22 Ağustos 2017 Salı

Tudor'un dokunuşunu görmeyen ön yargılıdır ya da sabit fikirli


Östersunds hezimetinin ardından Tudor'un verdiği 1 aylık süre vardı. Bu takımın 1 ay içinde çok daha başka bir noktaya geleceğini söylüyordu, gerçekleşecek transferle birlikte. Tabii Östersunds öyle bir hezimetti ki bunu düşünmedim, odaklandığım tek nokta Tudor'la devam edilmemesiydi. Fatih Terim ihtimal olunca da ikinci bir ihtimal yoktu benim için.

Tudor'la alakalı kendi adıma bir kronoloji yapayım. Galatasaray'a gelişini çok istemiştim, kendisinin önemli bir potansiyel olduğunu Karabükspor döneminde de yazıyordum. Taktik esnekliği olan, genç teknik adam işte, aranan heyecanın bu olduğunu düşünüyordum. Geçen sezonun sonunu konuşmak gerekirse, Tudor adına bazı hayal kırıklıklarım oldu ama yeni sezona da onunla devam etme taraftarıydım.

Östersunds maçlarına geldik yine. Bana sorarsanız çok iyi hazırlanamadık o maça, hatta ilk maça göz önüne alınca hafife dahi aldığımızı söyleyebilirim. 2 hazırlık maçı oynadık sadece, eksik bu sayı. Gomis, Belhanda ve Maicon gibi transferler vardı ama biz daha çok kaosu konuştuk, gitme ihtimali olacak isimler özelinden. İlk maçta Galatasaray tarihinin en kötü oyunlarından biri vardı, rövanşta ise bir plan görmüştüm ama yetmedi. Bu büyük bir hezimetti, sonucunun Tudor'a yazdığı.

Bir şekilde o 1 ayı tamamladık. Hangi hakla bu süreyi istiyor diyordum, arkasında duruldu. Transferlere de devam edildi, o süre zarfında ise bu takımın başında Tudor mu olmalıydı tartışmaları yapıldı. Fatih Terim'i konuştuk, bekledik ama böyle bir gündem doğmadı bile ve sezona başlamış olduk. Geçen 2 haftaya baktığımda söyleyebileceğim tek şey var, Tudor'un hakkı verilmeli.

Çok kaliteli bir kadro kurduk ama bu takım üzerinde net şekilde teknik direktör dokunuşu var. Bunu görmeyen ön yargılı bakıyordur ya da sabit fikirlidir. Gomis ve Belhanda gibi isimleri böyle koşturmak, Linnes, Tolga Ciğerci ve Garry Rodrigues gibi isimlerden ise maksimumu almak, üstelik Tolga Ciğerci'nin pozisyonunu değiştirerek. Bu teknik direktör dokunuşudur, inkar edilemez.

Kesilemez, gönderilemez dediğimiz çoğu isim bu takımda yok üstelik. Tüm tepkilere rağmen geri adım atmadı, ben bunu takdir ederim. Bir planı varmış demek ki, oysa ben planı olduğuna çok fazla inanmamaya başlamıştım. Zamanla da o planın işlediğini görüyoruz, gerçekleşen transferlerin o plan doğrultusunda geldiği ortada. Belhanda / Sneijder değişikliği bir örnek. Dün neden Sneijder gitti deniliyordu, bugün Belhanda tercihi anlaşılmaya başlanmış.

Ki Belhanda, Gomis ve Badou Ndiaye gibi isimler hala yüzde 50'lerinde. Sezona 4'lü savunma diyerek girdi, taktik esnekliğini kaybetmesinden dolayı eleştirdik ama maç içinde 3'lü savunma oynadığımızı, formasyonun çokça değiştiğini izliyoruz. Ben oynanan oyundan büyük keyif alıyorum, 2 senedir böylesini izlemedim. Temposu, mücadelesi bir yana, saha içinde iyi işleyen bir taktik var, gelişerek yükselecek.

Kim tahmin ederdi ki Galatasaray sezona böyle başlayacak. Hele ki Östersunds faciasının ardından. O maç Tudor'a yazmaya devam edecek ama geçen 1 aylık sürede verilen söz tutuldu. Tudor'un hakkını veririm bu noktada, dün ne söylediğimi inkar etmeyerek. Umarım devam eder, bozmadan ve gelişerek. Elinde iyi bir kadro var, onun kurduğuna inandığım. Böyle devam etmesini dilerim, Tudor özelinde ilk geldiği gün yaşadığım heyecanı tekrar hissetmeye başladım.

"Hocamızın bizi hazırlaması, yaptırdığı çalışmalar adaptasyon sürecinde bize çok yardımcı oldu", bunu söyleyen Fernando. Bu açıklamaya bakarak "teknik direktör dokunuşu yok" diyebilir miyiz? Fernando saygı duyulacak bir kariyer, bu açıklamanın altını çizmek gerekiyor. Şu 1 ayda neler olduğu üzerine uzun uzun konuşmak lazım..

19 yorum:

  1. 1aylık sürede böyle oldu. İlerleyen haftalarda daha bir umutla bakmanızı sağladı.yalnız hücum çeşitliliğini arttırmamız gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyum lazım onun için, takım çok yeni. Şu an tempo ve yetenek ile ayaktayız.

      Sil
  2. Fatih Terim döneminden beri böyle bir futbolu oynamamıştık. Resmen parçalıyoruz. Henüz sezpn başında olmamıza rağmen fizik açıdan da iyi seviyedeyiz. Ben sadece Tudor'un oyuncu değişikliklerini pek beğenmeyenlerdenim. Osmanlı maçında da geç kaldı mesela Ndiaye kart gördü pozisyon verdik. Selçuk 60ta girse farklı olabilirdi. Tabi bu nazar boncuğu şimdilik. Asamoah transferinden sonra kadrodaki rotasyon gelişir biz de daha nesnel bakarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın renktaş ama geçen seneye göre değişiklikler yerinde abuk subuk değil yani ama zamanlama bakımından bir tık sıkıntı insAllah oda en kısa sürede hallolur.

      Sil
    2. Ki hücum organizasyonu da oturmadı, Gomis - Belhanda ve Badou gibi isimler yüzde 50lerinde. Çok daha iyi olacak.

      Sil
  3. Asamoahi da sayarak, cok önemli 2 oyuncumuz takıma katılmadan bu futbolu oynamak önemli.
    Kurulan kadronun ve maliyetin ne kadar yerinde olduğunu ilk günden itibaren yazıyoruz, umarım futbol da böyle devam eder tüm sezon.
    Takimin temel oyun planı önde baskı ve hızlı hücum, burada da en belirleyici rolü santrafor oynuyor, gomis gerçekten çok iyi başladı ama erenle de bu oyunu oynayabilir miyiz henüz bilmiyoruz, tudorun selezniyov isteğinin arkasında yatan da bu soru olabilir..
    Modifiye 4-2-3-1 oynuyoruz, biraz pochettino tottenham futboluna benziyor, fernando hücumda stoperlerin arasına girerek rakipleri karşılıyor ve geriden oyun kuruyor, badou ise box to box orta saha oyuncusu olarak, görece serbest oynuyor, dolayısıyla merkezdeki ikili geçen yıllardaki gibi yan yana değil kademeli olarak oynuyor, bu oyuncuların önünde tolga, belhanda ve garry var ama tolga merkeze yakın oynuyor ve zaman zaman orta sahayı ucluyor. Belhanda orta saha ile forvet arasında köprü niteliği görürken, garry gomise yakın oynuyor, elbette ileride sürekli pres yaptigimiz için oyuncuların yeri maç içinde anlık olarak değişiyor..
    Tudor geçen sene göreve geldiğinde önce contenin chelsea sini örnek aldı, bizce fena da sonuç almadı ama üçlü savunmadan çabuk vazgeçti, sonra allegri juventusu için ışte benim takımım böyle oynamalı dediğini okuduk gazetelerde ama o da pek tutmadı, pochettino tottenhami ise tam olmuş gibi duruyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taktik ensekliği kaybetti diyorduk ya Tudor için, saha içinde bu taktik esneklik öyle iyi işliyor ki.

      Sil
  4. Yedek kulübesi zenginleşirse oyuna müdahale seçenekleri de çoğalacaktır, mevcut durumda ilk 11 çıkan kadroya 90dk boyunca sadık kalmaya çalışıyor, mecburi durumlar dışında değişiklik yapmak istemiyor gibi, bir de ilk 11 düşündüğü oyuncuların maç kondisyonunun artması için mümkün olduğunca sahada tutmaya çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek sezon düşünmemiz gereken yer kulübe olacaktır.

      Sil
  5. Medya Tudor'a çok salladı Östersunds faciası sonrası. Ki haklıydılar. Fakat şuan tükürdüklerini yalamamak için Tudor'un hakkını vermiyorlar. Örneğin Uğur Meleke bu takım Tudor'suz da bunu oynar diye konuşup hocayı es geçiyor. Sanırım fazlasıyla destek zamanı şimdi! Sivas maçında tribündeki yerimi alacağım inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok salladım, çünkü o hezimet Tudor'a yazar. Şu aşamada hakkını veririm ama, hakkını vermeyen net şekilde saplantılıdır.

      Sil
  6. muslera
    maicon acerbi
    marıano fernando asamoah
    badou
    belhanda
    feguılı gomıs gıbbs
    sankı boyle oynuyoruz...

    YanıtlaSil
  7. Transfer edilen futbolculari Tudorun belirledigini dusunuyorum. Tudor eski kadrodaki futbolcular ile elindeki malzemeyle en iyi sonucu almak yerine sancili bir sureci secip kaybetmeyi goze alarak herzaman kazanmayi amaclayan muhtesem bir takim kurdu. Bu takim Tudorun hirsinin ve azminin eseridir. Bizde tum onyargilarimizdan siyrilip Tudorun hakkini Tudora vermemiz gerekir.Elbette bu surecte hatalari ve acemilikleri oldu hatta onyarginin olusmasini da kendisi sagladi. Ancak su an takima kazandirdaklari destegi hakediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim belirledi bilmiyorum ama en azından tarzı belirlediği kesin. İsimler de iyi belirlendi, gayet kaliteli.

      Sil
  8. Maçları seyredemedim ama son iki maçı iyi oynamış Galatasaray. Umarım daha da iyi oynar, eski günlere döner. Mutlu olduk tabii ki. Tudor ile devam edilecek diye bu galibiyetlere üzülecek değiliz elbet. Ama şu var ki Östersunds maçı acısını hala taşıyorken biz Tudor ile bir daha dost olamayız (Biz derken kendimi kastediyorum). Takım isterse onlarca puan farkla şampiyon olsun ve hatta abartarak söylüyorum ki gelecek sene Şampiyonlar Ligi'nde ciddi bir başarı yakalasın yine de Tudor'a sevgi besleyebileceğimi sanmıyorum. Kendi kibiri ve taktik bilgisizliği nedeni ile kaç zamandır travma yaşıyor takım. Ayrıca son iki maçtaki oyuna Tudor'un özel bir yeteneği sayesinde ulaşılabildiğini hiç sanmıyorum. Tudor'a bakışım; Galatasaray'a başarılar yaşatsın, parasını alsın ve gitsin. Bu kadar.

    Bireysel olarak böyle düşünüyorum ama umarım Galatasaray'ın başarısı için özellikle maça giden taraftar arkasında durur. Basının gazına gelmezler ve en ufacık tökezlemede yüklenmezler. Sadece Galatasaray'ın başarısı için buna Tudor'a katlanmalılar.

    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son iki maçı izlememişsiniz ve tudor'un bu galibiyetlere ve oyuna katkısının olmadığını iddia ediyorsunuz. östersunds hezimetinden sonra hepimiz salladık ve taktik bilgisinin ve katkısının olmadığını düşündük. ama izlediğimiz iki maçtan sonra o kadar açık ki takım rastgele oynamıyor. saha yayılma, adam paylaşımı, pres bölgeleri, maç içinde değişen formasyonlar bunu gösteriyor. hafta içi önemli bir mesai harcanıyor. takımın yaşadağı tek sıkıntı hucüm organizasyonları o da takım uyumu ve biraz daha çalışmayla oturacak gibi. şunu da belirtmek isterim takım başarısız olabilir ve başarısız olursa tabiki en büyük fatura tudor'a kesilir. çünkü lig sadece 2 maçtan ibaret değil. her zaman ikinci bir planınız olmalı. oynayacağımız takımı iyi analiz edip gerekirse daha önceden çalışılmış olan farklı taktikler denenmeli. geçen sene pl'de şampiyon olan conte'nin chelsea buna çok iyi örnek. futbol gerçekten basit bir oyun değil. kurayım takımı çıksınlar oynasınlar hiç değil. destekleyip görücez.

      Sil
    2. Hikmet Çetin; yazıda tam olarak senin gibi düşünenlerden bahsettim. Ön yargılı bakıyorsun, saplantı bu. Üstelik maçları dahi izlememişsin. Ben de Tudor'u eleştirdim ama dokunuşu var işte, ben bunu yazarım, kabul ederim. Benim ön görüm gerçek oldu diye bir şey olsun istemiyorum, Galatasaray başarılı olsun. İyiye iyi demeyi öğrenmek lazım. Sevmeyebilirsin ama iyi olana iyi demelisin.

      Sil
  9. Ya işte sabretmek gerekli ilk kötü sonuçta tudor gitsin terim gelsin demek kolay adam geçen sene hocalık yapamadı kadro da işe yarar gibi değildi yenilenmesi gerekiyordu yenilendi olur mu olmaz mı bilemeyiz ama şampiyonluğa oynayan zevk veren bir takım olacağız bu kesin dediklerinden ders çıkarmak da ayrı bir meziyettir bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O an görünen buydu, ben de yazdım. Hakkını veririm, iyi zamanda iyiyi, kötü zamanda kötüyü konuşurum. Bu doğal, bir ön görü reyis değilim ben :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir