16 Eylül 2017 Cumartesi

Galatasaray 2-0 Kasımpaşa, bu coşkunun verdiği keyif büyük


Israrla altını çizdiğim nokta, büyük takımın bekleri geriden oyun kurabilmeli. Mariano'nun ilk günden bu yana belli bir istikrarı var, kalitesini belli ediyor. Bunu dengelemek önemliydi, soldan da gelebilmek. Linnes'le bu kısmen oldu, azminin ve mücadelesinin artısı büyük olsa bile. Latovlevici ise özellik itibariyle tam bir büyük takım sol beki, hazır olmamasına rağmen bu dengeyi kurdu.

Bir değişiklik var, 4-1-4-1'den 4-2-3-1'e dönüş. Badou Ndiaye rakip ceza sahasının daha uzağında, orta saha çizgisinde. Temponun kalbi o, özellikle işin defans tarafında. Biraz daha dengeli oynaması onu daha iyi kılar, sadece savunmaya odaklanmış gibiydi ama Fernando'yla iyi bir ikili oldular. Belhanda da biraz daha rahatladı, takımı sürüklediği anlar var, keşke maç içinde biraz daha istikrar kazansa. Yine de 2 golde attığı imza, hücum / savunma dengesi ile kalitesini gördük.

Belhanda özelinde eleştiriler erken ve panik halindeydi. Gerek olmadığını söyledim, beklemek lazım. Kilidi açan isim işte, farklı bir 10 numara. Sneijder gibi bir etki bekleniyorsa hatalı, çok farklı bir oyun tarzı bu. Hücumda oluşan sıkıntı Garry Rodrigues ve Tolga Ciğerci kaynaklı, o bitirici dokunuşu yapamadılar. Bu anlamda fabrika ayarlarına döndüler dedim, tercihler yanlış. Feghouli'yle o sorun biraz daha çözülecek, Belhanda'nın etkisi bir tık daha artacak.

Asamoah transfer edilmiş olsaydı Tolga Ciğerci yerine oynarmış, orası kesin. Latovlevici'yi sol bekte izlerdik, böylelikle müthiş bir denge yakalamış olurduk. Latovlevici'nin hazır olmamasına rağmen bu görüntüsü kıymetli, özellik itibariyle büyük takım beki. Geriden oyunu kurdu, sürekli bindirdi, tehlikeli ortaları vardı. Maçın adamı belki de Mariano ama Latovlevici'yle oyunu dengelemenin ve soldan gelmenin de Mariano'nun etkisinde önemli olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir temponun ardından daha farklı bir skor bekliyoruz, 2-0 yetmiyor. Özellikle ilk yarıda rakibe hiç nefes aldırmadık, ilk yarının golsüz tamamlanması büyük mucize olurdu. İkinci yarıda ise tempo düşmüş göründü, oysa dengelediğimiz bir oyun vardı. Organizasyon noktasında sorun yaşadığımız doğru, bu tempoya hücum organizasyonu eklediğimiz an başka şeyler konuşacağız. Belli ki temel felsefe coşku, bu da keyif veriyor.

Bu coşku oyununda pas hataları olacak, pozisyon da vereceğiz. Maicon ve Serdar Aziz gibi isimler kağıt üzerinde ağır görünebilir ama öyle değil, doğru yerde pozisyon alıyoruz ve hatasız oynadılar. Rakibin kontradan geldiği anlar var ama sürekli bir tehlikeleri yok. Bizim verdiğimiz riskler, pas hataları sonucunda. Kasımpaşa'nın ligin iyi hücum takımlarından biri olduğunu düşünüyorum, bu maçı ölçü alabiliriz.

Gomis formda, durdurulamıyor. Bu etkiyi az çok bekliyordum, gol garantili forvet işte. İlk golü resmen sıfırdan buldu, kendi kaptığı top. Çok fazla pozisyon içinde görünmüyor, 5 tane kaçırıp 2 tane atmıyor, bulduğunu bitiriyor. Ön alandaki gücü, mücadelesi de ayrı. Hücum uyumsuz, organizasyon sorunu yaşayabiliyor ama Gomis'le bitiriyorsun. 5 maçta 7 gol 2 asist, bundan daha iyi bir başlangıç yok.

2-0'da kalmamalı bu skor, böyle bir oyun sonrası. Temiz galibiyet ama, hak edilmiş şekilde. 4-2-3-1'e dönüş biraz daha taşları yerine oturttu, Latovlevici'nin 11'e girmesi, Feghouli'nin de girecek olması hücum kalitesini yükseltecek. Tempoyu iyi yaydık, pas yapmamız gereken zamanda sakinledik, Antalyaspor karşısında bunu yapamamıştık mesela. Zamanla çok daha iyi olacağımıza inanıyorum, bu coşkunun verdiği keyif büyük..

18 yorum:

  1. Eksikleri gözden kaçırmamalıyız. Feghouli dışında ofansif oyuncuların oyun görüşü sıkıntılı. Ndiaye'yi biraz öne atmalıyız. Belhanda asisti dışında kötüydü. Maçın sonlarına doğru sola Lato'ya verdiği topta öne koşsa sol çaprazda bomboş şut imkanı olacaktı ama göremiyor bunu. Gol sezgisi yok bu adamın şutu da kötü zaten. 8 gibi oynayabilirse faydalı olur yoksa fifti fifti forvet arkasında faydası kadar zararı da var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry ve Ciğerci göze battı bu anlamda, yazıda da ısrarla bunu belirttim. O son dokunuşu yapamıyoruz, tercihler hatalı ve bu da hücum kalitesini düşürüyor.

      Sil
  2. Sol tarafta biraz olsun dengeyi bulduk.Feghuli ayaklarina hakim akliyla oynuyor.Fark yaratacak.İki pozisyonda sari kartla durdurabildiler.Formunu bulunca cok konusulur bu adam.Kasimpasa beklentimin cok altinda oynadi.1 puan yeter demisler o da olmadi.Gomis sirtina aldi gidiyor.Kursun döktursunler nazarlara gelecek bu gidişle.Mac bitiyor tum yorumcularin agzinda selcuk.Bu konuyu acilen sondurmek gerek.Kangren olabilir ilerde.Kasımpaşa Tudor a sorun cikarmadi.Gecen hafta Antalya cok iyi oynadi diyenler Kayseri hakkinda ne dusunuyorlar? İyi plan olsaydi Antalyada iki puani birakmazdik.Derbilerin 3 hafta sonra baslamasi iyi bir sans.Lato ve Feghuli yi takima monte edecek suremiz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lato'nun işin içine girmesi kıymetli. Ortaları isabetsizdi belki ama bu bile yetti, baskıyı hissettirdik çünkü. Geriden oyunu çok daha iyi kurduk.

      Sil
  3. Selçuk'u sorun yapan güdümlü medya (tıpkı bir anda yabancı kontenjanı konusunun açılması gibi) ve ultraslan denen yapı ve sosyal medyadaki ergen galatasaraylılar...

    Ergenler Beşiktaş'ta Seba'yı kovmuş hakaret etmişti. Çoğu oyuncu onlara göre leeeeşş (!) ti. Elano'nun çevresi kötüydü yoksa iyiydi vs.

    Taraftarın kendi oyuncunun ağzına bakarak kulüp yönetilemez. Yoksa oyundan çıkan kapris yapar kimi oynamasa da zam ister taraftar takıntılı olduğu oyuncuya tukaka yapar. Ağırlığını koymalı yönetim ben yönetiyorum demeli.

    Ergen taraftar oyuncu medya vs. herkes gücü yettiğine.. Güçlü biri çıkınca da unuturlar sus pus olurlar. Hatta fikirlerine ters gelse onlara kötü de davransa otoriteye hayran olurlar. Yabancı kontenjanı ya da Terim konusunda da deklarasyon bekliyoruz...

    Sabriye Tudora Selçuka sövmek kolay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın ama Selçuk İnan konusundaki görüşler doğru. Selçuk İnan'a laf söylemek aksine hiç kolay değil, o kadar güçlü ki medyada..

      Sil
  4. Asamoah transfer edilseydi Latovlevici transfer edilirmiydi? Hiç sanmıyorum. Sonuçta bek transferindeki alternatif oyuncuydu. Asamoah olmadığı için acele gidildi.
    Tolga daha farklı bir tip oyuncu. Tolga'nın ceza sahasına girişi ve ters ayakla bir bakıma öntaraftaki süpürücü görevi ve şut gücü ile öne çıkıyor. Bu özellikleri gösterebilecek oyuncu o kanatta bir tek Linnes var. Yani Asamoah transfer edilse bile Linnes , Tolga ikisinden biri kesin ilk 11 de forma giymesi gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edilmezdi ama görüldü ki Asamoah ve Lato aynı takım içinde oynar. Asamoah'ı Ciğerci yerine düşünerek..

      Sil
    2. Belki Asamoah ve Lato 11 oynarsa rakip sağ kanat otoban olur hemde defansif açıdan bizim sol kanat kale gibi olur. Ancak şöyle birşey var. Tolga sıklıkla ortaya çektiği için (topu rahat kullanacağı ayağına yer açmak için) orta sahada 3 lü gibi alan kapatıyor. Benim endişem Asamoah o mevkiye gelirse sol ayağına alan açmak için biraz çizgide kalması.

      Birde sol kanattaki oyuncudan şut bekliyoruz. Bu yüzden sağ ayaklı bir oyuncu olması daha iyi olur. Bu anlamda Tolganın payıda büyük. Belki sağdan ortalarda Asamoah daha iyi bitiricilik yapacak ama çoğu zaman şut opsiyonu olmayacak.

      İşin sonucunda o oynar bu oynar ama bu takım bizlere zevk veriyor. Mutlu hafta sonları bu sene bizim artık

      Sil
    3. Edilmezdi ama görüldü ki Asamoah ve Lato aynı takım içinde oynar. Asamoah'ı Ciğerci yerine düşünerek..

      başından beri bunu diyordum hatta o zaman K.Gibbs alabilirsek falan diyorduk. Ocak ayının önemi arttı hele şu kontenjan muhabbeti nedeniyle yeni bir ffp yapmadan 3 nokta atış daha lazım.

      Sil
  5. Ndiaye ile libero oynamak ne kadar doğru acaba? Hep hücum üzerine oynamış bir oyuncu defansif açıdan etkili ama temiz top çalma bekleyemeyiz. Kart sıkıntısı olacak. Acaba Tolga ortaya Ndiaye kanada mı geçse?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, aşırı bir temposu var ve takımın agresif olmasının bir numaralı ismi. Aksine defansif orta sahadır, Türkiye'de hücuma evrildi.

      Sil
  6. En büyük başarı kariyeri, bonservisi, attığı gol sayısı bakmadan herkesin topu kazanmak için delicesine atlaması. Bu işi başarmak hiç de kolay değil.

    Kendi çapımda bir durum değerlendirmesi yapayım.
    1) Lato oyuncu yapısı olarak bir kanat oyuncusu. Bu nedenle çizgiyi çok daha iyi kullanıyor hemde sol ayaklı olduğu için direk orta kesebiliyor bu sayede önündeki Tolganın ofansif açığını kapatabiliyor. Bunun getirdiği eksiklik ise Linnes daha orta saha tarzı bir oyuncu. Hem yapısı hemde sağ ayaklı olması nedeni ile pas kendisinin birinci tercihi oluyor.
    Belkide Linnes olmadığı için ikinci yarının başında baskı yedik. Belki ilerleyen maçlarda Lato önünde Linnes gibi bir kurguyu görebiliriz.
    Gerçi bu sıkıntıyı ikinci gol ile aşmayı başardık. Tek pas ile orta sahadaki baskıyı yendik.
    2)Tolga Cİğercinin tahmin edilemez oyun yapısı. Ceza sahasına girmeye çalışması ve tehdit vari şutları ile ofansif olarak katkı sağlamaya çalışsada top bizim ayağımızdayken kendisi etkisiz eleman görevine bürünüyor. Defansif katkısı ise özellikle o oyundan çıktıktan sonra açıkça göründü. Bir anda takım defans ve hücum arasındaki bağ koptu. Durum öyle bir kötüleşti ki bir anda takım geçen seneki kopuk görüntüye büründü.
    BU nedenle dediğim gibi Tolganın yerine girecek adam Rodriquez değil Linnes tir.

    Savunma oyuncuları bir bütün halinde kontra ataklarda rakibi iyi durdurmayı başardı. En önemli özelliği ise biz rakip sahadayken çizgiye hatta ötesine kadar çıkması hoşuma gitti. Pek bireysel hata yapmadılar.

    Eksiğimiz ikinci yarılarda skor üstünlüğü bulmuşken yapılacak değişikler. Sinan bu konuda hem pres hemde topu kullanma konusunda takıma katkı sağlayacağını gösterdi. Belhanda son topları daha düzgün atabilseydi gol hanesine 2 yi koyabilirdi. Garry Rodriquez ve Feghouli ile bir rotasyon yapabileceğiz. Linnes te iki pozisyonda takımı toparlayacaktır. Sıkıntı Belhandanın pozisyonu ve orta saha.
    Hazırlık maçlarında Emrah ı bu mevkide de denemiş olsada pek lig maçlarında tercih etmedi. Ben ne kadar savunsamda bu mevki biraz sıkıntılı. Tudor un bu işi nasıl kotaracağını göreceğiz.

    Orta saha konusunda ise hem kalite hemde sayı olarak eksik durumdayız. Tudor hazırlık maçlarının birinde Koray ı bu mevkide denemişti. Özellikle attığı uzun toplar ile dikkatimizi çeken bir performans gösterdi. Bu performansını kısıtlı sürede göstermiş olsada Fernando nun mevkisi için eldeki alternatiflerden en iyisi.

    Bir başka sıkıntı ise Ndiayenin mevkisi. Tarz olarak bulunması zor bir oyuncu. Bu yüzden alternatif yaratmak oldukça zor. Kafamızda azda olsa Donk u bu mevkiye koyabiliyoruz. Ancak Tudor onu tamamı ile kafasından silmiş gibi gözüküyor. Fatih Terim zamanında bu mevkide Emre, Engin gibi oyuncuları denemiş olsada bu tarz bir oyuncu takımda olmadığı için Ndiayenin sağlıklı olması için dua etmekten başka şansımız yok.

    Ne yazıkki üzülerek söylüyorum. Eren Gomis in alternatifi değil. Belki Gomis ile yanyana oynayabilir ama onun yerine değil. Bu açıdan Sinan Gomis olmadığında oynaması gereken bir oyuncu. Belki direk onun yerine değil ama Eren ile birlikte bir aksilik olduğunda oynaması gereken oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ndiaye için yazayım, bence o pozisyonun oyuncusu. Dün müthiş bir maç çıkardı. Çok fazla savunmaya çakıldı gibi görünüyor ama biraz daha alıştıktan sonra topla çıkışlarını da göreceğiz. Rakiplerin Fernando'ya karşı bir önlemi oluştu, Badou oraya çekilince bu Fernando'yu çok rahatlattı. Orta saha için yorumuna sonuna kadar katılıyorum..

      Sil
    2. Ndiayenin pozisyonu sıkıntılı derken oynadığı üst düzey oyunu oynayabilecek oyuncuyu bırak Türkiyede, Avrupada zor bulabiliriz anlamında söyledim. Oyun tarzı bildiğin Yaya Toure. Böyle bir oyuncuyu bulmamız büyük şans. Bu yüzden pamuklar üstünde tutmamız gerek. Bu nedenle onun oynadığı mevkiye bir oyuncu bir maçlığına bile oturtmak zor.

      Sil
    3. Bence tersine, eren birebir gomisin alternatifi, hem de neredeyse onu aratmayacak özelliklere sahip, tek sorunu istikrar problemiydi geçen sezon. Bu maçta gomis yerine o oynasa o da belki 2 gol atacakti, aslında tam da onun maçıydı.
      Linnes tespiti çok doğru, mustafa denizli de orada denemişti, ama garry de iyi bir alternatif, tolga da..
      Ndiaye donk, fernando koray, selçuk ta joker, ama belhandanin alternatifi sanki feghouli gibi bu kadrodae, tabii ki emrah ta denenebilir. Aslında Arda gelse bu anlamda cok fayda sağlayabilirdi, ama pazarda çok futbolcu var, devre arasında veya seneye orayı da doldurabiliriz.

      Sil
    4. Ndiaye'nin bu kadar hor kullanılmasından bende çok hoşnut değilim. Asamoah ve Feghouli takıma monte edilip rolü işlevi tanımlanamayan Belhanda yedeğe geçtiğinde Ndiaye de daha rahat edecek.

      Fernando: Savunmayı 3 leyerek derinlik sağlıyor düzgün ayağıyla akın başlatıyor. Savunma arasına fazla girerek iki hucum bekinin rahat çıkmasını sağlıyor.

      Ndiaye - Tolga: Fernando 3.stoper vari olduğu için önündeki geniş alanı orta saha göbeğini tutuyorlar enerjileriyle alan daraltıp pres yapıyorlar. Ndiaye kıvraklığıyla arkayı topluyor Tolga fırsat bulursa M.Sarp gibi ileri koşu atmaya çalışıyor ilaveten.

      Mariano-Lato: bütün kanadı kullanmaya çalışıyorlar.

      Garry: kadrodaki tek patlayıcı hızı olan kanat. ısı haritasında bariz belli oluyor durum. 2000-2001 Hasan Şaş gibi. Bütün topları Garry'nin koşu yoluna atıyoruz. takımın ileri gitmesini de sağlıyor. Rakibi hızıyla tehdit ediyor. Pas trafiği oturmadığından attığımız goller ya pers sonrası kaptığımız toplardan ya da Garry'nin kanattan getirdiği toplardan çoğunlukla. Tek kontra silahımızda.

      Gomis: kuvvetiyle iş yapan golcümüz.

      Belhanda: 8 gibi bir 10. Gol sezgisi şutu topsuz oyunu zayıf. Ama atletik kuvvetli çalışkan ama ne zaman ne yapacağını tam bilmiyor gibi. Krtik paslar atabiliyor ama bunu bilinçli mi yapıyor ya da standart bir pas istasyonu mu ? play maker mı? destekleyici forvet hiç değil. Herşeyden biraz var.

      sahadaki 11 den fernando kötü olursa göbekten açık veririz çıkarken top kaybı yaparız. Ndiaye Tolga kötü olduğunda orta sahayı kaptırırız. Bekler hucum gucumuzu oluşturuyor. Gomis tek golcumuz. Garry olmadığında set hucumuna kalıyoruz mecburen oynu yıkmak zorunda kalıyoruz. Başka hızlı çıkcak adamımız yok çunku. Ama Belhanda gunun değilse temel bir fonksiyonumuz aksamıyor. Sıkıntı burda işte.

      Sil
    5. Badou ile alakalı yarın yazdım, çok fazla defansif kullanıyoruz ama ihtiyaç bu. Belhanda biraz daha işin içine girse sırıtmayacak aslında.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir