4 Haziran 2018 Pazartesi

Buradan doğru da yeni sezonu konuşmak lazım


Kar / zarar olayında çok daha eskiye gitmek lazım. Biz ise Futbol Arena 'nın paylaştığı tablo dahilinde yakın geçmişe dönelim. 2013 / 2014 sezonuyla birlikte hayatımıza giren bir ffp denetimi vardı. Devamında o şartlara uyulmadı, dönemin başkanı Dursun Özbek'in efsane savunmasıyla da Avrupa'dan 1 yıllık men cezası almıştık.

2013 / 2014 sezonununda kontrolün kaybedildiği nokta "Ocak ayı transfer" dönemiydi. Birçok isim geldi, bugüne bakınca hiçbiri kadroda dahi değil. O sezon da Telles harici oynayanı yoktu zaten, gençleştirme idealiyle yola çıkmış ama takımı batırmıştık. Ertesi sezon da imzaladığımız ffp anlaşmasına uymak yerine yine transfer yapmayı tercih ettik. Bir ara kadrodaki futbolcu sayısı 32'yi buluyordu. Bu ortamda maaş sınırından bahsedebilir misiniz.

5+0+3'ün de etkisi oldu diyoruz. Yine yabancı ağırlıklı gittik, bir şey değişmedi ki. O anlamsız sözleşmelerin acı faturasını bugün dahi yaşıyoruz. Yerliye ağırlık verdiğimiz nokta o yeni sözleşmelerdi işte. Eray İşcan'ın dahi büyük zam aldığı günler. Tarık Çamdal bir örnek, 1.6 milyon avro kazanacak. Bugünün döviz kurundan hesaplayın işte.

2015 / 2016 sezonunda ise kar / zarar tablosunda artıya geçmiş gibi görünsek bile büyük bir kadro enkazı yarattık. Bir anda takımın seviyesi büyük oranda aşağıya düştü. 14 yabancılı düzende 7 yabancıyla hareket ediyorduk ki Hamza Hamzaoğlu ayrılığı sonrası da enkazın neticesi ortaya çıktı. O kadro enkazını da hala tam anlamıyla toparlayabildik diyemem. Bazı acı faturaları bugün dahi devam etmekte.

2016 / 2017 sezonu da her imza atan futbolcunun sabit 2 milyon avro'dan başladığı günler. Bizi de batıran ilk 11'de olan isimlerin aldığı rakamlar değil, yedek diyeceğimiz isimlerin ücretleri. Eren Derdiyok, Tolga Ciğerci diye uzanan bir liste var orada da.

2017 / 2018 sezonu da yeniden yapılanma. Bruma ve Badou Ndiaye'nin satışları eksi olan rakamı o kadar büyük tutmadı. Çok fazla transfer yaptık ve önemli futbolcular. Ödenen büyük bonservis ve yıllık ücretler var. Tabii gerekliydi bu, böyle bir değişime ihtiyaç vardı ve nitekim şampiyonluk geldi. Fatih Hoca olmasa o yatırım da boşa olurdu, ayrı konu.

Buradan doğru da yeni sezonu konuşmak lazım. Kar / zarar tablosunda bir şekilde artıyı görmek zorundayız. Garry Rodrigues'in olası satışı mı olur ya da başka şey mi bilinmez. Talibi olan isimler var, önemli bonservis gelirleri elde edilebilir. Uefa'nın yaptırımı da önemli olacak, sattığın kadar al derlerse zaten başka bir yolun kalmıyor..

10 yorum:

  1. kulüpleri batıran bonservisler değil maaşlar bence.yani o tabloyu maaş tablosu olarak değiştirmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, maaşlar büyük sorun. Bunu değiştirmek yeni gelecek oyunculara verilecek paradan geçiyor. Bu sezonun sonunda boşa çıkacak isimlerden kaynaklı büyük şansımız var.

      Sil
  2. tüm kulüpler bir araya gelip "maç başı" denen saçmalığı kaldırmalı. bundan daha saçma bir şey dünya üzerinde yok diyebilirim. düşünsene adam bakkal. dükkanı açtı diye para alıyor. avrupa'da da böyle bir şey var mı sanmıyorum. başarılara kupalara prim verilir. gerisi düz maaş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer türlü de gelmiyor futbolcu. Haklısın, buna bir şekilde engel olmalı. Şimdi "puan usulu" diye bir şey çıkardılar ama bir etkisi yok.

      Sil
    2. gelir abi gelir niye gelmesin. "maç başı falan yok, düz 3.5 milyon euro maaş veriyoruz" dedin diyelim. yahu 3.5'u nerede kazanacaklar zaten. dik durmak önemli. avrupa'da kimse bunlara 7 milyon vermez ki (vergilerle)

      Sil
    3. Futbolcunun kalitesi düşüyor ya da yıllık ücreti daha da yükseliyor o durumda.

      Sil
  3. Sartlarini butcene göre belirleyip kim geliyorsa onu alacaksın. Ayni oyuncuyu biz istesek 2 den kapi acar genclerbirligi kayseri istese 1 e razi olur.

    YanıtlaSil
  4. Bi futbolcunun alacağı maaş yıllık max 2 buçuk milyon euro olmalı ki bu bile durumu hemen düzeltmez.Şu an takımda 500 bin euroyu bile hak etmediği halde 500 bin eurodan kat kat fazlasını alan futbolcular var.Bunu bi an önce düzeltmek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sınırı aştık maalesef, ipin ucu kaçtı. O anlamda mali disiplin zor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir