7 Kasım 2017 Salı

Geçen sezon test ettiğimizi düşünüyorum, Tudor döneminden kasıt


Çok sorulduğu için yazıyorum. Sorulma nedeni şu, sol stoper ve geriden oyun kurabilme noktasında sorun yaşanıyor. Haliyle de Hakan Balta soruluyor, en azından alternatif kalamaz mıydı diyerek. Kısa bir cevap vereyim, kalamazdı. Geçen sezon test ettiğimizi düşünüyorum, Tudor döneminden kasıt.

Ayağı temiz, geriden oyunu iyi kuran, sol ayaklı olması itibariyle de değerli bir isimdi. Sol bekten stopere geçişiyle kariyerini uzatmıştı, biz de kendisinden önemli katkılar aldık. Bir detay var, kariyerinde hiçbir dönem tempolu, hızlı bir isim olmadı. Sol bekten stopere geçmesi bu yüzdendi, temposunu kaybetmesi. Bu noktada aynı şey stoper için de geçerli, bu pozisyonda da temposunu kaybetti.

Geriden oyunu kurmak yetmiyor, bu oyun tempo istiyor. 3'lüye dönüyoruz, ilk 11 noktasında atletik isimlere yöneldik, ön alanda kurduğumuz bir savunma var. Denayer'i birçok noktada eleştiriyoruz ama oynuyor bu takımda, nedeni de hızı ve atletizmi. Serdar Aziz de tempolu bir isim, hamleli, havadan etkili. Maicon'u ağır diye eleştirirlerdi, oysa ligin en formda savunmacısına dönüştü. Böyle bir tarzın içinde Hakan Balta'ya yer kalmıyor.

Donk özellik itibariyle daha uygun mesela. Atletik oyuncu, fizik avantajı var ve pas özelliği iyi. Onda sorun şu, en iyi döneminde dahi stoperde sorun yaşayan bir isim. Orta sahaya geçtiğinde farkını yarattı ama Galatasaray'a geldiğinde yetmediğini gördük. Hakan Balta'nın yaşı itibariyle de bu tempoyu kaldırması zor, sayabileceğim çoğu futbolcunun dahi gerisinde. 

Topa sahip olmayı hedefleyen, savunma çizgisini daha geride tutan ve pas amaçlayan bir takımda hala oynayabilirdi, o ayrı konu. Talipleri de vardı, gitmedi. Oysa gitmesini beklerdim, maddi noktada zararı da olmayacaktı. Kalmayı tercih etti, yüksek ihtimalle sezon sonu itibariyle de futbolu bırakacaktır. Güzel bir veda olmadı ama Galatasaraylılar açısından iyi hatırlayacağım..

4 yorum:

  1. Hakan Balta dönsün diyen arkadaşlar sanıyorum o dönemde oynadığımız oyun ile şimdi oynadığımız oyun arasındaki farkı görmüyorlar. Chedjou Hakan gibi isimler geriye yaklaştıkça başarılı olan kaleden uzaklaştıkça depoları ortaya çıkan isimler. Yalçın Ayhan gibi. Kapalı savunmalarda oldukça iş görebilirler ama iş görmek peşinde olmadığını gelen tüm teklifleri reddederek zaten kendisi açığa çıkardı Balta. Açık alanda önde savunmada kesinlikle tüm savunmayı bozacak tipten bir oyuncu. İyi dönemindeki Semih Kaya belki ama giden ve kadroda düşünülmeyen isimlerin hiç birisi şu andaki takım kimyasına ve oyun sistemine uymaz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas oyunu oynasak, ısrarla topu tutsak, tempomuz da bu oranda düşük olsa kabullenilirim. Onda dahi alternatif derim, 11 için zor. Şu tempo ve oyun tarzını Hakan Balta'nın stoper olarak bile kaldırabilmesi imkansız.

      Sil
  2. Günümüz futbolunda artık her şey tempolu oyuna bağlı ne kadar yetenekli olursanız olun temponuz yoksa iyi takımlarda oynama şansınız yok! Top class takımlar sürekli hem teknik hem de bir o kadar tempolu isimlerin peşinde koşuyorlar ama bizde hala sneijder in arkasından ağlayan arkadaşlar var gerçekten trajikomik :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir