14 Haziran 2017 Çarşamba

Bruma Leipzig'de


Bir süredir konuşuyoruz bu transferi. Bu transfer ihtimalinin doğduğu ilk günden bu yana söylediğim bir şey var, bahsi geçen rakamların fazlasıyla çılgın olduğu üzerine. 18-20 milyon avro aralığında rakamlar dış basın kaynaklı yazıldı, o gün de ihtimal vermedim. Sözleşmesinin bitmesine 1 yıl kalması en büyük etmen, ilk gün beklentiniz neydi diye bana sorulsa çok daha düşük bir rakam yazardım.

Tüm bu şartları göz önüne alınca, Bruma'nın 12.5 milyon avro + 2.5 milyon avro bonus şeklinde satılmış olması başarıdır. Bruma'nın ederi ilerleyen dönemde daha da artabilir ama geçmiş dönemde uzun bir sakatlık yaşamış, sözleşmesinin bitmesine bir yıl kalan ve 22 yaşına gelmesine rağmen ilk kez böyle bir istikrarlı sezon yaşamış futbolcu için bu rakam fazlasıyla iyi. 

Gerçekçi bakmak durumundayız. Bruma belli ki yeni sözleşme uzatmaya yanaşmıyor ve bir sonraki sezonda bedelsiz şekilde ayrılması güçlü bir ihtimaldi. Hatalar var tabii, hem de affedilemez şekilde. Real Sociedad'a kiralarken Bruma'nın sözleşmesinin uzatılması gerekiyordu, bugün herhangi bir x yerliyi kiralarken bile sözleşmesini uzatıyorsun. Koyduğun 7.5 milyon avro'luk satın alma opsiyonuna girmiyorum bile.

Real Sociedad günleri çok başarılı geçmedi ama ayağa kalktığı, öz güven kazandığı dönem. Real Sociedad 7.5 milyon avro'yu vermeyi göze alamadı ama Bruma geri döndüğünde ayrılığı kafasına koyarak geldi. Galatasaray'da uğradığı muameleyi hatırlarsınız, hiç şans verilmiyordu. Prandelli / Hamza Hamzaoğlu dönemi Bruma adına kayıp ama Riekerink'e bu noktada teşekkür etmek lazım. Bruma'nın takımda kalması için çok çabaladı. Yönetime bunu kabul ettirdi, devamında Bruma'yı ikna etti ve onun için ısrarlıydı. PSV kapıdaydı, 5-6 milyon avro gibi bir rakama gidecekti üstelik. Riekerink'in bu konuda çok büyük bir başarısı var. 

Bruma ilk geldiği dönemde onun için ödenen büyük bonservisin ardından şöyle demiştim, "böyle büyük paraları verip potansiyele yatırım yapmak Galatasaray için lüks". Aslında durum tam olarak böyle değilmiş, itiraf etmem lazım. Fatih Terim'le çok kısa bir süre çalışabildiler, bu da Bruma'nın gelişimi açısından handikap oldu. Devamında yaşadığı sakatlık ve geçirdiği 2 sezon. İlk kez istikrarlı şekilde forma giyiyor ve 15 milyon avro gibi bir rakama satabiliyorsun. Türkiye şartları da engel, buradan rekor bir fiyatla futbolcu satmak zor ama güvenilen yetenek için şartlar zorlanabilir.

Asıl soru başka, Bruma'dan sonra ne olacağını konuşmak lazım. Galatasaray adına sezonun en iyi ismiydi, böyle bakmak lazım. Bruma sonrası büyük bir kalite boşluğu doğmuş oluyor ve o yeri doldurmak önemli. Potansiyel bir isme mi yatırım yapılacak yoksa garanti bir adım düşünülerek mi hareket edilecek, bilmiyorum. Önemli bir bonservis, en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor ve Bruma gibi yeni potansiyelleri transfer etmemiz kıymetli. Yaşlanıyoruz diyoruz ama ilk 11'in en değerli ve genç isimlerinden birini ilk etapta satmış olduk. Belhanda diyorlar mesela, o gecenin konusu ama Bruma'nın yerine alınacak isim de değil..

13 yorum:

  1. Belhanda sağ iç forvet arkası sağ açık oynayabilir bence Bruma'dan çok Sneijder i yerine (aslında yerine de değil sneijder giderse format değişir) alınır

    YanıtlaSil
  2. Katkısını verdi, parasini çıkardı ve gidiyor, sene başında yüzyılın kazığı diyenler vardı bruma için, şimdi aynı kişiler satılması skandal diyor, cok ciddiye almamak lazım, belli ki tutamayacaktik..
    Futbol çok hızlı değişiyor, bundan 5 yıl önce klasik on numaralarin devrinin bittiği konuşuluyordu, şimdi bu durum değişiyor.. Değişimin yönünü anlamak için oncu takımlara bakmak ise yarayabilir, ben monacoya bakıyorum, lemar ve bernardo silva gibi iki oyun kurucu, arkalarında fabinho ve bakoyoko gibi çift yönlü orta saha ounculari, kenarlarda mendy ve dirar gibi oyuna katkısı çok yüksek bekler.. ve durmaksızın pres yapan ve hücumu düşünen bir takim.. Böyle bir sistemde brunanin var olabilmesi için kanat değil ikinci forvet oynaması lazım, bunu da yapabileceğini düşünüyorum ama sanki kendisi bunu istemiyordu.. Sinan gümüş için de aynısını söylemeliyiz..
    Belhanda transferi olursa, galatasaray müthiş bir iş yapmış olur, elbette bunu tamamlayacak forvet ve bek transferlerinin de yalimasi şartıyla..

    YanıtlaSil
  3. Fikret Orman Cenk tosun için 25-30 milyona satmam diyorsa Bruma için 12,5+2,5 başarı olmuyor vizyonsuzluk olur ancak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle diyor da o paraya mı satıyor. Bugün 10 milyon avro versinler 1 dakika düşünmez. Lafta kolay bu işler :)

      Sil
  4. fikret ormanının vizyonu çok mu geniş sanki. tamam bizim yönetim iş bilmez ama bruma konusunda sözleşmesinin bitmesine 1 sene kalmış artı ilk tam sezonu bu durumları düşününce iyi iş ancak şunu sormalıyız biz oyuncuyu neden geliştiremedik ve parlatıp daha iyisine satamadık bence bu tartışılmalı. fikret ormana gelince emre mor yada onun gibi genç oyuncular için Beşiktaş, bir oyuncunun gelişmesi için zaman harcayacak bir kulüp değil. demesi bence yeterli çünkü Borussia Dortmund beşiktaştan daha mı küçük bir külup onlar enayi mi emre,dembele, pulusic,weigl gibi oyunculara yatırım yapıyorlar.

    YanıtlaSil
  5. bence bruma tarzı potansiyeller alınmalıdır. çünkü zarar etmiyoruz alex telles mesela 6.15 milyon avroya alındı. önce intere 1.35 avroya kiralandı sonra portoya 6.5 milyon avroya satıldı. kardan %20 payda var telles potansiyelini göstermeye başladı ki oradan da para gelecektir. sinan gümüşte sayılabilir. fransa da oynayan iki oyuncunun alınmasını çok istiyorum. ikisi iyi bir transfer süreci ile toplamda 8-10 milyon avro aralığında alınabilir. bu oyuncular sm caen takımından 8 temmuz 1998 doğumlu Yann Karamoh genç oyuncu bu sezon 35 maç 5 gol 4 asist ile oynamış. asıl mevki sağ kanat ama her iki kanatta da görev alabiliyor. takımın önemli hücum kozlarından biri ve fransa U21 takımında oynamaktadır. ikinci isim ise metz takımında 25 şubat 1998 doğumlu Ismaila Sarr genç oyuncu senegal milli takımında da oynamaktadır. bu sezon 33 maç 5 gol 5 asist ile oynamıştır. asıl mevki sol kanat anacak iki kanatta da oynayabilmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim şu şu olmalı diyecek kapasitede biri değilim ama bence de potansiyelli, ileriye dönük isimler alınmalı. Ajax'lı Tete böyle bir isim mesela, sağ bek olsa da. Doğru tarz bu. Günü kurtaralım ama yaşlanan bir Galatasaray var, dengelemek lazım.

      Sil
  6. patlama yapacağı hazırlık maçlarından belliydi hafız .

    maalesef çok ucuza gitti.kar elde edilmedi.zarar da elde edilmedi ama bide 4 yıllık maaşı var tabi ödediğimiz.

    hollanda da yada portekizde olsaydı 4 büyük lige transfer en az 40 milyon avrodan başlardı.böyle hızlı ve dengeli oyuncu çok nadir bulunur.ve artık skor yapmayada başlamıştı.

    süper ligde 10-11 gol demek portekizde hollanda da 20-25 gol demeye gelir.buda zaten transferde 40 milyon avro ları görmektir.

    avrupada artık 10-15 milyon avrolar çerez parası durumunda bazı kulüplerde.saçma sapan oyunculara bu paraları verebiliyorlar.

    leipsig oliver burke yi 15 milyon avroya almış.hemde ingiltere 2. liginden ve vasat istatistiklerle

    https://www.transfermarkt.de/oliver-burke/detaillierteleistungsdaten/spieler/341317

    bruma ise beleşe olmasada kötü bir fiyata satıldı.işin daha da kötüsü şu.saçma sapan oyunculara vereceğin maaşlarla brumanın bonservisi çöp olacak.maaş sıkalan düşük olur ve bruma dan gelecek para ile maaşlarda ödeme rahatlığı olur.ama buda olmayacak maaşların yüksekliğinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşme konusunu yeni yazmıyorum, 2-3 yıldır konuştuğum bir mevzu. Bruma konusunda hakkım verilmeli :)

      Sil
  7. bu arada bruma yeteneğinde bir oyuncuya 1.1 milyon avro maaş verip (ki doğru olanda bu zaten) serdar aziz tolga ciğerciye selçuk inana falan 2-3 milyon avro maaş vermek.acayip bi dengesizlik.

    aslında bu 1.1 milyon avro maaş sayesinde birazda bu bonservis alınabildi.yoksa 2 milyon avro maaş olsaydı bu 12 milyon avroda zor bulunabilirdi.

    daha öncede yazdım.trabzonspor waris e 900 bin avro maaş verdiği için bonservis kazanbildi oynamamasına rağmen.onunçün kulüplerde maaş olayı kulübün nasıl yönetildiğinide gösteren bişey.

    YanıtlaSil
  8. Bence satış şartları başarılıdır Alllah'tan talibi dürüst ve zengin bir Alman kulubuydu. Başka çakal bir buyuk kulup olsaydı bu rakamları kesinlikle göremezdik. Bruma'yla 3-4 yıllık daha kontratımız varmış gibi eleştirenleri anlamıyorum. Nasıl düşündüklerini anlamıyorum...

    Bruma uzatsaydı bile ancak çok ağır şartlarda uzatırdı. 2,5-3 arası maaş 2m menajerlik ücreti 2m imza ücreti vb. sonrasında 20m satsan aynı kapya gelirdi vereceğin artı ücretlerle... Eleştirenlerin anlayabileceğini sanmıyorum ama...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir