26 Ağustos 2017 Cumartesi

Galatasaray 3-0 Sivasspor, kazanma iştahının hastasıyız


Bugün tempoyu yaydık, ilk 2 haftaya oranla fark bu. 60'dan sonra düştüğümüz üzerine eleştiri doğru, bütün sezon koş koş oynamak mümkün değil. Biraz daha yaydık tempoyu, 90. dakikada dahi ön alanda baskı yapan Badou Ndiaye vardı mesela. Düşmedi kimse, Sivasspor'a imkan tanınmadı. Sorun hücum organizasyonu noktasında, bu da bazı anlarda Sivasspor'u iyi mücadele etmiş gibi gösteriyor.

Hücum uyum arıyor, 3. hafta itibariyle doğal tablo. İlk 2 hafta Fernando üzerinden dönen bas bağlantısının altını çiziyorduk, geriden oyunu kuran oydu. Bugün tedbir alınmış, biraz zorlandı ve çok ön plana çıkmadı. Asamoah hamlesi geriden oyun kurmak adına Fernando'yu rahatlatır. Belhanda ise böyle zamanlarda ön plana çıkmalı, maalesef uyum noktasında en büyük sıkıntıyı o yaşıyor.

Oyunu sürükleyen, organizasyonu yönlendiren isim olmalı. Tam hazır değil, elbette olacak, böyle gitmeyecek bu iş. İlk 2 hafta görüntüsü daha iyiydi, en azından savunma katkısıyla. Bugün daha durgun gördüm, buna rağmen kalitesini gördüğümüz anlar az değil. Gomis'i de eklerim aslında, odağı düşüktü sanki. Çok fazla ofsayta düştü, takımı hücumda pek tutamadı. 

Buna rağmen daha farklı bitebilecek bir maç işte, 5-6'yı bulmak mümkündü. 2. yarılarda düşüyordu Galatasaray, bugün 2. yarıda yükseldiğimizi düşünüyorum. Samet Aybaba'nın planı 60'dan sonra düşen Galatasaray üzerineydi, 60'dan sonra yükseldi bu takım. 2-0 güzel zamanda geldi çünkü, Belhanda fişi çekmeliydi, Tolga Ciğerci işi bitirdi.

Düşünüyor ve işin içinden çıkamıyorum. Feghouli'yi ekleyeceğiz, Asamoah diyoruz. Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues ve Linnes üçlüsünden ikisi kesilecek. Üçü de iyi durumda, düşünüyorum. Asamoah'ı Linnes'in yerine yazdık diyelim, Tolga Ciğerci ve Garry Rodrigues kesilmeyi asla hak etmiyor. Tolga Ciğerci daha önemli yine de, ön plana çıkarıyorum. Pozisyonu değişti, kimse beklemiyordu ama performansı öyle yükseldi ki. 

3 haftada 4 gol, oyun içi verdiği katkılar bir yana bu goller asla tesadüf değil. Sürekli rakip ceza sahasının içinde çünkü, zorluyor, oraları karıştırıyor. Kaçırıyor da, kaçırsın zaten, atıyor bir şekilde. Şu pres gücünün kalelerinden biri, geçen sezon da temposu ön plandaydı ama etrafı kaliteli değildi. Sorumluluk alıyordu, almak zorunda bırakılıyordu. Şimdi işini yapıyor, anlamsız sorumluluklar almaya ihtiyaç duymuyor. Fark ortada.

Bir sorun şu olur, kenardan getirdiğimiz oyuncular noktasında. Son 5 dakikada fabrika ayarlarımıza döndük mesela, Yasin Öztekin sağ olsun. Pas gereken anda pas at işte, hala kendine oynuyorsun. Selçuk İnan ya da, sonradan oyuna girmesine rağmen temposu sırıtabiliyor. Eren Derdiyok'un iştahı iyi ama o da kenardan gelecek forvet değil sanki. Garry Rodrigues şu an kenardan gelmesi durumunda ön plana çıkar, enerjisiyle. 

Maicon ve Serdar Aziz 28 hava topunun 26'sını kazanmış, geçen sezon savunma noktasında en büyük sıkıntı. Farklı da görevleri var bu isimlerin, özellikle Maicon. 3'lü savunmaya dönüyoruz, özellikle Maicon sağ bek edasıyla hücuma destek veriyor. Bir yandan da savunma görevlerini yerine getiriyor bu isimler, Galatasaray'ın savunması da yükseliyor ayrıca. Hala hatalar oluyor ama gelişiyor yani.

8 yıl sonra ilk kez 3'de 3 ile lige başlıyoruz. Biten maçın ardından bir sonraki maçın heyecanı başlıyor, oynanan futbol keyif veriyor, kazanma iştahını herkes yakaladı. Taraftar inanıyor, şampiyon olmak için şansımız çok yüksek. Badou Ndiaye diyorum yine ya da Garry Rodrigues. 90+'da dahi ön alana gelip basıyorlar, bu enerji bitmiyor..

14 yorum:

  1. GOMİS e uyuz oldum aşırı gereksiz bi tepki verdi. dakika 88 çık işte.. çok sevdiğimiz herkes şımarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine kazanma iştahıdır o, benim öyle hoşuma gitti ki.

      Sil
  2. 1- Tempoyu 90dkya yaymak olumluydu geliştiğimizin ve Tudor'un üstüne koyarak gittiğinin göstergesi.
    2- Belhanda istekliydi ama gününde değildi. İkinci yarının ortalarında 60.dk'dan attığımız gole kadar oyunumuz bozulmuş rakip gelmeye başlamıştı. Tudor müdahale etti ve Tolga'yı merkeze Belhanda'yı sola aldı Garry'i sağa attı. Güzel ve doğru bir oyun okumaydı. Bir artı daha Tudar'a.
    3- Savunma kornerlerinde daha derli toplu durduk boş adam ya da alan bırakmadık kolay vurdurmadık. + Tudor ve takıma...
    4- Serdar fena oynamıyor ama yine de bence alternatif lazım. Koray olsa olsa Fernando'nun (3.stoper-ön stoper) altenatifi olur. Atletik bir stoper iyi olur. (Denayer-Vida)
    5- Mariano ve Linnes harikaydı. Bu anlamda Linnes Garry ve Tolga gibi oyuncular, kim gelirse gelsin (feghouli arda Asamoah vs) kafadan takımdan kesilmeyi hak etmiyor. Eğer transferler yapılırsa Antalya maçında Linnes Tolga ve Garry yine ilk 11 olmalı. Eğer adaleti oturtamazsak Galatasaray yeni olmanın alevi söndüğünde ESKİ DÜZENE yani OYUNCUYA DAYALI DÜZENE geri döner sonra 10 tane hoca değiştirsen fayda etmiyor. Sen oyunculara papazlık edecek imkanı alanı açarsan ne yazıkki birileri yapar. Gomis dahil yaptığı çok ayıptı kazanma hırsı değil ne olsa bence mazereti yok çok hırslıysa performansını yükseltsin çevre kontrolü yapsın ofsayta kalmasın bu kadar.
    6-Ceza sahasında çoğalmada sıkıntı yaşıyoruz. İçeri koşuları en iyi Tolga yapıyor. Buna rağmen top ortalanacakken içeride Gomis çogunlukla yalnız kalıyor. Belhanda Garry ve Ndiaye daha fazla ceza sahasına girmesi lazım. Bu maçta Belhanda formsuzdu biraz. Belhanda'non gol sezgisi ve özellikle son vuruşu ayağı düzgün değil bunu daha önce de belirtmiştim. Youtube videolarında dikkatimi çekmişti. Kale tam karşısında ve ayak içi vuruşunda şiddeti ayarlayamadı topun altına fazla girdi ve sert vurdu. Bir Sasa İliç vuruşu beklemiyorum tabi. Velhasıl bu 3 lüden son vuruşu ve ayağı en düzgün gol becerisi en iyi adam NDiaye. Tudor'dan bunu görüp, Tolga'yı merkeze NDiaye'nin mevkisine, Belhanda'yı sola, N'Diaye ise biraz daha ileriye Belhanda'nın yerinde denemesini isterdim. belki böylece Gomis'e daha iyi destek veririz. En azından maç içi denemeli. N'Diaye gol becerisi en yüksek oyuncu iken kaleye uzak oynamak zorunda kalıyor.
    7- Eren ve Selçuk işlevli yedekler bence. Eren'ebiraz daha fazla şans vermek lazım. Özellikle Gomis'in bu kötü performans verdiği maçlarda biraz daha erken çıkması kadar doğal bir şey olamaz. Adaleti olması gerekeni yapay şekilde bozmamak lazım. Dönüşü iyi olmayabilir ileride. Hakan'ı bu yüzden sevmezdim bknz 2002 DK veya 2005-06 sezonu Kabze İliç Necati Karan kim vursa gol oluyordu Hakan hariç ve Hakan sürekli asık yüzü ve inadı ile takımı bozuyordu.
    7- İlk golü bulmakta nispeten zorlanıyoruz. Kanatlar iyi işliyor ama göbekten ikili oyunlarla ilerleyemiyoruz. Topsuz oyun tam oturmadı henüz normaldir. Feghouli gibi oyuna akıl katacak oyuncular geldiğinde bu işler artacaktır. Lincoln-Arda-Kewell misali... NDiaye'ye biraz daha özgürlük verirsek bunları yapabilir. kendini ispat çabasında sürekli koşu tuşu takılı kalmış gibi oynuyor. Daha güvenli ve rahat oynamalı. merak etmessin 7.5'u çoktan helal ettik. Daha sakin oyna NDiaye yapabileceklerini biliyoruz.

    8- Rotasyon sorun gibi algılanıyor bazen. Kim yedek kalacak vs. Anahtar adaletli davranmak Şenol hoca Lucescu nispeten öyle hocalar Tudor'a destek verilmeli ki ezilmesin oyuncuya karşı Riekerink gibi. Kadromuz dar aslında. Yasin'in zekası belli. Selçuk Eren faydalı olur bence. Bu oyuncular dışında 13-14 oyuncu oluyor zaten. Toplam 16 oyuncu çok değil. Diğerlerinin adı var faydası yok.

    9 - Aruna Kone çok çok iyiydi. Adnan Polat seyretmiştir maçı herhalde Emana ile birlikte... Aruna Kone Gomis kadar kariyerli ve potansiyelli biri. Kim bilir kaç alıyor Sivas'tan. 15m euruya alınan Gomis'e yakın performans verir o maliyete. Böyle bir adam bulmak lazım. Wellinton da doğru tercih.

    M.K.İnan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. madde için şunu yazayım, bahsettiğim uyum noktası bu, gelişmesi gereken. Badou Ndiaye'nin ceza sahası koşuları, orada şut kovalaması gibi. Ya da Belhanda, zamanla aşılacaktır.

      7. madde için ise yine aynı yere geliyoruz, hücumda organizasyon sıkıntısı var ve uyum gerekli. Ayrıca Feghouli gibi bir çilingir gelecek, bu kalite demek.

      Sil
  3. Tolga nin gol atmasından ziyade 5_6 tane kilit pası vardı. Bu da gol kadar önemliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, golleri en son konuşulması gereken konu zaten. Oyun içi katkısı öyle yüksek ki.

      Sil
  4. Samet Aybaba iyi önlem almış. Kendilerini sıkıştırmamıza izin vermediler. Geri dönüşlerde bazen sıkıntı yaşadık çünkü oyunun boyunu 50 metreye kadar uzattık. Serdar Aziz KONE'yi kucağına alsa sıkıntı da yaşamayacaktık fakat Serdar hep Kone topu aldıktan sonra müdahale etti. Fernando basit ama iyi Mariano mükemmele yakın oynadı. Linnes gerçekten çok iyiydi. Tolga'nın teknik kapasitesi ne kadar belli olsa da pimi çekilmiş el bombası gibi bu adam önlem de alamazsın Tudor'a helal olsun. Ha bu takımdan Feghouli ve Asamoah gelince kim kesilir? Şu aşamada kesilecek oyuncu yok. Belki Tolga Ndiaye yerine geçer Ndiaye Belhanda yerine de Belhanda yedek oturur. Olur mu? Olmaz. Şu Rodriguez kesilmez. Oynamak isteyip istemediklerine Feghouli ve Asamoah karar verecek. Bir söz Selçuk'a kenarda olması kesinlikle güven veriyor. Girdikten sonra telaş yaptırmıyor büyük tecrübe bizim için. Son söz Yasin Öztekin'e: Bu bencillikle hiçbir zaman büyük futbolcu olamayacaksın. Taraftarı da bu yüzden kaybettin zaten. Biz golü atana bakmayız. Mücadele edene kendi işçin değil takım için oynayana bakarız. Bence Galatasaray sana büyük geliyor gitmeyi bir düşün!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önlemleri biraz olsun Fernando'ya basmaktı ama o da çok fazla yemedi diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Geçiş oyunu iyi yapabilmekte bitiyor aslında iş bloklar arası geçişi iyi yaptığında çözülmeyecek takım yok 2 hafta sonudan Sivas bunu engellemek için çok iyi kapandı buna önlem olarak ne yapabiliriz derseniz tolgadan ziyade maç sırasında belli bölümlerin sürekli olmamak kaydıyla ndiae fernando görevinde kullanabiliriz.Son olarak ise rodriges en zayıf halka gözüküyor fegouli geldigindee Tolgayı kesmek bu performans ile intihar etmek olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry zayıf halka değil aslında, asist noktasında yürüyor, temposu mühim, katkısı büyük. Ama kesilen isim olacak, hücumda kalite dokunuşu gerekecek çünkü, o da Feghouli. Ciğerci bence de kesilemez.

      Sil
  6. Garry Gomis'e atmaya odaklanmış bu yüzden 2-3 atakta Linnes gibi geriye çıkarsa çok tehlikeli olabileceği yerde müsait olmayan Gomis'i deneyerek atağı öldürdü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis de istiyor ama, ofsayt olayını ayarlasa besleyecekti onu. Kötü bir durum yok bence.

      Sil
  7. Bana Gomis ırkçılık söylentilerinden etkilenmiş gibi geldi, o yüzden odalanma sıkıntısı çekip etkisiz kaldığını düşünüyorum, zaten bence olay buralara hiç gelmemeliydi, elbette çok büyük bi yanlış ama bi tane kendinibilmezden dolayı -çok tanınan biri de değil- işler bu kadar büyümeden hallolmalıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ondan mı bilmiyorum ama zannetmiyorum ya etkileneceğini. Olur böyle düşüşler. Bu hali bile 1 gol 1 asist yaptı :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir