31 Ekim 2017 Salı

Neden Latovlevici diyorum, cevaplayayım..


Geldik yine Latovlevici / Linnes kıyasına. En çok eleştirildiğim konulardan biri, neden bu kadar Latovlevici takıntın var deniyor. Baştan yazayım, benim için Latovlevici de Linnes de sol bek için yetersiz. İkisi de alternatif olur, fazlası imkansız. Mevzu Ocak ayına kadar idare etmek demiştim, o anlamda Linnes / Latovlevici rotasyonunu oluşturmak gayet mantıklı bir hamleydi. 

Birbirlerinden çok farkları olduğunu düşünmüyorum. Farklı özellikleri var, o özellikler itibariyle birbirleriyle kıyasta ön plana çıkabilirler. İkisi de savunmada eziliyor mesela, mücadelede yoklar. Birini oynatmak sizi savunmada daha güçlü kılmıyor, burada kararı hücum noktasında vermeli. Hal böyle olunca da Latovlevici oynamalı diyorum.

En önemli nedenini yazayım. Latovlevici'yi en çok eleştirdiğimiz nokta isabetsiz ortaları, hücumda henüz beklenen farkı yaratamaması. Doğrudur, henüz isabet sağlayamadı ve bu kadar isabetsiz bir oyuncu değil. Gayet temiz ve etkili bir sol ayak, duran topuna kadar iyi kullanabilen. Bu etkiyi de zamanla hissedeceğimizi düşünüyorum.

Latovlevici oynamalı demem şu yüzden, iyi / kötü sol bek etkisidir bu. Baskı kurabiliyoruz, soldan da gelebiliyoruz onunla. Linnes'i Trabzonspor maçında 85'den sonra hücuma çıkarken gördük, haliyle bütün maç Yusuf Yazıcı'nın onun üzerindeki etkisini izledik. Latovlevici ise ısrarla bindiriyor, rakip ayırt ettiğini görmedim. 

Bu da kanat etkisini dengelemek, Mariano'yu rahatlatmak demek. Diğer türlü sadece sağ tarafa bakıyoruz, Mariano'nun ne verebileceği üzerine odaklıyız. O da baskı yediğinde (Olcay Şahan'ın yaptığı gibi) hücum aksiyonu diye bir şey ortada kalmıyor. Bu dengeyi Latovlevici'yle kurmak mümkün, başka alternatifimiz yok.

Linnes'i kötülemiyorum ama Latovlevici'nin tarzına ihtiyacımız var. Linnes'le pas oyununu daha iyi oynarsınız mesela, daha içe kat ederek oynar, adam geçer. Latovlevici'yle ise hücum dersiniz, soldan ısrarla bindirirsiniz, isabet sağlayabilirseniz de ne ala. Gençlerbirliği karşısında forma yine Latovlevici'ye geçecektir..

16 yorum:

  1. Ortalari Sabri'den hallice, gecen hafta icerde ki macta kac defa kanat degistirirken Feguli'nin 10 metre arkasina pas atti. Izlerken kan kustuk. Asamoah gelmeden bize uyku yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacak bir şey yok, iyi / kötü bu baskıdır. Mariano'yu rahatlatıyor, daha rahat çıkabiliyor. Diğer türlü sadece sağa odaklıyız, oyun akmıyor. Bence de yetersiz ama alternatif yok.

      Sil
    2. Linnes'e gore daha iyi oldugu kesin ama dediginiz gibi yeterli degil.

      Sil
    3. ortaları sabriden hallice :)
      geçen iki senenin en iyi orta oranına sahip ilk 3 oyuncusu içerisinde sabri.
      bununda adı ön yargı,ne kadar yazarsanız yazın kıramıyorsunuz işte burak bey.

      Sil
    4. Yukarida ki arkadas Sabri'nin yegeni sanirim :)

      Sil
    5. Yeterli değil ama anlatmak istediğim yetersiz halinin dahi soldan kurduğu baskı..

      Sil
  2. Bu adam bu kadar kötü değil di. Karabükspor da büyük maçları kazanmasını sağlayan 3 isimden birisiydi. Diğerleri sağ bek Kerim ve Seleznyov du. Geçen sene Ytabarenin desteği ile sağdan soldan ortalar ile bazen sol bekin sağ bekigol pozisyonuna soktuğu günlerde gayet isabetli ve sol kanadı süpüren bir yapısı vardı.
    Bizde bek pozisyonunun lanetli olmasından mı(Mariano,Eboue hariç) nedir bir sene önce uçan adam bizde bir anda kötüleşiyor.

    Bu adam geçen seneki performansına yaklaşabilirse Tudor istediği 3 lü savunmayı gözü kapalı oynatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol ayağını daha iyi kullanıyordu, garanti asist katkısıydı. Ben de şaşkınım..

      Sil
  3. Sabri geçen ay ligin en çok isabetli orta kesen bekiydi. Ben beğenmiyorum kendisini ama doğru eleştiri bu değil. Lato ile ilgili de kısmen katılıyorum. Fakat kendi mevkisi sığ bek olan ve kariyerinin başından beri aynı bölgede oynayan bir adamın ısrarla bu kadar isabetsiz orta kesmesi çok ilginç. Baskı kuruyoruz evet ama kesilen isabetsiz ortalardan sonraki geriye dönüşler takıma ekstra koşu mesafesi ve aşırı reaksiyon gösterme mecburiyeti olarak geri dönüyor. Bu çok ciddi bir eksi. Linnesin buna kıyasla artısı nedir derseniz herhangi birşey diyemem. Pas oyunu da oynarsanız içeri kat edip ortada gereksiz bir kalabalık oluşuyor.biz zaten merkezde sıkışmaktan dert yanıyoruz. Linnes hücumda içe yakın bölgeyi +1 yapıyor ve gene etkisiz bir kalabalık. Lato orta sayısını azaltıp isabeti artırmalı yahut en iyi isabet sağlayacağı noktalardan ortalamalı. Rijkaard dönemi Sabri gibi. Ceza sahası ön çizgisi paraleli ilerisinden orta yapmasını adeta yasaklamıştı. Ve sanıyorum o döneme kadarki istatistikleri içinde en yüksek yüzde o zamandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lato'nun ayağı temizdi, 8 - 10 asist aralığında rakamları olurdu, şaşırdığım bu..

      Sil
  4. Linnes Yusuf u kolladı.Yusuf teknik oyuncu kenardan da icerden de Linnesi ekarte etti.Yusuf a uzak kaldi,onu sag tarafa ice zorlayip sağ ayakli olmasini kullanamadi.Genelde Denayer arkasini topladi.Rodriges olsaydi defansa gelen birisi oldugundan Yusuf u bozabilirdi hiziyla.TS un tek silahini durdurmaliydi Tudor.Bence hafife almis.Sert,oynatmak istemeyen,anti futbol kullanan takimlara karsi bir planimiz olmali artik.Maca baslayalim duruma gore ayarlariz ile bitmez sezon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolladı ama başarılı olamadı. Lato en azından hücum dener, oradan etki sağlar ve Yusuf Yazıcı onu kovalamak zorunda kalabilirdi..

      Sil
    2. Linnes'i sadece TS maçına göre değerlendirip gömmek ile sezonun başlarında 30 küsür metreden Gomis'e attırdığı golden sonra Zidane gibi ayağı var diye yüceltmenin zerre farkı yok gözümde.
      Bununla birlikte yukarıda bir arkadaşımın belirttiği gibi Lato'nun ortaları Sabri'den hallice değil, ziyadesiyle halsizce.. Sabri bizdeyken dahi Lato'nun bu sezonki ortalarından çok daha iyi orta yapıyordu.
      Yİne yukarıda bir arkadaşımın belirttiği gibi Lato'nun bu isabetsiz ötesi ortalarının dönüşünde yediğimiz / yiyebileceğimiz kontraları düşününce böyle saçma ve tehlikeli top kaybı yerine bindirmesin sol bek diyorum. Ne oyuncu bazında ne de takım bazında bire bir karşılaştırma mümkün farkındayım ama, Barcelona' nın bir dönemini hatırlayalım, Eric Abidal ile Dani'nin hücuma katkısı aynı seviyede değildi, asimetrik taktikler, ya da bekin birinin ziyadesi ile defansif diğerinin ise aksine ofansif olduğu takımlar da en azından benim şahit olduğum dönemde bir çok defa görüldü ve nisbeten başarılı olanlar ya da direk başarılı olanlar da fazlası ile var örnek olarak. Bu noktada Linnes'in defansif yönü soru işareti ancak onda da eldeki alternatiflere bakıldığında yine iyisi Linnes bence

      Sil
    3. Ben bunu uzun zamandır yazıyorum, Trabzonspor maçı değil konu.

      Sil
  5. Üstüne alınmaman gereken belki de tek noktayı dikkate almışsın :-) ve bana göre en önemsiz noktayı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir