17 Nisan 2018 Salı

Bugün şampiyonluk ihtimali varsa bu Fatih Terim sayesindedir


Sivasspor, Kasımpaşa ve Gençlerbirliği deplasmanlarında Fatih Hoca'yı ben de eleştirdim. Hatta o maçları hocaya dahi yazdım. Kaybedilen bu 3 deplasmanda da hataları vardı, bunları konuşmuştuk. Şu an daha rahat bir konumda da olabilirdik, özellikle kendi sahamızdaki hedef maçlarda kaybetmemek dahi büyük bir avantajdı.

Bu kadroyu Fatih Hoca kurmadı, önce konu konuşalım. Tarz noktasında hocaya uymayan isimler var ve mevcut olandan bir şeyler çıkarmak zorunda kalıyor. Tudor'un yüzüne bakmadığı birçok ismi iyi anıyoruz, futbollarını övüyoruz. Ocak ayında Nagatomo'yu aldık, Badou Ndiaye'yi kaybettik. Sezon başına oranla kadro noktasında daha iyi değildik aslında.

Hoca bunları mazeret olarak öne sürmüyor, Tudor ise sürüyordu. İkisi arasında farklardan biri de bu, Fatih Hoca başarısının altını dolduruyor. Son zamanlarda anlamsız bir Tudor / Fatih Terim kıyaslamaları var, tarif dahi edemiyorum. Argüman da şu, "Tudor döneminde de deplasmanlarda kaybediyorduk, Fatih Hoca da kaybediyor". Aradaki farkı da yazalım.

Tudor'un hatası ilk etapta kurduğu ve iyi işleyen düzende ısrar etmemesiydi. Rakibe göre kurgulanmak ayıp değil ama bunun altını doldurmak zorundasınız. Bunu da genellikle büyük maçlarda uyguladı, hemen hemen hepsini kaybettik, hatta oyun anlamında ezildik. Bu Başakşehir bize 5 gol atmıştı, ötesi yok.

Fatih Hoca'yla birlikte ise büyük maçları kazanan, oyun anlamında da iyi olan bir Galatasaray var. Başakşehir pozisyon bulamadı mesela. Bu tarz maçlarda iyi oyundan ziyade net sonuçlar konuşulur, kazanan ayakta kalır. Bugün şampiyonluk ihtimali varsa bu Fatih Terim sayesindedir. Tudor kalmış olsaydı eminim ki Fenerbahçe deplasmanında da, bu maçta da rahatlıkla kaybedecektik.

"Bu ülkede 99'larda, 2000'lerde pres oynanırken, belki de dünyada kimse oynamıyordu. Allah'ın izniyle ona geri döneceğiz"

Kolay değil. Selçuk İnan ve Feghouli gibi tempodan uzak isimlerle bu oyunu oynamaya çalışıyor. Gelecek sezon büyük değişimlerin olacağını ya da Belhanda'nın oyununun bu felsefe içinde kıymetli olduğunu ısrarla yazıyorum. Nedeni bu işte, gelecek sezon taşlar daha da yerine oturur. İş bu sezon şampiyon olmak, bir şekilde başarıyla bitirelim de.

Son bir istatistik daha vereyim. Galatasaray'ın, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir'e karşı performansı; 

Fatih Terim öncesi; ⚽️ 15 Maç 🔶 4 Beraberlik ❌ 11 Mağlubiyet
Fatih Terim sonrası; ⚽️ 3 Maç ✅ 2 Galibiyet 🔶 1 Beraberlik

6 yorum:

  1. deplasmanda 3 yenilgi aldık diye "terim ile tudor arasında fark yok" yazan taraftarlar görüyorum. inanamıyorum gerçekten. bu ciddi zeka eksikliğine işaret eder. tudor olsa şu an 4. sıradaydık. takımın havası öyle farklı ki.
    o 3 yenilgiye gelince. evet 3 maç 0 puan. ama o maçların hepsinde kırılma anları var. tudor olsa ilk devreler 3-0 biterdi zaten.

    YanıtlaSil
  2. Fatih Hoca'nın olmadığı zamanlarda oynadığımız derbilerde ki başarısız tablonun en önemli sebebi saha kenarında yumuşak kalmamız! Bu yorumumu Türkiye'de ki futbol ortamını gözönünde bulundurarak Derbi maçları özelinde yapıyorum! Türkiye'de derbi kazanmak sadece saha içinde iyi oynamaktan geçmiyor ne yazık ki.Bu ülkede derby kazanmak istiyorsanız bir tık daha bir şeylere ihtiyacınız var! Fatih Hoca'da bunu çok iyi bildiği için saha dışını derbi öncesi ve derbi sırasında çok iyi yönetiyor bence.Mesela hoca Başakşehir maçını, ankara dönüşü havaalanında, taraftar karşılaması sırasında gözleri dolu dolu olduğu an da oynamaya başladı ;) Maç öncesi otobüste ki şarkılı motivasyon, maç sırasında o giydiği kıyafet! Taraftara maç öncesinde saha kenarında verdiği " ben bütün karizmamla burdayım bu maç bizim" elektriği bunlar hepsi planlı, karşı takımı baskı altına alan şeyler! Belki galibiyet te yüzde 1 etkisi var ama sonuçta hoca o etkiyi bile kullanıyor. Ben ne yapılacaksa yapayım da gerisi allh kerim diyor, hiç bir şeyi şansa bırakmıyor. Şimdi bunların mariano'nun 25 metreden hem de kullanmadığı sol ayağıyla attığı golle ne alakası var denebilir. Ama sen taraftarınla, hocanla, saha kenarında ki top toplayıcı çocukla bile üzerine düşeni yaparsan bu elektrik bir şekilde saha içinde ki futbolcuna geçer o da hiç kullanmadığı ayağıyla topa vurma özgüvenini kendinde hisseder!! Demek istediğim hiç bir başarı tesadüf değildir! Sen her unsurunla gerekeni yaparsan saha içinde ki futbolcun da gerekeni yapar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro alternatifsiz, bazı isimler de hocanın tarzıyla o kadar alakasız ki.

      Sil
  3. 3.Fatih Terim döneminde derbilerde rakiplerimize psikolojik olarak üstünlük kurmuştuk, derbileri domine ediyorduk. Fenerbahçe'yi Kadıköy hariç her yerde yenerdik, Beşiktaş ve Trabzon'a hiç yenilmezdik. Fatih Terim'in gidişiyle birlikte bu üstünlük gittikçe eriyerek kayboldu ve hiç derbi kazanamayan bir takım haline geldik. Şimdi Fatih Terim'in dönüşüyle birlikte o üstünlüğün geri geldiğini düşünüyorum. Tabi önümüzdeki sezon Melo gibi winner ruhlu oyuncular lazım. O zaman eskisi gibi derbileri domine ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O değişimi de ancak yazın görebileceğiz..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir