14 Ocak 2017 Cumartesi

Maicon & Galatasaray, stoper için iddialı isimlerin konuşulmasını yadırgamıyorum


Bu stoper gündemi son güne kadar sürecek gibi, konuştuğumuz isimlerin maliyetlerine bakarak. Vitor Hugo diyorduk, 8 milyon avro'ların konuşulduğu. Ödeme planı tarafında anlaşma sağlanamadığı için gerçekleşmediği söyleniyor. Yüksek rakamlara çıkıyoruz ama ödeme planı sorunlu, peşin para yok diyelim aslında. Ama ısrarla iddialı isimlerin peşindeyiz, çünkü iddialı bir stoper gerekiyor. İsmi çıkan çoğu profilin de doğru olduğunu söylemek lazım, doğru yoldayız ama maliyet olayı nasıl çözülür bilemiyorum.

Ahmet Çalık iyi hamle mesela, gerekliydi. 2.5 milyon avro bonservis, 900 bin avro yıllık ücretin de Galatasaray şartlarında makul olduğunu söylemeliyim, öyle paralar ödedik ki. Ahmet Çalık geldi, stoper konusu çözüldü gibi bir durum ise söz konusu değil, bir tamamlayıcı Ahmet Çalık, kurtarıcı değil. Kurtarıcı diye baktığımız ismin profili ise "lider stoper". O olmadan da ayağa kalkmak zor görünüyor ve bu hamle için iddialı isimlerin konuşulmasını yadırgamıyorum.

Bir taraf Ahmet Çalık / Serdar Aziz rotasyonu ekseninde dönecek. Diğer taraf ise lider bir profil arıyor. Bu konuda bazı kriterler var, bunları paylaşmıştım. Lider olması, geriden oyunu iyi kurması, agresif olması, havadan da iyi olması gibi, mümkünse de sol stoper olması gibi. Bu profillerin hepsini bir arada toplayabilen Sergio Ramos oluyor, onun farkındayım ama bu özelliklerden biraz da olsa kendisinde barındıran bir isim arıyoruz. Vitor Hugo böyleydi, çok da istemiştim gelmesini ama olmadı gibi duruyor. 


Maicon da doğru hedef mesela. Maicon denildiğinde aklımıza yılların sağ beki gelebilir ama Maicon'lar bir tane değil, ben 3 tane tanıyorum mesela. Vitor Pareira'nın gözdelerinden biriydi, geçen sezon başında transferine de yaklaşmıştı Fenerbahçe ama başaramadılar. Porto'nun futbolcusuydu o zaman, şimdi Sao Paulo'ya geri döndü, sezon başında 6 milyon avro'ya aldılar. Burada da kendini buldu, eski günlerine dönüş anlamında yeniden ayağa kalktı diyebilirim. Şunu düşünüyorum, neden bıraksınlar ve nasıl alabiliriz? Bana sorarsanız Vitor Hugo'dan da zor bir transfer.

Tanıdığım kadarıyla yazayım, lider bir stoperdir. Liderliği bununla da sınırlı değil, takım içinde de lider, kaptan ruhlu isimlerden. Oyun içi özelliklerine bakarsak, sağ ayaklıdır, sol ayaklı bir stoper değil ama top tekniği yüksek olan, geriden oyunu gerçekten iyi kuran bir isim. Duran top kullanabilme özelliği de var mesela, havadan da oldukça etkili. Kesiciliği ortalama düzeyde diyebiliriz, en iyi noktalarından biri değil ama Galatasaray'da fark yaratabileceğini düşündüğüm bir stoper. 28 yaşında, uzun bir süre de Maicon'la yürümek mümkün.

Zor bir hedef, belki Vitor Hugo'ya göre daha da zor. Sao Paulo'da yeniden ayağa kalktı, eskiye dönüyor. Yeniden Avrupa'ya dönebilir ama o adres Türkiye mi olur o bir muamma. Daha da muamma olan neden bıraksınlar, sezon başında 6 milyon avro ödedikleri bir ismi. Şu da var, son zamanlarda ismini andığımız her stoper Brezilyalı diyebiliriz, fazlasıyla Brezilya'ya odaklandık.

9 yorum:

  1. Bir stoper daha alacağımızı, Podolski'nin gideceğini hiç sanmıyorum. işin özü bu sezon ite kaka belki bir mucize ile bitebilir. 8 numarada Selçuk böyle oynarsa ki alternatifi yk bizim başarımız hayal. Ne zaman 8 numara konuşulur işte o zaman bu takımı birinin veya birilerinin yönettiğine inanırım. Şu an günü kurtarma peşinde deli dana misali bir politikamız var. Neymiş çok gol yiyormuşuz. Yahu topu ileri taşıyamıyoruz. Topu eveleyip geveliyoruz. Pres yapamıyoruz. 2 kanat bencil orta yok orta açacak bek yok. Para dersen hiç yok. Hayaller şahane iş güç kulüpte bahane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 numara konusunda aynı düşündüğümüzü görmek beni mutlu etti. 8 alınmadığı sürece her şey boş, tüm transferler.

      Sil
  2. hafız bu bek olayında benim düşüncelerim değişmeye başladı.son 10 yılda kısa boylu defans yapmasını bilmeyen bekler piyasaya sürüldü.bu da stoperlerin işini oldukça zorladı geniş alanda.

    mourinho nun interi cl de ve italyada hedefe varırken oldukça fizikli iki bek ile oynuyordu.bayern ile cl finalinde sol bek te stoperden bozma 1.84 boyundaki chivu sağbekte ise her ne kadar hücuma çok katılan bir oyuncuda olsa fiziksel temaslı oyunu seven güçlü 1.85 boyunda olan maicon vardı.

    bu oyuncularında katkıları ile oldukça sağlam bir takım yaratıldı zamanında.

    defansif zaafları böyle oyuncular ilede giderebilirsin.chivu samuel lucio maicon un önünde joker zanetti ve cambiasso vardı.

    böyle fizikli bir 6 lıya sahip olduğun için chivu nun önünde pandev maicon un önünde etoo defansif olarak sıkıntı yaratmadı.

    http://www.transfermarkt.de/spielbericht/index/spielbericht/1016825

    bence günümüzün hücumcu ve kısa beklerine oldukça fazla yük bindiriyorlar.haliyle bu yükün altında eziliyorlar.fiziksel ve mental olarak.zaten çoğu defans yapmasını bilmiyor.zaten yetenekli kısa oyuncuya defans yaptırmakta ayrı bir sorun.1- fizikleri yetersiz 2- mental kafaca hucumcu oyuncular.linnes carole telles vs

    105 metre gidip gelin diyorsun sonra da stoperleşin diyorsun.el insaf.sonra ne oluyor.mehmet batdal arka direkte sabrinin üzerinden rahat şekilde kafayı vurup golünü atıyor.

    ben fizikli ve defans yapmayı bilen beklerin geri döneceğini düşünüyorum.bu beklerin ileri çıkışlarınında rakibi karşılamak ve rakipten önde topu kapmak şeklinde olacağını düşünüyorum.yani sıfıra inmeyecek bu bekler.oyun kurulurken pas istasyonu olacaklar.al verler yapacaklar ama ileri çıkışlarda birincil görevleri bir dm gibi sahipsiz toplara müdahale etmek olacak.bu hem defansif zaafları azaltacak hemde hücum sürekliliği sağlayacak.hemde orta saha 4 lüsünün daha fazla toplu halde hücum bölgesine gitmesini sağlayacak.

    bu dizilişte orta saha 4 lüsünün ortasındaki dm ve cm set hücumunda aktif roller alacaklar.bu durumda ikinci bölge ne olacak.bizim tek hamleli stoper diye tanımladığımız oyuncu dm rolünde biraz ileriye kayacak.onun arkasında oyun bilgisi olan arkayı toparlayan stoper.

    yani dönen toplara müdahale için bekleyen sağ bek sol bek ve 1 stoper olacak.yani 4 oyunu ile defans yapmasını bilen bir hat.

    peki şu anda ne var galatasarayda.2 tartışmalı stoper.ve defans yapmasını bilmeyen bekler.önlerinde yaşları ilerlemiş de jong ve selçuk.haliyle ne oluyor.ne doğru dürüst hücum yapabiliyorsun ne de defans .rollerin tam olarak netleşmediği bir vakıa.selçuk defanscı mı hücumcu mı belli değil.carole defanscı mı hücumcu mu?kararsızlık var.ikisinden de biraz olsun dersen olmuyor.

    oysa iyi bir defans 4 lüsü yaratırsın orta saha dörtlüsünüde rahatlatmış olursun hücuma çıkışlarda.

    carole önünde bruma olmaz.sabri önünde poldi olmaz.
    ama chivu önünde pandev maicon önünde etoo oldu.hemde cl finalinde.çünkü iki bekte fizikli ve temaslı oyunda defans yapmasını bilen oyuncular.

    özetle kısa boylu sadece hücumu düşünen defans yapmasını haliyle bilmeyen devşirme beklerin yerlerini daha fizikli defansif melekeleri gelişmiş oyunculara bırakması olası.trabzonsporda mas ve perera misal.

    perera her ne kadar fizikli olmasade defansif bir bek.zanetti de fizikli değil ama oldukça güçlü ve temaslı oyuna yatkın.tabi olay sadece fizik değil.yani defans yapmasını bilmek defansif melekelere sahip olmak.sağ bek mas ta 1.83 boyunda . bu iki bek sayesinde 10 kişi kalmasına rağmen fazlaca pozisyon vermedi trabzonspor.

    bu arada perera nın gördüğü sarı ve kırmızı kartlara bakın.temaslı oyuna yatkın olduğunu görüyoruz.

    http://www.transfermarkt.de/joao-pereira/detaillierteleistungsdaten/spieler/13217

    galatasarayda 8 numara değişebilir ama bu yetmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bek değişimi de gerekli ama Ocak ayında bu kadar hamle yapmanın pek bir imkanı yok, yoksa sağ ve sol beklerde yaşanan sorun ortada.

      Sil
  3. bu arada trabzonspor bu sezon başı sol bek olarak luis ibanez i aldı değil mi.geçen sezon 9 gol 14 asist yapmış.

    http://www.transfermarkt.de/luis-ibanez/detaillierteleistungsdaten/spieler/73623

    şimdi bu oyuncuyu bek diye alırmısın hocam? bu oyuncu artık açık oyuncusudur.bek e koyarsan senin sol tarafını rakipler perişan eder.takım içi rollerin belirgin olması gerekir.neden?defans ve hücum dengesini sağlayabilmek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göreceli bir istatistik ama Hırvat Ligi'nde yaptı onu ve belli bir yaşa gelene kadar da transfer yapamamış bir isim. Alınmadıysa eğer bir bildikleri varmış.

      Sil
    2. alınsın diyerekten yazmadım hafız.son dönemde genel olarak bek transferlerinde çok fazla istatistik öne çıkarıldı.bununda yanlış olduğunu örneklendirdim.onu demek istedim

      Sil
  4. Bu zamana kadar pek Brezilyadan stoper konusunda yüzümüz gülmedi.

    YanıtlaSil
  5. Breilyaya odaklanmaktan çok istediğimiz özelliklerde alınabilecek stoper sayısı zaten çok az. Önerebileceğiniz isim var mı...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir