgede 6 lı bir öbek.presteler.sahadaki 10 oyuncu aynı karede.4+4+2 nin güzellikleri.koşan pres yapan 4 lü bir orta saha.hemen önlerinde hareketli çift forveti görüyoruz.

    0.30: falcao dan müthiş bir arapas.yalnız bu enstantanede dikkat çeken şey 3 lü savunmanın arasına atılmış bir arapas.acaba iki savunma olsaydı sol stoper diyelim ki sikertel daha etkin ve dikkatli olmazmıydı.bu enstantanede sanki göbekteki iki stoper(kayer ve şikertel) edilgen roman nouştader in varlığı ile o alanı bırakıyorlar.genelde iki stoperli sistemde stoperler sağa ve sola açılır.ön libero olan dm de bira ortaya gelir.2 stoper olsaydı muhtemelen şikertel daha sola kayık olacaktı.

    0.29: dizilişe bak.germain roman ın bölgelsinde.şikertel haliyle açılmamış.güvende sanıyor.bu 1 fazla oyuncu olması topu yada rakibi birbirlerine bırakma vakıasına neden oluyor.orda roman olmasa (ki 4 lü savunmada sol bek taç çizgisine açılır) şikertelin oyundaki dikkati direk germanin üzerinde olacaktı ve ona göre pozisyonunu alacaktı.

    0.30: şikertel de kayer de falaco ya ve topa odaklanmışlar.romanın solda olmasına güvenerek herhalde.

    gelelim penaltı golüne.

    2.15 gayet güzel bir kanatta kayma var.alan daraltılmış.
    2.17: rakip bişekilde sıyrılıp ara pasını veriyor.olabilir.normal.

    2.21 rakip kaçmış .hiç kovalamasa şikertel karşılıyor.senin olayın alan daraltarak bitmiş aga.ya yalandan yanında koş rakibin yada şikertele bırak.ya hasan ali ne yapıyor.sanki ceza alanında şikertel ve kayer yokmuş gibi can havliyle kayıyor.ceza alanında nasıl bu kadar rahat şekilde kayarak müdahele edilir akıl alır gibi değil.millet ama penaltı olmasın diye kollarını arkasına saklar.hasan ali kayarak rakibe dalıyor.organize bir atağın sonuçlanıp gol olması hakketen düşük oranlıdır aga.bizim harika barca golleri dediğimiz goller çok sınırlıdır.bırak şikertel karşılasın rakibi.zaten kayer de diğer rakibi tutuyor.

    1.42 : akıl alır gibi değil.çoh enteresan bir entantane.iddiasız bir maç olsa başka şüpheler uyandırır aga.en ktirik maçta rakibe ceza alanında çift dalan büyük takım oyuncusu.en basit şeyi bile düşünmüyorlar ve bence kaliteyi düşürüyor bu takımlarda.yani bir yanda şikertel ve kayer var.diğer yanda ceza alanında rakibe çift dalan hasan ali.olmaz aga.şikertel söyle düşünmüştü.ya ben nereye geldim kimlerle oynuyorum.ceza alanında ne yapılıp yapılmayacağını bilmeyen bir hasan ali.bu refleks sonucu yapılmış bişeyde değil.koşuyor ve kayıyor.kaymaya karar veriyor.ceza alanına girdiğini görmemiş olamaz.ceza alanının 5-6 metre içi.orda ne yapacaktı.ya şikertele bıraktım deyip koşmayacaktı.yada yanında refakat edecekti.

    bekler açık oyuncuları her işi yapsın stoperlerde altı pas içinde topu beklesin.böyle bi mantık var mı aga.bırak şikertel rakibi karşılaşın.sen kanatta işini yapmışsın alanını daraltmışsın.artık stoperler senin alanını kapatacak.

    YanıtlaSil
  6. gelelim 3. gole. bu 3. gol üçlü ve dolayısıyla 5 li savunma rezaletine güzel bir örnek.5 li hatta ip gibi dizilmenin tura mal olduğunu gördük.başlangıcında da 4 lü dizilmemenin zararlarını

    5.45: rakip pres sonucu souza topu ileriye şişiriyor.

    5.51: souza orta sahaya görev yerine geri dönerken wiel de ileriden geriye doğru koşuyor.

    5.52: 3 lü defansı görüyormusun.sol kanat boş an itibariyle.fabinho hemen o bölgeye uzun top atıyor.

    5.54 : işte bu diziliş ibretlik.5 li defans ve önlerinde 3 lü etkisiz edilgen bir öbek.5 -3-2 nin zararları .

    sonrası daha vahim:
    6.00 : 6 lı defans ve önlerinde etkisiz 2 oyuncu.

    6.01: neden 4-4-2 ve neden 3-5-2 değil.bakın bu enstantanede topu karşılamaya çalışan topal.oysa 4-4-2 de bu topu şikertel karşılıyordu.topa değmese şikertel vuracaktı.daha da önemlisi 4+4 lü dizilişte topal ve souza defans dörtlüsünün hemen önünde dizileceğinden vuran oyuncu kesinlikle boşta kalmayacaktı.

    6.02: boşluğu görüyormusun.penaltı noktasında kimse yok.neden?6 kişi ip gibi dizilmiş.4-4-2 olsa topal ve souza stoperlerin hemen önünde olur yani penaltı noktasında.

    6.03: topal ve souza ya bak.edilgen oldular.kimseyi tutmuyorlar ve vuran turu getiren golü sadece seyrediyorlar.onların suçu değil tabi.sistem hatalı aga.sen topalı souzayı niye ip gibi diziyon aga.ip gibi dizilecekler belli 6 pasta 4 lü savunma.gene onların 5 yada 10 metre önünde orta saha dörtlüsü.simione nin sırlarından biridir bu.her zaman dinamil orta saha 4 lüsü ile oynar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düzeltme:

      ''başlangıcında da 4 lü dizilmemenin zararlarını''

      başlangıçta üçlü dizilme olacaktı

      Sil
  7. bu açıdan daha güzel görünüyor diziliş.

    6.16: 6+1 dizilişi.topalın sozuzanın yapacağı işi garibim salihe bırakmışlar.dönen top diye bişey var.dönen topları nasıl alacaksın aga.4+4 şeklinde dizilerek tabi.

    entantanede wiel yerinde.hasan ali yerinde.stoperleşmiş ters kanattan geldiği için.şikertel yerinde.roman yerinde.yerinde olmayan kim?topal ve souza.hadi souza wiele yardıma gitti.topal ın orda işi ne aga.3 lü savunma oynarsan olacağı budur.ceza alanında 5 oyuncu ama penaltı noktasında kimse yok.tamamen yanlış taktik ve dizilişle alakalı bir vakıa.

    YanıtlaSil
  8. hocam bizim videoyu(fenerinkini) kaldırmışlar.gitti bizim sistem mistem yorumları.napcaz :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir