26 Ocak 2017 Perşembe

Seyreyle maziyi #21; İlhan Cavcav & Galatasaray


İlhan Cavcav'ı tekrar rahmetle analım, Türk futbolu için büyük adamdı. Bu büyüklüğü de günümüzün kaybolan, transfer yasakları yiyen, istikrarla alakası olmayan Anadolu takımları ile Gençlerbirliği'ni kıyaslayarak yapabiliriz. Kendi ayakları üzerinde duran, maddi anlamda tek bir sıkıntıyla gündeme gelmeyen, istikrarı malumunuz olan bir camia. Bu yapıyı sağlayan İlhan Cavcav'dır, son yıllarda başka konularla kendisini gündem ettik ve eleştirdik ama geriye dönüp baktığımızda çıkan sonuç bu.

İlhan Cavcav'ı en çok ne ile hatırlarız diye sorsak, akıllara gelen iyi tane durum var. Değişen teknik direktörler gibi, özellikle de son yıllarda. Göreve gelen yeni teknik direktörün 10 gün sonra görevine veda ettiğini dahi gördük, kulüp anlamında bir istikrar vardı ama bu konuda bir türlü sağlayamadılar. Belki de bu istikrarsızlıkları bir istikrardı, bilemeyiz. 

Diğeri de 4 büyükler diye adlandırdığımız takımlara sattığı futbolcular. Genel bilanço nedir bilemem ama çok büyük paralar kazandılar, o kazandıklarıyla da bu istikrar kuruldu işte. Kayserispor örneği verebilirim, Gökhan Ünal ve Mehmet Topuz'lar diye başlayıp , büyük paralara sattığı isimler mesela. Bu paralar nereye gitti, büyüme ne oranda oldu, tablo ortada. Bunun gibi başka örnekler de var ama en sağlıklı örnek Gençlerbirliği, belki de bu konuda en başarılı kulüp.

Şunu düşündüm, Gençlerbirliği'nden Galatasaray'a gelen futbolcular kimlerdi diye. Beşiktaş veya Fenerbahçe dediğimde birçok isim sayabiliyorum, neredeyse o takımlara giden isimlerden iyi bir 11 kurmanın da mümkünü var. Galatasaray ise o boyutta değil, Gençlerbirliği'nden futbolcu transfer eden takımlar sıralamasında en sonda gelecek belki de. İlhan Cavcav'ı Galatasaraylı diye de biliriz, kendi açıklamasıdır bu ama ticarette Galatasaray'la en çok sorun yaşayan kulüp belki de.

Okan Koç'un gerçekleşmeyen transferini hatırlayın mesela. 2003 / 2004'lü yılların en önemli genç yeteneklerinden biriydi ve Galatasaray'la anlaşmıştı. Ama Galatasaray bir türlü Gençlerbirliği ile anlaşamadı, transfere Fatih Terim bizzat dahil oldu ama İlhan Cavcav'ı ikna edemediler. Sonrasında Beşiktaş'a transfer oldu, Okan Koç için hayırlı bir hareket olmamış gibi görünüyor ama Gençlerbirliği büyük kazandı, istediğini aldı.

Ümit Karan'ın transferi de çok sancılı bir süreçti. Türkiye'nin en önemli forvetlerinden biriydi malumunuz, 2001 / 2002 sezonunda Galatasaray'a transferi gerçekleşti. Ümit Karan'la Galatasaray anlaşmıştı ama bir türlü İlhan Cavcav ikna edilemiyordu, hatta bu transfer az kalsın Fifa'ya kadar taşınıyordu. Ümit Karan'ın dik duruşu bu transferi sağladı ama Galatasaray'ın İlhan Cavcav'ı ikna etmesi öyle zor oldu ki.

Ergün Penbe ise eski bir örnek, tabii ben hikayeye çok fazla hakim değilim. Bildiğim kadar yazayım, İlhan Cavcav'ın Galatasaray'a önerisidir kendisi. O dönemin yıldızı Tarık Daşgün'dü, transferi için de büyük savaşlar verildi. Fenerbahçe aldı sonunda ama Türk futbol tarihinin en hayal kırıklığı yaratan futbolcularından biri oldu. O dönem Tarık Daşgün'ü Fenerbahçe'ye satan İlhan Cavcav da Ergün Penbe'yi Galatasaray'a önerdi ve Türk futbol tarihinin en önemli futbolcularından birini kazanmış olduk.

Osman Coşkun da yazılır, "Turbo Osman" denilir. Fatih Terim döneminde gelmişti ama tek sezon kaldı diye hatırlıyorum. Sol bek / sol açık oynardı, kısa boylu, pire gibi hızlı bir futbolcuydu. Beşiktaş'la oynanan Türkiye Kupası finalinde kaçırdığı penaltı benim aklımda, başka da bir anım yok ama Gençlerbirliği'nden transfer edilen bir isim daha.

Ahmet Çalık'ta son isim işte, onun da transfer süreci bir hayli uzun sürdü. 4 milyon avro'dan açılan kapıyı 2.5 milyon avro'ya kapattık. İlhan Cavcav'ın sattığı son futbolcu, umarım Galatasaray'a uzun yıllar hizmet edecektir.

İlhan Cavcav & Galatasaray ilişkisi böyle işte. Beşiktaş ve Fenerbahçe üzerinden çok daha fazla transfer hikayesi yazılır, hatta Trabzonspor'u da Galatasaray'ın önüne yazarız. Galatasaray'ın transferleri onlara göre kısmi oldu ama genelde iyi isimler aldık, uzun süreler katkı almayı başardık. Genel tabloda ise Gençlerbirliği büyük kazandı ve o paralarla bugünlere geldi, ülke futbolunun yüz akı kulüplerinden biri olmayı başardı. Tekrar Allah rahmet eylesin diyelim, toprağı bol olsun İlhan Cavcav'ın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir