4 Eylül 2016 Pazar

SC Nostalji #59; Elvir Baljić


Bursaspor'da tanıdık onu, dönemin en önemli genç yeteneklerinden biriydi. Bosna savaşı sırasında ülkeden ayrılmak zorunda kaldı, Nejat Biyedic'in hamlesi sonrası Bursaspor'a geldi. Intertoto Kupası finalini hatırlarım da, Ercüment Şahin ile büyük ikiliydiler. Devamında da rekor ücrete Fenerbahçe'ye transfer oldu, yükselişine devam etti derken Toshack Real Madrid'in başına geçince onu da transfer etti, yine rekor ücret diyebileceğimiz bir rakama.

Real Madrid dönemi bir hayal kırıklığı tabii, büyük sakatlıkları var. Sonrasında Fenerbahçe'ye kiralık olarak geri döndü ama yarım sezonda sorunlu ayrıldı. Devamında Rayo Vallecano'ya gitti, hatta Boliç ile birlikte oynadılar diye hatırlıyorum, sonrasında da Galatasaray dönemi. Şöyle bir durum var, 3 sezon Galatasaray forması, 2.5 sezon Fenerbahçe forması giydi ama daha çok Fenerbahçeli olarak hatırlanır, o da bu durumu böyle dile getirir. Hatta söylediği iddia edilen bir "kefen giyerim ama Galatasaray forması giymem" sözü vardır, ne kadar doğru bilmiyorum. Hayat işte, ne olacağını bilmek güç.

2002-2003 sezonunda Fatih Terim'le yaşanan bir değişim süreci var. Şampiyon kadro dağıtılmış ve neredeyse sıfırdan bir takım kuruluyordu. Bu durum da 2000'li yılların ortalarında büyük bir maddi enkaz anlamına gelmişti. Baliç de o isimlerden biri, hatta Ali Dürüst bu transfer sonrasında "bu sezon yaptığımız en büyük transfer" demişti. Real Madrid'den alındı tabii bonservisi, belki de bu yüzden ya da Baliç'in Türkiye geçmişi. Geldiğinde 29 yaşındaydı, kariyerinin en iyi dönemleri olmalıydı ama onun futbolu öylesine geriye gitmişti ki.

İyi bir sol kanattı aslında, inanılmaz bir tekniği ve şut özelliği vardı. Dönemin Türkiye'sinin de yıldız isimlerinden biri, Toshack torpili gibi görülebilir ama Real Madrid'e gidişi de potansiyelinin ispatı. Sakatlıklar bırakmadı yakasını, onu çok geriye attı. Galatasaray'a transferi de sürpriz olmuştu ama beklenti vardı. Geçen 3 yıla baktığımızda ise o beklentiyi karşıladığını söyleyemem. 3 sezonda 40 maça çıkabildi, 3 gol 12 asisti var. Sakatlıklar yine bırakmadı yakasını ama performansı da dalgalıydı, bir türlü istikrar gösteremedi.

O dönemin kadro kalabalığı içerisinde kayboldu bir anda. 2004-2005 sezonunda Hagi takımın başına geldiğinde ilk etapta ona şans verdi, üzerine düştü, 11'e yerleştirdi ama yine yapamadı. Sonrasında da dönemin jokeri Ayhan Akman geçti o pozisyona, Baliç ise sessiz sedasız bir şekilde ayrılarak Anadolu turuna geçti. Konyaspor, Ankaragücü, İstanbulspor gibi takımlarda oynadığını hatırlıyorum. En büyük yükselişi, büyük düşüş anlamına gelmiş bir anlamda. Bu işin kazananı Fenerbahçe ve Bursaspor oldu tabii, futbolcuyu rekor rakamlara sattılar. Galatasaray ise denedi ama olmadı..

1 yorum:

  1. bizde birşeyler yapamadığı için üzüldüğüm bir oyuncudur,brugge maçında karşı karşıya gitmek yerine alır almaz şut atması gibi bir kötü anısı var aklımda ama trabzona attığı gol ve fenere karşı yaptığı asist ile amorti etti diyelim

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir