25 Ocak 2017 Çarşamba

Galatasaray'ın yeni stoper transferi "Aurélien Chedjou"


Ocak ayında yazdığım yazılara baktım, ağırlık stoper mevzusunda. Transfer gündemiyle alakalı daha çok stoperler konuşuluyordu, ben de takip ettiğim kadarıyla onlardan bahsettim. Genel bir söylemim vardı, "lider, mümkünse sol, havadan iyi, agresif" bir stoper transfer etmemiz yönünde. Bana sorarsanız esas ihtiyaç bir 8 numara ama stoper gündemiyle alakalı fikrim buydu.

Bu yolda da Vitor Hugo, Maicon, Lombaerts gibi isimleri konuştuk, yazdık, çizdik. Maliyetli ve iddialı hamlelerdi tabii, özellikle Vitor Hugo, Maicon gibi futbolcular. Transferleri zordu, doğal olarak gerçekleşmedi. Profil mutlaka düşmüştür ama şu zamanda da aranan gibi bir stoper bulmak zor. Geldiğimiz nokta ise şu, Chedjou affedildi ve takıma katıldı.

Chedjou'dan yana beklentim yok, hakkında yazdıklarım geçerli ve daimi kalacak. Sözleşmesi sezon sonunda bitiyor, kafa olarak burada değil. Talibi de yok maalesef, en ciddi aday Trabzonspor'du ama onlara dahi yıllık ücreti fazla geldi. Onlara dahi diyorum, şu zamanlarda ödenen paralara bakınca, son olarak Rodallega hamlesi gibi. Chedjou'yu gönderemedi Galatasaray, bonservisten geçmişti. Stoper alamadığı için sözleşmesini de fesih edemedi, bir noktada takımda tutmak zorunda kaldı.

Akhisar karşısında Ahmet Çalık'ın da cezalı duruma düştüğünü gördük. Elde kalan stoperler ise Hakan Balta ve Semih Kaya. Sayısal eksiklik var, orta sahada olduğu gibi. Bu yolda da Chedjou'yu en azından sezon sonuna kadar tutalım demişler, bir artı getirmeyecektir ama sayısal eksikliği kapatır. Gitmesi tercihim olurdu, yıllık ücretinden kaynaklı güzel bir boşluk olacaktı çünkü.

İş bilmezlik çok büyük bu noktada. Garry Rodrigues özelinde konuşmuyorum, yanlış anlamayın ama bu kadar eksik arasında ilk transferin 3.5 milyon avro'luk bonservisle bir kanat oyuncusu olursa ne stoper, ne forvet ne de asıl alman gereken orta saha için rahat hareket edemiyorsun işte. Chedjou, Hakan Balta, Semih Kaya ve Ahmet Çalık. Serdar Aziz sakat olduğu için eklemiyorum, Koray Günter'i düşünemedim bile. Toplamda 7 stoper, sizce Galatasaray'ın stoper rotasyonu ne durumda?

5 yorum:

  1. Galatasaray'da suni bir şekilde stoper sorunu yaratılmaya çalışılıyor ve inanılmaz bir şekilde taraftardan da destek alıyor. Hakan Balta geçici bir çözüm ve stoperdi, tam bir görev adamı, eksiği çok aynı şekilde bek ve defansif orta saha da oynadığı için fazlası da var. Semih Kaya daha da yakın zamandan örnek verirsek Sinan Gümüş gibi bir 'overrated' topçu, malesef burada Türk futbol izleyici, yorumcu, medya ve taraftarının büyük suçu var kabul etmek lazım. Ancak bunlar bir kenara çok fazla şanssızlık yaşadı, kendine de iyi bakmadı ancak 3 numarayla kıyaslanamaz ama her maçta da yüreğini koyduğunu beraber izledik. Tek tek diğer stoperler hakkında yorum yapmayacağım ama kimse kusura bakmasın sorun stoperlerde falan değil. Stoper mevkisi evet futbolda önemli bir mevki, şampiyonlar ligi gibi büyük turnuvalarda oynuyorsanız ancak. Galatasaray'ın elinde şu an tam 7 stoper var, dediğiniz gibi ve ben, bir taraftar olarak bunların yeterli olduğunu düşünüyorum, en azından STSL için. Sorunun da bek, kanat ve ortasahanın yetersiz desteği yani taktiksel olarak olduğunu düşünüyorum. Galatasaray'ın en son ne zaman kademe anlayışı güderek, defans yaptığını hatırlamıyorum. Zannedersem Hamzaoğlu döneminde sık sık karşılaşıyorduk ama o kadar büyük bir konsantrasyon problemi vardı ki, bu kademe anlayışı, en ufak hatada bozulabiliyordu. Garry alındıktan sonra, evet dedim Galatasarayın ihtiyacı olan bu tarz kanat oyuncuları ne Bruma ne Yasin çünkü Bruma da Yasin de gole dönük ve pozisyon olarak çok fazla ileride oynayan oyuncular, dikkat edin Konyaspor maçında Rodrigues girdikten sonra inanılmaz bir destek verdi Carole'e ve bu sayede çoğu atak daha gelişemeden önlendi sadece ve sadece yerleşim ve doğru markaj ile dilerim ki Rodrigues alıştığı oyunu oynamaya devam eder ve Galatasaray da Rodrigues gibi tek yön değil çift yöne katkı yapabilen oyun ve oyuncuları bulabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeterli olduğunu düşünmüyorum ama şu ortamda öncelikli ihtiyacın da stoper olmadığını düşünüyorum.

      Sil
  2. Galatasaray'da Ahmet Çalık ve Serdar Aziz dışında Stoper yok.Balta,Chedjou,Semih üçlüsü stoperliğin birincil kurallarını bile uygulayamıyorlar.Chedjou'nun ekstra özellikleri yedirdiği gollerin yanında hiç bir şey kalır. Balta'da keza öyle. Semih ise hem ayağı kötü hem stoper değil. Bu üçünden biri stoperde oynadığında takım da büyük bir güvensizlik oluşuyor. Muslera'nın yüz ifadelerinden her şey kendini belli ediyor. Serdar sezonu kapattı sayılır. Kalan 5 stoperde 3. sıraya Koray'ı sayarım ama oda oldukça fazla şans bulmasına rağmen istenilen seviyede katkı veremedi. Döndükten sonra forma bulursa son şansları olur. En güzeli Koray'ın sözleşmesini uzatıp anadoluya iki sene kiralamak. Aynı durum Sinan içinde geçerli bence

    YanıtlaSil
  3. Stoperler güven vermiyor. Ama birde şöyle düşünelim şampiyonlar liginde çeyrek final oynadığımız sene stoper ikilisi Dany ve Semih ti. Şuan ki stoper rotasyonundan fazlası yoktu. Yedek stoper Gökhan zandı. Takım olarak iyi organize olduğumuz için sıkıntı yaşamamıştık. Kanatlarda Hamit nordin bekler destek verirken melo ve şelçuk iki yönlü iyi olduklarından takım savunması sıkıntı yaşamamıştır. Bence en büyük sıkıntı orta alan tempo sıkıntısı var topu ileri taşıyamıyoruz savunma noktasında hatalar var. de jong evet agresif sertlik getiriyor ancak o da temposuz ve tek başına yetersiz. Kesinlikle iyi bir orta alana ihtiyaçımız var. Senebaşı büyük bir fırsat kaçtı bence stefan johansen ve Thomas delaney alınabilirdi. Bir 2.5 diğeri de 2 milyon Euro transfer oldular. Yönetim olarak bir iş bilmezlik var scout ekibi iyi işler çıkıyor ancak yönetim bu fırsatları değerlendiremiyor. Bu ikili alınsaydı yaş olarakta 25-26 yaş civarında olduklarından uzun süre orta saha sıkıntısı yaşamazdık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama o günlerin bir felsefesi vardı. Terim, savunmayı önde oynatan, öne çıkaran bir td. Dany hızlı, Semih ise orta saha baskısını yapmayı seven bir stoper. Felsefeyle birlikte bu ikiliyle yürümek mümkün oldu. Bugün bir felsefemiz var mı?

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir