3 Ocak 2017 Salı

Galatasaray orta sahasının pas haritası


Galatasaray'ın orta saha haritası da diyebiliriz aslında. Orta saha oyuncularımızın geriye, yana ve dikine pas yapma istatistikleri bu şekilde. Üç isim üzerinden gidilmiş, çünkü ağırlıklı olarak bu üç isim üzerinden dönen bir rotasyon var ki bence bu sayı da yetersiz. Tolga Ciğerci ve Nigel De Jong birbirlerinin alternatifi mesela, yan yana yapabileceklerine ihtimal vermiyorum. Selçuk İnan bu noktada tek 8 numara gibi duruyor, mutlaka bir alternatif yaratılmalı. İstatistiğe dönersek, dikine oynama noktasında en iyi istatistik Nigel De Jong'a ait. Bu isimler içerisinde en defansif olanı belki de ama ileri oynamak noktasında en iyi orta sahamız o olmuş. Yarattığı farkın büyük olduğunu daha önce de söylemiştim, takıma getirdiği agresiflik ve sertliğin yanında böyle artıları da var işte. Stoperlerden topu alan ve ileri oynayan isim o, top bizdeyken bir regista görevinde ama top rakibe geçtiğinde savaşçı orta saha oluyor. Tolga Ciğerci'nin başarılı pas yüzdesi üzerinden çok konuşmuştuk mesela ama ileriye oynama yüzdesinin düşük olduğunu görüyoruz ve yana pas noktasında yüzdesi en yukarıda olan isim. Şöyle bir yorum okumuştum, pas istatistiğinin yükselmesi anlamında bazı isimler çok fazla basit pas yapıyor diye, doğru olabilir. Selçuk İnan ise tam ortada, oysa dikine oynaması gereken isim kendisi ama Nigel De Jong'un arkasında. İlginç olan şu, geriye pas yüzdesi çok yüksek, yana oynamak konusunda ise en düşük yüzde onda. Beklenti bu değil ama, onu çok iyi biliyorum. Galatasaray orta sahasının daha fazla dikine oynaması gerekiyor, hücumun önceki sezonlardan daha verimsiz olmasının temel nedeni bu.

6 yorum:

  1. De Jong topu alıp önündeki Selçuk'a verince ileri pas oluyor ister istemez. Pas mesafesi kriteri de olmalı bence.

    YanıtlaSil
  2. De Jong un özellikle son maçlarda daha fazla ileri oynamaya çalışıyor. Bu istatistikte bir eksik var. Kaç pas içinde yapılmış bu istatistikler. Birisi 200 pas yapmıştır bu istatistikler çıkmıştır bir tanesi 5000 pas yapmıştır böyle bir istatistik çıkmıştır. Yani bu istatistik bize sezon başından bu yana Selçuk Tolga dan daha fazla ileri oynadığını göstermez.
    Ne yazıkki Tolga kısa paslar ile oynayan ve verkaç ile gitmeye çalışan bir oyuncu. Ancak takım bu kısa pas sistemine pek uygun değil ne yazıkki. Bu konuda biraz çalışma ile bence Tolga ve De Jonk birlikte oynayabilir. Evet pas sayısı düşer ancak Sneider i geriye biraz çekip bu sorunun üstesinden gelebileceğimiz gibi Tolga nın top ile çıkışlarından daha fazla yararlanabiliriz.
    Ne yazıkki temposu yüzünden Selçuk bu takımın pas kanalı olmakta çıktı. Hızlı düşünemiyor hızlı oynayamıyor. Her gelen topu kontrol etmeye çalışıp kaptırması yada arkasını rakibe dönüp faul aldırmaya çalışması benim canıma tak etti. Hızlı oynamamak şuan Gs nin ataklarının çabuk harcanmasının nedeni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sneijder'i geriye çektiğimizde de ortaya hücumda organize olma sorunu doğuyor. Son 2-3 haftada hücumda kıpırtı oldu mesela, Sneijder'in yükseldiği maçlar bunlar. Rakip kaleye çok daha yakın oynadığında, orada top aldığında. Geriye çektiğimizde bence sorun büyük.

      Sil
  3. ileri etkin dikine pasla çıkmak için pas noktaları/durakları/istasyonları yaratmanız gerekir. bir oyuncu topu ayağına aldığı zaman diğerlerinin boşa çıkarak, kendilerini göstererek veya koşu yaparak top ayağında olan orta saha ve defans oyuncusuna imkan tanıması lazım.

    Galatasaray'ın yıllardır ne büyük problemi etkin, hızlı ve efektif oyun kuramamasıdır. Topu defanstan bir türlü çıkartamamasıdır. Bir sürü teknik direktör geldi geçti bunu başaramadılar. Rakip eğer bizim stoperlere ve orta saha baskı yaparsa misal; karabük, fener, trabzon maçları kesinlikle oyun kuramıyoruz. Top en sonunda dolanıp dolanıp Muslera'ya kadar gidiyor o da uzun vurmak zorunda kalıyor.

    Bunun iki çözümü var. Birincisi antremanlarda pas çalışması yaptırmak. çift kale maçlarda, topu ayağına alan oyuncu için pas opsiyonu veya istasyonu oluşturacak şekilde diğer oyuncuların sahaya yayılması, yerleşimi veya yapmaları gereken koşuları sürekli göstermek ve pratik etmektir. Bugün örneğin Başakşehir takımının bir teknik direktörü olduğunun en büyük göstergesi topu aldıklarında, paslaşarak efektif bir şekilde rakip kaleye inebilmelerinden anlaşılır (örn: GS maçında attıkları ilk gol). Galatasaray böyle bir gol bu sezon attı mı bilmiyorum.
    Bu yukarıda anlatılan birinci çözüm; daha uzun çaba ve pratik gerektiren ve çok iyi bir teknik direktöre ihtiyaç duyulan yöntem.

    ikinci ve hızlı çözüm ise stopere ve merkez orta sahaya çift yönlü klas ve çabuk oyuncular transfer etmektir. Eğer takım pas opsiyonu veya istasyonu yaratacak bir makro yerleşime veya plana sahip değilse ya da oyun sıkışmışsa ya da rakip çok iyi alan kapatıyorsa o zaman bu oyuncular ya uzun ters bir topla (teknik ve klas farkı) ya atacağı kısa/uzun derin topla oyunu dikine açabilirler. Bunu geriden klas stoper yapacağı gibi (örn: popescu) orta sahadaki çift yönlü oyun kurucu da yapar. Ya da oyunu pasla açamadığı durumlarda bu tarz oyuncular çok ani dönüşlerle, driplingle veya çalımla önündeki adamı eksiltip bir anda takımı için alanlar açabilir ve oyunu rakip sahaya taşıyabilirler. (bunun içinde çevik, beli dönebilen, teknik, topla diripling yapabilen orta sahalar gerekir. Örn: emre belözoğlu gençliği)

    Galatasaray'a baktığımızda elde 1. yöntem yok. ZAten olamaz. Çünkü teknik direktörü yok. 2. yöntemi yapacak oyuncu da yok. Selçuk ağır, beli asla dönmeyen, çalım atma veya dripling becerisi hiç olmayan bir oyuncu. Selçuk'u geldiği ilk sezonda oynatan Melo gibi oyunu çift yönlü oynayabilen, beli çabuk, atlet, topla çıkan, top çalan partneriydi. Ayrıca etrafında sürekli alan yaratan engin baytar, emre çolak, elmander, eboue gibi bir sürü oyuncu da sistemi işletiyordu. Ama Selçuk asla kendi pozsiyonu kendi yaratan bir orta saha olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birincinin olmamasını ben teknik direktöre bağlamam. Adam eğitimci onun işi başta zaten bu. Bu işin olmamasının nedeni oyuncularımızın kimliğinde yazıyor. Takım Yaşlı. İlk 11 oyuncularımızın tamamı 30 yaşında. 30 yaşında adama hızlı oynamayı mı öğretecek? Ne yazıkki 2011-2012 sezonunun başında yaptığımız hamlenin sonu geldi. O sene acilen şampiyon olmak için olmuş oyuncuları almıştık. Ancak şuan o kadaro takviyeler olmasına rağmen yaşlandı ve ömrünü tüketti. Gs bu sezon o yapının üzerine bir yama yaptı ancak tabi bir yere kadar tuttu.

      Sil
  4. Tolga oynarken en çok dikine oynayan oyuncularindan biriydi. Galatasaray Tolga varken çok fazla pas yapmaya dayalı oyunu oynuyordu. Taktik Tolga sakatlandıktan sonra değişti. Galatasaray artık cok daha fazla dikine oynuyor. Tolga bu taktikle oynamadigi icin istatistigin gercegi yansitmadigini dusunuyorum.Takımın eksiği defans açısından Tolga. 8 numara değil. Çünkü ne kadar direkt oynarsak o kadar fazla top kaybediyor ve kontra yiyoruz. Bunun en iyi örneği Osmanlı maçı. Bence en iyi ikili Tolga - De jong. Selçuk takıma fazla.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir