28 Ağustos 2017 Pazartesi

2 sene önce Rennes'in B takımında forma giyiyordu, bugün 147 milyon avro


Çok değil, 2 sene önce Rennes'in B takımında forma giyiyordu, bugün ise Barcelona. Dortmund'un kokladığı yeteneklerden biri. Birçok transferleri var böyle ama en iyisi ve potansiyellisi Dembele'ydi. Sadece 1 sezon Dortmund forması giydi, müthiş bir futbol oynadı ve gün itibariyle 147 milyon avro karşılığında transfer oluyor.

Para konuşmuyorum, eder mi, çok mu gibisinden. Piyasa bu işte, inanılmaz rakamlar dönüyor. Öyle ki büyük kulüpler arasında transfer yapmak çok zor. Kimsenin paraya ihtiyacı yok çünkü, herkes tok satıcı. Piyasayı para tıkadı, haliyle rakamlar bu yönde. Dembele'yi satmamak için zorladı Dortmund ve istediğini aldı. Coutinho için bu rakamın üzerine çıkarlar, orada da Liverpool zorluyor.

Neden satsın ki, yerine alacağı isme de çok büyük paralar ödeyecek. Gerçi Dortmund'un Dembele'nin boşluğunu dolduracağına inanıyorum, Liverpool'u ise gördük ki Coutinho'suz da yürüyebilir. Transfer yapmak zor ama, özellikle iddialı isimler özelinde. Rakamları gördükçe şunu düşünüyoruz, biz böyle takımlarla nasıl baş edeceğiz.

Dembele'nin transferinde detaylar ise, 105 + 42 milyon avro şeklinde. Bonus yüksek tutuldu, nedeni Rennes'in sonraki satıştan yüzde 25'lik pay alması. O pay dahi 26.2 milyon avro ediyor, Rennes kendi rekorunu bu payla kırmış durumda. 15 milyon avro'ya da Dortmund'a vermişti futbolcuyu, çok büyük kazandılar.

Barcelona kadrosu biraz içler acıtıyor, değişim zamanlamasını kaçırdılar, yenilenemediler. Son yıllarda da iyi bir transfer politikaları yoktu, Arda Turan'lara 40 milyon avro'lar verildi, bunun gibi. Neymar da gitti üstelik, bir futbolcu Barcelona'yı bırakıp gidebiliyor, bunu gördük. Ses getirecek hamleler lazım, çılgın harcamalılar. Dembele ilkiydi, Coutinho da iki olur. Önemli transferler, o zaman Barcelona adına iyi şeyler konuşmaya başlarız.

Dembele çok zorladı bu transferi, şekilden şekile girdi. Kadro dışı kaldı, Dortmund bir duruş gösterdi ama bir şekilde gerçekleşti işte. Dembele'nin potansiyelinin ucu açık, sınırı yok. Yeteneği asla tartışamayız, karakter konusunda ise gelişim göstermek zorunda. 1 senede bu noktaya geldi ve tavrı hoş olmadı..

2 yorum:

  1. Piyasa hakikaten çıldırdı. Futbola giren para hergün enflasyonun ço üzerinde katlanarak artıyor. Para odağı da artıyor genişliyor. Eskiden sadece Katar BAE vardı şimdi Çinliler avrupadan kulup alan Uzakdoğulular da eklendi.(S.Prag'tan M.City'e)

    Maç sayısı ile birlikte kadrolar genişlerken oyuncu yetiştirme azaldı. Belki endüstriden belki internet kuşağından kaynaklı. Sporcu ve oyuncu yetiştiren Balkanlar İskandinavlar bile oyuncu çıkaramaz oldu. Eskiden Norveç'in İsveç'in Çekya'nın dar ama elit ilk 11 leri olurdu. Şimdi Tarık Elyounnuse Linnes oynuyor Norveç'te J.Durmaz Erkan Zengin İsveç'te.

    Sonuç J.Aluko yetenekli ama yıllarca Championship'te oynamış bonservis elindeyken para yüzü görmeyen adam 28 yaşında 8m'a bir başka Championship takımı Reading'e satılıyor. K.Gibbs yaşı ilerleyip sakatlıkla uğraşırken 7.5m ediyor. Gün gelecek paranın anlamı kalmayacak futbolda Barca gibi 222m oyuncu atıp o paraya 3 oyuncu bile alamayacaksın.

    Sonra naklen yayın gelirini oluşturan forma alan taraftar parasıyla yarışan kulupler ne yapsın... 75 milyonluk ve gelir dağılımı bozuk bir ülke olduğumuz için (Meksika Brezilya vari) iç pazardan elde edilen gelir ve devlet sübvansiyonu (vergi sgk primi avantajı) ile hala ayakta kalabiliyoruz ama gidişat iyi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık herkeste para var, piyasayı tıkayan biraz da o. Adam en iyi oyuncusunu niye satsın ki, yerini dolduramayacak çünkü. Para ise ihtiyacı yok zaten, iş bu noktada.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir