27 Ocak 2018 Cumartesi

Stéphane Mbia & Galatasaray, Badou'yla bambaşka iki adam


2015 - 2016 sezonuna ister istemez geri dönüyorum. Burada büyük bir uğraş vermiştik, çünkü o yaz dönemi öylesine kıymetliydi ki. Galatasaray'a da gelebilecek birçok önemli futbolcunun sözleşmesi bitmiş ve serbest statüdeydi. Sadece bu futbolcular üzerine bir transfer planı yapılsa dahi olduğumuz noktadan çok daha iyisini görmek mümkündü. Bizim ise o dönem ki serbest futbolcu piyasasından aldığımız tek isim Jem Paul Karacan.

Stephane Mbia da o isimlerden biriydi ve yaşı da 28'di. Sevilla'nın futbolcusuydu, o dönem kazanılan Avrupa Lig'lerinde önemli pay sahibiydi. Sözleşmesi biten isimleri yazdığımız dönemde de ya 2. ya da 3. yazdığımız isimdi, transferini çok istiyordum. Melo'nun durumu belli değildi çünkü, zaten o yaz sonunda da gitti ve alternatifsiz kaldık. Mbia'yla tüm orta sahayı toparlamak ve yükseltmek mümkündü ama bizim orta saha hamlelerimiz Bilal Kısa ve Jem Karacan oldu. Başarısızlık da haliyle sürpriz olmuyor. 

Trabzonspor'a transferi benim için sürprizdi, daha yüksek bir seviyede kalmasını bekliyordum. Üzülmüştüm de, neden alamadığımızı veya düşünmediğimizi anlamıyordum. Trabzonspor'da sezona iyi girmiş, bence farkını ortaya koymuştu. Lige iyi başladılar, devamında büyük bir çöküş yakaladılar ama Mbia ayakta kalmaya çalışan isimlerdendi. Sadece 6 ay içinde de bonservissiz aldıkları Mbia'yı 6 milyon avro gibi bir rakama Çin'e yolladılar. Biz Burak Yılmaz'a zor bela 8 milyon avro'ya sattık, bu da bizim başarısızlığımız.

Hatta derinlere indim, o dönem yazdığımız yazıyı da paylaşalım, tarihine dikkat;

Çin'de neler yaptığını çok fazla takip edemedim, ne durumda gerçekten bilmiyorum. Yaşı henüz 31, Avrupa'ya dönüş noktasında istekli olduğunu biliyorum. Çin'de yabancı statüsü çok sık değişkenlik gösteriyor ve bu tarz isimlerle yolların ayrılması sürpriz olmuyor. Dün itibariyle Galatasaray'la da ismi anılmış ve Badou Ndiaye'nin transfer olasılığı üzerine bazı yorumlar yapıldı. Badou Ndiaye ve Mbia çok farklı 2 isim, onu yazarak başlayayım.

Mbia'yı zaten Trabzonspor'dan tanımayanlar dahi tanımıştır, tarz olarak benzetmek gerekirse Atiba gibi diyeyim. Defansif orta saha, tempolu, pas özelliği de yüksek, oyunu orada tutabilecek, liderlik yapacak bir futbolcu. Badou Ndiaye'nin ise 10 numara özelliği var, iki yönlü, haddinden fazla tempolu. Badou Ndiaye yerine Mbia'yı yazarsanız daha farklı bir oyun oynarsınız, bu ikiliyi birlikte kullandığınızda ise bambaşka bir seviyeye gelirsiniz. Fernando mesela pas noktasında, işin hücum tarafında sorun yaşayabilir, Mbia o konuda bir kademe daha iyi. Fernando'nun ise sertliği ve defansif özellikleri bir adım önde.

Kiralık durumu varsa gündeme gelebilir ama şu yabancı bolluğunda zor. Bugün Donk yerine onu isterdim, seviye değişirdi. Badou yerine ise istemem, çok başka iki adam. Mbia belli ki Avrupa'ya dönüş yapacak, bunun yolunu yaptı. Çok iyi futbolcu, önemli bir tecrübe. Gittiği, oynadığı takımlara her zaman seviye atlatmıştır..

18 yorum:

  1. Hocam senin de belirttigin gibi Ndiaye'nin 10 numara ozelligi var ekstra olarak ama o ozelligini henuz Galatasaray'da goremedik. Osmanlidayken daha verimliydi ama ben bizdeyken bir klasik 10 numara golu ya da asisti hatirlamiyorum kendisinden. Kisacasi Ndiaye bizde su ana kadar zaten Mbia tarzinda oynadi ve yine ayni tarzda oynayacaksa Mbia Tudor'un sistemindeki Ndiaye'den daha iyi oyuncu bana gore ve gelirse seviye atlatir zira buyuk maclarda Ndiaye farkini gosteremedi bizde ama Mbia Trabzon'dayken bile butun takimlarin ortasini bozuyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mbia'nın da stoper özelliği var, çok farklılar. Orada oynamadı bizde Badou, görmemen ondan. Orta sahanın gerisinde, 20 metreye sınırladı onu Tudor.

      Sil
  2. Orta sahayi defansif anlamda silip süpürür... saglam bi oyuncu fernandoyu da rahatlatır. N'diaye yi tudorun kullanmak istediği şekil M'bia nin oyun tarzı idi fakat bu oyun N'diaye yi kısıtlıyordu senin defalarca söylediğin gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi Ndiaye'yi daha öne attık, dizginleri çözdük :)

      Sil
  3. Donk olmasa alsak iyi olur derdim ama Donk var ve bu saatten sonra bi yere göndermek zor.Ndiaye'yle de aynı tarz isimler değil.Geçen yıl gündeme gelmiş olsa hemen alınması gerekli derdik çünkü geçen yıl orta sahamız yoktu nerdeyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu noktada zor, Donk'un varlığı ve başka ihtiyaçların daha acil olmasıyla.

      Sil
  4. Donk olduğu için 6 yerine sert tempolu bir 8 numarayı tercih ederim. Yani M'Bia değil İmbula lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imbula bence de lazım ama Mbia da tam 6 gibi değil.

      Sil
  5. Antalya'dan William Vainqueur olmaz mı? :)

    YanıtlaSil
  6. Ndiaye gidiyor da Mbia ile de konusuluyordur umarim, gerekirse bir yellow friday daha yapalim ama o bosluk dolsun. Selcuk inan ile durarak oynuyoruz, Tolga fena degil ama ya uzun sure sakatlaniyor ya da bazen cok verimsiz onuyor o tarafta. Umarim caresine bakabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mbia'ya şu ortamda ben de hayır diyemiyorum.

      Sil
  7. Badou gidiyor. Yerinini doldurmak zor. Belhanda için ise Werder Bremen'in ilgisi var. Delaney-Belhanda takası yapılıp Badou'nun yeri en iyi şekilde doldurulabilir. Mevcut oyunda ise bir maestro eksik ipleri eline alacak bir isim. Badou transferinden gelen bütçe ile bu bölge doldurulabilir. Kim olur mesela Yunus Malli.10 numara transferi için yaz bile beklenebilir bu durumda yarım sezonluk kısa dönem kiralık bir isimle geçirilebilir. Akılcı transfer hamleleri yapılmalı. Badou yerine Hull City'den Markus Henriksen'de düşünülebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda kalır, o iş zor. Delaney değerli ayrıca, neden takas etsinler.

      Sil
  8. Delaney Belhanda takasi mantikli

    YanıtlaSil
  9. Mbia'ya şu an hayır deme lüksümüz yok işler değişti.2 gün var bakalım neler olacak merak ediyorum

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir