15 Haziran 2017 Perşembe

Galatasaray'ın özkaynağı #1; Ozan Kabak


Transfer gündemi yoğun, biz de bu gündem içerisinde bahsi geçen her futbolcuyu konuşmaya çalışıyoruz. Tabii bu demek değil ki gençleri unuttuk, 2000 jenerasyonu asıl büyük transfer olacak ve aslında konuşulması gereken bu çocuklar. Söz konusu Galatasaray ve gençler olunca Gökay Akpınar bu işin ehli, onunla birlikte ağırlıklı olarak 2000 jenerasyonundaki potansiyel isimleri konuşacağız. Daha doğrusu ben soracağım, o futbolcuları anlatacak. Ozan Kabak'la başlıyoruz..

U17 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye adına en çok ön plana çıkan isimlerinden biriydi ve Uefa tarafından en potansiyeli olan 10 futbolcu arasında da gösterildi. Sen ne düşünüyorsun potansiyeli hakkında?

Gökay Akpınar: Ozan izlediğim ilk günden bu yana beklentimin en üst noktada olduğu bir oyuncu oldu. Henüz U13-U14 Liginde oynarken bile yeteneklerinin yanında saha içindeki olgunluğu ve sürekliliği ile bize ilerisi için bir ışık tutuyordu. Bunları o dönemde de dile getirdik ama taraftarların bu kadar altyapıya güvenin azaldığı, gerek teknik gerek idari görevliler tarafından altyapının bir yük olarak görüldüğü süreçte öne çıkması bugüne nasip oldu.

Milli takım kariyerine baktığımızda kendi jenerasyonun bugüne kadar oynadığı 43 maçın 42 tanesinde forma giymiş bu nedenle Avrupa da zaten fazlasıyla tanınan bir oyuncu konumundaydı. Avrupa Şampiyonasına gidilirken de milli takımın alacağı derece ne olursa olsun bu tip bir ödülü bekliyordum açıkçası. Kolaylıklara söyleyebiliriz ki elit seviyede bir stoper bulmak veya yetiştirmek çok kolay bir iş değil. Gerek eleme sürecinde gerekse de şampiyona da gösterdiği performans ile seviyesini ve bu onuru ne kadar hak ettiğini tüm izleyenlere gösterdi Ozan. Bunları konuşurken 3 yıldır birlikte görev yaptığı partneri Gençlerbirliği’nden Ercan’ın bu süreçte sakalığı sebebiyle oynayamadığını ve maçların büyük bölümünde yanında orijini stoper olmayan oyuncularla görev yaptığını da unutmamamız gerek.

Ozan Kabak'ı anlatman gerekirse hangi özellikleriyle daha fazla ön plana çıkar, geliştirmesi gereken tarafları neler ve Galatasaray'daki geleceğini nasıl görüyorsun?

Gökay Akpınar: Ozan pozisyonu için gerekli görülen birçok yeteneğe sahip bir oyuncu. Bunların başında tabi ki pozisyon alma yeteneği, sezgileri, taktiksel zekâsı ve savunma prensiplerine hâkimiyeti geliyor diyebiliriz. Top kesme, uzaklaştırma ve hava hâkimiyetinin de üst düzeyde olduğunu düşünüyorum. Hücum yönünde baktığımızda duran toplarda bu hava hâkimiyeti ve sezgileri ile gole de yakın bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.

Fizik kalitesi, 1v1 mücadele gücü ve dayanıklılığı tabi ki yaş grubu için iyi fakat A takım düzeyine geçtiğinizde sizi farklı bir seviye bekliyor bunlara ayak uydurmak da çalışma ve ortamı yaşama ile gelişebilecek faktörler. Çabukluk konusunda çok çok büyük eksiği olduğunu düşünmüyorum fakat ilk adımı belki bir nebze daha hızlı olabilirdi. Ama bunu sezgileri ve reaksiyon zamanlaması ile kapatabildiğini birçok kez gördük. Özellikle ön alanda yapılan erken defansif müdahalelerde kontrolü kaybetmeden bir nebze daha agresif olabileceğini düşünüyorum.

Teknik yönden baktığınızda yeni izlemeye başlayan biri için ekstra gelebilir ama top kontrolü pozisyonu için iyi seviyededir. Özellikle topla birlikte çıkışları seven, bunu yerine göre doğru seviyede uygulayan, gerektiğinde takıma alan yaratabilen, baskı altında topu oyuna doğru şekilde sokmaktan çekinmeyen bir oyuncudur.

Ozan için en başta da belirttiğim gibi benim en değerli gördüğüm özelliklerden biride saha içindeki olgunluğu, sürekliliği diyebilirim. Teknik becerilerinin yanında özgüveni, cesareti, konsantrasyon vb mental özellikleri, saha içi ve dışı iletişimi de benim için çok değerli.

Şu aşamada A takımda bir şansı var mı. Fizik itibariyle yaşıtlarının üzerinde olduğunu görüyorum ki en azından rotasyonda bir şansının olabileceğini düşünüyorum. Sen bu konu hakkında ne söylemek istersin?

Gökay Akpınar: A takıma geçiş süreci bizim ülkemizde genç oyuncular için en büyük problem diyebiliriz. Büyük bir çoğunluk oyuncunun altyapıdan direkt olarak hazır gelmesini bekliyor. Bu ülkedeki futbol sistemi ile de ne kadar mümkün tartışmak gerek.

Oyuncu yetenekli olabilir ama A takım seviyesine hem teknik hem de mental olarak uyum ve bunu belli aşamalarla gerçekleştirmek çok önemli.

Ozan artık A takım seviyesine yakın bir oyuncu diyebiliriz ama yukarda bahsettiğimiz faktörleri atlamamak gerek. Bugüne kadar A takım seviyesinde çalışmaya çoktan başlaması gereken bir oyuncu iken o belki de ilk kez takımla kampta yer alma şansı bulacak. Fiziki olarak tabi ki çok daha üst seviyede rakiplerle karşılaşmaya başlayacak belli bir süre bunun zorluğunu çekecek.

Özellikle bu sezon Ozan için çok önemli. Ben rahatlıkla A takım rotasyonunda yer alabilecek yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorum. Yine tekrarlayacağım ama burada kontrol, zamanlama ve çevresindekilerin saha içi ve dışı desteği de çok önemli.

4 yorum:

  1. Genç oyuncular için doğru bir planlama yapmak lazım... A takım için rotasyonu inceleyelim uygun ortam var mı ne olur diye...
    Stoper sıkıntısı var kalite olarak. 2 yabancı stoper almamız bence şart Semih Serdar ve Ahmet'in kapasite ve güncel performansları nedeniyle...
    Bu durumda genç stoper ancak 5. ya da 6. stoper olacak bu da demek oluyor ki sadece hazırlık maçları ve Türkiye kupasında forma şansı bulabilirse bulacak... En değerli gelişim sürecindeki dönemi yedek külübesinde geçirmesi iyi olmaz. PAF ligi ise gelişimi açısından bir şey katmaz.
    Galatasaray'ın stoper rotasyonunda şöyle bir sıkıntı var elinde 3 tane ortalama kalitede ve Serdar'ın sakatlık ve süreklilik Semih'in sakatlık sonrası atletik performansı ve konsantrasyonunda devamlılık sağlayamama sorunu var ve hepsi kısa stoperler. Daha Hakan Balta ve fotomodel Koray Günter'i saymadım bile.

    Bu kadar dağınık stabil performans veremeyen kalabalık stoper rotasyonunda Ozan Kabak'ın gelişimi için uygun bir ortamın olduğu söylenemez. Geçmişten bir örnek vermek istiyorum. Lucescu'nun Beşiktaş'taki 2.sezonu sonrası Beşiktaş ne yaptığını bilmez halde Fatih Sonkaya'dan Çağdaş'a kadar herkesi aldığı sezon Gökhan Zan sanırım Antep'e kiraya verilmişti. Sonraki sezon hem Beşiktaş'taki gereksiz kalabalık rotasyon azalmıştı hem de Gökhan Beşiktaş'a hazır dönmüştü. Eğer Gökhan kiraya verilmeseydi Gökhan Zan'ın kariyeri böyle olmayacak kaybolacaktı.

    Velhasıl stoper rotasyonu kalabalık ve sıkıntılı. En stabil performans bence Ahmet Çalık'ta düşünün durum bu yani. Zamanla su yolunu bulur durum düzelir zaten takım yeni kurulucak. Bu bulanık ortamda Ozan Kabak'ı ben olsam oynayabileceği bir takıma hatta mümkünse yurt dışına (hollanda gibi 2.lig bile olur oyun kültürü olsun yeter) kiralamaya çalışırdım (sözleşmesine oyna şartı koyarak)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan Zan vari kiralama hamlelerini Galatasaray da çok denedi ama, o iş biraz futbolcuda ama fazlasıyla takımda bitiyor. Örnek haklı ama doğru takıma kiralanmaları durumunda. Ozan Kabak için Altınordu iyi olabilirdi, bir örnek. Emre Can Coşkun'u hatırlarsın, yıllarca kiraladık ama oynayamadı. En son bonservisi ile Göztepe'ye yolladık.

      Sil
    2. Haklısın doğru takıma kiralamak çok önemli. Süperligde hiçbir ekip ilk 11 riskine girmez 500 bin euroya iş bulamamış düşüşte ama kariyerli yabancı varken. (Papa Diakhate Erciyes'te oynamıştı)

      Bu nedenle ülkemizde kaç tane doğru takım var gençler için... Altınordu çok değerli bu anlamda... Derli toplu da oynuyorlar basketbolda koç takımı diye bir tabir var ya... papaz oyuncu olmadığı için çok daha coachable bir takım oluşmuş Altınordu'da.
      Ozan Kabak'ı kampa götürülmesi çok doğru ama agustos ayında da takımda tutmanın çok anlamı olmayacak oynaması lazım.

      Sil
  2. Gökay bey emre tosun ve recep Burak yılmaz in durumları nedir.
    Bide alt yapıdan gönderilen 15 oyuncu kimlerdir acaba iyi günler..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir