4 Kasım 2016 Cuma

Riekerink'e Göre Oyuna Hakimiz, Galatasaray 1-2 Başakşehir FK


Başakşehir maçı sonrası iki açıklama var, konuşmaya öyle başlayalım. Riekerink ve Sneijder'in maç sonu açıklamaları, her şeyi özetlemiyor mu?

"2 tane üst üste evimizde oynadığımız maç, 2 tane aynı son, 2 tane aynı hikaye. Oyuna hakimiz, 2-1 mağlup olduk" Riekerink'in maç sonu açıklaması bu. Pas rekorları kırmanın ya da yüzde 60'lara dayanan topla oynama yüzdesinin üzerinden yürümeye devam ediyor. Pas yapıyoruz, sürekli. Top bizde, yeri geliyor yüzde 70'lere gelen topla oynama yüzdeleri. Peki bunları ne için yaparsınız, daha güzel bir oyun, tempolu oynanan ve daha rahat geçen maçlar adına. Hücum içindir bunlar ama bu pas oyunu ve topla oynama yüzdeleriyle arkaya baktığımızda şu var, Galatasaray'ın hücumu geçen sezonun dahi gerisinde. Pozisyon yok, tempo yok, tamamen bireysel yeteneklerle ayakta kalmaya çalışan bir takım. Bruma'yı Riekerink kazandı doğrudur, şu tabloyu da yarattığı gibi..

"Kötü oyunun sebebini diğer arkadaşlara sormak lazım, böyle oynarsak kazanamayız" Bu da Wesley Sneijder'in maç sonu açıklaması. Takıma liderlik etmesini beklediğimiz bir isim. Hadi liderlik bir yana, o konu tartışılır da Sneijder bu sezon (hatta geçen sezonu da dahil edelim) ne oynuyor ki böyle bir söylemi kullanma hakkını kendinde buldu? Başakşehir maçını da izledik, şut atmayı hatırlamış Sneijder, bu güzel de böyle mi kurtarılıyor takım? Böyle açıklamalarda bulunurken insanların önce kendine bakmıyor olması asıl skandal taraf, Sneijder şu sözlerinde haklı olsa bile.

Gelelim Başakşehir maçına. Belki de ligin en sistemli takımlarından biri, planları ve projeleri doğrultusunda her sezon üzerine koymaya devam ediyorlar ki bu sezon için de onlar adına zirve dönemi demek mümkün. Ligin en çok gol atan takımı durumundalar, daha da önemli nokta ise kolay gol yememeleri. Bu maça kadar üst üste 4 deplasman maçında gol yememişlerdi mesela. Az çok ne yapacaklarını da biliyorsunuz ama hamle yapamıyorsunuz işte, cezayı yine öyle kestiler. Mehmet Batdal'ın attığı gol de öyleydi, çalışıldığı buram buram belli olan duran top organizasyonunda Yalçın Ayhan'ın vurduğu kafa da öyle. Golleri atanlar da asistleri yapanlar da eski Galatasaraylı, bu da kaderin cilve detayı.

Chedjou'nun kesilmesini doğru bulduğumu maç öncesi yazmıştım ama Riekerink'in Semih Kaya'yı ısrarla Serdar Aziz'in önünde görmesi çok büyük bir akıl tutulması. Bu takımın havadan en iyi stoperi Serdar Aziz, 2. gole baktığımızda Yalçın Ayhan'ın Semih Kaya'nın üzerinden vurduğunu görüyoruz. İlk golde de Sabri Sarıoğlu & Semih Kaya arası, kaçınılmaz bir gol daha. Mehmet Batdal ise 11 tane ikili mücadele kazanmış, stoperlerimizi ezdi geçti. Visca'ya girmiyorum bile, karşısında duramadık çünkü. Havadan da yenildik, yerden de. Maç öncesi beni eleştirdi bazı arkadaşlar, Semih Kaya & Hakan Balta çok uyumlu diyerek. Kağıt gibi dağıldılar ve bu o kadar belliydi ki?

Bu kadar pas yapmanın ve topla oynama yüzdesinin üzerine pozisyon bulamamayı ben anlamıyorum, Riekerink'in de anladığını düşünmüyorum. Sneijder bugün biraz kıpraşım gösterdi, daha fazla sorumluluk almak istediğini düşünüyorum, Bruma yine aynı ama 3. isim yazamıyorum. Nigel De Jong mücadele noktasında iyiydi de bu adam bunun üzerine hücumda da sorumluluk almaya çalışırken Selçuk İnan'ı izleyemiyoruz mesela? Tolga Ciğerci ile de aynısı oldu, Nigel De Jong'la da değişmiyor. Eren Derdiyok diğer detay, ne ön alanda bir baskısı var ne de Mehmet Batdal vari havadan yarattığı bir etki. Podolski oynasın madem, en azından 45+'da bulduğu pozisyonu bitirirdi. Sinan Gümüş'ü 11'e yazarak, Yasin Öztekin'i kadro dışı bırakarak görüntü değişmiyor.

Nigel De Jong'a biraz baskı yapıldıktan sonra dağıldık, 2. yarıda hiç tutunamadık. Öyle bir oyunumuz var ki artık rakiplerin planı oldu bu, topu Galatasaray'a ver, izin ver pas yapsınlar. Nasıl olsa bir etkileri yok ve kontrayla da vururuz, uzun oynasak bile vururuz. Stoperleri de kağıt gibi dağılıyor ve Bruma'ya da önlem aldığın an bu takım yavaşlıyor. Başakşehir doğru oynadı ve bu maçı da kazandı, tahminler de bu yönde değil miydi? Kötü başlamadık maça ama felaket bitirdik, bizler gibi izleyen bir teknik adamımız var.

2-1 geriye düştük, 10 dakika sonra Josue oyuna giriyor mesela. Dakika 75 civarı ise Podolski, üçüncü değişikliği ise kullanmaya dahi gerek görmüyor. Şu ana kadar ligde kaybettiğimiz her puanı hocaya yazdım ben, akıl tutulmasından kaynaklı puan kayıpları, bizler gibi izlemesinden, çare bulmamasından, arayış içinde olmamasından. Bir felsefe belirledi kendince, onun üzerinden de devam ediyor. Bu oyunun da gelişmeyeceği belli, bazı futbolcular üzerinde ısrar etmesiyle de.

4 yorum:

  1. Bugun maci izlerken cok sıkıldım yapilan paslasmalar tamamem bosuna. Bir pozisyona girmek adina yapilan paslasmalar degil. Takimda hirs yok. Kaptan dedigimiz adam kuzu gibi biz alismisix Bülent gibi bir savasciya Selcuk sahada sadece dolasiyor takimi ayaga kaldıracak bir atraksyon yok. Riki hocami seviyorum fakat duygusallik bir yere kadar Sneijder aldigi her topu ezdi maca baslamasi bile hata sen kipirdamadan bahsetmissin ama attigi sutlar disinda ben bisey goremedim. Herseyden ote bu takim neden orta yapmiyor israrla çizgiye inip pas yapiyorlar. Benim bildigim pas oyunu bu degildir paslasmalar bir pozisyon hazirlamak icin yapilir bizim yaptigimiz bir organizasyon dahi yok. Gidisat iyi degi. Semihin yaninda Serdar oynamali hava toplarinda tek silahimiz Serdar. Birde benmi yanlis gordum son dakikalarda bir poziysonda Tope semih vurmadi defans oyuncusu vurdu gördüm ben Semih hic itiraz etmedi anlam veremedim kornerse neden itiraz etmiyor sen dikkt ettinmi pozisyona. ..

    YanıtlaSil
  2. Detaya gerek yok iki ay önce dedigim gibi: KIŞ GELDİ, MR.JOR.....Kuzeyliyi takıma düzgün monte edebilir defans oynamanın kitabını yazacak seviyede stoper ve sol bek bulabilirsen belki yazı görürsün yoksa sonun Ağustos böceginden hallice olur..Saygılar

    YanıtlaSil
  3. Kuzeyliden kastım Sigtorson...Alt yapi hocasi ise asıl işi Linnes in gelisiminden de mutlaka sorumlu olan kendisidir.Ben yeterince ilgilendigini şans verdigini dusunmuyorum.Sabit fikirli biri JOR, esnek degil.Linnesten cok cabuk vazgecti.Alt yapi hocasi bir oyuncusundan bu kadar cabuk vazgecer mi?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir