17 Kasım 2017 Cuma

Çark dönüyor, her şey istediğimiz gibi ama iki adımda bir geriye bakıyoruz


Değişmemiz gerekiyordu, değiştik. İyi giden bir düzen ve karakterli yabancılar, şu ana kadar ki başarının sırrı. Eksiklerimizi de biliyoruz, Ocak ayında atılacak adımlardan, yaz dönemi yapılacaklara kadar. Çark dönüyor, her şey istediğimiz gibi ama iki adımda bir geriye bakıyoruz. Nedeni de Arda Turan'ın olası transferi, bitmiyor yani, ısrarla gündem oluyor.

Transferin son günü dahi bunu konuştuk, transfer dönemi bittikten sonra da konuşmaya devam ediyoruz. Arda Turan'ın Barcelona'da bir geleceği olmadığı kesin. Sakatlığı var deniliyor ama gözden çıkarıldığını, şans verilmeyeceğini herkes biliyor. Bahsi geçen bazı takımlar var, ben onlara da ihtimal vermiyorum. Kimse Arda Turan için büyük bir yatırım yapmaz, nedeni futbolculuğundan ziyade içinde bulunduğu konum. Haliyle gözler Galatasaray'a çevrili.

Futboluna, futbolculuğuna ya da Galatasaraylılığına lafım yok. Türk futbol tarihinin en kariyerli futbolcusu, bunu da tartışmam. Atletico Madrid'de yaptıkları, Barcelona'ya transfer olduğu rakam ve bu adam Türkiye altyapılı. Arda Turan'ı eleştirince nedense bunları yok saydığımız varsayılıyor, en azından ben bunların altını ısrarla çiziyorum. Kafasını futbola odaklamış bir Arda Turan'ın da getireceği kalite büyük. 

Sorun da burada başlıyor, kafasını futbola odaklayabilecek mi. İş tamamen güvensizlikle alakalı, Barcelona'ya transfer olduğu günden bu yana Arda Turan'ı saha içiyle yorumlamak imkansız. Keşke sadece saha içine baksak, bu düzen içinde ne yapar ya da onunla nasıl bir oyun oynanır gibi konuları konuşuyor olsak. Arda Turan için önce saha dışını konuşuyorsunuz, saha içi çok daha sonra gelir. Güvenemiyorum yani, taraftarın Arda Turan'ı istememesi kadar doğal bir şey yok. 

Bazı abartı yorumlara katılmıyorum ve Arda Turan transfer olursa Galatasaraylılığımdan da bir şey kaybetmeyeceğim. Desteğe devam, iyi oynayanın hakkını veririm. Abartı yorumlar ise şöyle, Selçuk İnan 11'e döner, Hakan Balta affedilir, takım içi şu olur gibi. Yazılanların yüzde 90'ı olmaz ama hazır olmayan, aylardır top oynamayan bir Arda Turan var. Kimi keseceksiniz mesela, Ocak ayında gelse yaz dönemine kadar hazır olabilecek mi. Her şeyin ötesinde, sadece saha içine mi odaklanacak.

Ben de biliyorum bu tarzda bir isme ihtiyaç duyduğumuzu. Yeri geliyor saha içinde kavga edecek futbolcu arıyoruz, hakeme baskı kurabilecek. Fenerbahçe maçı buna örnekti, o gün Arda Turan'ı aradım mesela. Saha içine biraz daha odaklanayım, tüm sezonu koş koş şekilde oynayamazsınız demiştim. Topu tutmanız, hücumda kalmanız, biraz daha yaratıcı olmanız gerekiyor. Galatasaray'ın olmazsa olmazı temposu ve baskısı. Arda Turan'ın Atletico dönemi tam bu oyunun imzası ama o dönemden geriye çok bir şey kalmadı sanki.

Bu iş olacak, onu da biliyorum. Ocak mı olur yaz mı bilmiyorum, Arda Turan'ın Galatasaray'a transferi gerçekleşecek. Oldu üzerinden yorumluyorum, Arda Turan sonrası nasıl olur diye düşünüyorum. Taraftarın geneli istemiyor, büyük bir sevgisizlik tablosu var. Bumu nasıl yıkacak, kendisini nasıl sevdirecek göreceğiz. İş iyi oynanacak birkaç maça bakıyor, taraftar her şeyi unutur da işin bir de medya ayağı var. Zor yani, her yönüyle..

22 yorum:

  1. Ben şahsen Rıdvan ile yaptığı siyasi kampanyadan sonra acayip soğudum ve bu adam rahat durmaz takımı karıştırır algısına kesinlikle inanır oldum. Kimse Arda için bir Hakan Balta gibi sadece işini yapar, gerçek bir profesyoneldir diyemez, buraya gelip 3-4 ay sonra mutlaka bir olaya karışır, mutlaka gruplaşmalara sebep olur. Tudor böyle bir durumu yönetebilir mi, pek sanmıyorum, Arda'dan çok daha efendi ve saygılı olan, üstelik de bir yabancı olan Sneijder'i bile yönetemedi Tudor. Ha bu arada Arda'yı Fatih Terim bile yönetemedi, bu transferi yaparaken bence bunlar kesinlikle unutulmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terim'le girdiği savaşı bir şekilde kazandı görünüyor, korkum Tudor'dan yana..

      Sil
  2. Arda'dan nefret ediliyor bunun nedeni futbol veya milli takım değil bunun nedeni siyasi yönünü ortaya çıkarması.Açıkçası bu durum beni rahatsız etmedi her insanın kendi görüşü vardır sen onaylarsın veya onaylamazsın bu ayrı konu.Arda referandum için hayır demiş olsa eminim ki şu an yapılan yorumların %60'ı yapılmazdı.Bizim ülke insanını gerçekten anlamak zor.Bi insanın işi her ne olursa olsun siyasî görüşü kendisine ters geliyorsa hemen bi eleştiri başlıyor hakarete kadar giden eleştiriler.Bu çok yanlış bence.Gelelim futbol yönüne.Arda bence de gelmesin hatta mümkünse yurtdışında yaşamını sürdürsün menajeri ona takım bulur.Yurtdışında kariyerini bitirsin orda sürdürsün hayatını.Bi süre gelmesin biraz unutulsun bence.Bazı yorumlar var Arda üzerinden o yorumları gördükçe me diyeceğimi şaşırıyorum adana resmen canavar gözüyle bakıyorlar bu da çok yanlış.Ben onun yerinde olsam hiç uğramam bile buraya çünkü bazı insanlar utanmasa adamı vatan haini ilan edecek.Biraz empati kurşunlar çok çok fazla üstüne gidiliyor Arda'nın.Haddini aşıyor çoğu insan bu konuda.Bizde eleştiririz ama eleştirinin de bi dozu olmalı bi sınırı olmalı.Ayıp bu kadarı.Biraz empati kursunlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedeni değişmesi, siyasetle de alakalı değil. Atletico dönemi ile Barcelona transferi sonrası kendini gördüğü nokta..

      Sil
  3. Esas sorun Arda dönerse eskisi gibi formuna kavuşabilir mi, Barca da 1 sezon falan oynadı birsürü golü var ama eski halinden eser yoktu. Sorun çıkarmasa bile hem kötü olup hem de +4 milyon alırsa diye endişeleniyorum.

    Hepsini geçtim Barca nın kurtulmak istediği, bizden başkasının da istemediği adam için neden o kadar büyük paraları gözden çıkarıyoruz, almak için Sponsor falan ayarlıyoruz. Arda'nın itibarı kaldı mı ki Sponsor yardım edecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döner aslında, çalışmasına bakar. Futboluna lafım yok ama saha dışı ilişkilerine güvenemem.

      Sil
  4. BU tarz haberler oldukça bende aksini savunmaya devam edeceğim. Körü körüne Arda karşıtlığı yapmasak yada zaman makinemiz olup 2008 deki yada 2012 deki Arda Turan ı getirsek bile bizim için yanlış olur.

    Hemen basitçe düşünelim. Biz Ardayı alırsak kimin yerine oynatacağız? Tabi ki Tolga Ciğerci yerine. Belhanda yı çok eleştirsem bile o takımdayken onun yerine bir oyuncu almak saçma olacaktır.(tabi gizli bir alıcısı yoksa Belhandanın)

    Bunları bir kenara bırakıp takımın bugünkü durumuna bakalım.
    Tudor iyi kötü bir oyun planı oluşturmuş durumda ve hedefi seneye şampiyonlar liginde iyi bir sonuç alacak şekilde takımı geliştirmek. Şuan iki sırıtan mevki var. Bunlardan birisi sol bek mevkisine yada onun Tudor un kafasındaki karşılığına ve sol açık mevkisinde.

    Sol açık mevkisinde şuan oynayan Tolganın özelliklerine bakalım. Orta saha özellikli,top kapan ve süpriz şutlar ile gol bulan birisi. Zayıf tarafları top ayağındayken verimli olmaması,pas konusunda zayıf olması,oyunu değiştirebilecek bir yönünün olmaması.
    Ardaya bakalım. 2008 deki Arda: adam geçen, süpriz şutları olan bir oyuncu ve Tolganın zaaflarının kendisinde olmaması. Zayıf noktası top kapma konusunda sıkıntısı olması ve pas konusunda çok iyi olmaması.
    2012 deki Arda: Pas konusunda iyi, oyunun değiştirebilen bir oyuncu ve top kazanmaya çalışan bir oyuncu. Zayıf noktaları şut konusunda kendini dizginlemesi, adam geçmeyi geri plana alması.

    Peki bizim ihtiyacımız olan Arda hangisi 2008 mi 2012 mi? 2012 deki Arda gibi gözüküyor ancak biz o rolde zaten Belhanda yı kullanıyoruz. 2008 deki Arda rolünü ise biz Feghouli den bekliyoruz. Ki bu özellikleri var.

    Bu durumda Tolganın yerine alacağımız adamdan biz ne bekliyoruz. İki seçenek var. Ya sistemi değiştirecek ki bu durumda otomatikman Tolganın mevkisinde ihtiyaç duyacağımız oyuncu forvet özelliği barındıran bir Kewell,Babel tarzı golcü kimliği olan bir oyuncu. En kötüsü 10-15 gol atacak. Arda bazı sezonlar gol anlamında iyi rakamları olan bir oyuncu ama golcü kimliği olmadı.

    Bir başka seçenek mevcut düzeni geliştirmek. Bu nedenle Tolganın bir üst seviyesini almak. Yani orta saha özellikleri barındıran bir oyuncu. Bu görevi Asamoah gayet iyi bir şekilde yapabilecek yetenekte. Çok iyi olmasada Alper Potuk bile bu aranan tarzda oyuncu. Top kapacak, şut özelliği olmasada olur, alan katedecek, pas yapabilecek oyuncu.

    Sonuç olarak Ardanın gelmesi demek hangi şartlarda olursa olsun oyun planı ve bir kaç oyuncunun değişmesi demek olacaktır. Ki bunlar ya Belhanda yada Ndiaye den biri olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda'yı sabahlara kadar eleştirsen de katkı ortada :)

      Sil
    2. Gittin koca yazıda cımbızla çektiğin yere bak. :D
      Belhanda ya alıştık artık. İyi kötü bir performans alıyoruz. Demek istediğimi kısaca özetleyeyim. Atletico Madrid teki Ardayı alırsak sahada iki tane Belhanda olacak. Bu konuda 100 lerce yazından anladığım kadarı ile bizim aradığımız oyuncunun bu tarz olmadığı kesin.
      Euro2008 den çıkıp gelmiş Arda yı alırsak ise sahada iki tane Feghouli olur. Bu da aradığımız tarz gibi gelmedi.

      Dersenki Arda farklı bir futbol tarzı ile karşımıza çıkacak ve aradığımız oyuncu olarak ilk 11 e oturacak. Eyvallah derim ama tarihte böyle bir değişimi sadece 3 futbolcu başardı. Saf kanat oyuncusu olan Ryan Giggs ve David Beckham ın merkez orta saha oynaması. Birde Santrafor Rooney nin merkez ortasaha oynaması. Rooney başarısız örnek iken diğerleri başarı ama sayı bu kadar. Başka örnek varsa yada Arda bunu başarabilirse bilemem.

      Son bir şey daha söyleyeyim. Arjantinde Messi eleştirilirken Belhanda yı eleştirmişiz çok mu?

      Sil
    3. Barcelonada da geçen sezon çok şans buldu ama yeteneklerinin köreldiğini düşünüyorum, ne 2008 ne 2012, 2016 model Arda oyunu yavaşlatan, gergin bi oyuncuydu. Biz alsak 2016'dan iyi hale gelebileceğini sanmıyorum.

      Dediğin gibi eski haline dönecek olursa da illa ki kesin 11 imiz olmak zorunda değil. Tudor da sürpriz yapmayı seviyor ama kaynaklar şuan kısıtlı, belki Chelsea deplasmanı oynarız direnç için Tolga'yı oynatır, evimizde Leipzig ile oynarız Garry oynar. Yani demek istediğim ne kadar iyi de olsa Tudor oyun planına göre ismine bakmaksızın kesip doğru oyuncuyu oynatabilir. Böyle olursa da gerçekten tehlikeli bi takım luruz. Ama Avrupadan elenirsek Türkiye Liginde yedekte yıldız bekletmek büyük sorun olur, burada iş Tudorun idare yeteneğine ve oyuncu karakterine bakar. Mesela BJK de Medel Negredo sonradan oyuna girmek istemedi ama Şenol Hoca bi şekilde kontrolü ele aldı

      Sil
    4. Herkes eleştirilebilir, takılmayın bana :)

      Sil
  5. 1,5 yıllığına kiralanır toplam 4-5 m euro ödenir 66 numaralı forma verilir tutar mı tutmaz mı 2-3 aydan önce toparlanamaz değer mi bilinmez.

    O paraya Emre Akbaba yada Deniz Türüç alınır. Hangisi doğru bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akbaba'yı alırdım, Türüç'e de yok demezdim ama onun maliyeti daha yüksek.

      Sil
  6. Ben Arda'nın insan olarak Emre Belözoğlu'dan Hakan Şükür'den Caner Erkin'den özünde daha iyi niyetli bir karakter olduğunu düşünüyorum. Barca sonrası kendini farklı yerde gördü değişti. Ama hamuru o kadar kötü bir insan değil. Terim gibi değil bana göre. Ha adam olur mu yoksa bu tavırlara devam eder mi bilinmez. Selçuk da kötü biri değildir hatta Sneijder o konuda Selçuk'tan daha sıkıntılıydı.

    Galatasarayda sorun yıllardır çiftlik gibi yönetilmesinde finansman da böyle saha içinde de. Terim disiplini getirdiği için başarılı oldu. Cenk Ergünle bir yıldır akıllıca hareket etmeye başladık. Arda'nın oynamaya uyum sağlamaya niyeti varsa gelsin yoksa hiç almasınlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, onu bilemem. Saha dışı ilişkileri, takındığı tavır yanlış, sıkıntı orada.

      Sil
  7. Paşam söylediklerinin çok noktasına muhalefet ederim de, hepsini geçtim, "taraftar birkaç iyi performansa her şeyi unutur ama işin medya boyutu var" cümlesi ile şu metni noktalamana ayrıca muhalifim! O kabul etmeyeceğini ya da işte üzerine gideceğini vs. beklediğin medya sayesinde Arda Galatasaray gündeminden yaz transfer döneminden beri hiç düşmedi.. Hele kış dönemi açıldı açılalı her gün ama her gün farklı bir haber ile kendisini sıcak tutuyor o medya sayesinde.
    Ben sana katılmıyor aksine medya unutmakla kalmaz, yine kral eder, "adam" eder, kaptan eder de bu taraftar unutmaz, unutmamalı da. Başka bir postunun altına da yazmıştım tekrara düşmek istemem ama, Galatasaray benim için belli bir takım değerlerin bir topluluğa maledilmiş halidir, ve temsil ettiğine inandığım değerlerin büyük kısmını bu transfer yer ile yeksan edecektir, zira ismini zikrettiğimiz şahsiyet bu değerlerin bir tanesini dahi taşımıyor malesef. Senin aksine benim, Arda gelirse Galatasaraylılığımdan çok çok şey eksilir, Arda isterse tek başına Şampiyonlar Ligi kupasını getirsin, formalarımı bayraklarımı katlar gittiği gün çıkarmak üzere dolabima koyarım. Gidene dek de ne Galatasaray takip ederim, ne Galatasaraylıyım derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Galatasaraylılığım kişilere odaklı değil, isimler üzerinden düşünmem. O gelir, bu gelir, diğeri gider. Herkese saygım var ama Galatasaraylılık üst kimlik benim için.

      Sil
    2. Zaten Galatasaraylılık üst kimlik olduğu için gelip giden kişilerin bu kimliğe layık olup olmadığı önem arz etmelidir, aksi halde amaca giden her yol mübaha döner iş. Bu işin de sonu olmaz.
      Biraz abartı bir örnek vereyim, deseler ki Aziz Yıldırım başkan olacak, renklerimiz sarı-lacivert olacak, her sene bütçenin %40'ı fenerbahçeye koşulsuz verilecek, gelirleri artırmak için uyuşturucu işine girilecek ve bu yüzden fb dahil sağa sola koşulsuz karşılıksız aktarılacak paranın önemi olmayacak ve fakat Galatasaray da Avrupa'nın ilk 10 takımı içine girecek ve orda da ömür billah devam edecek. Biz Galatasaraylıyız paranın nereden geldiği, nereye gittiği başkanın kim olduğu ne işle meşgul olduğu hiç önemli değil Galatasaray önemli olan deyip susacak mıyız?
      Örneğin ziyadesi ile absürt olduğunun farkındayım, bilerek abartıp absürte varan bir noktaya getirdim, bir şeylerden verilen taviz bir sonraki adımda daha büyük tavizleri gerektirecektir.

      Bu arada yukarıda bir arkadaş siyasi kimlikten falan bahsetmiş, dünyaya bakan penceremiz Arda ile tamamiyle ters yönlere bakıyor olsa da, benim derdim onun siyasi görüşü değil, siyasi konjonktür de dahil olmak üzere her şeyden nemalanmaya çalışmasıdır.

      Sil
    3. Kimsenin Galatasaraylılığını asla tartışmam ama ben "şu gelirse daha izlemem, bırakırım, şöyle yaparım" gibi olaylara 30 yılda girmedim, yine girmem. Bu benim, Burak Eren :)

      Sil
    4. İsteyen istediğini yapar tabii, sen neden böyle yapıyorsun demem. Herkesin tercihidir, sorgulanmaz bu. Kimse kimseden daha büyük Galatasaraylı değil, bunun bir ölçeri yok.

      Sil
    5. Ben de 34 yılda ilk defa giriyorum :) Artık konduramıyorum çünkü. Bu da benim Onur Kanca :)

      Sil
    6. saygı duyar, saygı beklerim.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir