24 Mayıs 2017 Çarşamba

Per Mertesacker & Galatasaray, yeni sezonda hangi düzende oynayacağız?


Stoper ve forveti konuşuyoruz sadece, bu günlerde bahsi geçen isimler hep bu pozisyonlarda. Forvet noktasında konuşulan isimler sabit ama stoper konusunun ucu açık. Birçok alternatif var, haliyle her gün yeni bir ismi konuşma gereği duyuyoruz. Mertesacker'in ismi de Galatasaray'la geçti mesela, lider stoper arayışlarında fazlasıyla iddialı bir hamle olurdu.

Galatasaray'ın genel savunma sıkıntısıyla alakalı yorum yapmak lazım. Yeni sezonda hangi düzende oynayacağımızı bilmiyorum, nasıl bir kurgu olacak? Galatasaray'ın savunma sıkıntısı sadece stoper konusuyla alakalı değil. Stoper yazıyoruz mesela, o havadan iyi değil diyerek eleştiri gelebiliyor. Oysa stopere 1.90'lık adamı diktiğimizde havadan gol yeme sorunu bir anda çözülmüyor. 

Ceza sahamıza çok fazla top orta geliyor, beklerimiz savunma noktasında zayıf ve kısa, orta sahanın defansif aksiyonu zayıf ve takım boyu genel anlamda kısa. Duran top olduğunda kim nerede duracağını bilmiyor, en basit örnek. Melo sadece bu iş üzerinden bile değerlendirilir, böyle bir futbolcumuz kalmadı.

Aradığımız stoperin birçok kriteri var, ciddi yatırım gerekecek. Lider, mümkünse sol ayaklı, havadan iyi, geriden oyunu iyi kuracak, agresif bir stoper arayışı var ama tüm bu vasıfları bünyesinde barındıran stoperi de Galatasaray'a yar etmiyorlar. Vitor Hugo'yu Fiorentina aldı mesela, Galatasaray'a çok istemiştim, çünkü bu vasıfların çoğunu bünyesinde barındırıyordu.

Mertesacker'e dönecek olursak, tecrübesini ve kalitesini kimse sorgulamaz. Liderliğini de tartışmak imkansız, çok büyük kalite katardı. 1.98'lik kule, değerli bir stoper ama Galatasaray'ın verdiği açık alanlar büyük sorun. Takım savunması mesele işte, Galatasaray'ın orta sahası da bekleri de değişmek zorunda. Mertesacker'den katkı almak ancak böyle mümkün olabilir, bugün verdiğimiz açık alanları yine vermeye devam edersek Mertesacker'in ağırlığı çok büyük sorun olur.

3'lü stoperin ortasında mükemmel bir iş olabilirdi, hem liderliği hem fizik avantajıyla. Yanında topla çıkacak, hızlı ve atletik iki stoperle vereceği katkı büyük olurdu. 2'li oynayacaksak yapı değişmeli, bu kadar fazla açık alan vermemek zorundayız. Şu an daha atletik ve hareketli stoperler iş yapar gibi görünüyor, Mertesacker'in ağırlığı sorun yaratır.

Uzun zamandır Arsenal formasını giyiyor, bu bile büyük bir olay. Bu sezon yaşadığı büyük bir sakatlık da var tabii, sezonun yarısını sakat geçirdi, sonrasında şans bulamadı. 32 yaşına geldi, Premier Lig'in yüksek temposunda da tutunması zor. Türkiye'de iş görebilir, tecrübesi ve kalitesine söyleyebilecek sözüm yok ama Galatasaray'ın bu oyun tarzında Mertesacker zor. Subotic de ağır bir isim mesela ama o Mertesacker'e göre daha çok uyabilir.

1 yorum:

  1. 1 yıldır maçı yok adamın. Risk alacak durumda değiliz artık.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir