28 Nisan 2018 Cumartesi

Alex Telles'in 2 sezonda yaşadığı dönüşümü tarif edemiyorum


Alex Telles'in 2 sezonda yaşadığı dönüşümü tarif edemiyorum. Galatasaray dönemini düşünüyorum, bir de geldiği şu noktayı. Telles ve Bruma'nın maliyeti ne olursa olsun önemli transferlerdi. Bu isimlerin doğru gelişimi sağlanarak büyük kazanımlar elde edilebilirdi ama azıyla yetindik. Bu futbolcuları satmak değil de geldikleri noktaları görmek çok daha üzücü.

Bruma'nın yaşı henüz 23, 1-2 sezon içinde onun da çılgın bir transferini konuşuruz. Telles ise 25 yaşına geldi, artık tecrübeli sınıfında adlandıracağımız bir isim. Porto'da forma giydiği 2 sezonda da üzerine koyarak devam ediyor. 42 maçta 4 gol 18 asist oldu ve transferi için de Portekiz basını 50 - 60 milyon avro'luk bonservisleri yazıyor.

Şu abuk piyasada o rakamları veren de çıkabilir. Teknik bir bek, müthiş sol ayağı var ve hücum noktasında kıymeti fazla. Galatasaray'da forma giydiği dönemde bu asist rakamlarını göremedik, hatta Hamza Hamzaoğlu döneminde biraz daha savunma tarafına evriliyordu. Telles, Yasin Öztekin ve Sneijder'li sol kanat hattının o şampiyonlukta kıymeti büyüktü. Telles'in orta sahalaşıp geriden oyun kurması gibi.

Bunu yapsa da hücuma o kadar fazla odaklanamıyordu. Inter'e gittiğinde ise mutlaka tecrübe kazandı ama yine performans noktasında iyi değildi. Porto adına büyük yatırım oldu, her ne olursa olsun o kapıyı belki de Porto açtı. 6.5 milyon avro bonservis kazandık, transfer ettiğimizde ise 6 milyon avro ödemiştik. Sonraki satış karının da yüzde 10'u bizim, o da ayrı skandal. Sonraki satış payı olsa daha büyük kazanırdık. Şu tabloda ise 3-4 milyon avro'ları görmek yine de mümkün.

Doğru transferdi ama değerlendiremedik. Mesela Telles'in en önemli silahlarından biri de duran toplar. Galatasaray'da geldiği ortamda ise Sneijder, Selçuk İnan, Drogba derken topun başına dahi gelemedi. Brezilya günlerinde de duran topları kullanıyordu, yeni geliştirdiği bir özellik değil. Yıllar sonra iyi bir sol bekimiz olmuştu ama gerek performans, gerek satış noktasında çok kötü değerlendirdik..

6 yorum:

  1. bizdeyken defansı rezaletti hücumda da aman aman bir katkısı yoktu,50 60 m olmaz ama 20-30 a gidebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücumda katkısı yok değildi. Sneijder / Yasin Öztekin ve Telles sol kanat üçgeninin kıymeti vardı.

      Sil
  2. Fatih terim döneminde hiç oynamadı Fatih hocayla çalışsa çok daha fazla katkı alabilirdik ondan... bir de bu adamın intere kiralanma mantığını asla cozemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bruma da aynı şekilde ve transferin son günü kiralanmasını ben hala sorgularım.

      Sil
  3. Dzemaili yi de ekleyebiliriz. Hamza Hoca ve Dursun Özbek yonetiminin ilginç işleri...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir