14 Haziran 2018 Perşembe

Mali disipline girmek anlamında Uefa'nın sopasını görmek yararlı olacak


Burada yazdığım her transfer yazısında "Uefa kararı" ibaresi yer aldı, almaya da devam edecek. Tek fark var, şu an itibaren kararı biliyoruz ve konuşulan isimleri de mevcut yaptırımlar üzerinden değerlendirebiliyoruz.

"Sevr anlaşması" gibi yorumlar olsa da beklediğimiz kararlardı. Avrupa'dan men cezası almamanın başlı başına başarı olduğunu düşünüyorum. Gerisi mali disiplindir, o yola girmek için de Uefa'nın sopasını görmenin yararlı olacağını düşünüyorum. 

Uefa'yla öncesinde de bir anlaşmamız vardı ve buna uymadığımız için Avrupa'dan 1+1 yıl men edildik. İşin doğru savunamama noktası da var, atlanmamalı. Uefa'yı bu anlamda 2. kez ikna etmek ve yeni ffp anlaşması imzalamak büyük başarıdır. Mustafa Cengiz ve yönetimini tekrar tebrik etmek gerekiyor.

147 milyon avro zararla Uefa'nın karşısına çıkıyorsun. Daha öncesinde de uymadığın bir anlaşma var ve maddi anlamda kötü durumdasın. Şu noktada Uefa'yı ikna etmek zor bir olay. Bu yüzden de yapılan anlaşamaya "çok ağır" diyemiyorum. Disiplinle uygulanması durumunda seni yola sokacak ve nihayet bu adımı atacaksın.

Öncelikle zararı düşürmemiz gerekiyor. Bu da öncelikle sportif başarı, devamında yeni maddi kaynaklardan geçecek. Her geçen yıl zararı biraz daha düşürmeyi taahhüt ettik, bir noktada zarar etmemek hatta kara geçmek bile var. 

Avrupa maçları adına kadro kısıtlaması da var. 25 yerine 21 kişilik kadrolar bildireceğiz. Şöyle bir durum var, 21 kişilik kadroyu bildirirken kontenjan olayından kaynaklı rahatlıyoruz. Altyapı ve Türkiye kontenjanlarının sayısı da bu noktada düştü. Çok zorlanacağımızı düşünmüyorum, zaten genç isimleri b listesine bildirebildiğimizden kaynaklı sorun yaşamayacağız.

Konuşulması gereken asıl olay "sattığın kadar transfer yapabilmek". Özü şu, dönem sonunda transfer bilançosu zarar göstermemeli. 11 liralık futbolcu satıyorsan 10 liralık futbolcu alabiliyorsun gibi. Bu kıstasa bonservisi elinde, sözleşmesi bitmiş isimler dahil değil. Ayrıca maaş sınırı belirlenmediğini de eklemek gerekiyor.

Sattığın kadar al olayında büyük bilgi kirliliği oluştu. Uefa öyle bir açıklama yaptı ki her yere çekmek mümkündü. Galatasaray'ın kap açıklaması burada kıstasımız. Bonservisi olmayan ve kiralık isimler öncelikli hedeflerimiz olacak. Hepsinin öncesinde değerini bulan ve teklif alan isimlerle de yollar ayrılabilir. Bütçe oluşturmamız gerekiyor, şu aşamada bonservisi olan isimler adına hareket etmek mümkün değil.

Bir de para cezası var. 6 milyon avro'luk para cezası verildi ve bunu 3 yılda 2'şer milyon avro olarak ödeyeceğiz. Ayrıca anlaşmaya uymamamız halinde de 9 milyon avro'luk bir ceza daha gelecek. İşin sonunda men görünmüyor ki bu da yönetime yazacak diğer bir detay. Uefa diyor ki zarar etme de ne yaparsan yap. Bu noktada sportif başarı olmazsa olmazımız ve Fatih Hoca'nın varlığı çok kıymetli..

12 yorum:

  1. Dursun Özbek iyi ki erken seçime gidip başkanlığı kaybetmiş. Kalsaydı hem Avrupa'dan 2 yıl daha men yerdik hem de şampiyon olamazdık. 3 sene içinde de Galatasaray diye bir şey kalmazdı ortada. Allah korumuş.

    YanıtlaSil
  2. Yazının sonunda ufak bir yanlış var. Anlaşmaya uymazsak 9 milyon euro daha ödemek zorunda kalacağız, 3 değil.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba;
    Öncelikle emeğinize sağlık. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. "Sattığın kadar al" konusunda kendi düşüncemi beyan etmek istiyorum. Galatasaray'ın KAP'a yaptığı açıklamaya göre sadece UEFA A listesine ekleme konusunda bir kısıtlama var. Yani o sezon sonunda transferde (alım-satım arasındaki fark) + bakiye olmazsa UEFA A listesine transfer ettiğiniz bonservis bedeli ödediğiniz oyuncuları yazamıyorsunuz. Yani bunları Avrupa'da oynatamıyorsunuz ama Türkiye sınırları içinde oynatmanızda bir engel söz konusu değil. Bir anlamda UEFA transfer yapabilirsin. İstediğin bonservisi öde ama artıda değilsen zaten kısıtladığım UEFA A listesindeki oyuncu sayısını daha da kısıtlarım diyor. Avrupa'da oynatmamayı göze aldıktan sonra Galatasaray istediği gibi transfer yapabilir. Bunda bir engel yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için. Galatasaray'ın önceliği Avrupa olacağından bu sattığın kadar al konusu oldukça önemli.

      Sil
    2. Haklısınız o konuda. Ama bu haliyle bence daha avantajlı gibi. Niye derseniz. Galatasaray'ın transfer yapmak için oyuncu satması gerektiği konuşuluyor. Bu durumda da alıcılar fiyat düşürme politikasını rahatlıkla Galatasaray karşısında uygulayabilirler. Tabii ki sattığın kadar alma zorunluluğu olsaydı eğer. Ama sattığın kadar almak yerine, transferde + bakiye olmaması durumunda kadro kısıtlaması yaptırımının olması klubün elini bir ölçüde rahatlatıyor. Galatasaray'ın isteği fiyatı vermek istemeyen alıcılara da klübün rest çekme imkanı doğuyor. Önce satıp sonra almak zorunda olmadığı için de kadroya eksik oyuncu bildirme riskini alarak daha rahat transfer yapabilme imkanına sahip oluyor.

      Sil
    3. O durumda da mevcut isimlerle devam edebiliyorsunuz. O da Cl öncesi sıkıntı.

      Sil
    4. + bakiye sezon bazlı denildiği için bu sezon sıkıntı yaşanmıyor aslına bakarsanız. Bu sezonun sonunda (2018-2019) + bakiye bekleniyor gelecek sezonki UEFA A listesine isim yazmak için. Bu sezon geçiş sezonu olarak görülmüş ve bu madde konulmuş gibi ve bunu da bence UEFA değil Glatasaray yöneticileri akıllıca düşünüp ekletmiş. Sattığın kadar al yerine böyle bir taktik hamle yaparak + bakiye uygulamasıyla bu sezonu kurtarmışlar. Bu açıdan yönetimi takdir ediyorum. Çok akıllıca bir hamle. Önce satıp sonra alma gibi bir uygulama olsaydı klüp daha da zorda kalırdı. Ha bir de şu var. Bu maddeyi Dursun Özbek olsaydı UEFA asla kabul etmezdi ama Mustafa Cengiz gibi güvendikleri biri olduğundan bu maddeyi kabul ettiklerini düşünüyorum. Transfer konusunda Galatasaray'ın - bakiye vermeyeceği konusunda emin olduklarından bu maddeyi kabul etmişler bence. Rahatlıkla kötüye kullanılabilecek bir madde çünkü bu. Dediğiniz gibi Galatasaray'ın önceliği de Avrupa olduğundan ve UEFA'da Galatasaraysız bir Avrupa futbol organizasyonu istemediğinden karşılıklı böyle bir uzlaşı olmuş gibi geldi bana.

      Sil
    5. Başkan da bu konuda açıklamalar yaptı. Transfer al / sat dengesi değil de genel gelire bakılacak deniyor. Hala çok anlamadım bu maddeyi.

      Sil
    6. Ben anlatayım. Mesela şampiyonlar liginden 35 milyon euro gelirse 30 milyon euro transfer yapabiliyoruz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir