21 Şubat 2018 Çarşamba

5li #16; Mondragon denildiğinde


Twitter'da Futbolovski hesabını çok seviyorum, nostalji anlamında bana sorarsanız müthiş bir adres. Geçtiğimiz günlerde Mondragon'un efsanevi Liverpool deplasmanını hatırlattılar. Bu vesileyle ben de Mondragon'un akıllarda gelen en iyi 5 performansını sıralayayım dedim. Galatasaray'ın gördüğü en iyi ve özel kalecilerden biriydi, onu da uzun yıllar bu forma altında izlemek büyük gurur.

Liverpool 0-0 Galatasaray / 20.02.2002


Bunun bence bir tartışması yok, Galatasaray formasıyla gösterdiği en özel performanstı. Hatta bir kalecinin ulaşabileceği en büyük seviye diyeyim. Hamann ve Gerrard'ın obüs atışları hala akıllarda, Mondragon tek başına bizi o deplasmandan çıkardı. Aklında sadece çıkardığı akıl almaz toplar var, ölümüne savunma dediğimiz günlerden biri.

Galatasaray 2-0 Juventus / 02.12.2013



Mondragon deyince akla gelen 2. maç diyebiliriz. Bu maçı Almanya'da oynamıştık, İstanbul'da yaşanan terör saldırısından dolayı. Kötü de başlamıştık aslında maça, 45. dakikada Prates / Hasan Şaş değişikliği gelmişti, 2. yarının başlaması dahi beklenmeden. Özellikle ilk yarıda bizi ayakta tutan isim ise Mondragon oldu.

Fenerbahçe 1-0 Galatasaray / 16.02.2002



Bu maçı 4 kırmızıyla hatırlarsınız, 7 kişiyle tamamlamıştık. Hakem de Ali Aydın, o dönemin gözde hakemi diye lanse ediliyordu ki kendisine düdüğü de biz astırdık. Emre Aşık, Hasan Şaş, Batista ve Bülent Korkmaz kırmızı kart görmüştü ama o maç 1-0'da kaldı. Daha fazlasına izin vermediysek de bu Mondragon sayesinde. Hatta Rapaiç'in vurduğu bir frikik var, 90'dan çıkarmıştı ve Mondragon'un Galatasaray kariyerindeki en büyük kurtarışı belki de.

Galatasaray 5-1 Fenerbahçe / 11.05.2005



Unutulmaz Türkiye Kupası finali. Skorun farklı olması bir yana, Mondragon'un o maçta gösterdiği performans ise diğer yana. 36. dakikayı gördüğümüzde 3-0'ı bulmuştuk belki de Mondragon'un öyle çılgın bir performansı vardı ki Fenerbahçe'yi bir türlü skora ortak etmedi. 3-1 sonrası umutlandılar, devamında sahneye çıkan isim Hakan Şükür oldu. Mondragon'un Luciano'nun kafasını çıkardığı bir pozisyon var ki, o da en iyi kurtarışlarda 2. sırada diyebiliriz.

Roma 1-1 Galatasaray / 13.03.2002



Ve Mondragon denilince akla gelen 5. maç. O maçı da çıkan kavgayla hatırlarız, Roma'nın kazanamamayı hazmedememesi sonrasında yaşananları asla unutmayacağız. Futbolcusu ve polisiyle geldiler, biz yine oradan başımız dik çıktık. Bu sonucu almamızda en büyük etmenlerden biri de Mondragon olmuştu. Düşünüyorum da 2001 - 2002 sezonu her anlamıyla Mondragon için apayrı bir seviyede..

4 yorum:

  1. mondi sayesinde 1-0 ya da 2-1 kazanılan lig maçları say say bitmez. bi anda aklıma gelen mesela karlar altında oynanan koya maçı. olimpiyat stadı'nda.
    ancak mondi'den nefret eden çok sayıda gs taraftarı var. ciddiyim, sırf ben 3 kişi tanıyorum.
    sebebi de ne biliyor musunuz? fb'den 4 yemiş, 6 yemiş, 2005'te nobre'nin golünü yemiş vs.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olağanüstü bir kaleci demiyorum, Taffarel / Muslera klasında değildi. Ama bir döneme damga vurdu, gayet istikrarlı bir adamdı. Sevilmeli bu adam..

      Sil
  2. Geçtiğimiz aylarda bir organizasyon için İstanbul’a gelmiş Kolombiyalı gazeteciyle tanışmıştım. Futbol üzerine epey sohbet ettik. Konu doğal olarak Mondragon’a geldi. Sohbet esnasında beni çok şaşırtan bir şey söyledi; Cordoba orada efsane kaleci bizimki de iyi kaleci olarak anılıyormuş. Oysa buradaki performansları tam aksi yönde olmuştu. Bir diğer Mondi anım da Zico, FB hocasıyken Sami Yen’de oynanan GS-FB maçından. Maç bitiminde FB futbolcuları çıkış tüneline giderken bayağı madde atıldı. O sırada Mondi dikkatimi çekti. Zico’nun yanına gitti tribünlere atmayın diye işaret etti. Baktı kulak asılmıyor. Koskoca gövdesiyle Zico’yu sardı. Üstüne yağan su şişelerine aldırmadan bırakmadı Zico’yu. O halde çıktı sahadan. Sadece iyi kaleci değil çok ama çok iyi insan. Bu paylaşımın vesilesiyle anmış olduk. Selam olsun koca gövdeli, altın yürekli Mondi’ye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru yorum, Cordoba Kolombiya Milli Takım'ında oynarken Mondragon çoğu zaman kadroya dahi giremiyordu. Muslera da demişti, benim idolüm Cordoba diye. Çok seviliyor orada, çünkü Boca Juniors gibi bir takımda yılları var.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir