29 Haziran 2017 Perşembe

Gönül isterdi ki Drogba sonrası bu ülkeye gelmiş olsaydı

Sırada Gomis var, dün itibariyle Türkiye'ye geldi ve önümüzdeki saatlerde imza törenini izleyeceğiz. Belhanda'nın ardından Gomis'i konuşuyoruz, Fırat Demirtaş imzasıyla..


Türkiye'de tutan, iş yapan bir forvet tarzı var. Pek yaşa veya futbolcunun durumuna bakmıyor, kalite yeterli. Gomis belki 32 yaşında geliyor ama çok formda, bu ülkede de önemli iş yapacağını düşünüyorum. Gomis hakkında yorumun nedir?

Fırat Demirtaş: Bir yaş daha büyük olan Vagner Love, geçen yıl Monaco gibi çok iyi pasörlerin olduğu bir takımda 4 gol atabildi. 12 maçta attığı 4 gol çokta kötü sayılmaz ama fizik olarak bitik durumda olduğu için Monaco tarafından gönderildi. Bu bitik Vagner Love, bizim ligde kariyer rekorunu kırarak 23 gol attı ve gol kralı oldu. Vasat stoperlerin olduğu bir lig olunca sadece zeka ile attı bu golleri. Gomis ise 11 senedir hiç 30 maçın altına hiç düşmeden ve fizik olarak çok iyi durumda geliyor. Vagner Love ve Gomis zaten fizikleriyle rakip stoperleri ezen profilde değiller. Düşündüklerini uygulayabilen futbolcular oldukları için yaşları ne olursa olsun üretken olabiliyorlar. Gönül isterdi ki Drogba sonrası bu ülkeye gelmiş olsaydı ama kısmet bu sezonaymış.

Peki bu maliyete girmeye değer mi? Gomis'in Galatasaray geleceğini nasıl görüyorsun, sence doğru plan mı?

Fırat Demirtaş: Avrupa futbolcu piyasası inanılmaz boyutlara ulaştı ve biraz potansiyeli olan genç forvetler 15-20 milyondan aşağı bonservise alınamıyorlar ve bazı isimler de ülkemizi tercih etmiyorlar. Bu durumda bize iki seçenek kalıyor. Ya 18-19 yaşındaki yetenekli isimleri alacağız ya da son sahibi olacağımızı bilsek bile, hemen gelip 1-2 sene katkı verecek isimleri transfer edeceğiz. Galatasaray da ikinci seçeneği benimsiyor. Bu tarz isim olarak ise Fernando Llorente, Fernando Torres ve Gomis vardı. Hangisini transfer edersen et bu paraları vermek zorundaydın.

Belhanda ve Sneijder gibi pasör ve hücumu besleyen iki tane kreatif futbolcunun önünde oynayacağını düşünürsek, Gomis gibi ceza sahasını kaplayan, ayaklarına iyi hükmeden bir forvet 20 golün altına kolay kolay düşmez.

Gomis'i tarif etmek gerekirse hangi özelliklerini ön plana çıkarırsın ve Podolski'yle kıyasla Galatasaray'da yaratacağı fark nasıl olur?

Fırat Demirtaş: Genel bir algı var, herkes Gomis'i kule forvet zannediyor ama Gomis bu sezon kafa ile 4 golü var ve bunların sadece bir tanesini stoperlerin üzerinden kafa ile vurarak attı. Genelde gollerini stoperleri ters ayağı ile oyundan düşürüp, diğer ayağı ile ani vuruşlarla buluyor. Örneğin Podolski çok iyi bir şutördür ama bu sezon attığı şutların yüzde 36'sı kaleyi bulmuş. Gomis'in ise attigi şutların yüzde 60'ı kaleyi buldu ve bu şutların  yüzde 48'i ise gol oldu. Podolski için hiç kimse ikili mücadelelerde zayıf kalıyor dememiştir ama bu sezon girdiği ikili mücadelelerin yüzde 34'ünde başarılı oldu. Gomis ise daha zor bir ligde, ikili mücadelelerde yüzde 41 gibi bir başarı oranı yakaladı. Podolski kanat forvet ve ikinci forvet oynayan bir futbolcu, Gomis ise gezen, dar alanda adam eksiltebilen, net vuruşu olan bir forvet.

Gomis'in oyun karakterini anlatmak gerekirse, güçlü fiziği ve üst düzey çevikliği sayesinde stoperleri bozan, sağa sola deplase olarak oynayan, hücum presi yapan bir futbolcu (Hakan Şükür ve Elmander hücum presinin nirvanasıydı, bununla kıyaslamayın). Pozisyona girme konusunda müthiş sezgileri var ve ceza sahasında pozisyon almayı çok iyi biliyor.

Bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. Adam adama ya da alan savunması yapması gerektiğini kavrayamayan stoperlerimiz olduğu için bu sene çok fazla duran topyan gol yedik (tabi biz stoperlerin boyları ile ilişkilendiriyoruz bu durumu). Önceki yıllarda rakip korner kullanırken Melo / Drogba genelde ön direkte topları karşılardı ve duran toplarda bu kadar gol yemezdik. Marsilya'nın bu sene çok kötü bir savunması vardı ama duran toplarda çok gol yemediler. Bunda Gomis'in de çok büyük bir payı var. İyi bir stoper sezonda 200 civarı savunmadan top çıkartır. Gomis ise sadece duran toplarda 45 tane top çıkartarak çok iyi bir istatistik yakaladı. Bu özelliği ile en azından duran toplarda takım savunmasına yardımı olabilir.


İngiltere günleri çok iyi geçmedi ama Marsilya'da müthiş bir sezonu geride bırakıyor. Karakter noktasında da ön plana çıktı ve takımda kalması istenen isimlerden biriydi. Sorum şu, o karakteri Galatasaray'da da gösterir mi? İnsanların korkusu var, son kontratı olmasından ve büyük kazanacağından ötürü.

Fırat Demirtaş: Gerçekten de Fransa Ligleri haricinde başka ligleri takip eden biri değilim. Bir futbolcu Fransa'dan gittiği an benim bağım kopuyor. Neden başarılı olamadı veya nasıl oynadı hiç fikrim yok ama önemli bir detayı gözden kaçırıyoruz. Saint Etienne ve Lyon ayni bölgenin takımı, aralarında Galatasaray - Fenerbahçe rekabetinden daha büyük bir rekabetleri var. 10 sene önce Lyon'dan ayrılmış olan Anthony Mounier geçtiğimiz Ocak ayında Saint Etinne'ye imza attı. Yüzde 100 katkı verebilecek bir futbolcu olmasına rağmen sırf Lyon'lu diye taraftar ayaklandı ve sözleşmesini 3 gün sonra fesih etmek zorunda kaldılar. 

Lyon - Marsilya rekabetinde ise farklı bir örnek var. Valbuena Marsilaya'dan ayrıldığında 28 numaralı forması müzeye kaldırıldı ve kendisi onurlandırıldı. Valbuena Lyon'a gittiğinde ise taraftar Valbuena'nın maskotunu çarmığa gerdi ve maçtan çok Valbuena'ya sataştılar. 

Gomis ise birbirine düşman üç takımın da formasını giydi ve hepsinde forması için karakter ortaya koydu. Gomis nereye giderse gitsin o forma için her zaman karakterini ortaya koyacaktır..

5 yorum:

  1. muslera
    cavanda(benim hala umudum var)-serdar-maicon-carole(transfer)
    tolga-selçuk(transfer)
    garry-şino-belhanda
    gomis
    selçuk ayarında bir ortasaha ile şampiyonluğa oynarız.
    peki sizce; tarık, donk vb.ne olacak?

    YanıtlaSil
  2. Shabani Nonda ve Milan Baros ile gereksiz uzatılan sözleşmelerden ders alınmamış. Kendini para için feda (!) edenler gibi kalbini sevdiğine (Marsilya) değil para için istemeye istemeye koca evini (Galatasaray) tutanlar gibiydi Gomis...
    Ben olsam bu şartlarda Gomis'i almazdım. Sevr anlaşması gibi şartlarda sözleşme yapılmış. Bir kere sözleşmenin 3 yılı buyuk ihtimal fiilen olmayacak ve 3.yılın bedeli tazminat olarak ödenecek. Kısaca Gomis'ten muhtemelen 2 yıl performans alacağız ve bunun toplam maliyeti 15m euro. Sonraki satışta yok.

    2 yıl için 15m euro maliyete çok daha genç bir oyuncunun bonservisine 10m euro gibi rakam ödenerek kendisine de yıllık 2.5m euro ödenerek alınabilirdi. Üstelik 2 yıl sonra en kötü değer kaybıyla da olsa bir bonservis kazanılabilirdi. Bu sözleşme tek kelime ile rezalet bence Avrupa'ya rezil olduk kimse bize saygı duymaz. Başta dediğim bazı zengin ama beceriksiz amcalar para gücüyle yaşı geçmiş işi hesap kitaba dökmüş arkadaşlar bulmasına benziyor halimiz. Bu amcalar ne kadar zengin olsa da saygı duyulmaz dalga konusu olmaktan öteye geçemezler teşbihte hata olmazmış...

    Bir Galatasaraylı olarak aylarca Marsilya aşkıyla yazılar yazan bizi naz yapıp bekleten ancak abuk sabuk bir kontrat önerirseniz gözümü kapatıp gelirim diyen oyuncu kim olursa olsun gelmesin kardeşim... Gururuma dokunuyor Galatasaray bu kadar ucuz mu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis önemli bir isim, Nonda veya Baros'un o sözleşmeler uzatılırken sakatlık durumları vardı. Gomis için bu yok. Nonda ayrıca iyi durumdayken gönderildi, o hata kararı alanların.

      Maddi anlamda haklısın, anlamsız büyük paralar ve gelmiyorsa başka x bir isim gelebilirdi ama Gomis geliyorsa maliyet bu. Ayrıca ipin ucu da kaçtı diye düşünüyorum, bu yüzden ben saha içine odaklıyım.

      Sil
  3. En iyimser tahminle Marsilya 2 yıllık toplam 5m euro ancak önermiştir. Bizde fiilen 2 yıl için 15m euro...

    Keşke bizim oyuncularda avrupadan dönerken (Emre B. Arda T. vb) orda aldıklarmızın yarısını verin koşa koşa gelirim dese...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir