5 Aralık 2017 Salı

İlkinde Tudor konuşulur, diğerinde kulübenin yetersizliği


Galatasaray'ın kulübesinin yetersizliği konuşuluyor. Bence de yetersiz, oyunun seyrini değiştirmeye yönelik hamle yapamıyoruz. İkiye ayrılır bu konu, ilkinde yine Tudor konuşulur, ikincisinde alternatif anlamda yetersizliği konuşmaya başlarız. Bu iki konuyu açalım, sizlerin görüşlerinizi de merak ediyorum.

Tudor'un oyunu okumak noktasında yetersizliği kulübenin yetersizliğinin dışında. Kazanılabilecek bazı isimler vardı, isim anlamında beğenmesek bile. Eren Derdiyok, Yasin Öztekin, Sinan Gümüş ya da sürpriz herhangi bir isim. Bu konu hakkında şunu düşünün, x teknik adam olsa bu futbolcuları ne ölçüde geliştirirdi. Mesela Şenol Güneş, ya da bu tarzda başka bir teknik adam.

Bazı isimlerin hiç alternatifi yok, o noktaya sözüm yok. Yine de kenardan getirdiğimizde ya da iş onlara düştüğünde etki edebilecek 2-3 alternatif çıkarmak gerekiyor. Tudor'la bazı isimler gelişim gösterdi ve 11 noktasında etki ediyor ama kenardan getirme noktasında sorun var. Oyunun seyrini değiştirememek, okuyamamak ve maç içinde b - c planlarının olmaması ayrı nokta. 

Fatih Terim dönemine inelim, Aydın Yılmaz'dan dahi katkı almıyor muydu. Kimin umudu vardı Aydın Yılmaz'dan, benim aklımın ucundan geçmezdi. 2011- 2012 sezonunda kazanılan şampiyonluğa bakın, Aydın Yılmaz'ın 12. adam etkisi var, kenardan gelip patlayıcı özellik gösterdiği maçlar izledik. Melo'nun alternatifi Ceyhun Gülselam'dı, forvetin yedeği Sercan Yıldırım ya da. O dönem de müthiş alternatifler yoktu ama Fatih Terim'in kısıtlı imkanlardan kazanımlarını izledik. Semih Kaya, Emre Çolak gibi hesapta olmayan isimleri konuşmuyorum bile.

Alternatif anlamda yetersiziz, bazı pozisyonların yedeği dahi yok. Fernando, Gomis, Maicon, Mariano gibi isimlerin yokluğunda yaşanacak sorunlar daha büyük olacak. Fenerbahçe'ye bakıyorum ve Soldado, Janssen, Isla, Ozan Tufan, Valbuena  gibi isimler şu an kenarda. Beşiktaş ise Medel, Negredo, Lens ya da son Galatasaray maçında Talisca'yı kenarda tutabiliyor. Trabzonspor'un dahi çoğu noktada iyi alternatifleri var. Ocak ayında kulübeye hamle yapılması gerektiği bir gerçek.

Öncelikli düşüncem yeni kazanımlar olması gerektiği, Tudor kulübe ne kadar yetersiz olsa da doğru hareket edemedi. Kulübenin zayıf olduğu da doğru, kim gelirse gelsin transfer gerekecek. Galatasaray'ın bu sezon en büyük sorunlarından biri bu..

15 yorum:

  1. Tudor her türlü ilk yazılır. Beşiktaş maçında 45-70 arası müdahale yapmamış olması akıl havsala alır şey değil.. Ama o kadar farklı boyutlar var ki değişken olabiliecek.. Her şey mesela FB maçında işleyen taktiği değiştirmesi ile başlamış olabilir mi? Başarılı olamadı zira.. Trabzon maçı, Başakşehir maçı taktiksel de olsa cesur hamleler dönemiydi fakat tepkiler o kadar büyüdü ki (taraftarından yönetimine), belki de müdahale etme cesareti toptan kırıldı.. Tepkiler haklı mıydı derseniz ben de tepkimi kendi çapımda verdim elbet.. Şunu söylemeye çalışıyorum; Tudor ile ilgili mevzu artık kaosa döndü, işin içinden ne Tudor çıkabilecek gibi ne yönetim gibime geliyor. Öte yandan kadro derinliği gerçekten yok. İstikrarsızlığın sözlük anlamı Yasin, ya da ne oldum delisi Sinan Gümüş ne kadar kazanılabilir ne kadar güvenilebilir orasını tartışırım uzun uzun. Bir tek Eren kazanılabilirdi, ama onu oynatmaya yani kazanmaya uygun bir sistemimiz, bir oyuncu yapımız yok ki kazanmaya çalışırken iyiden taraftarın önüne atıp kaybetme olasılığı hiç azımsanacak gibi değil. Dönem ortasında hoca değiştirmek hiç akıllıca değil, Fatih Terim'in gelişine duygusal olarak karşıyım, Tudor'un da benim nazarımda bir kredisi var ama bu da tamamen duygusal.. Ama Tudor bu çıkmazlarla dolu kaostan çıkabilecek imkan ve kabiliyete sahip değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedek kulübesi zayıf ama o kadar da kötü değil, kimi çıkardı ve istikrarlı katkı aldı diye bakmak isterim. Böyle bir yedek yok.

      Sil
  2. Her şampiyonluğun bir X faktörü vardır. Fatih terim zamanında necati ateş , son şampiyonlukta yasin!! Bir X faktörü çıkarmalıyız eğer Fatih Terim gelirse bu işleri sever ! Yetenek olarak Sinan Gümüş en yakın aday çünkü sorunu tamamen mental ve psikolojik ! Terim'in motivasyonuyla neden olmasın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim olabilir düşünmek lazım, güzel bir yazı konusu aslında :) Sürpriz isimdir o x faktör de, şu an kim aday?

      Sil
    2. O zaman böyle bir yazı bekliyoruz burak bey :) Benim oyum dediğim gibi sinan gümüş

      Sil
    3. Tolga x faktörlükten çıktı, olmazsa olmaz oldu artık :)

      Sil
  3. devre arasında gündemi değiştirmek ve taraftarı gazlamak için transfer şart oldu.. asamoah + lavezzi inşallahhhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lavezzi'yi bilemiyorum, yıllık ücretini karşılayabilir miyiz, zor..

      Sil
  4. Bugün kü yönetim toplantısından da Tudorla devam kararı çıkmış! Camianın içinden çok sevdiğim bir büyüğümle konuştum başkanın ciddi olarak fatih terim i çok istediği ama bazı yöneticilern ve divan kurulundan önemli üyelerin terim i kesinlikle istemedikleri ve bu yönde başkana büyük baskı yaptıklarını anlattı!! Kendi şahsi çıkarları ve egoları yüzünden bu camiayı ellerinde oyuncak ettiler !! Bu karaktersiz şahsiyetlere inat Galatasaray babamızdan kalan en güzel mirasımızdır!! Sesimiz duyulmasa da sonuna kadar konuşmaya, tartışmaya ve onu sevmeye devam edeceğiz!!

    YanıtlaSil
  5. Kötü oynayan, formsuz olan kesilemiuor çünkü yedeği yok. İsteuen istediği gibi gezinebikşyor. Ayrıca oyuncu yükseltme mevzusu hocadan hocaya değişir ona çok takılmıyorum ben. Mesela Şenol hoca çok uç bi örnek dünyada onun kadar etki eden kaç hoca vardır ki? Tudor un oyuna müdahale noktasında sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Oyuncuları değiştirmek istemediği doğru çünkü yedeklere güvenmiyor o kadroyu farklı dizmeyi daha çok tercih ediyor. Yedek Kulübesi sağlam olsa devre arasında da değişiklik yapabilir. Ayrıca unutulan oyuncuları kazanmak için oynatmaya ihtiyaç var. Tudor sa böyle bi risk alamıyor çünkü tepesinde sürekli baskı var. Terim Semih i Fb derbisinde oynattı Tudor yapabilir mi hayır. Sebebi ise sadece cesaret değil, sürekli sallanan koltuğu. Yeni sözleşme önerilnesi istenirken üç haftada kovulsun diye kamuoyu yapılan bi Klubüz ne bekliyoruz ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesmek değil konu, yerleriyle de oynayabilir. Kulübe kötü ama o kadar da boş değil.

      Sil
  6. Tudor her önemli maçta bir imza atmaya çalışıyor malesef. Henüz A planını geliştirmeden B planına geçmeye çalışmak sadece Bursa maçında olumlu sonuç verdi bana kalırsa. Oyun anlamında konuşuyorum. Feghouli'den kanat etkisi halen alamadık. Ndiaye'yi pasla geçmemiz gereken defans önü orta saha gerisinde merkezden çapraz dripling için kullanıyoruz ki çok saçma. Fernando'yu stoperlerin içine gömerek çıkmaya çalışıyoruz oyunun merkezini geri çekiyor. Belhanda da dediğiniz gibi sekiz oynamaya şartlanmış. Defansı öne çıkardığımızda Mariano Maicon arası maden. Sol taraf tamamiyle sıfır. Garry den gerek katkıyı alamıyoruz. Gomis her pozisyonda yalnız. Ceza yayı civarına kimse girmiyor. Seken topların hiçbirini alamıyoruz. Belhanda Gomis ve hücumdan çok kopuk. Vesaire sayabileceğimiz birçok sorun var ve daha henüz yedek kulübesi meselesine gelmedik. Her büyük maçta önlem almaya çalışmak bence kronik bir hastalık. Aynı Rudi Garcia'nın artık ben oldum deyip Bayern karşısına hücumcu kadroyla çıkması gibi bu da durumun tam tersi bir örnek. Ama o şöyle demişti. Ben kendime fazla güvendim ve buna yenildim. Biz ise halen ders almıyoruz. Malesef. İlk haftalardaki çıkış sadece pres ve coşkuya bağlıymış bunu da ilk fırsatta görmüş olduk. Bunlar düzeltilemeyecek işler değil ama Tudor o kadar basit baskı altına girdi ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. B planı da değil konu, maç planı yaparsınız ama o maç içinde değişkenliklere göre hamleleriniz olur. Öne geçersek şunu, geriye düşersek bunu yaparız gibi. Biz geriye düştüğümüz an her şey bitiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir