13 Temmuz 2017 Perşembe

Cengiz Ünder Roma'da


Çok büyük bir olay bu. 19 yaşında, Süper Lig'e damga vurduğu ilk sezonun ardından 13 milyon avro gibi bir rakama satılıyor. Başakşehir onu 700 bin avro ve sonraki satışından yüzde 30'luk bir bedel karşılığı almıştı. Büyük bir yatırım olduğunuz bizlere Abdullah Avcı gösterdi, ilk gün verdi ona formayı, ısrar etti. 1 sezon içinde geldiği nokta ise kusursuz, bugün Roma onu Salah'ın yerine transfer ediyor. 

Salih Uçan'ın Roma'ya gidişi gibi bir durum yok ortada. Enes Ünal örneği kaynaklı Mannchester City transferine ben de daha sıcak bakıyordum ama Roma'da futbol operasyonunu Monchi yönetiyor. Bir plan / program mutlaka yapmıştır, Cengiz Ünder'in sonraki transferine kadar planlıdır. 1-2 sezon önce olsa Roma, hatta İtalya için oyuncu çöplüğü derdim ama durum başka. Salah'ın yerine düşünüyorlar direkt, Cengiz Ünder üzerinden hayalleri var.

Geçen yıl bugünlerde Emre Mor'u konuşuyorduk. Euro 2016 kadrosunda yer almıştı, sürpriz bir adamdı ve yeteneğiyle herkesi heyecanlandırdı. Dortmund da onu aynı şekilde büyük bir yatırım yaparak transfer etti ama bugün Emre Mor'la alakalı "Türkiye'ye gelecek mi" üzerinden tartışıyoruz. Büyük yetenek, biz ise o yeteneği değil de Emre Mor'un kariyerini kimlerin yönlendirdiğini konuşuyoruz. Çünkü bu kafayla gelebileceği bir nokta yok. 

Cengiz Ünder 1 sezon içinde Emre Mor'un önüne geçti işte. İkisi de büyük yetenek ama Cengiz Ünder'in bu işe daha çok kafa yorduğunu ve kariyerini doğru kişilerin yönlendirdiğini düşünüyorum. Avrupa'ya da en güzel zamanda açılıyor, beklemenin çok fazla alemi yok, bu büyük bir fırsat. Umarım bunu iyi değerlendirir ve çok iyi yerlere gelir. 

Altınordu da bu işten büyük kazanıyor. Çağlar Söyüncü gitti önce, Bundesliga'nın heyecan veren stoperleri arasına girdi 1 sezonda. Bu sezon sonunda da iyi bir transfer yaparken izleriz kendisini. Şimdi Cengiz Ünder, yarın başkası. Türkiye için heyecan verdiler, bir anlamda geleceği temel altına almış oluyorlar..

8 yorum:

  1. İşte doğru planlama bu Altınordu ve Başakşehir yapıyor bunları... biz neden yapamıyoruz halbuki 2000 lerin başında yapacak gibiydik...
    Umarım bizimkilerde bunu örnek alıp yol çizerler zira 2000 jenerasyonu çok kıymetli inşallah ziyan etmezler

    YanıtlaSil
  2. dün emre mor un hazırlık maçı kısa özetini izledim.ya arkadaş 1 yıl dortmund da kalıp hala ayağından topu ne zaman çıkaracağını öğrenememiş mi anlamadım.öğretmemişler diyemiyorum.bu imkansız.ama emre mor futbolu çalım atmak olarak görüyor hemde 20 yaşında.14-15 yaş olsa neyse.

    basit oynasın demiyorum ama çalım atıp pas verme düşüncesi neredeyse hiç yok.kafayı değiştirmezse 10 milyon avro dortmundun elinde patlamış olacak.tabi enayi bir kulüp bulabilirler orası ayrı.

    bu arada danimarka alt yapısında da sanırım bu arızasını giderememişler.olay biraz kafada bitiyor hocam.tabi bu genç oyuncuların çocukluk dönemlerinde messi nin çalımlarına özeniyorlar ve sadece onu örnek alıyorlar.bu faktörde var.

    bide sürekli manageri mi yakındakiler mi şişirme harikasın falan yorumları oluyordur.buda saha içinde yaptığının doğru olduğunu zannetmesine neden oluyor.

    cengiz ünder e gelirsek.ben roma başkanı olsaydım cengiz yerine yazıcıyı alırdım.roma sanırım gene yanlış ata oynadı :)

    cengiz kötü değil ama dar alanda etkili bir oyuncu değil.yaratıcı değil.şapkadan tavşan çıkarmaz.yanında kimse yoksa yada geniş alanda etkilidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Mor plansız, programsız ilerliyor. Maalesef onu yönlendirenlerin de doğru hareket ettiğini düşünmüyorum. Menajerini görüyorsun, futbolcuyu Türkiye'ye pazarlamak için elinden geleni yapıyor.

      Sil
  3. İşte fark bu şuan Galatasaray için ucuza adam satar, pahalıya adam alır 1 alacak adama 5 verir algısı var, ki şuan için gayette doğru... bak Başakşehire 700bine aldığı adamı 15 milyona sattı, eğer Bruma Başakşehirde olsaydı en az 25 milyona satar üstüne de bir sonraki satıştan %10 koyardı... Bu söylediklerim Beşiktaş içinde geçerli, ama biz bunu beceremiyoruz....
    Futbolculara alması gerekenin 5 katını, edeceği bonservisin 3 katını verip satarkende edeceği bonservisin 3/1 ine veriyoruz. Bu durum Ünal Aysal döneminde başlar... Örnek Tarık Çamdala verilen bonservis, devre arasında yapılan gereksiz transferler...
    Düşünseniz Muslera ile sözleşme yapacaksınız ama daha iyi bi para veremiyorsunuz çünkü zaten en üsttavandan adama ücret veriyorsunuz...
    Bize Göksel Gümüşdağ veya Fikret Orman gibi Başkan, Abdullah Avcı gibi Teknik Direktör lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, çok haklısın ama Bruma bu şartlarda iyi paraya gitti :) Dediğinde haklısın, o başka.

      Sil
  4. cengiz oynar mı diye soruyoruz ama bir yandan da şunu düşünmek lazım, roma'da şu anki güncel kadrosunda kaç tane açık oyuncusu var. salih gittiğinde önü oldukça kalabalıktı. cengiz ise o konuda bence oldukça şanslı bir durumda şu an için.

    altyapı ve oyuncu yetiştirme konusuna gelirsek. altınordu gibi doğru proje ile doğru işleri kovalayan bir kulübü mümkünse galatasaray resmi yada sözlü anlaşma ile pilot kulüp gibi kullanmalı. hem kendi altyapısından yetişen gençlerin a takım tecrübesi yaşaası için altınordu'ya kiralanması hem de altınordu'nun genç yetenekleri için transfer önceliği hakkı karşılığı verilecek bir kaç milyon avro ileride misli misli fazla ile dönebilir.

    tabi bu noktada altınordu kendi ayakları üstünde durarak mali açıdan geri dönüşler de elde etmeye başlamışken şu anda böyle bir şey artık zor.

    bu durumda bruma gibi en azından yaptığın yatırımı kurtaracak genç potansiyellere yatırım yapmak lazım ki bruma'nın da scout transferi olduğunu düşünmüyorum. transfer olduğu yaz ki gençler şampiyonası yanılmıyorsam ülkemizdeydi. orada adı ön plana çıkan bir kaç isimden biriydi.

    ünal aysal o dönemde lucas digne ve bruma için şansını denemiş en azından birini takıma kazandırabilmişti. şimdi o yaşta bir oyuncuya 10 milyon avro gibi bir şeyler ödememiz zor ama doğru araştırma ile daha az maliyetle gelecek oyuncuları parlatıp satmak mümkün.

    emre mor konusuna gelirsek. menejerinin adını hatırlayamadım ama sırf kiralama ücretinden pay kapmak için bütün yaz oyuncusunu ülkemiz büyüklerine pazarlamaya çalışıyor diye bazı söylentiler vardı sosyal ağlarda.

    bizim kadro zaten kanatlar konusunda şu derece leş iken satın alma opsiyonu ile beraber kiralama gibi bir kumara girilebilir aslında. mevcut yeteneğini biraz kendini kontrol etme ile dizginleyebilirse en azından aldığımızdan fazlaya bir kaç sene içinde satabiliriz. yok zaten bir sezondan hiç bir şey yapamaz ise en fazla kiralama maliyetini zarar yazarız ki zaten ne adamlara ne paralar verip zarar yazıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Monchi faktörü var, bu önemli. Roma artık bir futbolcu çöplüğü değil, plan / program var. Cengiz Ünder'i de direkt Salah'ın yerine düşündüler. Bu noktada çok heyecanlıyım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir