30 Mayıs 2018 Çarşamba

GS transfer güncesi #12; Nuri Şahin


Blogun arşivine indiğimde birçok Nuri Şahin yazısıyla karşılaşıyorum. Dortmund sempatim bir yana, Nuri Şahin'e sevgim apayrı bir seviyede. Milli Takım'la da alakalı çok hakkının yendiğine inandım, en iyi zamanlarında dahi kenarda bekletildi. O da bunun neticesinde 29 yaşında Milli Takım'ı bıraktı. Hala verebileceği bir çok şey vardı. Müthiş bir karakter ve Milli Takım'ın lideri olmasını beklediğim isimdi.

Dortmund'un bayrak futbolcularından biri. Her ne kadar eski havasından uzak olsa da Nuri Şahin istemediği sürece ondan vazgeçilmez. Çıkan haberlerde Nuri Şahin'in ayrılık ihtimali konuşuluyor, yerli ihtiyacında da ismi doğal olarak anılıyor. Çok sevdiğim bir futbolcu olsa da Fatih Hoca'nın düzeninde Nuri Şahin'e rol bulmakta zorlanıyorum.

Galatasaray'ın yaşadığı en büyük sorunlardan biri savunmadan top çıkarmaktı. Tudor dönemi Fernando'yu stoperlerin arasına çekerek bunu çözmeyi denedik. Fatih Hoca ise Donk ve Denayer'le bunu kısmen çözdü. Nuri Şahin bu iş için en ideal isimlerden biri. Geriden oyun kurmak, atacağı ters toplarla bir anda hücumcusunu pozisyona sokmak gibi özellikleri var. Pas olayı belki de en iyi özelliği.

Sorun şu. Nuri Şahin'in tempo ve hız noktasında sorunları olduğunu düşünüyorum. Selçuk İnan'da hayal ettiğimiz "regista" rolü vardı ya, Nuri Şahin onu oynuyor aslında. 4-3-3 gibi bir düzende Nuri Şahin'i orta sahanın en derinine yazdığınızda önünde oynayacak orta saha ikilisinin temposu yüksek olmalı. Belhanda bu noktada doğru isim, diğeri ise Badou Ndiaye tarzında olmalı. 

Fatih Hoca'nın Donk'u 6, Fernando'yu 8 numara olarak kullandığını gördük. Fernando o pozisyonda elinden gelenin en iyisini yaptı. İlk etapta biraz bocaladı ama alışmaya başladıkça etki etti. Rakip ceza sahasına girişleri, ön alan baskısı kıymetliydi. Sorun teknik ve pas özelliği. Yaratıcılık sorunu oluyor, ideal 8 olmaması bu yüzden. Nuri Şahin'in yaratıcılığı bunu kısmen dengelese de Nuri / Fernando / Belhanda orta sahasını kafamda pek canlandıramıyorum.

Bir yandan da yerli ihtiyacı zorluyor. Yerli kalitesini yükseltmek ve bazı pozisyonları bu tarz isimlerle geçmek zorunluluğu doğuyor. Fatih Hoca'nın Nuri Şahin düşüncesi ilginç geliyor sadece. Milli Takım'da dahi önceliği olmamıştı, şimdi Galatasaray'a istiyor olma durumu biraz da şartlarla alakalı olabilir. Önemli bir karakter tabii, hepsinin ötesi ise lider..

2 yorum:

  1. nuriyi en derine yazarsan fernando nerde oynayacak,nuri alıncaksa rotasyon olur ancak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando 8 oynamaya devam edecek, bu da yaratıcılık noktasında sıkıntı doğuracak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir