27 Haziran 2018 Çarşamba

Haris Seferovic & Galatasaray, mücadele kelimesinin altını çizelim


"Mücadele" kelimesinin altını çizelim. Gol yollarında sorun yaşayabilirsiniz, iyi bir bitirici de olmayabilirsiniz. Belli bir kaliteniz varsa ve ön alanda mücadele gücünüz yüksekse Fatih Hoca'nın oyun düzeninizde iyi bir yeriniz vardır.

Fatih Hoca her döneminde "ön alan baskısının" altını çiziyor ve bunu istiyor. Gomis müthiş bir sezon geçirdi mesela. Yine de tam anlamıyla hocanın forveti diyemiyoruz. Ön alanda baskı, topu daha çok tutmak ya da duvar olabilmek gibi beklentileri var. Gomis'in Beşiktaş maçı buna örnekti ama genele baktığımızda bu tarzda oynamadı.

Yanında bu tarzda birini oynatabilsek daha rahatlar mesela. İyice gol noktasına odaklanır ve yanında mücadele edecek bir forvetle de kendisini daha diri tutabilir. Ya da olası bir ayrılık halinde hocanın forvet tercihleri ön alanda mücadele özelliği olan ve hızlı isimlerden yana olur. Eren Derdiyok da bu anlamda hocanın istediklerini karşılayamadı. 

Elmander, Galatasaray adına önemli bir isim. Hatta tarihe geçti, bir ömür unutulmayacak. 2011 / 2012 sezonundaki o muhteşem performansında 36 maçta 12 gol 8 asisti var. Takımın birinci forveti olmasına rağmen gol sayısı az olsa da Elmander dediğimizde "mücadele" kelimesi öne çıkar. Ondan öncelikli beklenti başkaydı ve o da bunu en iyi şekilde karşıladı.

Seferovic ismi de o hesap. Tarz noktasında Elmander'e benzetirim. Çok gol kaçırır, hatta saç baş yoldurur ama mücadele noktasında en iyisini vermeye çalışır. Geçtiğimiz sezon Benfica formasıyla 29 maçta 7 golü var, ondan önceki sezonda Frankfurt formasıyla ise 25 maçta 3 golü. Gol sayısıyla değil de mücadele ve pivot özelliğiyle ön plana çıkan bir isim.

Fatih Hoca'nın oyun düzenine de Seferovic'i çok yakıştırırım. Avrupa'da son sezonları beğenilmez, bu anlamda da çok eleştiri alır ama hocanın düzeninde toparlaması mümkün. Mücadele özelliği çok yüksek, hareketli, bence iyi de bir tamamlayıcı. Kanada atabilirsiniz, forvetin arkasına yazabilirsiniz, yeter ki ön alanda baskıyı arayın. Galatasaray'ın alabileceği isimler içerisinde bu tarza en yakın isim.

Galatasaray'da görmek isteyeceğim isimlerden. Zamanında Sigthorsson'u almıştık ama hiç oynatamadık. O da iyi bir transferdi, yine bu tarza yatkındı. Mücadelesiyle de taraftarın seveceği bir isim olacağından eminim. Galatasaray taraftarı mücadeleyi, çalışmayı sever. Seferovic'in de buralarda sevileceğine inanıyorum. Kaçıracağı ve saç baş yolduracağı tüm pozisyonlara rağmen..

6 yorum:

  1. Bitiriciligi Elmander kadar bile yok. Umut da mücadale ederdi öyle bi etki de oluşturabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar da değil, bakma eleştirildiğine :) Tam hocanın kalemi futbolcu.

      Sil
  2. Fatih hoca geldikten sonra uzun süre zaten Tudor'un sistemi devam etti çünkü futbolcular ona alışıktı.Son haftalarda Fatih hocanın futbol sisteminden esintiler gördük ve bu kamp döneminde de kendi sistemini tamamen aktaracaktır futbolculara.Zaman bu yüzden de öncelikli amacı kadroyu koruyup üstüne transfer yapmak çünkü sisteminde önemli yer edinecek bazı ham futbolcular var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tudor'un sistemi devam etmedi. Aksine hücum felsefesini ilk andan itibaren uyguladı Fatih Hoca. Baskı, tempo gibi kavramlar Tudor'a ait değil. O yönde bir takım kurmuş olabilir ama hocanın da olmazsa olmazları bunlar.

      Sil
    2. Tudor'da tempolu futbolu uygulamak isteyen biriydi

      Sil
    3. Öyle de Fatih Hoca bu sistemi 30 yıldır uyguluyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir