25 Eylül 2017 Pazartesi

Tolga Ciğerci / Badou Ndiaye değişikliği bekliyorum


45'de oyundan çıkarırdım, oyun hiç ona bakmıyordu. Tudor ise bunu yapmadı, ısrarla oyunda tuttu, 64. dakikada gelen değişikliklerle pozisyonunu değiştirdi ve 2. yarıda kazandıran gol ondan geldi. Tudor'un burada hakkını veririm, bu önemli bir teknik direktör dokunuşudur. Bu maç bir yana, asıl olay ligin başladığı andan bu yana Tolga Ciğerci'den aldığı katkı.

Badou Ndiaye gelirken beklentilerimden biri tabela yapmasıydı, geçenlerde dahi altını çizdim. Onun vereceği, vermesi gereken katkı bu işte, Tolga Ciğerci gerçekleştiriyor bunu. Geçen sezon golü yoktu, hatta kaleyi tutan şut sayısı dahi ortada. Israrla denedi, vurdu, sorumluluk aldı ama yapamadı. Sorumluluk aldı, nedeni o sorumluluğu almayan futbolculardı (Selçuk İnan gibi). Etrafı kötü olunca yapamadı işte, bugün ise futboluyla ön plana çıkıyor.

6 haftada 5. golü bu, üstelik attığı gol maç kazandırıyor. Tolga Ciğerci'nin geçmişine inersek 10 numara olduğunu görürüz, zamanla orta sahanın derinliklerine çekildi. Fizik üstünlüğü var, mücadele gücü yüksek. Atıyordu yani bu şutları, golleri var, bu anlamda sürpriz olmamalı. Galatasaray'da geçen sezon görememiştik bunları, insanları şaşırtan bu.

Kanatlara yönelmek, merkezden biraz daha çekilmek, bek etkisini dengelemek Tolga Ciğerci'nin ilk haftalardaki performansını son 2 haftada dalgalandırdı. Rakip ceza sahasına çok fazla girmez oldu, oraları da karıştırıyordu üstelik. Bursaspor maçının ilk yarısında bu anlamda yapamadı, oyunu fazlasıyla sırıttı. 2. yarıda biraz daha ön plana çıktı ama asıl değişim orta sahaya çekildiğinde geldi, 3-4-2-1'e dönüş sonrası.

Badou Ndiaye'nin de performansı yükselişte değil aslında. En azından ondan beklenen hücum etkisinin uzağında, çünkü kaleye olabildiğince uzak. Fernando'yu rahatlatmak anlamında orta sahanın en gerisine çekildi ve defansif anlamda katkısı var. Topla driplingleri, hücum temposu, dikine çıkışları izleyemiyoruz. 

Tolga Ciğerci / Badou Ndiaye değişimini bekliyorum bu anlamda. Tolga Ciğerci'nin pas aksiyonu daha düzeldi gibi, geçen sezonun ötesinde. Badou Ndiaye kadar katkı verir o pozisyonda ve bu hamle Badou Ndiaye'yi daha yükseltir. Daha seri oyuncu, tempolu, mücadeleci ve topla dikine oynayabilen, adam geçen bir futbolcu. Benim beklediğim değişiklik bu, her iki futbolcuyu da yükseltecek hamle.

Muslera 
Mariano Maicon Serdar Latovlevici 
Fernando Ciğerci
Feghouli Belhanda Badou
Gomis

Bu hücumu daha hızlandırır ve kalitesini yükseltir. Ön alanda oynayan üç futbolcu da mücadeleci, savunmayı hücumda başlatan isimler. Badou özellik itibariyle bağlantıyı da kurar, orta saha özelliğini de konuşturur. Hücumda daha hız kazanırız, Ciğerci'nin orada oynamasına göre artısı bu olur. Badou Ndiaye'yi aşırı dizginliyoruz, biraz daha özgür bırakılmalı. Ciğerci ise orta sahada beklenen disiplini gösterir, göbekten geldiğinde bu katkıyı vereceğine inanıyorum..

10 yorum:

  1. Bence Tolga, Badou nun yerine çekilirse tekrar geçen sezonki haline dönebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönmez, takım farklı, etrafında olan isimler bambaşka. Geçen sezon da oradaki katkısı kötü değildi ayrıca.

      Sil
  2. 4-3-2-1 sistemiyle de maca baslana bilir aslinda. Bir cok formasyon var.
    Tolga-Fernando-Badou ve ønlerinde Feghouli-Belhanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tudor deneyecektir bunları, çok imkanı var.

      Sil
  3. Geçen sezon başında Selçuk ve Sneijder oyun kurarken tolga topun Galatasaray'da kalmasını sağlayan isimdi ve çok başarılıydı, yılın transferi gözüyle bakılıyordu; önce Sneijder sakatlandı sonra Dejong-Tolga ikilisi denendi ve arkasından Tolga'nın uzun süreli sakatlığı geldi, takım da o sırada hakem kararlarının da etkisiyle tepetaklak oldu ve Tolga "kötü" oyuncu olmuş oldu..
    Riekerink elindeki malzemeye göre farklı bir oynatıyordu, sezon başında Selçuk ve Tolga'yı yan yana oynatırken, takım boyu da görece kısaydı, fakat özellikle Kayserispor deplasmanı ve Antalyaspor maçlarında bu sistemle kapanan rakipleri açamayacağını düşünerek oyun yapısını değiştirmeyi düşündü; temel planı oyun boyunu daha uzun tutarak, hızlı paslaşmalar ve topsuz koşularla rakip savunma hatlarının arasına sızmak ve özellikle Bruma'ya bire bir pozisyonlar hazırlamaktı. İşte bu oyunda, ortadaki ikiliden birisinin defansın arasına girebilmesi ve geriden oyun kurması, diğerinin ise savunma ve hücum hattı arasında köprü olması gerekiyordu. Ne Tolga ne Selçuk ilk profile uygun olmadığından Riekerink Dejong'u takıma monte etti; ikinci profil içinse Selçuk Tolga'dan daha uygundu ve bu yüzden sezonun önemli bir kısmında Dejong-Selçuk ikilisini izledik.
    Bu sezonsa durum farklı, takım boyunu kısa tutarak dikine oynayan bir Galatasaray var; rakibi ilk karşılayan, stoperlerin arasına girerek süpürücülük yapabilen, geriden oyunu kusursuz başlatan Fernando gibi bir oyuncu var, üstelik arkasında sağlam ve oyun kurabilen bir defans hattı var; hücum lideri Belhanda sahanın her yerinde topla buluşuyor ve adam eksiltebiliyor, dolayısıyla bu sezon köprü görevini yapacak oyuncunun işi daha kolay; bu ister Tolga olur ister Donk, ister Emrah ama Selçuk'un olamayacağını gördük. Bununla birlikte Badou bu işi mükemmel yapıyor, hücum etkinliğimiz de şu ana kadar yeterlinin ötesinde, bununla oynamaya gerek var mı bilmem, lakin neden olmasın.
    Bazı maçlarda, özellikle de iç saha da, kapanan rakiplere karşı denenebilir ama sanki A planı için en basit değişiklik Garry yerine Feghouli'nin monte edilmesi.
    Ndiaye'nin rakip ön alan baskısını driplingle geçmesi çok önemli bir artı, bunu kaybetmek istemeyiz. Bu sayede Fernando'yu da rahatlatıyor, Tolga tek başına bunu ne kadar yapabilir bilmiyorum, geçen seneki Fenerbahçe ve Trabzon deplasmanlarını hatırlayalım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğerci için yorumuna katılıyorum ama topa bu kadar sahip olma, ısrarla pas yapma düşüncesinin bir artı getirdiğine inanmıyorum. Riekerink döneminde de böyle oldu.

      Sil
  4. ACERBİ / ASAMOAH /KONOPLYANKA ALINMIS OLSAYMIS ...COK ACAYİP OLURMUS GİBİ...

    YanıtlaSil
  5. Tolga'nın iki hafta dinlendirileceği söyleniyor. Milli takıma çağırılıp oynatılma riski var bence bunun için oyuncuyu ve milli takım heyetini uyarmak lazım.

    Bakalım Tolgasız nasıl oynayacak ilk 11 başlarken sadece Tolga Feghouli değişikliği olur. Ama sonra ne olur göreceğiz.

    Değişik varyasyonlar görebiliriz umarım da görürüz takım olma sınırlarını tanıma anlamında önemli bunları test etmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, Feghouli'yi izleriz. Dinlendirmek anlamında doğru zamanlama.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir