25 Temmuz 2018 Çarşamba

Sakaryaspor 0-3 Galatasaray, yeni hücum planı


Rakip ölçü olmasa da nihayetinde onlarla oynuyoruz. Yorum da oynanan bu maç üzerinden yapılıyor. Herhangi bir futbolcuyu ya da durumu övdüğümüzde maç üzerinden konuşuyoruz. Genele çıkarımlar da olacak ama Sakaryaspor maçı üzerinden konuşacağız. Bu yüzden de "rakip ölçü değil" söylemini ısrarla yorum kısmına yazmayın. Rakibin ölçü olmadığının herkes farkında olsa da oynanan maçı konuşuyoruz.

Geçtiğimiz günlerde görece kolay iç saha maçları için Fernando / Feghouli / Belhanda orta sahasının düşünülebileceğini yazmıştım. Ne yaratıcı ne de tempolu bir orta saha hamlesi yapamadık ve mevcut içinden alternatif planlar üretmeye çalışıyoruz. Bunun da iyi bir plan olduğunu düşünmekle birlikte düzen biraz daha 4-1-2-3'e geliyor.

Sakaryaspor karşısında forveti sadece Muğdat Çelik üzerinden okumamak lazım. Sinan Gümüş ve Feghouli de orayı çok zorladı. Onyekuru şu aşamada maç eksiği yüzünden tam anlamıyla performans veremese bile potansiyelini yansıttığı anlar var. Bu görüntüde ön alan fazlasıyla enerjik oluyor ve Sakaryaspor karşısında da iyi bir uyum izledik.

İlk yarıda hücum hattımız oldukça seriydi. Muğdat Çelik'in sahte 9 oyununu Valencia karşısında da beğenmiştim. Hücum repertuvarı çok geniş olmasa da hızlı ve mücadeleci bir futbolcu. Onun hareketli oyunu da kanatlarımızı, hatta 4-1-2-3 içinde Feghouli ve Belhanda gibi isimleri rakip ceza sahasına daha da yaklaştırıyor. Çünkü pas opsiyonları oluyor ve top bu hücumcuların arasında daha seri dönüyor. 

Gelecek adına hücum planlarından biri de bu olacaktır. Muğdat Çelik'in enerjisiyle maç içerisinde forveti çiftlemek ya da kontra arandığında kullanılabileceğini düşünüyorum. Sinan Gümüş'ün de fizik olarak güçlendiğini, ayaklarının yere daha sağlam bastığını söyleyelim. Sakaryaspor maçının iyi isimlerinden biri de oydu. Feghouli'nin sorumluluk almaktan kaçındığı anlarda ortaya çıkıyor, topla dikine çıkışlarıyla etki etmeye çalışıyor. Bu çabası mutlaka ödüllendirilir.

Feghouli'yi kazanma yollarından biri de göbeğe çekmek. Bunu da yazmıştım ama yorum yapan arkadaşlar tarafından çok sevilmemişti. Geçen sezon ligin 2. yarısının ilk haftalarında Feghouli'yi 10 numara gibi izliyorduk ve bence en istikrarlı görüntüsü de o dönemdeydi. Fizik ve hız anlamda maalesef toparlanabilmiş gibi görünmüyor. Yetenekli ve özel bir futbolcu ki kalması durumunda oyun aklıyla sahada kalması gerekiyor. Belhanda'yla birlikte oynayabileceğini görmek güzel. Özellikle de iç saha adına bu planı sevdim.

2. yarıda ise oyuncu değişiklikleriyle birlikte konuşulacak çok fazla şey yok. Linnes'in yerine Ahmet Çalık sağ beke geçti, Maicon / Donk tandemini tekrar izledik ve rakibin üzerimize ciddi şekilde geldiğini gördük. Bu maçın gidişatıyla da alakalı ama savunma konusunda yeterli alternatifimiz yok. Carole dışında sol bek yok mesela, Mariano'nun sakatlığı uzun görünüyor, stoper alamadık, Serdar Aziz oynayamıyor derken sorun büyük. 

Sakaryaspor karşısında Yunus Akgün ve Doğan Can Davas'ın ön plana çıktığını gördük. Özellikle Yunus Akgün'ün star ışığı olduğunu düşünüyorum, her pası ve çalımı çok klas. Kamp geneline bakınca da Yunus Akgün, Doğan Can Davas, İsmail Çipe ve Celil Yüksel diye isimleri sıralarım. 31 Temmuz itibariyle bu isimlerin takımda kalmaya devam edeceğini düşünüyorum ve bir de Ozan Kabak'ı ekleyeceğiz..

17 yorum:

  1. Bu sezon Sinan sadece belli dönemlerde değil ligin tamamında iyi etki yapabilecek kapasitede oynayabilecek gibi... çok umut verdi bana. Bir fatih terim etkisi de ondan görecek gibiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayakları yere sağlam basıyor. Genç futbolcu imajından sıyrılmış ve gayet sağlam ilerliyordu. Umarım devam ettirir.

      Sil
  2. Bu mac uzerinden yorum yaparsak yaniliriz bana göre zira rakip cok zayifti, Valencia macinda da ozellikle ilk yarida varlik gosteremedik, eger kadro buna yakin olacaksa buyük umutlar beslememek lazim bu sene.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi de hangi maç üzerinden yapayım :) Ayrıca Valencia maçının ilk yarısında gayet varlık gösterdik, ilk 30 dakikada hiç de fena olmayan bir hücum oyunu vardı. Girilen birçok pozisyon var.

      Sil
  3. Hangi mac üzerinden yapayim konusunda haklisin ama ne bileyimciddi rakiplere karsi varlik gosteremeyip Sakarya'yi farkli yenmek benim icin bir sey ifade etmiyor. Valencia macinda varlik gosterdik demenin nedeni orta sahayi gecmekse evet ama skor anlaminda oyundan ziyade sut ve girilen pozisyona bakiyorum ben zira asagisi kurtarmiyor Avrupa'da. Zaten Carole, Selcuk, Maicon falan direkt CL'yi düsününce insanin morali bozuluyor gercekten Onyekuru haric yüzümüzü güldurecek bir olay henüz göremedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valencia maçında o kadar da kötü bir oyun yoktu. Varlık gösteremedik konusuna katılmıyorum, hele ki ilk yarı yorumun bence çok hatalı. Eksikler var, oynamayan ve gelmesi gereken birçok isim. Hazırlık maçlarında sonuçlara takılmamak lazım. Önemli olan ne denediğimiz ne ne oynamaya çalıştığımız olmalı.

      Sil
    2. Girilen pozisyona bakıp deyip, Valencia maçının ilk yarısında varlık gösteremedik demeni anlayamadım :( tekrarına bir daha bak derim.

      Sil
  4. Her sene aynı söylemler. Sezon öncesi kampında birkaç tane genç oynar. Bu gençlerin geleceği olduğunu söylenir ama hiç geleceklermiş gibi durmaz. Artık bıkmadınız mı söylemlerden?

    Şu sayılan gençlerden hiçbiri alınıp as takımda oynatılmaz. Çünkü tecrübeleri yok. Ya Türkiye Kupası'nda oynarken takımda sırıtmayacaklar, yeteneğini ispatlayıp taraftarın da desteğiyle as takıma gelecekler. Ya da en son altyapımızdan çıkan tek yetenek olan Arda Turan gibi Manisa'ya oraya buraya kiraya verilip parlamaları beklenecek.

    Fenerbahçe'de Cocu sürekli PSV'den sistem getirme derdinde. Çünkü kulübü genç yetiştiren bir portföye oturtmak istiyor. İleride PSV 2 yani 21 yaş altı gençlerin 2. ligte oynatıldığı gibi Fenerbahçe 2'yi de kurup 21 yaş altı gençlerin rahatlıkla kendini ifade edebileceği bir ortam yaratmak istiyor.

    Fena mı olur Galatasaray'a da böyle bir sistem getirilse? Yunuslar, Ozanlar, Ahmetler harcanmasa. 1. Lig'te Galatasaray 2 Galatasaray B ya da her neyse hiç fena olmazdı. Şahsen as takımı izlemektense gençleri izlemek daha hoşuma bile giderdi.

    Yalnız Beylerbeyi gibi sözde değil üzerine düşülen bir proje olmalı ki Fenerbahçe bunu yapacaktır. Çünkü Comolli ve Cocu'nun genç oyunculara yönelik futbol felsefesi bunu gösteriyor. Şu anki futbol mantalitesine bakarsak da devir genç yeteneklerle sürdürülebilir bir başarı hedefleme devri. 30'a gelmiş oyuncuları satın alıp ya tutarsa diye oynatarak başarı sağlama devri tarihte kaldı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumuna şu açıdan katılmam. Henüz 1 ay oldu ama 20 yıllık Fenerbahçe güzellemesi yaptın. Fatih Hoca da farklı bir formül üzerinden gidiyor, neden başarılı olmasın. Elde potansiyel gençler var, bu isimlerden kullanacakları da olacak.

      B takımı olayına ya da kiralık konusuna katılıyorum. Kesin oynayacakları bir takım içinde (yarışmacı ortamda) gelişim sağlamaları daha olası. Ama A takım içinde de şans bulacak isimler olacak.

      Fatih Terim ismi unutuluyor ve ben buna yanıyorum. 10 günde Fenerbahçe felsefesini çözmeni gıpta ile takip ettim :) Ya da Cocu ile görüşmüş, Fatih Hoca'yı yeni tanımış gibi yorum yaptın.

      Sil
  5. Hocam epeydir okumuyordum blogu. Çok güzel teknik analiz yapmışsın,zevkle okudum. Kalite artışı var diyelim :) ynen devam.

    YanıtlaSil
  6. sakaryasporda serkan dikkatimi çekti bir pozsiyonda.defanstan topu alıp kaptırmaması ve sürmesi.baktım cm pozisyonunda oynuyor.aynı zamanda dm ve om de oynuyormuş.yeni transfer olmuş.yetenek ve özgüven belirtisi idi malum pozisyon.

    https://www.transfermarkt.de/serkan-odabasoglu/profil/spieler/393377

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pozisyonu anımsadım, dediğin doğru. Tabii daha geniş çaplı izlemek lazım. Samsunspor kaynaklı Sakaryaspor da takip edeceğim takımlardan olacak, detaylıca konuşuruz.

      Sil
  7. bu arada bu sezon artık sinan gümüşe daha fazla dakika vermeliyiz.zamanı geldi.ve sözleşme uzatılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşmesinin uzatılması adına hala erken, beklemek gerekiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir